Κοιμάστε καλά το βράδυ, κ. Davis;


Picture loading...

Από το New Internationalist.

Τουλάχιστον δύο νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες – αυτός είναι ο τρόπος η μεταλλευτική εταιρεία Xstrata κάνει “σχέσεις με την κοινότητα” στο Περού. Εν τω μεταξύ, το αφεντικό της εταιρείας Mick Davis πρόκειται να πάρει $78 εκατομμύρια μπόνους.

Την ώρα που οι αγρότες σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας είναι υπό πολιορκία από εκατοντάδες κομάντο της αστυνομίας, οι αξιωματούχοι της Xstrata  στην Ευρώπη γιορτάζουν μια συγχώνευση ύψους $90 δις με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, Glencore.

Με τους εορτασμούς σε εξέλιξη, η Xstrata σαφώς δεν έχει το χρόνο να εξετάσει ασήμαντα αιτήματα από το μεταλλείο της στο Περού. Αλλά η εταιρεία μπορεί να σκάψει βαθιά και να επιβραβεύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Μικ Ντέιβις, με ένα «πακέτο μπόνους» αξίας δεκάδων  εκατομμυρίων στερλινών, στο πλαίσιο της συγχώνευσης με τη Glencore.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kLF3Ui0pu6U]

Αυτό εννοεί η Xstrata όταν υπόσχεται, στην κομψή της ιστοσελίδα της εταιρείας, ότι θα “ισορροπήσει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα» στη διοίκηση της;

Οι σχέσεις με την κοινότητα φαίνεται να έχουν επιστρέψει στο Μεσαίωνα, υπό το νέο καθεστώς Xstrata-Glencore.

Οι κάτοικοι του Εσπιναρ θέλουν καλύτερη παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καθαρές τεχνολογίες και ανεξάρτητη διοίκηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη της κοινότητας.

Οι πολιτικοί ηγέτες στην Espinar – όπου βρίσκεται το ορυχείο  Tintaya – αφηγούνται μια απογοητευτική σειρά από προσπάθειες τον προηγούμενο χρόνο για να φέρουν την εταιρεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέλος, στις 21 Μαΐου κήρυξαν επαρχιακή απεργία για να πιέσουν την εταιρεία και την κυβέρνηση να καθίσουν και να μιλήσουν – ή τουλάχιστον νααναγνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Για αυτό χαρακτηρίστηκαν παράλογοι και πολεμοχαρείς οικο-τρομοκράτες από τον mainstream τύπο του Περού στην πρωτεύουσα της χώρας. .

Κατά τις πρώτες οκτώ ημέρες της απεργίας, χιλιάδες διαδηλωτές μπλοκάραν τους δρόμους πρόσβασης στο ορυχείο. Η κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες  κομάντος της αστυνομίας, ειδικά εκπαιδευμένους στην καταπολέμηση εξεγέρσεων και τρομοκρατίας. Αυτοί οι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί στάλθηκαν «υποτάξουν» χωριάτες εκτροφείς προβάτων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο νεκρούς, πάνω από εκατό τραυματίες και πάνω από 20 ατόμα που κρατούνται μέσα στο χώρο του μεταλλείου χωρίς να τηρηθεί καμιά διαδικασία. O ελβετικός γίγαντας εξόρυξης αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Στις 28 Μαΐου, ο πρόεδρος του Περού Ollanta Humala κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, την αναστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στερώντας από τους πολίτες τα βασικά τους ανθρωπίνα δικαιωμάτα, θα αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η «ειρήνη» στην περιοχή.


2 απαντήσεις στο “Κοιμάστε καλά το βράδυ, κ. Davis;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.