«Ντροπή σας κ. Καθηγητά»


dimitriadis-150x150Του Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμου καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ. Το κείμενο αναφέρεται στην κ. Έμυ Γαζέα της “Ελληνικός Χρυσός” και στην προσωπική επίθεση που του έκανε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της 11ης Μαρτίου (στο 2:23:30 του βίντεο).

Για να καταλάβετε ποιος είναι ο κ. Δημητριάδης, διαβάστε κι αυτό.

«Ντροπή σας που εσείς ένας γεωλόγος, και μάλιστα καθηγητής, τάσσεστε κατά της επέκτασης των εξορύξεων και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην ανατ. Χαλκιδική». Τάδε έφη η κυρία που έλαβε το λόγο εκ μέρους της ομάδας που εκπόνησε τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός απευθυνόμενη σε μένα κατά την προχθεσινή έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, στην επέκταση της συζήτησης που δεν καταγράφεται στα videos που κυκλοφόρησαν.

Σα να λέμε δηλαδή, κατ’ αναλογία, ντροπή στον όποιο οικονομολόγο, ακόμα περισσότερο αν συμβεί να είναι και καθηγητής, αν τάσσεται κατά της οικονομικής πολιτικής και των απόψεων των Στουρνάρα, Παπακωνσταντίνου και άλλων παρόμοιου φυράματος οικονομολόγων που σώζουν την Ελλάδα με τον τρόπο τους. Αυτό ούτε ένας Μπάμπης δεν θα τολμούσε να το πει.

Εγώ πάλι γιατί δεν νοιώθω καμιά ντροπή γι’ αυτό. Τόσο αναίσθητος είμαι. Άσε που έχω την εντύπωση πως έπρεπε να ντρέπομαι αν είχα ταχθεί υπέρ των επεκτατικών εξορυκτικών σχεδίων, γνωρίζοντας τα λίγα παραπάνω για το θέμα από τον μέσο πολίτη, κυρίως επειδή είμαι γεωλόγος και δευτερευόντως καθηγητής.

Από πού καταλήγει στο συμπέρασμα η κ. μελετήτρια πως κάθε γεωλόγος πρέπει να είναι και εξορυκτομεταλλειολάγνος. Δεν ξέρω αν αυτό είναι must για τους μεταλλειολόγους, ακούγεται μάλλον φυσικό να είναι. Αυτόν τον τομέα διάλεξαν να σπουδάσουν και υπηρετήσουν εξάλλου. Αλλά για τους γεωλόγους γιατί; Οι γεωλόγοι έχουν -εγώ τουλάχιστον έχω- μια διαφορετική θεώρηση για το πως πρέπει να προσεγγίζουμε τα θέματα της επέμβασης στη φύση και έχουμε (έχω) άλλη σειρά αξιολόγησης των φυσικών πόρων της γης.

Για τους γεωλόγους το νερό, ο αέρας και η αδιατάρακτη φύση έχουν (πρέπει να έχουν) πολύ μεγαλύτερη αξία από το ανασκάλεμα και το γύρισμα το μέσα έξω της γης, με τις γνωστές συνέπειες σε όλους τους άλλους φυσικούς πόρους. Οι γεωλόγοι έχουν (πρέπει να έχουν) μια πιο ήπια και ολιστική θεώρηση της γης ως αξιοβίωτου τόπου κατοίκησης των ανθρώπων, με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ως θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Βέβαια, η κ. μελετήτρια μη έχοντας όπως προέκυψε από τη συζήτηση επιστημονικά επιχειρήματα για να αντικρούσει όσα παρουσιάσαμε εγώ και οι άλλοι που επιχειρηματολογήσαμε κατά των εξορυκτικών και μεταλλευτικών επεμβάσεων στη Χαλκιδική -ή αν είχε τα κράτησε για τον εαυτό της- θεώρησε πως θα μπορούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις προβάλλοντας με γελοιωδέστατο τρόπο ένα προσωπικό θέμα μεν, εντελώς όμως εκτός του θέματος της συζήτησης, θέμα που βεβαίως δεν ενδιέφερε κανέναν από τους ακροατές της. Η επιλογή του εκτός θέματος επιχειρήματος που αισθάνθηκε ότι έπρεπε να προβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο στο χρόνο που της δόθηκε η κ. μελετήτρια, φανερώνει την απουσία κάποιου σοβαρού διαθέσιμου εντός θέματος επιχειρήματος από μέρους της. Εγώ δεν θα πω ντροπή της, αλλά κρίμα στην ώρα που της διατέθηκε και τη σπατάλησε μ’ αυτόν τον άκομψο και γελοίο τρόπο. Τελικά έβλαψε την υπόθεση που υποτίθεται ήταν εκεί για να υπηρετήσει. Και αυτό δεν είναι κρίμα για μας.


10 απαντήσεις στο “«Ντροπή σας κ. Καθηγητά»”

  1. κ. Καθηγητά

    Ισχύει όπως το λέτε: Είστε ο μόνος γεωλόγος που έχετε αυτές τις απόψεις περί γεωλογίας. Αυτά που λέτε περί νερού, αδιατάρακτης φύσης, ολιστικής προσέγγισης της γής… δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την επιστήμη της γεωλογίας και ειδικά τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών. Τουλάχιστον όχι όπως την διδαχτήκαμε από συνάδελφους γεωλόγους στα πανεπιστημιακά έδρανα. Δικαίωμα σας να έχετε τις όποιες απόψεις επί του θέματος, δεν είναι όμως δικαίωμα σας να δίνετε αυθαίρετες ερμηνείες σε αυτό που για κάποιος είναι επάγγελμα και όχι χόμπυ ή πολιτικό εφαλτήριο.

    Ένας συνάδελφος γεωλόγος

  2. Κύριε Δημητριάδη μάλλον δεν καταλάβατε καλά. Δεν σας κατηγόρεισε κάποιος οτι είστε γεωλόγος και δεν είστε υπέρ της επένδυσης. Σας κατηγόρεισε οτι ενώ είστε γεωλόγος τάσεστε κατά της επένδυσης με επιχειρήματα τα οποία θα αρκούσαν να μονογράψουν την οποιαδήποτε κολλα φοιτητή σας στις εξετάσεις. Και εγώ σαν επίσης γεωλόγος απορώ πραγματικά για ποιον λόγο το κάνετε αυτό.

    • Εγώ διερωτώμαι πού τα ακούσατε τα επιχειρήματα του κ. Δημητριάδη αφού η αρχική του ομιλία περιέργως απουσιάζει από το βίντεο…

    • Αν αυτά που λέει ο Δημητριάδης είναι “εκτός ύλης” στη Γεωλογία, τότε κάτι πάει πάρα πολύ στραβά στα Πανεπιστήμια. Η παιδεία αν αποσυνδεθέι από την κοινωνία και το περιβάλλον, γίνεται κενό γράμμα. Χρησιμοθηρική εκπαίδευση με “επιστημονικές παρωπίδες”, μόνο για την αγορά εγασίας και την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Την δική σας κόλλα, κυριε, την μονογράφουν οι ανάγκες των απλών ανθρώπων για τις οποίες εκπαιδευτήκατε να αδιαφορείτε!

  3. Δεν έχουν σχέση οι γεωλόγοι με την ολιστική θεώρηση όπως διαβάζω…μμμμμ, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, πράγματι λείπει από πολλούς μια συνολική εικόνα…η επιστημονική σκέψη και πρακτική είναι τόσο κατακερματισμένη που δικαιώνει το ρητό “η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας”

  4. @none. Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς: Στον τόπο μας περισσεύουν οι ξερόλες και οι έχοντες άποψη επί παντός επιστητού. Στο δε θέμα του χρυσού όπως γνωρίζετε έχουν πάρει θέση οι πάντες, γνωρίζοντες και μη!

  5. Θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμο για το θέμα που συζητάμε αν οι αγαπητοί μου συνάδελφοι γεωλόγοι κατέθεταν εδώ, με τα ονόματά τους, τα επιχειρήματα που τους έχουν διδάξει στα πανεπιστημιακά έδρανα και που έχουν οι ίδιοι υπέρ της συγκεκριμένης “επένδυσης”.

  6. Μπράβο στον κ.Δημητριάδη!!! Μακάρι να είχαμε και άλλους ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ με την δική του αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων “της επιστήμης της γεωλογίας” .

  7. Βασικά είναι από ποιά μεριά το βλέπεις (ή τα παίρνεις…).

    Μπορεί να έχεις κάποια πολύ ευκολα επιχειρήματα εάν είσαι από την απέξω :

    Στον Δήμο Waihi της Νέας Ζηλανδίας έχουν τα χρυσωρυχεία στην καρδιά της πόλης…

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/03/blog-post_7095.html

    ή εάν έχεις την ατυχία και πρόκειται να συγκατοικήσεις με μια μεταλλευτική εταιρία όπως εγώ (κάτοικος δυστυχώς τατόχρονα στο Κιλκίς του Γερακαριού αλλά και του Κεντρικού – από την γυναίκα μου – ) , τοτε φροντίζεις να βρείς τι πάθανε αυτοί που συγκατικούν με μεταλλείο χρυσού, αν είσαι και βιοκαλλιεργητής την έχεις βάψει από χέρι…
    (… ναι και εμείς αγκαλιά θα τους έχουμε, εδώ στο Κιλκίς χάνονται 12 χωριά, αλλά οι σχεδιασμοί τους είναι για πολύ περισσότερα…)

    Living in Waihi – A Personal Account …

    http://watchdog.org.nz/coromandel-gives-newmont-message-no-more-mining/living-in-waihi-a-personal-account/

    και όλα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.