Oι Σκουριές της Σλοβακίας: Επιστολή Δημάρχου της Kremnica


Μα πουθενά δεν τη θέλουν την “ανάπτυξη”; Διαβάστε την επιστολή της Δημάρχου και θα καταλάβετε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα γεγονότα που η εταιρεία Ortac Resources Ltd. αποκρύπτει από τους μετόχους της.

Η ανωτέρω ιστοσελίδα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Ortac Resources Ltd. για την κατασκευή ενός μεταλλείου  χρυσού και αργύρου στην πόλη της Kremnica, πληροφορίες σχετικά με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο εξόρυξης, και δείχνει ακόμα και φωτογραφίες που υποτίθεται αποδεικνύουν την αποδοχή από τους κατοίκους  της Kremnica και τη συνεργασία της της τοπικής κοινότητας.

Η υπόγεια εξόρυξη χρυσού και αργύρου στη θέση Šturec της Kremnica σταμάτησε το 1970 και μετά από μια σύντομη απόπειρα μεταξύ 1986 και 1992 να ξεκινήσει ανοιχτή εξόρυξη, έκλεισε εντελώς.

Μεταξύ του 2005 και του 2007, η Καναδική εταιρεία Tournigan Gold προσπάθησε να αναπτύξει ένα σχέδιο επιφανειακής εξόρυξης σε αυτή την τοποθεσία, όμως, μπροστά στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής και της κοινής γνώμης της Σλοβακίας, παραιτήθηκε από το έργο. Οι κάτοικοι της Kremnica ίδρυσαν μια ένωση πολιτών που ονομάζεται “Kremnica Πέρα από το Χρυσό” (Kremnica nad zlato) – τα μέλη της περιλαμβάνουν περισσότερο από το 50% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της Kremnica και άλλων συμπαραστατών από ολόκληρη τη Σλοβακία, πολλοί από τους οποίους είναι εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Το 2006, η δημοτική κυβέρνηση της Kremnica υιοθέτησε απόφαση που διακηρύσσει ένα αποφασισδτικό ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού και αργύρου στην Kremnica.

Σήμερα, η Ortac Resources Ltd. προσπαθεί να αναβιώσει το σχέδιο εξόρυξης. Δημοσιοποίησε τις προθέσεις της το 2011 και αμέσως αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Νοέμβριο του 2011 είχαν συλλεχθεί υπογραφές από πάνω από το μισό του συνόλου των ενηλίκων κατοίκων της πόλης, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά αρνητική θέση του κοινού στο έργο. Επιπλέον, η δημοτική αρχή εξέδωσε ένα ακόμη ψήφισμα ξεκάθαρα απορριπτικό για εξόρυξη χρυσού και αργύρου στην Kremnica, όπου όλα τα εκλεγμένα μέλη της δημοτικής κυβέρνησης ομόφωνα ενέκριναν το ψήφισμα.

Πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι η Kremnica είναι μια ιστορική πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, και είναι μια από τις παλαιότερες περιοχές που ανακηρύχθηκε Προστατευόμενη Αστική Περιοχή, ενώ οι γειτονικές περιοχές έχουν ενταχθεί στις Προστατευόμενες Περιοχές (σύμφωνα με το εν λόγω έργο, η εξόρυξη θα γίνει μέσα στην Προστατευόμενη Περιοχή).   Υπάρχουν 169 πολιτιστικά μνημεία στην επικράτεια της Kremnica. Ο ιστορικός θυρεός στην κεντρική πλατεία περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά κερδίζει χρήματα συνεχώς από το 1328. Είναι αδιανόητο να δημιουργήθει ένας επιφανειακός κρατήρας στην Κεντρική Ευρώπη, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την κεντρική πλατεία μιας τέτοιας ιστορικής πόλης. Η Kremnica έχει παρόμοια αξία για τους Σλοβάκους όπως έχει το Γιορκ για τους Βρετανούς.

Επιπλέον, η Kremnica περιβάλλεται από εξαιρετικό φυσικό πλούτο. Το  2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στην Kremnica τον τίτλο της “Πρωτεύουσας της Βιοποικιλότητας”.

Φέτος η ένωση πολιτών “Kremnica Πέρα από το Χρυσό” άσκησε νομικές ενέργειες εναντίον του Περιφερειακού Γραφείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τις ενέργειες του για το έργο εξόρυξης χρυσού και αργύρου στην Kremnica. Το δικαστήριο συμφώνησε με την “Kremnica Πέρα από το Χρυσό”. Λόγω αυτής της αγωγής, παρήλθε η προθεσμία που είχε οριστεί από το νόμο για την έναρξη λειτουργίας της επιφανειακής εξόρυξης και, ως εκ τούτου, η εταιρεία Kremnica Gold Mining, θυγατρική της που ανήκει εξ ολοκλήρου Ortac Resources, έχασε την άδειά της για
επιφανειακή εξόρυξη στο κοίτασμα του Šturec στην Kremnica.

Από τη μία πλευρά, η Ortac Resources αποκρύπτει από εσάς αυτή την πληροφορία και από την άλλη, αρνείται να αποκαλύψει στην κοινότητα  λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το έργο και ειδικά για την τεχνολογία επεξεργασίας του μεταλλεύματος χρυσού και αργύρου. Όλα αυτά υπονομεύουν την αξιοπιστία της Ortac μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Θεωρούν τις δηλώσεις Ortac ότι το έργο είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό παραπλανητικές. Γιατί είναι σαφές στην Kremnica ότι το περιβάλλον δεν περιλαμβάνει μόνο τη φύση, αλλά και το τοπίο, τα πολιτιστικά μνημεία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και την Ευρώπη σύνολό της.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Kremnica δεν θα γίνει άλλη μια Rosia Montana της Ρουμανίας ή ένα Eisenerz της Αυστρίας , πόλεις που έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από τα έργα επιφανειακής εξόρυξης. Οι κάτοικοι της Kremnica και των γύρω περιοχών θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν να πέσει η πόλη τους σε μια τέτοια μοίρα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
RNDr. Zuzana Balžová
Δήμαρχος της πόλης Kremnica

Πηγή: www.kremnica.sk


Μία απάντηση στο “Oι Σκουριές της Σλοβακίας: Επιστολή Δημάρχου της Kremnica”

  1. […] παντού στον κόσμο). Διαβάστε το σχετικό άρθρο Oι Σκουριές της Σλοβακίας: Επιστολή Δημάρχου της Kremnica. Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 16/9 (δείτε εδώ), η […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.