Αρχική Uncategorized Έκκληση για το δάσος των Σκουριών από γυναίκες της ΒΑ Χαλκιδικής –...

Έκκληση για το δάσος των Σκουριών από γυναίκες της ΒΑ Χαλκιδικής – Το βίντεο της καταστροφής

18
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

426242_514246571937274_1293459845_n

Χθες το πρωί, 12 Οκτωβρίου 2012, 50 γυναίκες όλων των ηλικιών από την Ιερισσό, τη Μ. Παναγία και τα Ν. Ρόδα, ανεβήκαμε στον Κάκαβο για να διαμαρτυρηθούμε για τα σχέδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ELDORADO για την περιοχή μας και να δούμε με τα μάτια μας πόσο έχει προχωρήσει καταστροφή του δάσους.

Xωρίς να γνωρίζουμε αν η αστυνομία είναι ενήμερη για τις κινήσεις μας, χωρίς να γνωρίζουμε αν μας περιμένουν μπλόκα και συλλήψεις, χωρίς να γνωρίζουμε καν αν θα μας επιτραπεί να φτάσουμε μέχρι τις Σκουριές, οι δυο ομάδες από την Ιερισσό και τη Μ. Παναγία δώσαμε ραντεβού στο Χοντρό Δέντρο και ξεκινήσαμε την ανάβασή μας.

Αφήσαμε τα αυτοκίνητα εκεί που βρισκόταν παλιά το φυλάκιο του αγώνα, αυτό που με τόσο μίσος κατεδάφισαν στις 20 Μαρτίου οι 500 τραμπούκοι που έστειλε η εταιρεία να χτυπήσουν 30 από εμάς. Συνεχίσαμε με τα πόδια προς το χώρο όπου σήμερα η εταιρεία κόβει το δάσος – όπως έχουμε κάθε δικαίωμα, αφού ο δρόμος είναι δημόσιος δασικός και όχι ιδιοκτησία της εταιρείας.

Δεν μας σταμάτησαν. Προχωρήσαμε φωνάζοντας συνθήματα, βλέποντας γύρω μας τα πρώτα σημάδια της καταστροφής και γεμάτες αγωνία γι’αυτό που θα συναντήσουμε παρακάτω.

576357_514247155270549_1515058762_n

Αυτά που είδαν τα μάτια μας δεν περιγράφονται, οι δε φωτογραφίες και τα βίντεο που πήραμε είναι πολύ φτωχά για να δώσουν την εικόνα, τη μυρωδιά των φρεσκοκομμένων δέντρων και τον ήχο του βουνού που αντηχεί ολόκληρο από τα πριόνια και τα τρυπάνια. Η άδεια υλοτόμησης από το Δασαρχείο υποτίθεται ότι δόθηκε μόλις την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, αλλά αυτή η κοσμογονία αποκλείεται να έγινε μέσα σε μόλις δυο μέρες. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δούλευε και απο πριν χωρίς άδεια, αλλά ποιος είδε, ποιος έλεγξε, ποιος νοιάστηκε για τη νομιμότητα; Και ποιος θα νοιαστεί από εδώ και πέρα;

Σήμερα μαύρισαν οι ψυχές μας. Ο χώρος όπου πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο έχει πλέον “καθαριστεί”, έτσι το λένε, έχει καθαριστεί από τη “βρωμιά” των αιωνώβιων δέντρων. Ατελείωτες στοίβες από κομμένους κορμούς βρίσκονται κατα μήκος του δρόμου για πολλές εκατοντάδες μέτρα και μέσα στο δάσος, όσο μακριά μπορεί να φτάσει το μάτι. Οι υλοτόμοι δουλεύουν πυρετωδώς βγάζοντας τα ξύλα με τα μουλάρια. Υλοτόμοι που οι περισσότεροι δεν είναι από την περιοχή μας, αφού οι δικοί μας δασικοί συνεταιρισμοί, προς τιμήν τους, αρνήθηκαν να πάνε.

Δεν υπήρξε καμμία συμπλοκή με τους εργαζόμενους της εταιρείας με τους οποίους δεν έχουμε, δεν θέλουμε να έχουμε καμμία αντιπαλότητα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες τους, δεν υπάρχει καμμια οικογένεια που να μην έχει τις ίδιες δυσκολίες, και οι δικές μας οικογένειες έχουν ανέργους, αλλά προσπαθούμε να επιβιώσουμε διαφορετικά χωρίς να καταστρέψουμε το σπίτι μας. Με ορισμένους προσπαθήσαμε να πιάσουμε κουβέντα, να τους εξηγήσουμε ότι καμμια δουλεια δεν είναι ντροπή αλλά για εμάς, ναι, το να καταστρέφεις τον τόπο σου, το μέλλον των παιδιών σου και το μέλλον των άλλων παιδιών, αυτό είναι ντροπή. Συναντήσαμε σφιγμένα χείλη από τους περισσότερους και ειρωνικά γελάκια από ελάχιστους. Σε γενικές γραμμές μας αντιμετώπισαν σαν μια πολύχρωμη θορυβώδη παρέλαση, ένα τσούρμο ενοχλητικές γυναίκες που ανήκουν στην κουζίνα και όχι στο βουνό. Βολική σκέψη για να αποφεύγονται οι προβληματισμοί.

223306_514247321937199_1722730761_n

Τέλος διασχίσαμε τα “κατεχόμενα”, το δρόμο με τα συρματοπλέγματα, τα ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης κίνησης και τις προειδοποιητικές πινακίδες, για να πάμε να δούμε το παλιό όρυγμα που θα είναι το κέντρο της μελλοντικής γιγαντιαίας εξόρυξης. Δεν καταφέραμε να το προσεγγίσουμε, γιατί ο χώρος ήταν αποκλεισμένος από συρματοπλέγματα και σεκιουριτάδες.  Χθες δεν υπήρχαν εκεί άλλοι εργάτες εκτός από της αρχαιολογίας, αλλά ξέρουμε ότι οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου έχουν ήδη αρχίσει. Το πηγάδι θ’αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα.

IMG_0806

Μας ακολουθούσαν διαρκώς και μας βιντεοσκοπούσαν διαρκώς, προσπαθώντας μάλλον να μας τρομοκρατήσουν, ξυπνώντας το φόβο της αστυνομίας, της ασφάλειας, του παρακράτους. Τι ήθελαν να μας πούν; Προσέχετε, σας ξέρουμε; Όμως εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, εμείς δεν φοράμε κουκούλες, τα πρόσωπα και τα ονόματά μας είναι γνωστά σε όλους.

Αναρωτιόμαστε: Για κάθε δέντρο που πρόκειται να κοπεί στην Αθήνα ή στα άλλα αστικά κέντρα, ξεσηκώνονται δεκάδες φορείς και ομάδες πολιτών για να αποτρέψουν την “καταστροφή”. Είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να είναι αδιάφοροι στη σφαγή χιλιάδων αιωνόβιων δέντρων, που έστω ότι είναι σε άλλη περιοχή της χώρας; Τόσο έχει στενέψει ο ορίζοντας των ανθρώπων λόγω της κρίσης;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ιερισσιώτες, σε όλους τους Μεγαλοπαναγιώτες, σε όλους τους Χαλκιδικιώτες, σε όλους τους Έλληνες και μη. Τώρα είναι η ώρα να πονέσετε. Εμείς ήμασταν μάρτυρες των πρώτων σταδίων καταστροφής της Χαλκιδικής που όταν ολοκληρωθεί θα τη νοιώσετε όλοι. 3300 στρέμματα από αυτό το αρχέγονο δάσος θα αποψιλωθούν για να γίνει ο κρατήρας εξόρυξης, δρόμοι, εργοστάσια και χαβούζες τοξικών αποβλήτων. Η Χαλκιδική που ξέρατε δεν θα υπάρχει πια.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους αυτής της χώρας. Πολεμάμε συμφέροντα δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενάντια σε εταιρικούς κολοσσούς και σε ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό.

Τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσετε.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dwyauo-DYaM&feature=autoshare]

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα ήθελα να εκφράσω τα σέβη μου στις σημερινές “Μπουμπουλίνες”. Όχι, η ιστορία της Ελλάδας έδειξε πολλές φορές ότι οι Ελληνίδες δεν είναι για την κουζίνα!!! Γ’ αυτό και το σχόλιό μου θα απευθυνθεί κυρίως στις μάνες που τα παιδιά τους εργάζονται στο “μεταλλείο”. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία τους και την απόγνωσή τους για τα άνεργα παιδιά τους. Ποια άλλωστε οικογένεια σήμερα δεν έχει άνεργους; Δεν υπάρχει χειρότερη απραξία απ’ αυτή του να είσαι στην κορφή της παραγωγικής σου ηλικίας και να μην μπορείς να εργαστείς και να ζήσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Μια μάνα πονάει διπλά όταν βλέπει το γιο, την κόρη, να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Μπορεί να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει. Βοηθάει όμως πραγματικά αν ωθεί το παιδί της να δουλέψει σε μια δουλειά που δε θα κρατήσει ούτε τα μισά απ’ τα συνολικά παραγωγικά του χρόνια; Απ’ αυτά τα λίγα χρόνια είναι σίγουρο ότι ο γιος, η κόρη της θα δουλεύει συνεχώς εκεί; Οι αιτήσεις για εργασία το ξέρουμε όλοι ότι είναι χιλιάδες. Γιατί να μην επιλέξει η εταιρεία να προσλαμβάνει κυκλικά άτομα με σύμβαση λίγων μηνών και εξευτελιστικά μεροκάματα κρατώντας έτσι “ομήρους” τους υποψήφιους εργαζόμενους και κρατώντας επίσης πολύ χαμηλά το κόστος παραγωγής; Αν δε υπολογίσεις ότι εάν όντως συνεχιστεί η επένγδυση της Εταιρείας οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν γιατί πολλοί απ’ αυτούς που απασχολούνται με εργασίες που θα απαξιωθούν λόγω “μεταλλείων”, θα μείνουν επίσης άνεργοι. Τότε, μανάδες όλων των παιδιών, τότε μόνο θα υπάρχει αληθινή απόγνωση. Γιατί ΤΟΤΕ δε θα υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εναλλακτική λύση. Θα γίνουμε οι “είλωτες” όχι της Σπάρτης αλλά της Χαλκιδικής. Και μη νομίσετε ότι αυτό θα αργήσει… Ο ρυθμός εργασίας (των ειδικών μηχανημάτων) θα είναι τέτοιος που οι μανάδες όλων των παιδιών θα προλάβουν να δουν άνεργους και σε αδιέξοδο όχι μόνο τα εγγόνια τους αλλά και τα ίδια τα παιδιά τους. Η Ελλάδα και ο τόπος μας έχει περάσει πολλές φορές φτώχια. Πραγματική φτώχια! Δεν είχαν ούτε να φάνε. Το ξεπέρασαν όμως όχι καταστρέφοντας και ξεπουλώντας ότι είχαν σε γη. Ξέρανε ότι μόνο αυτή μπορεί να σε θρέψει. Από τη ΓΟΝΙΜΗ γη μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη (αυτή η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί τόσες φορές από στόματα ανίερα που κατάντησε ύβρη). Αφήσανε στους απογόνους τους, σε μας, ανέπαφη τούτη τη γη για να θρέψει και μας. Εμείς; θα είμαστε η γενιά που θα ξεπουλήσει; Μανάδες όλων των παιδιών μην επιτρέψετε να γίνει αυτό το έγκλημα!!!

 2. Ειμαστε μαζι σας αλλα ειμαστε μακρια (Αθηνα)!
  Οργανωστε κατι και θα ειμαστε εκει ή/και πειτε μας τροπους να βοηθησουμε απο εδω.
  Υγ ενα facebook group θα βοηθουσε να ενημερωθουμε ποιο ευκολα

 3. antigold… pisteuw iparxei kosmos me diathesi na voithisei praktika… prepei na mas peite ti skefteste pou kai pote boroume na voithisoume, kante kalesmata gia draseis…estw kai na mazeutoume apla ekei ap eksw …einai mia arxi…

 4. […] Το δάσος των Σκουριών καταστρέφεται για την "Ελληνικός Χρυσός"… Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής για παρέμβαση του Υπ. Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκινήσουν οι υλοτομικές εργασίες της “Ελληνικός Χρυσός” στο δάσος των Σκουριών, και παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου να το διαψεύσει, έρχεται ένα βίντεο που μαρτυρά την καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί.  50 γυναίκες από τα γειτονικά χωριά της Ιερισσού, της Μ. Παναγίας και τα Ν. Ρόδων, πήραν την απόφαση, παρά το καθεστώς τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί, να ανέβουν στο βουνό, για να διαπιστώσουν οι ίδιες τι συμβαίνει. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα πλάνα που τράβηξαν και τη δραματική έκκληση που απευθύνουν προς όλους για άμεση συμπαράσταση. Περισσότερα για την κίνηση στο antigoldgreece […]

  • Ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον. Λίγο υπομονή κάντε… Πρέπει να αποφασίσουμε κάποιες ενέργειες και θα σς ενημερώσω αμέσως.

 5. […] εικόνες που αντικρύσαμε και απευθύναμε μια ανοιχτή έκκληση για τη σωτηρία του δάσους των Σκουριών. Πάνω από 30.000 άνθρωποι είδαν το βίντεο, πολλοί άνθρωποι […]

 6. […] εικόνες που αντικρίσαμε και απευθύναμε μια ανοιχτή έκκληση για τη σωτηρία του δάσους των Σκουριών. Πάνω από 30.000 άνθρωποι είδαν το βίντεο, πολλοί άνθρωποι […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.