Πρύτανης ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος: “Η επένδυση πάσχει και δεν πρέπει να προχωρήσει ως έχει”


[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=94ODyi8JCmU]

Η επένδυση της Εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Βόρεια Χαλκιδική δεν πρέπει να προχωρήσει ως έχει γιατί είναι μια επένδυση που δεν ικανοποιεί την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όσο και την κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό το ΑΠΘ προτείνει σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις τόσο στη σύμβαση παραχώρησης όσο στη ΜΠΕ προκειμένου η επένδυση να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας. Η μέχρι σήμερα όμως εμπειρία, όπου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας εφαρμόστηκε μια επιθετική ανάπτυξη η οποία και τα αποθέματα εξάντλησε και το περιβάλλον υποβάθμισε και εν τέλει οδήγησε σε οικονομική κρίση και σε χρεοκοπία τις αδύναμες εθνικές οικονομίες, είναι μια αρνητική εμπειρία. Το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιορισθεί προκειμένου να διασφαλίζει την ισόρροπη επίτευξη των τριών στόχων:

  • Της οικονομικής ανάπτυξης
  • Της περιβαλλοντικής προστασίας
  • Της κοινωνικής συνοχής

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής και οι 3 στόχοι αστοχούν.

  1. Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική δε λαμβάνει υπόψη τις άλλες δραστηριότητες (τουριστική, αγροτική) και παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής
  2. Η ΜΠΕ υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς. κινδύνους
  3. Η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται καθώς η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί.

Για να γίνει η επένδυση αειφορική πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις της μέχρι τώρα διαδικασίας.

  1. Η σύμβαση παραχώρησης προς την Εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ πρέπει πρωτίστως να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον. Η παραχώρηση 260.000 στρεμμάτων για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν είναι αειφορική γιατί αλλάζει την φυσιογνωμία της περιοχής, το τοπίο, επηρεάζει αρνητικά τις υπόλοιπες δραστηριότητες και υποβαθμίζει το φυσικό, το ιστορικό και το πολιτισμικό περιβάλλον. Προτείνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα να περιοριστεί σημαντικά σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης ώστε να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να μην εκμηδενίζει τα περιθώρια της αγροτικής, περιβαλλοντικής, τουριστικής και πολιτισμικής ανάπτυξής της.
  2. Η ΜΠΕ υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε υπόγεια νερά, ατμόσφαιρα, θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον καθώς και οικοσυστήματα. Η ΜΠΕ πρέπει να αλλάξει προκειμένου να τίθενται όροι και προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι αυτοί.

Το ΑΠΘ προτείνει να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης και να τροποποιηθεί η ΜΠΕ προκειμένου η μεταλλευτική δραστηριότητα να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, τη φύση και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες.

Tα βασικά στοιχεία της ομιλίας από www.mylopoulos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.