Τι δεν καταλαβαίνουν


DSC00011cropped

Του Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμου καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

Το ακούσαμε και αυτό. Όχι πως και πριν δεν το έλεγαν, τώρα πια όμως βγάλαν τα μεγάφωνα.

Οι αντιδρώντες λέει στα χρυσορυχεία και οι “περιφερόμενοι” διαδηλωτές δεν μπορεί, από κάπου θα τα “πιάνουν”. Κάποιος θα τους χρηματοδοτεί. Πού βρίσκουν τα λεφτά να κινούνται μια εδώ και μια εκεί. Είναι δυνατό να τρέχει ο κιλκισιώτης στην Αλεξανδρούπολη και τις Σκουριές, ο Θρακιώτης στις Σκουριές και στο Κιλκίς και ο χαλκιδικιώτης μια στο Κιλκίς και μια στην Αλεξανδρούπολη. Δεν μπορεί, κάποια άλλα συμφέροντα που θίγονται από τις εξορύξεις τους χρηματοδοτούν.

Οι “περιφερόμενοι” δεν θιγόμαστε από τέτοιες κατηγορίες. Απλά βεβαιωνόμαστε ότι πράγματι ανήκουμε σε άλλο κόσμο από τους κατηγόρους μας. Αυτοί δεν μπορούν καν να διανοηθούν πως κάποιος μπορεί για μια ιδέα, για την αίσθηση ότι υπηρετεί ένα δίκαιο αγώνα, ότι υπερασπίζεται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που θίγονται βάναυσα, που παλεύει για να κρατήσει τη φυσική κληρονομιά του τόπου του αμόλυντη, που τον πνίγει η αίσθηση ότι του στερούν το στοιχειώδες -να έχει λόγο για τη μοίρα του τόπου του-, πως μπορεί για όλους αυτούς τους λόγους να θυσιάσει όχι μόνο τα λιγοστά του άλλωστε χρήματα ή χρόνο ή κόπους, αλλά να ξεχάσει την ηρεμία του, την καθημερινή ανέμελη επαφή με την οικογένειά του, να κακοκαρδίσει φίλους που τον ψάχνουν και ρωτούν πού χάνεται, να πνίγεται απ’ το δίκιο του πιο πολύ απ’ό,τι τον πνίγουν τα ασφυξιογόνα, να παλεύει για να μη συλληφθεί ενώ δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο, να στερείται και τον ύπνο του παλεύοντας με τη σκέψη του να βρει τρόπους να διώξει τη χολέρα από τον τόπο του. Που λαχταράει πότε θα ξανασμίξει με τους συναγωνιστές του, όπου η ανάγκη το καλέσει, σ’ όποιο μέρος αυτού του δύσμοιρου τόπου που έχει στοχοποιηθεί από άπληστους μεταλλοθήρες. Αυτά όλα είναι γι’ αυτούς εντελώς ακατανόητα.

Και είναι φυσικό. Γι’ αυτούς όλα κινούνται με το χρήμα και για το χρήμα. Έτσι έμαθαν, έτσι πράττουν και έτσι νομίζουν ότι πράττουν όλοι. Δεν τους μοιάζουμε σε τίποτα. Και τους ευχαριστούμε που κάθε τόσο μας το υπενθυμίζουν.


0 απαντήσεις στο “Τι δεν καταλαβαίνουν”

  1. Επειδή πολύς λόγος γίνεται στο κείμενο του κ. καθηγητή για ιδέες, για δίκαιο, για ανθρώπινα δικαιώματα “και άλλα ηχηρά παρόμοια”, θα ήθελα να εκφράσω μια απορία : ξέρει ο κ. καθηγητής πολλούς συναδέλφους του, που θα αγωνίζονταν με νύχια και με δόντια να πάρουν την έδρα, αν ο μισθός του καθηγητή ήταν, ας πούμε, 800 ευρώ; Εδώ λυσσάξανε με την αξιολόγηση.
    Από την άλλη μεριά, οι ιδέες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κάθε ιδεολογία έχει μια οικονομική βάση, άσχετα με το πόσο το αντιλαμβάνεται αυτό ο ιδεολόγος. Και σίγουρα το κίνημα κατά της εξόρυξης του χρυσού (ου μην αλλά και όλων των μεταλλευμάτων) που τείνει να στερείσει τις χώρες από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου τους (στην τεράστια πλειοψηφία τους χώρες φτωχές και καθυστερημένες) κάτω από την ιδεολογία του και και το ρίγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει κάποιο οικονομικό υπόστρωμα. Ο ευρών, αμειφθήσεται.
    Δε θα ήθελα ωστόσο να εκληφθούν τα παραπάνω ως ένας χυδαίος υπαινιγμός ότι ο κ. καθηγητής χρηματίζεται. Μακριά από εμένα τέτοιες σκέψεις και τέτοιες προθέσεις. Οι ιδεολόγοι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ιδεολογίας-οικονομίας, επειδή αυτή η σύνδεση είναι αρκετά περίπλοκη και καθόλου άμεση. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια ή την εντιμότητα του κ. Δημητριάδη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει λάθος, ιδίως στον τομέα της ιδεολογίας. Κρίμα όμως που είναι καθηγητής Γεωλογίας. Θα περίμενα, αντί να είναι κατά των εξορύξεων, να προτείνει, αντίθετα μεθόδους για να γίνει η εξόρυξη όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αλλιώς, ξεπέφτει στη λογική του κομπογιαννίτη : Πονάει δόντι, βγάλει δόντι, πονάει μάτι, βγάλει μάτι!

    • Αστραπόγιαννε, τι λες παρακάτω;
      “Και σίγουρα το κίνημα κατά της εξόρυξης του χρυσού (ου μην αλλά και όλων των μεταλλευμάτων) που τείνει να στερείσει τις χώρες από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου τους (στην τεράστια πλειοψηφία τους χώρες φτωχές και καθυστερημένες) κάτω από την ιδεολογία του και και το ρίγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει κάποιο οικονομικό υπόστρωμα.”
      Τι πλούτο έφερε στην Ελλάδα η συμφωνία του κου Πάχτα με τον κο Κούτρα; Είσαι με τα καλά σου;
      Σε ποιο κόσμο ζεις; Δεν έχεις πάρει είδηση ότι οι φτωχές και καθυστερημένες χώρες είναι θύματα άγριας εκμετάλλευσης (ως προς τον ορυκτό τους πλούτο σίγουρα) μεγαλοεταιρειών από πλούσιες και προηγμένες χώρες, ταϊζοντας διεφθαρμένους δικτάτορες και πολιτικούς των φτωχών χωρών; Από γεωγραφία της Αφρικής έχεις ιδέα; Για Κολτάν έχεις ακούσει ποτέ; Για τις περιβαλλοντικές καταστροφές στη Χιλή, στη Μογγολία, που ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους και να ζουν σε λαμαρίνες δεν άκουσες ποτέ; Ή τα ξέρεις, αλλά τα θεωρείς “παράπλευρες απώλειες” για να βγάζουν κέρδη οι κάθε ελντοράντο;
      Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί! Συγκεκριμένος πλούτος πέρασε στον όμιλο Μπόμπολα με 11 εκατομμύρια. Με κινήσεις Πάχτα. Αυτό το ξεπούλημα, δεν είναι για σένα εθνική προδοσία; “Ανάπτυξη” είναι; Να μας το εξηγήσεις αυτό, και μετά μιλάμε.

  2. Ο κ. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ μας παραπέμπει σε ένα ακροδεξιό σάιτ το «Justice for Greece» (Δικαιοσύνη για την Ελλάδα), όπου μαθαίνουμε ότι όλη η Θράκη είναι στο δρόμο του αγώνα και «η ηγετική μορφή του αγώνα κατά των Χρυσωρυχείων στην Ελλάδα Τόλης Παπαγεωργίου» κήρυξε την επανάσταση («Έχουμε φύγει από την θεωρία και έχουμε μπει στην πράξη, την δράση, την επανάσταση»).
    Στο κάτω μέρος, βλέπουμε ότι αυτά δεν είναι μόνο λόγια, έχουν και πρακτικά αποτελέσματα.
    Βλέπουμε τον κ. Άγγελο Βουλόδημο, ταξίαρχο εν αποστρατεία, να επιθυμεί να τον καλέσουν ΜΟΝΟ “όταν θα υπάρχει συγκέντρωση για την ανακατάληψη της Πατρίδας”. Ο άνθρωπος το λέει στα ίσα, ότι τα περιβαλλοντικά είναι απλώς η σάλτσα και ο στόχος είναι να πάρει την εξουσία η άκρα δεξιά [ή η άκρα (και μέση) αριστερά (ακραιφνείς συναγωνιστές των ακροδεξιών κατά της εξόρυξης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ), ή, και οι δύο άκρες μαζί, μια και συμπίπτουν πλέον στα βασικά θέματα της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής].
    Ο κ. Βουλόδημος (δεν ξέρω αν είναι απλή συνωνυμία, ή έχει κάποια σχέση με τον παλιό βουλευτή της ΕΔΑ κ. Αναστάσιο Βουλόδημο) είναι γενικός γραμματέας της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας, ακροδεξιάς, αντισημιτικής και ρατσιστικής οργάνωσης, η οποία θέλει να μετονομαστεί η Καβάλα σε Χριστούπολη και παραπονιέται γιατί στους παιδικούς σταθμούς έχουν προτεραιότητα τα παιδιά των μεταναστών (κάθε ομοιότητα με τη Χρυσή Αυγή είναι τελείως συμπτωματική).
    Ο κ. Βουλόδημος σε άλλο ακροδεξιό σάιτ δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να στηθούν οι … γκιλοτίνες!
    Αν τώρα η “ανακατάληψη της Πατρίδας” και οι “γκιλοτίνες” δεν είναι έκκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα και αιματοχυσία, τι, άραγε, να είναι;

    • Αστραπόγιαννε, δε μας παρατάς με τα συνωμοτικό-πολιτικά σενάρια; Εσύ μπορεί να φαντάζεσαι ότι θέλεις, γκιλοτίνες, ακροαριστερές, ακροδεξιές και δε συμμαζεύεται, αλλά αυτό εδώ δεν είναι πολιτικό site. Εμείς εδώ θέτουμε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο τόπο, περιβαλλοντικά και δευτερευόντως οικονομικά. Αν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά έχει καλώς, αν όχι, τι κάνεις εδώ;
      Οι φαντασιώσεις σου δεν μας ενδιαφέρουν. Πήγαινε κάπου αλλού. Υπάρχουν ένα σωρό φόρουμ και site για ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες με τις δικές σου. Εκεί θα νιώσεις καλύτερα, πίστεψέ με. Εμάς γιατί μας πρήζεις;

  3. “Και σίγουρα το κίνημα κατά της εξόρυξης του χρυσού (ου μην αλλά και όλων των μεταλλευμάτων) που τείνει να στερείσει τις χώρες από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου τους (στην τεράστια πλειοψηφία τους χώρες φτωχές και καθυστερημένες) κάτω από την ιδεολογία του και και το ρίγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει κάποιο οικονομικό υπόστρωμα”

    Προφανώς και έχει: Παρόμοιου τύπου αποικιοκρατικές επενδύσεις, μόνο οικονομική υποβάθμιση φέρνουν μεσο-μακροπρόθεσμα στις φτωχές αυτές χώρες. Που το δύσκολο να γίνει κατανοητό, ίσως επειδή δεν είναι βραχυπρόθεσμο; Ίσως επειδή δεν θα αφορά εμάς αλλά τα παιδιά μας;

    “Οι ιδεολόγοι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ιδεολογίας-οικονομίας, επειδή αυτή η σύνδεση είναι αρκετά περίπλοκη και καθόλου άμεση”

    Ο “ιδεολόγος”, δεν γίνεται από κάποιο είδος συναισθηματικής ευαισθησίας, ούτε ασθένειας, ούτε από την έλλειψη ικανότητας αναλυτικής ρεαλιστικής σκέψης. Το αντίθετο. Είναι επιλογή. Επιλογή της πίστης στην ανθρώπινη λογική και ηθική. Επιλογή της πίστης στην ανθρώπινη κοινωνία και στο καλύτερο μέλλον. Επιλογή της πίστης στον άνθρωπο, πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό.

    Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την σημμασία που έχουν οι παραπάνω επιλογές για την μεσο-μακροπρόθεσμη ευημερία μιας κοινωνίας, τότε νομίζω πως απλά έχει μπερδέψει τον ιδιωτισμό με τον ρεαλισμό.

    Με τα παραπάνω δεν εννοώ σε καμία περίπτωση πως μέσα στον κίνημα δεν “χώνονται” και συμφέροντα πχ κομματικά. Αυτά όμως δεν αποτελούν τον κορμό του κινήματος αυτού, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από τον πλουραλισμό των υποστηρικτών του και από την μεγάλη διάρκεια ζωής του.

  4. Θείε Αδάμ,
    από το λινκ που δίνεις στη Βικιπαίδεια, αντιγράφω :
    “Σήμερα, «αστραπόγιαννος» αποκαλείται μεταφορικά ένας έξυπνος άνθρωπος με ηγετικά χαρίσματα, που όμως είναι αντίθετος με το κατεστημένο και την ιεραρχία”.
    Και, φυσικά, είμαι αντίθετος με το άθλιο κατεστημένο που κυβερνάει αυτόν τον τόπο από τότε που ιδρύθηκε το “ανεξάρτητο” ελληνικό κράτος, όχι με την επανάσταση του 21 (που είχε σβήσει σχεδόν), αλλά, με την καταβύθιση του τουρκικού στόλου από τις 3 μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία). Εξού και τα 3 κόμματα της “ελεύθερης” Ελλάδας, Ρωσικό (Κολοκοτρώνης), Αγγλικό (Μαυροκορδάτος) και Γαλλικό (Κωλέτης) – κανένα “ελληνικό”. Αυτό το κατεστημένο θέλει την Ελλάδα Ψωροκώσταινα, τη θέλει υποανάπτυκτη και καθυστερημένη.
    Αυτό το κατεστημένο με όλη του τη δύναμη αντιμάχεται το παραμικρό βήμα που θα έκανε η Ελλάδα στο δρόμο για να γίνει μια ανεπτυγμένη χώρα, οικονομικά, άρα και πολιτικά, ανεξάρτητη. Αυτό το κατεστημένο αντιδρά με λύσσα σε κάθε νομοσχέδιο για την παιδεία, που θα βοηθούσε την Ελλάδα σ’ αυτό το δρόμο, αυτό το κατεστημένο με τους σάπιους πολιτικούς του έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αντιδρά με λύσσα για να μη χάσει τα προνόμιά του. Και ποιοι είναι μπροστάρηδες στο “κίνημα” για να “σωθεί η χώρα”; Αλίμονο, οι ακροδεξιοί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, όλοι αυτοί που δεν έβγαλαν μιλιά για το όργιο της κατασπατάλησης των δανείων σε “παροχές”, τη στιγμή που τα εργοστάσια έκλειναν και οι νέοι αγρότες, αντί να είναι στα χωράφια, γέμιζαν τα καφενεία, ξεκοκαλίζοντας τις επιδοτήσεις της “τοκογλυφικής” ΕΕ.
    Όλοι αυτοί μας καλούν σε πόλεμο κατά του “κατεστημένου”. Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για ποιο λόγο; Για να επιβάλλουν ο καθένας το πραξικόπημά του.

    • Διακρίνω επιλεκτική μνήμη? Γιατί πήγες στο 1821 προσπερνώντας το 1944-45. Αυτός που είπε όχι στη συνθήκη της Βάρκιζας, κόντρα στις (λάθος όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) εντολές του κόμματος δεν ήθελε Ελληνικό κράτος? Αυτόν γιατί δεν τον αναφέρεις? Αυτοί που έφυγαν στο βουνό, μετά την αυτοκτονία του Άρη, Ρωσικό κράτος ήθελαν? Και μιας και πιάσαμε τη Βικιπαίδεια ρίξε μια ματιά για το ποιός φταίει που τα εργοστάσια έκλειναν και οι νέοι αγρότες, αντί να είναι στα χωράφια, γέμιζαν τα καφενεία, ξεκοκαλίζοντας τις επιδοτήσεις της “τοκογλυφικής” ΕΕ.
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%AC%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87%CF%84

      Και για να σε βοηθήσω το άρθρο τελειώνει «Υπέρ της συνθήκης τάχτηκαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός και ΠΟΛΑΝ ενώ κατά της συνθήκης τάχθηκε ΜΟΝΟ το ΚΚΕ»

    • Αγανακτισμένο σε βλέπω. Καλή συνέχεια στις αναζητήσεις σου. Άκουσε την προτροπή του κ. Δημητριάδη και έλα στην επόμενη συνάντηση μας. Τετάρτη στο Κιλκίς νομίζω είναι η επόμενη. Και διάβασε και αυτό http://www.marxists.org/ellinika/archive/marx/works/1848/com-man/bourprol.htm.

  5. antigoldgreece
    Πρώτα-πρώτα, τις “γκιλοτίνες” δεν τις ανακάλυψα εγώ. Όπως έγραψα, ακολούθησα το λινκ που έδωσε ο κ. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ και “ανακάλυψα” το μπλογκ “justice for greece”. Τώρα για το ότι είναι μπλογκ ακροδεξιό μάλλον δε φταίω εγώ. Αν πάλι είναι κακό που το επεσήμανα, τι να πω; Ίσως θέλω να ξέρω ποιος κάνει την ποια κίνηση. Στο μπλογκ αυτό βρήκα και το λινκ για τον κ. Βουλόδημο (και έτσι βρήκα και τις «γκιλοτίνες», για τις οποίες γράφει και την «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας»).
    Ο κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ μου γράφει ότι “ο καθένας ότι θέλει βλέπει”. Ίσως αυτό είναι μια έμμεση υπόδειξη ότι δεν έπρεπε να δω το λινκ για το Βουλόδημο. Ε, τι να γίνει, θέμα περιέργειας.
    Δεύτερο, στη διαβεβαίωσή σου ότι “εδώ δεν είνα πολιτικό σάιτ” έχω να αντιτάξω ότι το κίνημα κατά της εξόρυξης είναι πολιτικό, όπως μας διαβεβαιώνει το ίδιο το Παρατηρητήριο : “Ποτέ δε διαπραγματευτήκαμε απευθείας με τις μεταλλευτικές εταιρίες γιατί, κατά την άποψή μας, το πρόβλημα δεν είναι πού και πώς να εξορύξεις. Το πρόβλημα είναι «να εξορύξεις ή να μην εξορύξεις» και αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα και είναι αυστηρά μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και της κυβέρνησης”.
    Γράφεις : “Εμείς εδώ θέτουμε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο τόπο, περιβαλλοντικά και δευτερευόντως οικονομικά”.
    Για το “συγκεκριμένο τόπο”, έχω να παρατηρήσω ότι τόσο το Π.Μ.Δ, είναι παγκόσμια οργάνωση όσο και το antigold.
    Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα οικονομικά προβλήματα είναι σίγουρα προβλήματα πολιτικής. Βέβαια, συμφέρει πάρα πολύ να τα αποσυνδέει κανείς από την “καταραμένη” πολιτική και να τα εμφανίζει ως προβλήματα που είναι αγνά και αμόλυντα από την πολιτική και για τα οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστήμονες, περιβαλοντολλόγοι και οικονομολόγοι, οι οποίοι από το ύψος της καθαρής επιστήμης θα αγωνίζονται πάντα για το καλό του λαού και του τόπου (γιατί άραγε; γιατί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα! Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί!).
    Όσο για την πορτροπή σου να “πάω κάπου αλλού”, παραπονούμενος ότι σας “πρήζω”, έχω να απαντήσω ότι κάθε σάιτ είναι ένα βήμα δημόσιου λόγου και όχι κλαμπ ιδιωτικό και εφόσον υπάρχει σχολιασμός θα δημοσιεύονται και απόψεις που ίσως να “πρήζουν” ορισμένους, αρκεί να είναι ευπρεπείς. Το πολύ-πολύ, αν κανένας “πρήζεται” όταν τις διαβάζει, να πάψει να τις διαβάζει, για να του φύγει το πρήξιμο.

    • Με τον επίλογο του πρώτου σχόλιου σου συμφωνώ εν μέρει. Για τα υπόλοιπα φαντάζομαι θα σου απαντήσει ο κ. καθηγητής. Απλά δεν τα φάγαμε όλοι μαζί άρα και όλοι οι καθηγητές δεν είναι το ίδιο.
      Για τα υπόλοιπα. Όντως και ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι εξουσίες οικονομικής διαχείρισης. Η διαφορά στις ιδεολογίες αυτές είναι για το ποιους προτείνουν να κάνουν αυτή τη διαχείριση. Ο πρώτος λέει πως θα την κάνουν οι ‘’ικανοί’’ και ‘’έξυπνοι’’ και ο δεύτερος ο λαός, η μάζα. Γνωρίζουμε πως το πρώτο πείραμα του σοσιαλισμού απέτυχε. Η μάζα θα αποφασίσει αν θα υπάρξει δεύτερο. Μέχρι τότε να χαίρεται η ανθρωπότητα τον καπιταλισμό της.
      Στο δεύτερο σχόλιο σου γράφεις πως ακραιφνής συναγωνιστής των ακροδεξιών κατά της εξόρυξης είναι και το ΚΚΕ. Νυχτωμένος είσαι. Η άποψη του ΚΚΕ είναι συγκεκριμένη και δεν διαφέρει από αυτό που γράφεις στον επίλογο του πρώτου σχόλιου σου. Το κόμμα παρευρέθη στο συλλαλητήριο του προηγούμενου Σαββάτου γιατί έτσι έκρινε ακούγοντας την ‘’βάση’’ του κόμματος (όσο και αν αυτό ξενίζει κάποιους. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Γη και ΥΔΩΡ. Αυτά προστατεύουμε. Μέσα στο ΓΗ και ΥΔΩΡ είναι και το περιβάλλον.
      Να ξέρεις πως τα σχόλια του στυλ αμφισβητώ την προσπάθεια σας – γιατί μπορεί να μπερδέψατε την ιδεολογία με τα οικονομικά – ή δεν την αμφισβητώ, μας κουράζουν. Όσο και να μην το πιστεύετε κάποιοι δεν ήμαστε πρόβατα για να ψάχνουμε τσομπάνη. Είτε αυτόν τον λένε Παπαγεωργίου είτε Δημητριάδη.
      Επίσης θα πρέπει να καταλάβεις πως εκπρόσωπος του ίδιου του πρωθυπουργού χθες στη συγκέντρωση στη μεγάλη Παναγιά είπε πως η ‘’επένδυση’’ θα προχωρήσει με το έτσι θέλω. Μια ‘’επένδυση’’ η οποία είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα (υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις μέχρι και από Ευρωπαϊκά δικαστήρια) και για την οποία εκκρεμούν αποφάσεις στο Συμβούλιο της επικρατείας. Το αναφέρω για να δεις ποιός είναι επί της ουσίας τα άκρα. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΩ. ΧΟΥΝΤΑ ΔΗΛΑΔΗ.

  6. Αστραπόγιαννε,
    Ευχαριστώ πολύ για τη μεγαλωσύνη σου να έχεις και τις επιφυλάξεις για το αν χρηματίζομαι ή όχι. Εμπιστευτικά να σου πω πως και εμάς μας χτύπησε η κρίση. Μας μειώνουν τα bonus ανα διαδήλωση και γίναμε σιγά σιγά τόσο πολλοί που τα μερτικά ξεφτιλίστηκαν. Δεν ξέρω αν συμφέρει πια ή όχι. Στο τέλος θα πλακωθούμε μεταξύ μας στη μοιρασιά να το δεις. Νομίζω πως το άλλο στρατόπεδο δίνει πολύ πιο αξιοπρεπείς αμοιβές. Σκέφτομαι να διαμαρτυρηθώ, να κάνω απεργία και να μην πάω στις επόμενες τρείς διαδηλώσεις ή να κάνω στάση εργασίας, να πάω για να φαίνομαι αλλά να μην ανοίξω καν το στόμα μου. Τι να σε κάνουν όμως κι’ αυτοί, αναδουλειές, τα πήραν όλα οι άλλοι.
    Αν θες να το συζητήσουμε περισσότερο, έλα την άλλη φορά με τ’ όνομά σου και χωρίς κουκούλα.

  7. Μια παρατήρηση:
    Δεν είμαστε μόνοι. Οι επιφανειακές εξορύξεις είναι σοβαρό πρόβλημα και προκαλούν συγκρούσεις με άλλες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες. Βλέπε ΗΠΑ (Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσσή, Κεντάκι, όπου έχουν χαθεί ολόκληρες βουνοκορυφές στα Απαλλάχια).
    http://www.plunderingappalachia.org/theissue.htm

    Βλ. επίσης για επιφανειακές εξορύξεις λιγνίτη στο Λάουσιτς, Γερμανία, όπου το ζήτημα προκαλεί και πολιτικές εξελίξεις, αποχωρήσεις απο κόμματα κτλ
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/der-ex-linken-politiker-wolfgang-neskovic-kandidiert-als-unabhaengiger-a-883713.html
    http://www.wolfgang-renner.com/?p=1

    Σχολιασμός:
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

  8. Για την “παγκοσμιόπτητα” της antigoldgreece :
    1) Ήταν λάθος ο όρος «παγκόσμια». Το σωστό θα ήταν διεθνής (international και όχι universal).
    2) Για το αν είναι «διεθνής» οργάνωση η antigold, η μόνη ένδειξη που έχω είναι η διευκρίνιση «greece». Η διευκρίνιση αυτή μπαίνει όταν ένα κίνημα είναι (ή φιλοδοξεί, τουλάχιστον να γίνει) διεθνές, αλλιώς είναι περιττή.
    Από την άλλη μεριά, νομίζω ότι η κίνηση antigoldgreece ταυτίζεται, ή αποτελεί τμήμα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων (Hellenic Mining Watch), για το οποίο θα μιλήσουμε πιο κάτω.
    3) Εκτός από το Hellenic Mining Watch (το Hellenic στη μετάφραση παραλείπεται), δηλαδή, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, υπάρχει και το Mining Watch Canada, που φαίνεται ότι είναι η μητρική διαφόρων Παρατηρητηρίων ανά τον κόσμο (ή, πάλι, φιλοδοξεί να γίνει).
    Στην ιστοσελίδα του τελευταίου, διαβάζουμε :
    ABOUT US
    MiningWatch Canada is a pan-Canadian initiative supported by environmental, social justice, Aboriginal and labour organisations from across the country. It addresses the urgent need for a co-ordinated public interest response to the threats to public health, water and air quality, fish and wildlife habitat and community interests posed by irresponsible mineral policies and practices in Canada and around the world.
    ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Καναδά είναι μια πανκαναδική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από οργανώσεις περιβαλλοντικές, κοινωνικής δικαιοσύνης, ιθαγενών και εργαζομένων όλης της χώρας. Διακηρύσσει την επείγουσα ανάγκη μιας συντονισμένης απάντησης δημόσιου συμφέροντος στην απειλή για τη δημόσια υγεία, την ποιότητα του νερού και του αέρα, των βιότοπων των ψαριών και της άγριας ζωής καθώς και των συμφερόντων των κοινοτήτων που προκαλεί η ανεύθυνη μεταλλευτική πολιτική και δραστηριότητα στον Καναδά και σ ε ό λ ο τ ο ν κ ό σ μ ο (η υπογράμμιση δική μου).
    Για το «Ελληνικό Παρατηρητήριο» : υπάρχει ένα κείμενο στο διαδίκτυο (στα αγγλικά), που ενώ υπογράφεται από το Hellenic Mining Watch, στην τελευταία του παράγραφο γράφει :
    «The latest news coming from Greece is that there is an attempt to reopen the Stratoniki mine» (Τα τελευταία νέα που έρχονται από την Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια να ξανανοίξει το ορυχείο της Στρατονίκης). Αυτό δείχνει ότι το Παρατηρητήριο είναι εκτός Ελλάδας.
    Δεν επιμένω ότι ντε και καλά όλα αυτά αποδεικνύουν το διεθνές της κίνησης antigoldgreece. Μπορεί όλες αυτές οι ενδείξεις να έχουν κάποια λογική εξήγηση. Περιμένω διευκρινίσεις.
    Και κάτι τελευταίο : ασχέτως του πώς λέγεται, υπάρχει ένα κίνημα κατά της εξόρυξης του χρυσού που αφορά τις φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες του κόσμου (ανεπτυγμένο κυρίως στη Λατινική Αμερική), που είτε κάνουν παραγωγή χρυσού (Περού), είτε αποπειρώνται να κάνουν και το κίνημα αυτό προσπαθεί την να αποτρέψει, προς όφελος (αντικειμενικά) των πλούσιων και ανεπτυγμένων χωρών που βγάζουν χρυσάφι με τη σέσουλα, εδώ και πολλές δεκαετίες, και κανένας δεν τους χαλάει την ησυχία τους.
    Υ.Γ. Όλη η ιστορία φαίνεται να «παίζεται» γύρω από τον Καναδά. Οι εταιρίες που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι καναδικές, υπάρχει το Hellenic Mining Watch και το Mining Watch Canada και σε μια συνέντευξη τύπου που έδωσε το τελευταίο στο RADIO CANADA INTERNATIONAL, επισημαίνει : Περίπου το 60% του συνόλου των μεταλλευτικών εταιρειών παγκοσμίων είναι καταχωρημένες στα Καναδικά Χρηματιστήρια και έχουν εξέχουσα θέση στον τομέα της έρευνας και στον τομέα της εξόρυξης χρυσού. Είμαστε λοιπόν μεγάλοι παίκτες και συχνά κυρίαρχοι παίκτες σε επίπεδο χώρας, σε πολλά μέρη του κόσμου και το βλέπουμε αυτό σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και σίγουρα και σε πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές.

  9. Κύριε καθηγητά,
    πρώτα-πρώτα, νομίζω ότι δεν είναι θέμα «μεγαλωσύνης» (μάλλον, μεγαλοψυχία θέλατε να πείτε) αυτά που είπα για σας προσωπικά. Νομίζω ότι μίλησα πολύ καθαρά, για να μην επιδέχονται παρερμηνείες τα όσα είπα.
    Έγραψα συγκεκριμένα :
    «Δε θα ήθελα ωστόσο να εκληφθούν τα παραπάνω ως ένας χυδαίος υπαινιγμός ότι ο κ. καθηγητής χρηματίζεται. Μακριά από εμένα τέτοιες σκέψεις και τέτοιες προθέσεις…
    Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια ή την εντιμότητα του κ. Δημητριάδη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει λάθος, ιδίως στον τομέα της ιδεολογίας».
    Εσείς από αυτά βγάλατε το συμπέρασμα ότι απλώς έχω επιφυλάξεις για το αν χρηματίζεστε ή όχι, δηλαδή, ότι βασικά αυτό πιστεύω. Εγώ γράφω ξεκάθαρα ότι κάνετε λάθος, που, ακόμα κι αυτό δεν το βλέπω σα θανάσιμο αμάρτημα.
    Από την άλλη μεριά, δεν είναι σωστό να προσβάλλετε τη μεγάλη πλειοψηφία όσων σχολιάζουν και στο σάιτ αυτό, αλλά και σε όλα τα άλλα σάιτ, αποκαλώντας τους «κουκουλοφόρους» – όπως βλέπετε οι περισσότεροι γράφουν με ψευδώνυμο.
    Ας το δούμε, όμως, το θέμα και πρακτικά. Για σας έχει σημασία να βάζετε το όνομά σας, γιατί είστε ένα δημόσιο πρόσωπο, με κάποιο τίτλο κι αυτό έχει σημασία, ιδιαίτερα όταν πραγματεύεστε ένα θέμα της ειδικότητάς σας. Τι έννοια θα είχε αν εγώ υπέγραφα ως Γιάννης Μετζελόπουλος, παραγγελιοδόχος; Πρώτα-πρώτα, δε θα μπορούσε κανένας να το ελέγξει. Και αν το έλεγχε και έβρισκε ότι στην πραγματικότητα ήμουν ο Πέτρος Μετζελόπουλος και όχι ο Γιάννης, ποιον θα μπορούσε να ενδιαφέρει, εκτός από την Ασφάλεια; (το γράφω αυτό, γιατί αν κάποιος εκφράζει περιβαλλοντικές απόψεις είναι μάλλον στο απυρόβλητο, ενώ αν εκφράζει μαρξιστικές απόψεις, μια κακιά συνήθεια που έχει ο υποφαινόμενος – και ιδίως αν αυτές είναι πραγματικά μαρξιστικές), τότε, ίσως, να μην είναι και τόσο σκόπιμο να αυτοκαταδίδεται.
    Υ.Γ. Τη φράση «Νομίζω πως το άλλο στρατόπεδο δίνει πολύ πιο αξιοπρεπείς αμοιβές», που ένας καχύποπτος μπορούσε να τη θεωρήσει σα λεπτό υπαινιγμό, την αφήνω ασχολίαστη, θεωρώντας τη μέρος της ειρωνείας και του καλαμπουριού που κάνετε στην ανύπαρκτη κατηγορία μου (με ή χωρίς επιφυλάξεις) για χρηματισμό σας.

  10. Gr
    Όλα τα ζητήματα έχουν τη θεωρητική και την πρακτική πλευρά τους. Εγώ δίνω μια θεωρητική άποψη στο ζήτημα της εξόρυξης ή μη εξόρυξης των μεταλλευμάτων, ειδικά σε χώρες υποανάπτυκτες, που δεν πρόκειται ποτέ να βγουν από το τέλμα της υποανάπτυξης, όσο αφήνουν ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό τους πλούτο. Εσύ μιλάς πρακτικά για τη συγκεκριμένη επένδυση και με ρωτάς και μάλιστα σε έντονο ύφος («είσαι με τα καλά σου;») τι πλούτο έφερε στην Ελλάδα η συγκεκριμένη επένδυση.
    Εγώ βάζω το θέμα γενικά και θεωρητικά γιατί ο βασικός υποκινητής του «κινήματος» κατά της εξόρυξης του χρυσού το έβαλε επίσης γενικά και θεωρητικά : «να εξορύξει κανένας, ή να μην εξορύξει;», τελείως άσχετα με τους όρους της συγκεκριμένης επένδυσης και καθόλου δεν το συνέδεσε με το αν κέρδισε ή όχι η Ελλάδα, ή αν την εξόρυξη την κάνει ξένη ή ελληνική εταιρία ή το ίδιο το ελληνικό κράτος. Οι περιβαλλοντικοί λόγοι που προβάλλονται είναι ανεξάρτητοι από κάθε οικονομικό όφελος υπέρ της Ελλάδας. (Το σχετικό κείμενο υπάρχει στο διαδίκτυο. Αναζήτηση «Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στην Ελλάδα scribd).
    Στη δημοσίευση του βασικού υποκινητή, που διεκδικεί και τη μερίδα του λέοντος στη συμβολή για τη χρεοκοπία της προηγούμενης καναδικής εταιρείας που είχε αναλάβει την εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική, της TVX Gold-Greece, ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ, ούτε περιβαλλοντικός, ούτε οικονομικός, της αντίθεσής τους στην εξόρυξη του χρυσού. Και μάλιστα δεν περιορίζεται η συγκεκριμένη δημοσίευση στο χρυσό, αλλά, μιλάει για όλα τα μεταλλεία («Η επιτυχία των αγώνων στην Ολυμπιάδα και τη Στρατονίκη είχε σοβαρές επιπτώσεις για όλο το μεταλλευτικό τομέα. Μεταλλευτικές εταιρίες που συμπεριφέρονταν σαν τους πρώιμους ισπανούς κατακτητές που ήρθαν στην Ελλάδα, βρίσκονται τώρα στην άμυνα. Το ισχυρό αντιμεταλλευτικό αίσθημα των περιοχών που απειλούνται πιέζει σταθερά τους πολιτικούς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο»).
    Με ρωτάς αν ξέρω τι γίνεται στην Αφρική και στη Μογγολία, σε χώρες που έχουν δικτατορίες ή διεφθαρμένους πολιτικούς. Αφού υπενθυμίσω – παρεμπιπτόντως – ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δικτατορία, αλλά, έχουμε διεφθαρμένους πολιτικούς που μπορεί να εξαγοράζονται και να ενεργούν σε βάρος της χώρας τους, με το αζημίωτο, ας δούμε και 5 περιπτώσεις για τις εξορύξεις μεταλλευμάτων :
    1) Την εξόρυξη να την κάνουν ξένες εταιρίες χωρίς όφελος για τη χώρα, γιατί λαδώνονται οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της.
    2) Την εξόρυξη να την κάνουν ξένες εταιρίες και ωφελείται η χώρα, γιατί οι συμβάσεις με τις ξένες εταιρίες γίνονται σωστές (περιβαλλοντικά) και όχι αποικιοκρατικές.
    3) Την εξόρυξη να την κάνουν ελληνικές εταιρίες.
    4) Την εξόρυξη να την κάνει το ίδιο το ελληνικό κράτος.
    5) Την εξόρυξη να την κάνει το ελληνικό κράτος, όχι, όμως, το σημερινό, αλλά, ένα κράτος όπου έχει πάρει την εξουσία ο λαός.
    Αν αποκλείσουμε την 5η περίπτωση, που όσο και να είναι η καλύτερη, αυτή τη στιγμή δεν έχει πρακτική εφαρμογή, πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στις άλλες 4.
    Νομίζω ότι και οι περιπτώσεις 3 και 4 πρέπει να αποκλειστούν, λόγω αδυναμίας εφαρμογής τους στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.
    Μας μένει να διαλέξουμε μόνο ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη.
    Αν μου πεις ότι προκρίνεις τη δεύτερη, θα απαντήσω ότι συμφωνώ απόλυτα, αλλά, μάλλον είμαστε ουτοπιστές αν νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σήμερα στην Ελλάδα. Οπότε φτάσαμε στην πρώτη περίπτωση. Κι εδώ παίζεται όλο το θέμα. Εσύ την αποκρούεις επειδή είναι χωρίς όφελος για τη χώρα, εγώ δεν την αποκρούω, γιατί είναι προς όφελος της εργατικής τάξης. Όχι μόνο για τους εργάτες που απασχολούνται σήμερα στην εξόρυξη, ή θα απασχοληθούν στο μέλλον, αλλά, γιατί η μεταλλευτική δραστηριότητα ετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη της χώρας, η μεταλλευτική συνείδηση είναι αυτή που προοιωνίζει την αυριανή βαριά βιομηχανία για τη χώρα κι αυτό σημαίνει εργατική τάξη, βιομηχανική εργατική τάξη, που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σοσιαλιστική ανατροπή.
    Μα, θα μου πεις : «αφού όλος ο πλούτος θα πηγαίνει στους ξένους!». Ξεχνάς ότι εδώ δεν έχουμε δικτατορία. Αν έχουμε διεφθαρμένους πολιτικούς, που υπογράφουν αποικιοκρατικές συμβάσεις, στο χέρι μας είναι να τους αλλάξουμε.
    Εκείνο που πρέπει να λέμε είναι : ναι, στις επενδύσεις, όχι στους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το «κίνημα», όμως, κατά της εξόρυξης των μεταλλευμάτων τα λέει ανάποδα : όχι στις επενδύσεις, ναι στους διεφθαρμένους πολιτικούς. Γιατί, βέβαια, αν σταματήσουν οι εξορύξεις, θα σταματήσει και το κίνημα. Το λένε οι ίδιοι, το κίνημα κατά των εξορύξεων γεννήθηκε μόλις άρχισε ο «κίνδυνος» να εξορυχθεί ο χρυσός : Αφού αναφέρουν τα προγραμματισμένα έργα εξόρυξης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, Σάπες, Πέραμα και Κιλκίς, λένε : «Καταλάβαμε ότι αν ακόμα και ένα από αυτά τα έργα έπαιρνε έγκριση να λειτουργήσει, θα είχαμε μια χιονοστιβάδα εγκρίσεων έργων και η κατάσταση θα γινόταν ανεξέλεγκτη – έτσι αποφασίσαμε να αγωνιστούμε ενάντια σε όλα τα έργα συγχρόνως». Δηλαδή, η απόφαση για εναντίωση στην εξόρυξη του χρυσού ήταν κάτι προαποφασισμένο και δε δημιουργήθηκε μετά από εξέταση των συγκεκριμένων εξορύξεων, ούτε δημιουργήθηκε από περιβαλλοντικούς ή οικονομικούς λόγους. Από την άλλη μεριά, η μόνη εναντίωση στους «διεφθαρμένους πολιτικούς» είναι αυτή καθεαυτή η εναντίωση στην εξόρυξη και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό το «κίνημα» δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα γιατί στρέφεται κατά των διεφθαρμένων πολιτικών, αλλά, αποκτά τον πολιτικό του χαρακτήρα επειδή θεωρεί διεφθαρμένο πολιτικό κάθε πολιτικό που είναι υπέρ της εξόρυξης.
    Και για να τελειώνουμε : Αν θέλουμε να έρχεται στην επιφάνεια ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς αποικιοκρατικές συμβάσεις, ένας δρόμος υπάρχει, μια εξέγερση προλεταριακή, που θα σαρώσει την αστική τάξη. Ως τότε, όμως, τι γίνεται; Υπάρχουν δύο απαντήσεις : είτε να πάμε μπροστά, συνεχίζοντας τις εξορύξεις και να αλλάξουμε τους πολιτικούς, ώστε να γίνονται σωστά οι επενδύσεις, είτε να σταματήσουν μια και καλή οι εξορύξεις και να παραμείνουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί στα πόστα τους. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

    • Αστραπόγιαννε, έχω όλη την καλή διάθεση να απαντήσω σε κάθε σχολιαστή που δεν είναι εριστικός, προκλητικός ή προκατειλημμένος, άρα και σε σένα. Διάθεση έχω, χρόνο δεν έχω.

      Έπιασες και αναλύεις ένα πολύ παλιό μας κείμενο, το οποίο δεν υπάρχει πλέον δημοσιευμένο από εμάς (αυτό που βρήκες δεν το έχουμε ανεβάσει εμείς και είναι συρραφή διαφόρων άρθρων, διαφόρων εποχών) και που αν το ξαναγράφαμε σήμερα πιθανόνατα θα ήταν πολυ διαφορετικό. Τη μερίδα του λέοντος στη χρεωκοπία της TVX δεν την έχει κανένας άνθρωπος, την έχει μάλλον το ΣτΕ που βρήκε ότι τα έργα της ήταν αντισυνταγματικά. Οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα ούτε και τότε υπήρχαν (εκτός κι αν εννοείς το πολύ χρήμα που είχε ρίξει η TVX για να εξαγοράσει κόσμο). Και βέβαια το ότι εμείς λέμε “όχι στις επενδύσεις, ναι στους διεφθαρμένους πολιτικούς” (!) είναι καθαρά αποκύημα της φαντασίας σου και δεν πρόκειται ν’ασχοληθώ περισσότερο.

      Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι αυτό που γράφεις για την “αυριανή βαριά βιομηχανία για τη χώρα κι αυτό σημαίνει εργατική τάξη, βιομηχανική εργατική τάξη, που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σοσιαλιστική ανατροπή”. Και επειδή είχα γράψει κάτι σχετικό ως σχόλιο σε άλλο μπλογκ http://lotofagus.blogspot.gr/2012/11/talvivaaraa.html το αντιγράφω εδώ, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα έχω και πολύ χρόνο να απαντήσω σε μεταγενέστερα σχόλια.

      “akrat – Μπάτσης λεγόταν, Δημήτρης Μπάτσης. Το 1947 έγραψε για το όραμα μιας Ελλάδας που θαχρησιμοποιούσε τους ορυκτούς της πόρους προς όφελος του λαού και θα δημιουργούσε καθετοποιημένη βαρειά βιομηχανία με στόχο να οδηγηθεί η χώρα στην αυτάρκεια.

      Έχω απέραντο σεβασμό για τον άνθρωπο, αλλά επειδή δεν βρισκόμαστε στο 1947 αλλά στο 2012 και εμείς (και όλος ο κόσμος δηλαδή) πήραμε άλλο δρόμο, νομίζω ότι πρέπει να προσγειωθούμε στο σήμερα. Να δούμε δηλαδή αν αυτό που ονομάζουμε σήμερα “αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου” έχει καμμιά σχέση με αυτό που οραματίστηκε ο Μπάτσης και να δούμε και πού οδηγούμαστε με αυτά που σχεδιάζονται.

      Άκουσα τον Πάχτα στον ΕΞΑΝΤΑ τις προάλλες και γέλασα πολύ: “Μα αφού δεν υπάρχουν μισθώματα, δεν υπάρχουν δικαιώματα του δημοσίου…” Απάντηση: “και είναι λόγος αυτός για να μην αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο;”!!!!!! Έλα ντε… το ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτα από αυτή την κοσμογονία εκτός από κάποιες θέσεις εργασίας για κάποια χρόνια (εδώ θέλει πολύ συζήτηση, για το πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από αλλού αν προχωρήσει αυτό το πράγμα), είναι λόγος να μην το κάνουμε;;;;;

      Μη γελάτε, αυτός ο άνθρωπος ήταν Υφυπουργός Οικονομικών για μια δεκαετία, αρμόδιος για τα κοινοτικά κονδύλια – και στις αρλούμπες που έλεγε βοηθούσε κι ο άλλος καταστροφέας της οικονομίας μας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου “Η Ελλάδα θα κερδίσει από τη φορολογία της επιχείρησης και από τη φορολογία των εργαζομένων”!

      Δυο-τρια πράγματα που είναι νομίζω βασικά:

      – Το μεγαλύτερο μέρος του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν Οριστική Παραχώρηση του υπεδάφους συγκεκριμένων περιοχών. Είναι δηλαδή ΙΔΙΩΤΙΚΑ μεταλλεία και από τα ιδιωτικά μεταλλεία το Δημόσιο παίρνει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Ο ορυκτός πλούτος της Χαλκιδικής δεν είναι Ελληνικός αλλά Καναδικός, άρα να μην παραμυθιαζόμαστε με τον ορυκτό “μας” πλούτο.

      – Τα μέταλλα είναι πρώτες ύλες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όμως την προστιθέμενη αξία την καρπώνεται ο κατασκευαστής του τελικού προϊόντος π.χ. του αυτοκινήτου ή του ψυγείου. Δηλαδή οι χώρες που ΕΧΟΥΝ τη βαρεια βιομηχανία που οραματίστηκε ο Μπατσης, Γερμανοί, Φινλανδοί, Σουηδοί κλπ. Οι Σκανδιναβοί παράγουν μέταλλα που τα χρησιμοποιούν στο μεγάλο κλάδο κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού που έχουν, άρα είναι πολύ κοντά στο ιδανικό του Μπάτση. Είδατε όμως, ακόμα κι εκεί ο κόσμος έχει δυσανασχετήσει πλέον με την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας και την καταστροφή που προκαλεί.

      Οι Γερμανοί έχουν βιομηχανία αλλά δεν έχουν μέταλλα, τα εισάγουν φτηνά από τρίτες χώρες και τα μετατρέπουν σε πανάκριβα αυτοκίνητα. Εκεί, στο αυτοκίνητο είναι η προστιθέμενη αξία και όχι στην εξαγωγή του μετάλλου. Επίσης εκεί είναι οι πολλές θέσεις εργασίας και οι πολλές παράλληλες επιχειρήσεις/βιομηχανίες που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα αυτοκίνητο.

      Το μοντέλο της εξόρυξης και εξαγωγής πρώτων υλών είναι αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως τις πλούσιες σε ορυκτά χώρες του τρίτου κόσμου που (συμπτωματικά;) είναι και οι πιο φτωχές. Η εξόρυξη και η μεταλλουργία δεν χρειάζονται πλέον πολλά χέρια, δεν δημιουργούν παράλληλες δραστηριότητες, παράγουν ένα υλικό που δε μένει στη χώρα για να γίνει κάτι άλλο, εξάγεται κι εξαφανίζεται.

      Εμείς ελπίζουμε ότι θα φορολογήσουμε τα κέρδη. Το ίδιο ελπίζουν και όλες οι Αφρικανικές χώρες λέω εγώ(και δείτε πού βρίσκεται η χώρα μας στην κατάταξη του δείκτη διαφθοράς). Όμως οι πολυεθνικές, ειδικά οι μεταλλευτικές, είναι μανούλες στην απόκρυψη κερδών, και το πρόβλημα είναι μεγάλο ακομα και στον Καναδά, ακόμα και στις ΗΠΑ. Αυτό λέει η παγκόσμια εμπειρία, θα τα καταφέρει το δικό μας διαλυμένο και διεφθαρμένο κράτος να πρωτοτυπήσει; Μάλλον μόνο οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν φόρους από τα 800 τους ευρώ…

      Και αφού σε 10-20-30 χρόνια θα έχουν τελειώσει οι ορυκτοί πόροι θα κάτσουμε να δούμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Οι πολυεθνικές θα έχουν βαρέσει πτώχευση για να αποφύγουν να πληρώσουν για αποκατάσταση του περιβάλλοντος και θα έχει βρεθεί κάποιος μελλοντικός Πάχτας που θα τους δώσει άφεση αμαρτιών. (Με νόμους του Πάχτα, όλες οι εταιρείες που έχουν περάσει από τη Β Χαλκιδική και την έχουν καταστρέψει, έχουν παρει αμνηστία για τα περιβαλλοντικά τους εγκλήματα). Δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα όπως γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία θα έχουν σβήσει γιατί βέβαια δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μια τόσο βαρεια βιομηχανία (για το πόσο βαριά βιομηχανία είναι, δείτε το μπλογκ μας, να μην τα ξαναγράφω). Σαν χώρα έχουμε ήδη μια επισιτιστική κρίση στις πόλεις κι από την άλλη κάνουμε ότι μπορούμε για να καταστρέψουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι ο απολύτως απαραίτητος για την επιβίωσή μας. Αυτά δεν ξαναγίνονται. Ο φυσικός πλούτος που χάνεται δεν ξαναγίνεται. Μην ακούτε τον Πάχτα που λέει “100 δέντρα θα κόβουμε, 100 θα φυτεύουμε”… αλλά ξέχασα, ο μουστακαλής κύριος λέει ότι χάρη του κάνουν του δάσους, γιατί το ανανεώνουν!!!

      Να τελειώνω γιατί σας έπρηξα: Η Χαλκιδική είχε πάντα μεταλλεία, ήταν όμως πολύ μικρής κλίμακας και αποκλειστικά υπόγεια. Ακόμα κι αυτή η μικρή δραστηριότητα μας έχει αφήσει μη αναστρέψιμες ζημίες στο περιβάλλον. Αυτό που σχεδιάζεται να γίνει τώρα είναι μια τρομακτική επέκταση, με επιφανειακά μεταλλεία μέσα σε παρθένα δάση που αν τα δείτε θα πάθετε πλάκα και με ρυθμούς εξόρυξης που θα έχουν εξαντλήσει το σύνολο των ορυκτών πόρων της περιοχής μέσα σε 20-30 χρόνια. Γιατί απλά έτσι δουλεύει η σύγχρονη μεταλλευτική βιομηχανία: μεγιστοποίηση της παραγωγής στο συντομότερο δυνατό χρόνο, έτσι ώστε να δίνουμε κέρδη στους μετόχους και να βγάζουμε λεφτά από το χρηματιστήριο. Ποιος τόπος και ποια τοπική κοινωνία…

      Η τοπική κοινωνία ποτέ δεν ρωτήθηκε αν το θέλει αυτό το πράγμα, στο σύνολό του ή ένα μέρος του. Και δεν ρωτήθηκε γιατί οι αντιδράσεις ήταν ήδη μεγάλες και κανείς δεν ήθελε ν’ακούσει το “ΟΧΙ”. Άλλωστε “η απόφαση ότι η επένδυση θα προχωρήσει ήταν προειλημμένη”, έτσι μας δήλωσε η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη του ΥΠΕΚΑ, γιατί να ρισκάρουν να ρωτήσουν τον κόσμο; Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα είδατε την Τετάρτη στον ΕΞΑΝΤΑ”.

  11. Θείε Αδάμ
    με συμβουλεύεις να ακούσω “την προτροπή του κ. Δημητριάδη” (να βγάλω την κουκούλα) και να έρθω στην “επόμενη συνάτησή” σας. Ευχαριστώ, δε θα πάρω. Τους λόγους τους εξηγώ λεπτομερειακά στον κ. καθηγητή.
    Από την άλλη, μου συνιστάς να διαβάσω το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Γιατί άραγε; Ποιο σημείο θα ήθελες να μου επισημάνεις;

  12. 1) Για το πρώτο σχόλιο του «ακραιφνή».
    Φίλε «ακραιφνή» κάτι δεν έπιασες καλά. Με κατηγορείς ότι έφτασα στο 1821 «προσπερνώντας το 1944-45». Αν ξανακοιτάξεις το σχόλιό μου, γράφω πως «είμαι αντίθετος με το άθλιο κατεστημένο που κυβερνάει αυτόν τον τόπο από τότε που ιδρύθηκε το “ανεξάρτητο” ελληνικό κράτος». Δεν πιστεύω να ήθελες να συμπεριλάβω και τον Άρη στο «άθλιο κατεστημένο», ούτε και «αυτούς που έφυγαν στο βουνό». Ούτε είπα πως ήθελαν να «φτιάξουν ρωσικό κράτος» Αυτό δεν το είπα ούτε για τον Κολοκοτρώνη, τον αρχηγό του Ρωσικού Κόμματος. Απλώς πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της τσαρικής Ρωσίας, όπως οι άλλοι δύο τα συμφέροντα της Αγγλίας ο ένας και της Γαλλίας ο άλλος.
    Δεύτερο, μου συνιστάς να διαβάσω στη Βικιπαίδεια για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Όλα όσα διάβασα, δε μου λένε ότι αυτή η Συνθήκη φταίει για το κλείσιμο των εργοστασίων και την εγκατάλειψη της γεωργικής παραγωγής από τα χωριατόπουλα.
    Από την άλλη μεριά, η Συνθήκη ήταν κάτι που διευκόλυνε την προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη ένα ενιαίο κράτος, δηλαδή, κάτι που ένας διεθνιστής θα έπρεπε να το βλέπει με καλό μάτι. Είναι γνωστή η προτίμηση των μαρξιστών στα μεγάλα κράτη και η αντίθεσή τους στο κομμάτιασμα σε μικρά, πράγμα που εμποδίζει την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και συντηρεί τον επαρχιωτισμό και, από την άλλη, υποδαυλίζει τον εθνικισμό και τις εθνικές φαγωμάρες.
    Σύμφωνα με όλα αυτά, ενώ εσύ θεωρείς τίτλο τιμής για το ΚΚΕ, το ότι «κατά της συνθήκης τάχθηκε ΜΟΝΟ το ΚΚΕ», εγώ θα έλεγα ότι είναι αντιδραστική θέση.
    2) Για το δεύτερο σχόλιο.
    Για τον επίλογο του πρώτου σχολίου μου. Δεν ξέρω πού «συμφωνείς εν μέρει», όσο δε για τα υπόλοιπα, ο κ. καθηγητής, όπως βλέπεις, απάντησε για να μην απαντήσει. Φαίνεται το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το προσωπικό του θέμα. Ίσως πάλι μια και δεν άκουσα την προτροπή του να δημοσιεύσω το όνομά μου, για να ευκολύνω την ασφάλεια, να τιμωρεί όλους όσους διαβάζουν τη συζήτηση με αποκλεισμό των απόψεών του. Αυτό μου θύμισε κάποιον υπουργό εργασίας που είχε πει το αμίμητο : «με απεργούς δε συζητώ».
    Λες «Απλά δεν τα φάγαμε όλοι μαζί άρα και όλοι οι καθηγητές δεν είναι το ίδιο». Συμφωνώ κι εγώ «εν μέρει», γιατί φυσικά «δεν είναι όλοι οι καθηγητές το ίδιο». Υπάρχουν και καθηγητές που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και οι οποίοι θα δούλευαν το ίδιο ευσυνείδητα και με 800 ευρώ και θα δεχόντουσαν να αξιολογηθούν. Η μεγάλη μάζα όμως των καθηγητάδων δεν είναι από τέτοια στόφα. Το ότι έχουν αφήσει τα Πανεπιστήμια να ρημάξουν και να γίνουν άντρα των κουκουλοφόρων και «οίκοι εμπορίου», όπως η ΑΣΟΕΕ, ή να φιλοξενούν στο ΕΜΠ, κοντά 15 χρόνια, τους συντονιστές του καψίματος της Αθήνας το 2008 (ξέρεις, υποθέτω, για ποιους λέω), ναι είναι ευθύνη των καθηγητών. Το ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους, αλλά, παίρνουν το μισθουδάκο τους ανελλιπώς, δε μου κάθεται και πολύ καλά.
    Όσο για το αν είναι σωστό το κυνικό «μαζί τα φάγαμε», νομίζω πως πρέπει να εξαιρέσει κανείς μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους (εργάτες και υπάλληλους) του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί πραγματικά ήταν οι μόνοι που δεν ήταν καλεσμένοι στο πάρτι των δανεικών και δεν έβαλαν ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους.
    Για τα υπόλοιπα.
    Για τη διαφορά καπιταλισμού και σοσιαλισμού-κομμουνισμού ως προς το ποιος θα διαχειριστεί την οικονομία. Δεν έγκειται στο ότι ο καπιταλισμός λέει πως θα την κάνουν οι «ικανοί» και οι «έξυπνοι», ενώ ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός λέει πως θα την κάνει «η μάζα, ο λαός». Δηλαδή, τι εννοείς; Ότι στη δεύτερη περίπτωση, θα την κάνουν οι «ανίκανοι» και οι «βλάκες»; Αν θέλουμε να μιλήσουμε ταξικά, στην πρώτη περίπτωση, τα μέσα παραγωγής και ανταλλαγής ανήκουν σε ιδιώτες, στη δεύτερη είναι κοινωνικοποιημένα. Όσο για το κράτος, όσον αφορά τον οικονομικό του ρόλο, στην πρώτη περίπτωση είναι το κράτος της αστικής τάξης και, στη δεύτερη, της εργατικής τάξης. Μην ανακατεύεις, λοιπόν, τη «μάζα» και το «λαό». Μιλάμε για δικτατορία του προλεταριάτου και το τιμόνι του κράτους το κρατάνε οι εκπρόσωποι των εργατών, που καθοδηγούν όλο το προλεταριάτο.
    Παρακάτω.
    Το «πρώτο πείραμα του σοσιαλισμού» δεν απέτυχε καθόλου. Μια χαρά πέτυχε όσο η εργατική τάξη είχε την εξουσία (Μάρτη 1953). Όταν, το 1960, σταθεροποιήθηκε η εξουσία της παλινορθωμένης αστικής τάξης, όλα ήρθαν τούμπα, μέχρι που ο απολυταρχικός καπιταλισμός κατέρρευσε, από εσωτερικές αντινομίες, το 1989.
    Στη διάρκεια των 35 ετών που πέρασαν από το 1917, στη Σοβιετική Ένωση έγινε μια πραγματική κοσμογονία και η Ρωσία ήταν ο φάρος για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους όλης της γης.
    Το ότι θα υπάρξει και νέα «έφοδος στον ουρανό» δε θα το «αποφασίσει η μάζα», αλλά, οι αντικειμενικές συνθήκες, που σπρώχνουν ακατάπαυστα προς τα εκεί. Και όσο και να σου φανεί παράξενο, ο ίδιος ο καπιταλισμός, με την ανάπτυξή του, είναι εκείνος που θα κάνει να ωριμάσουν οι αντικειμενικές συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έλεγε και κάποιος «η ίδια η αστική τάξη θα μας δώσει το σκοινί που θα την κρεμάσουμε». Η «αριστερά» βέβαια, αφού έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από το μαρξισμό, είναι ενάντια στην ανάπτυξη, γιατί, βλέπεις, είναι καπιταλιστική και γίνεται (ω, τι φοβερό και ανήκουστο!) για το κέρδος. Η Αριστερά, που κάποτε κατηγορούσε τη Δεξιά ότι είναι κατά της ανάπτυξης και κάνει μόνο έργα βιτρίνας (αντί να κάνει έργα υποδομής για την ανάπτυξη), τώρα ακούει τη λέξη «ανάπτυξη» και βγάζει καντήλες.
    Αυτό ακριβώς κάνει και με την εξόρυξη του χρυσού. Γι’ αυτό ονομάζω το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ «ακραιφνείς συναγωνιστές των ακροδεξιών κατά της εξόρυξης». Μου λες ότι, όσον αφορά το ΚΚΕ, «είμαι νυχτωμένος». Λες ότι η άποψη του ΚΚΕ «δεν διαφέρει από αυτό που γράφεις στον επίλογο του πρώτου σχόλιου σου». Ας το εξετάσουμε.
    Πρώτα-πρώτα, δεν κατάλαβα γιατί διαφωνείς. Θεωρείς ότι το ΚΚΕ δεν είναι κατά των εξορύξεων; Θεωρείς ότι δεν είναι συναγωνιστής των ακροδεξιών; Ή θεωρείς ότι δεν είναι «ακραιφνής»; Κατά των εξορύξεων είναι, για διάφορους λόγους, που θα δούμε παρακάτω. Το ότι οι ακροδεξιοί (ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή) είναι κι αυτοί κατά των εξορύξεων είναι γνωστό. Άρα, είναι συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σ’ αυτό το θέμα. Όσο δε για το «ακραιφνής» αν δεις πόσο μελάνι έχει ξοδευτεί στο Ριζοσπάστη κατά της εξόρυξης (όπως και εναντίον κάθε αναπτυξιακού έργου), θα καταλάβεις ότι με το «ακραιφνής» δίνεται η σωστή εικόνα.
    Παρακάτω.
    Εγώ έγραψα για τον κ. Δημητριάδη ότι θα έπρεπε «αντί να είναι κατά των εξορύξεων, να προτείνει, αντίθετα μεθόδους για να γίνει η εξόρυξη όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους». Εσύ με αποκαλείς «νυχτωμένο». Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ έχει επικαλεστεί ένα σωρό λόγους όχι μόνο κατά της εξόρυξης, αλλά, γενικότερα, κατά της ανάπτυξης. Πότε περιβαλλοντικούς, πότε αρχαιολογικούς, πότε τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ (ιδιαίτερου φυσικού κάλλους), πότε τουριστικούς λόγους, πότε το ένα και πότε το άλλο. Και φυσικά η μαγική συνταγή ήταν πάντα, να τα πάρει όλα το κράτος, όχι κανένα «λαϊκό κράτος», όπως αυτό που θα προκύψει από την εργατική-λαϊκή συμμαχία, αλλά, το κράτος τοα αστικό, αυτό που υπήρχε και υπάρχει, αυτό το διεφθαρμένο, το ανατολίτικο, αυτό το γεμάτο σκάνδαλα και ρεμούλες «ρωμέικο», δηλαδή, οθωμανικό δοβλέτι, που βασιλεύει η λαμογιά, το ρουσφέτι και το μπαξίσι! Γιατί, όπως ξέρουμε, τα δάση και τα νερά και το υπέδαφος, όλα αυτά είναι «λαϊκή περιουσία» και πρέπει να τα διαχειρίζεται το κράτος (που έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι απόλυτα ανίκανο να τα διαχειρίζεται και ότι κατασπαταλάει τη «λαϊκή περιουσία»). Έτσι κι αλλιώς, όσο δεν πάρει το προλεταριάτο την εξουσία, η «λαϊκή περιουσία» θα είναι βορά στα δόντια της αστικής τάξης. Απλά, το ΚΚΕ θέλει να είναι στα χέρια του κράτους, γιατί εκεί μπορούν να τρώνε άφοβα και οι δικοί του χωρίς να τους κολλάει η ρετσινιά ότι ροκανίζουν τη «λαϊκή περιουσία». Τώρα, αν σε ένα κράτος-πορνείο, όλες οι κρατικές επιχειρήσεις πάνε κατά διαόλου, τι να κάνει το ΚΚΕ; Ας του δώσει ο λαός την ψήφο του να πάνε όλα ρολόι. Μέχρι τότε, όμως, ζήτω το κράτος, που όσα ψεγάδια και να έχει, είναι καλύτερο από τον καλύτερο ιδιώτη. Αυτή ακριβώς είναι η αστική άποψη για το κράτος, που βλέπει το κράτος σα διαιτητή που στέκεται πάνω από τις τάξεις, άποψη απολύτως αντίθετη προς το μαρξισμό, που διδάσκει πως το αστικό κράτος είναι ένας οργανισμός συλλογικής διεύθυνσης των υποθέσεων της αστικής τάξης (συλλογικός καπιταλιστής) και συγχρόνως ένας μηχανισμός καταπίεσης των άλλων τάξεων.
    Το ΚΚΕ καλλιεργεί τη «ραγιάδικη πίστη στο κράτος», που καταγγέλλει ο Μαρξ.
    Όσο για το αν το ΚΚΕ «συμφωνεί» με την άποψή μου, δηλαδή, να γίνει η εξόρυξη με τέτοιους όρους ώστε να γίνει, όσο το δυνατόν, ανώδυνη κλπ., νομίζω ότι δεν το έχει πει ποτέ το ΚΚΕ. Το ότι λέει πάντα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δεν είναι το ίδιο. Ποτέ δεν πρότεινε τίποτα. Θα μου πεις, αφού έχει άπειρους λόγους που δε δέχεται την εξόρυξη, γιατί να το κάνει; Πρώτα-πρώτα, οικονομικούς : γράφει συνέχεια ότι οι συμβάσεις είναι σκανδαλώδεις, ασύμφορες για το δημόσιο, ότι γίνεται «ξεπούλημα», κλπ., κλπ. Ας παραβλέψουμε την τερατώδη αντίφαση, από τη μια να κατηγορείς το κράτος ότι «ξεπουλάει» και κάνει αποικιοκρατικές συμβάσεις και από την άλλη να ζητάς αυτό το κράτος να αναλάβει την επιχείρηση, όντας σίγουρος ότι άμα γίνει αυτό το μεγαλειώδες βήμα, θα καταφέρεις, με τη λαϊκή πίεση και τους ανθρώπους σου στον κρατικό μηχανισμό, να γίνει μια επιχείρηση αστέρι! Βέβαια, η ως τώρα (πικρή) πείρα από τις κρατικές επιχειρήσεις άλλα λέει, αλλά, δε βαριέσαι, προπαγάνδα είναι αυτή υπέρ του κράτους, δεν είναι ανάγκη να έχει και λογική.
    Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν υπήρχαν περιβαλλοντικοί λόγοι, θα σκοντάφταμε στους οικονομικούς, που είναι αξεπέραστοι, μια και το αστικό κράτος, ακριβώς επειδή είναι αστικό δεν πρόκειται ποτέ να κάνει ανάπτυξη η οποία «να έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», ούτε θα έχει ποτέ στόχο τη «βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων, συνταξιούχων και γενικά ολόκληρου του λαού», όπως πολύ ωραία το διατύπωσε ο κ. Κανταρτζής το 1997 στη Βουλή. Μόνο που όλα αυτά τα ωραία και μεγάλα λόγια έρχονται σε πλήρη αντίφαση με όσα καταγγέλλει θεωρητικά το ΚΚΕ για το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ότι, δηλαδή, γίνεται για το κέρδος και όχι για τον «άνθρωπο» και «τις ανάγκες του» (αυτό το «άνθρωπος» δεν είναι και τόσο ταξικό, αλλά, τι να κάνουμε; Αυτό είναι το ΚΚΕ, ηλίθιε!, όπως θα μου έλεγε ο Μπογιόπουλος).
    Τελικά, τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, το ΚΚΕ πάντα θα έχει ένα λόγο να είναι κατά όχι μόνο της εξόρυξης, αλλά, γενικότερα κατά της οποιασδήποτε ανάπτυξης.
    Και το να υπερασπίζεις το ΚΚΕ γράφοντας για ΓΗ και ΥΔΩΡ (ούτε και αυτά είναι ταξικές έννοιες) και περιβάλλον, μάλλον δεν πετυχαίνεις το στόχο. Για να στο πω ξεκάθαρα. Αν θέλεις να προβάλλεις το «κόμμα της εργατιάς», πρέπει να δείχνεις την ωφέλεια που θα έχει η εργατική τάξη από τις απόψεις που υποστηρίζεις. Και πρόσεχε : όχι σαν «άνθρωποι», ούτε ατομικά, ούτε καν σαν τάξη για τα σημερινά της συμφέροντα, αλλά, σαν εργατική τάξη και με στόχο το βασικό της μελλοντικό συμφέρον : την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
    Κι αν, όπως λες, δεν είσαστε πρόβατα που ψάχνετε για τσομπάνη, να σκεφτόσαστε και λίγο όχι μόνο τι λένε οι άλλοι τσομπαναρέοι, αλλά και οι δικοί σας.
    Τελευταία, βλέπω ότι κατηγορείς την κυβέρνηση, που είπε πως «η ‘’επένδυση’’ θα προχωρήσει με το έτσι θέλω». Πιστεύω ότι το «έτσι θέλω» μάλλον είναι δική σου προσθήκη, γιατί μια και η κυβέρνηση δεν πήρε την εξουσία με πραξικόπημα, αλλά, με την ψήφο του ελληνικού «λαού», της «μάζας», δε μιλάμε για χούντα και το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» συμπληρώνεται με το «όνομα του ελληνικού λαού». Έτσι για να μην εξωραΐζουμε και τις χούντες.
    Υ.Γ. Συγνώμη για το σεντόνι, αλλά τα όσο έθιξες ήταν πολλά και σοβαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.