«Μπετόν αρμέ» Έβρος – Ροδόπη. ΟΧΙ στον χρυσό και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ


Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση κατά των επενδύσεων χρυσού στέλνουν Ροδόπη και Έβρος. Μετά τις ομόφωνα αρνητικές θέσεις που εξέφρασαν τα Δημοτικά Συμβούλια Σαπών – Μαρώνειας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, όχι στον χρυσό, όχι στο κυάνιο, είπε το βράδυ της Τετάρτης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης που συνεδρίασε στην Κομοτηνή.

Με ένα μόνο «ναι» από τον Νίκο Τζανίδη, περιφερειακό σύμβουλο Έβρου της πλειοψηφίας και δυο λευκά από τους Ζαγναφέρη (Ξάνθης) και Μιχελή (Ροδόπης) της «Περιφερειακής Αναγέννησης», οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωμοδότησαν αρνητικά σχετικά με την μελέτη του έργου χρυσού στο Πέραμα του Έβρου της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης».
Και μπορεί το «ναι» του κ. Τζανίδη να ήταν το πρώτο που ακούστηκε υπέρ των χρυσωρυχείων από αυτοδιοικητικό στέλεχος των δυο νομών, τα 12 χρόνια που διαρκεί η αντιπαράθεση των Θρακιωτών και των εκπροσώπων τους με τις εταιρείες χρυσού, η καθαρά αρνητική θέση όμως που εξέφρασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης, αφενός ισχυροποιεί το «ΟΧΙ» του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφετέρου, χαλά τα σχέδια σε όποιους πίστευαν, ενδεχομένως, ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρήγμα στο συμβούλιο.

Όσον αφορά δε στον κ. Τζανίδη, αιτιολόγησε την επιλογή του λέγοντας ότι έζησε μια ζωή με την μεταλλωρυχεία λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας του πατέρα του, ενώ έκανε λόγο και για την δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα, η περιοχή και οι κάτοικοί της. Πάντως, προφανώς και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι μετά το «ναι» που είπε, αποτελεί ξένο σώμα για της παράταξη Γιαννακίδη.

Εξελίξεις να υπάρξουν ενδεχομένως και στην «Χρυσωρυχεία Θράκης», καθώς μετά από μια μεγάλη προπαγανδιστική προσπάθεια και με ένα ίσως προκλητικό πρόγραμμα χορηγιών, κατέληξε εκεί από όπου ξεκίνησε, στην απόλυτη άρνηση εκ μέρους των φορέων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας σε Ροδόπη και Έβρο, για τον σχεδιασμό της να μετατρέψει μεγάλο τμήμα της περιοχής σε ένα απέραντο μεταλλείο, με όλες της αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Περιττό να καταγραφούν τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν και από τις δυο πλευρές στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς έχουν κατ’ επανάληψη καταγραφεί στα 12 χρόνια που κρατά αυτή η ιστορία.

Και τέλος, η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί και να σταθμίσει, πλέον, πολύ σοβαρά τις όποιες αντιδράσεις θα βρει μπροστά της αν τελικά προχωρήσει στην αδειοδότηση της επένδυσης.

Σε μια Θράκη πέρασμα λαθρομεταναστών, τουρκοφρόνων, έστω και ελαχίστων, που προπαγανδίζουν την πολιτική της Άγκυρας, του σχεδιαζόμενου από κάποιους απαράδεκτου σχεδίου των ΕΟΖ, σε μια Θράκη με τα βιομηχανικά κουφάρια αποτέλεσμα των αλόγιστων επιδοτήσεων, προφανώς και καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να σπείρει κουφάρια μεταλλείων. Γιατί απλά, καταλαβαίνει τι θα θερίσει…

Πηγή: sferikos.gr

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.