“Καθώς η Ελλάδα βυθίζεται, ένα μεταλλείο χρυσού φαίνεται σαν σωτήρας σε κάποιους – κατάρα σε κάποιους άλλους”


2d9c592555754701260f6a706700f726.jpg

Σημερινό (11-1-2013) μακροσκελές άρθρο του Associated Press “As Greece sinks, gold mine seen as savior to some – curse to others”. Ισορροπημένο και χωρίς ανακρίβειες.

Ιερισσός, Ελλάδα: Αγκαθωτό σύρμα διασχίζει το δάσος όπου περιπολούν δεκάδες ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας. Σωματώδεις και ανέκφραστοι, ζητούν ταυτότητες από όποιον προσπαθεί να περάσει, και να απομακρυνθούν οι κάμερες.

Πίσω από τα σύρματα βρίσκεται ένα πολύτιμο έπαθλο – ένα μεταλλείο χρυσού – και οι ιδιοκτήτες του δεν παίρνουν ρίσκα. Οι διαδηλωτές, λένε, έχουν κάψει ιδιοκτησία της εταιρείας σε βίαιες διαδηλώσεις.

Tα καλυμμένα με βελανιδιές και οξιές δάση στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν δώσει διάφορα μέταλλα εδώ και πάνωαπό 2.000 χρόνια. Αλλά, όπως έχουν αναλάβει οι σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας, έχει ανάψει η συζήτηση για τις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον τουρισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια του  άρθρου εδώ.


Μία απάντηση στο ““Καθώς η Ελλάδα βυθίζεται, ένα μεταλλείο χρυσού φαίνεται σαν σωτήρας σε κάποιους – κατάρα σε κάποιους άλλους””

  1. […] αγώνα που δίνεται στην Χαλκιδική. Έτσι μετά το France2, το Associated Press, τους New York Times, τη Le Soir, τη Le Monde, το Γερμανικό κανάλι ARD […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.