ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ


Τους χωρίζει η παράταξη τους ενώνει ο χρυσός

Δε συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης παρά τα σχετικά αιτήματα συμβούλων για ενημέρωση, αφού ο δήμαρχος τους παρέπεμψε στην ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει αύριο στις Σάπες

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

ΧΡΟΝΟΣ/ Αφιέρωμα: Χρυσός στη Θράκη /
Η Ροδόπη θα είναι παρούσα σε βαλκανική συνάντηση αντίστασης κατά του χρυσού που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου Έλληνες, Βούλγαροι και Ρουμάνοι ενώνουν τη φωνή τους στον κοινό αγώνα.
Ενημερώθηκαν για την αίτηση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» με σκοπό την έναρξη μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή Μαρώνειας, Κρωβύλης και Προσκυνητών μέσα από το δημοσίευμα του «Χ» που πρώτος ανέδειξε το θέμα και αντέδρασαν έντονα όταν το θέμα δεν συζητήθηκε προς ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης.
Αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ακόμα και της συμπολίτευσης, δεν είχαν καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για το θέμα του χρυσού που επανήλθε στην περιοχή τους, όπως απέδειξε η συζήτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης στο συνεδριακό κέντρο Σαπών και ζήτησαν λεπτομέρειες από τον ίδιο τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλη Μοσχίδη.
Θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις ο κ. Ιωαννάκης έκανε γνωστό ότι έλαβε τα σχετικά έγγραφα στα χέρια του την περασμένη Τετάρτη και επειδή απουσίαζε σε ταξίδι στην Τουρκία δεν πρόλαβε να τους ενημερώσει. Τους παρέπεμψε όμως στην εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου στις Σάπες σε συνεργασία με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού και της νεοσύστατης κίνησης πολιτών Μαρώνειας Σαπών, Αρριανών  Φιλύρας κατά της μεταλλουργίας χρυσού.
Η ολοκλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης βρήκε τους δημοτικούς συμβούλους να ανταλλάσουν απόψεις μεταξύ τους και σε πηγαδάκια για το θέμα του χρυσού, αφού τελικά το θέμα δε συζητήθηκε.
Ο «Χ» προσέγγισε δημοτικούς συμβούλους και ζήτησε την άποψή τους για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της εταιρείας χρυσού.
Αριστερά: Ο πρώην δήμαρχος Μαρώνειας  Μένιος Παπαναστασίου.  Δεξιά : Φωτεινή Τσακιράκη και Γιάννης Σταυρίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
ΜΕΝΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ:
«Προσπαθούν να στήσουν κάτι που δεν θέλει κανένας κάτοικος της περιοχής»
Προσπαθούν να στήσουν κάτι που δεν θέλει κανένας κάτοικος της περιοχής. Αυτό δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Μαρώνειας και σημερινός δημοτικός σύμβουλος Μένιος Παπαναστασίου και θυμήθηκε ότι, «ήμασταν από τους πρώτους Δήμους στο παρελθόν που πήραμε απόφαση αρνητική για το χρυσό.
Θεωρώ ότι προσπαθούν με κάθε μέσο οι μεταλλευτικές εταιρίες και με τη συναίνεση του κράτους να στήσουν κάτι που δεν θέλει κανένας κάτοικος της περιοχής. Μην ξεχνάμε πως όπου έχουν στηθεί τέτοιες επιχειρήσεις αλλοιώνεται το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας και πάει λέγοντας. Εμείς δε θέλουμε τέτοια ανάπτυξη, μιας και προσδοκούμε στην τουριστική ανάπτυξη γιατί η περιοχή μας είναι η πλέον κατάλληλη. Οι παραλίες που διαθέτει ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών είναι από τις καλύτερες της Ελλάδος. Θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
Εξυπακούεται ότι θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις είτε από τις δημοτικές κοινότητες, είτε από τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και πιστεύω ότι ομόφωνα και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών θα πάρει την απόφαση που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις».
Ο πρώην δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
«Δεν θα επιτρέψουμε στην περιοχή ένα τέτοιο σκάνδαλο»
Ο χρυσός επιδιώκει να εισέλθει στην περιοχή που ο ίδιος θήτευσε ως δήμαρχος. Αυτό βέβαια όπως, είπε ο πρώην δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, «θα το αποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος μ’ αυτή την άποψη. Δε δεχόμαστε σε μια τόσο όμορφη περιοχή, μια τόσο ιστορική περιοχή που έχει χίλιους δύο τρόπους να αναπτυχθεί, να μπει μέσα αυτό το σκάνδαλο. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να την αναπτύξουμε παρά να βάλουμε μέσα αυτούς που θα καταστρέψουν τον υπόγειο πλούτο της περιοχής».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ:
«Θα παραιτηθούμε αν προχωρήσει ο χρυσός χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας»
Πληγή στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών αποκάλεσε το θέμα του χρυσού ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σταυρίδης και ανέφερε τα εξής: «Στον πρώην Δήμο Σαπών με τον Γιώργο Πιλιλίτση στα ηνία του Δήμου είχαμε προσφύγει κατά της απόφασης και είχαμε φτάσει μέχρι τα δικαστήρια της Χάγης. Δεν το λέω εγωιστικά αλλά ήμασταν ο μόνος Δήμος που είχαμε κάνει προσφυγή κατά της εξόρυξης του χρυσού και δικαιωθήκαμε. Όμως η ενόχληση γίνεται και σε άλλες περιοχές. Ακούσαμε έκπληκτοι ότι θέλουν να κάνουν διερευνητικές γεωτρήσεις και σε άλλες περιοχές. Είμαστε ενάντια στο χρυσό και μάλιστα όσο δεν υπάρχει σαφή εικόνα από την εταιρία του χρυσού αλλά κυρίως από τους πολιτικούς μας. Νομίζω ότι οι δήμαρχοι είχαν πάρει μια απόφαση όλοι μαζί ότι αν τυχόν προχωρήσει η επένδυση χωρίς να ακουστεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας θα υπάρχουν παραιτήσεις. Σ’ αυτό συντασσόμαστε και εμείς σαν δημοτικοί σύμβουλοι. Εγώ από τη δική μου θέση, αλλά και ως ομάδα, αυτήν την οποία είχαμε με τον κ.Πιλιλίτση, θα ακολουθήσουμε το ίδιο πράγμα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση, όχι με πολιτικούς λόγους αλλά με καθαρούς λόγους και από τους πολιτικούς της Ροδόπης».
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ:
Αρνητική στην επένδυση η μοναδική γυναίκα σύμβουλος
Αρνητικά στην επένδυση τίθεται και η μοναδική γυναίκα σύμβουλος Φωτεινή Τσακιράκη, υπενθυμίζοντας ότι και παλαιότερα τα τοπικά συμβούλια και το δημοτικό συμβούλιο είχαν λάβει αρνητικές αποφάσεις. Η ίδια εξέφρασε την πίστη ότι, «θα εξακολουθήσουμε να είμαστε αρνητικοί στο φαινόμενο του χρυσού, γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το ποιες είναι οι επιπτώσεις αν υπάρχουν και αν είναι μόνο αρνητικές. Προσωπικά πιστεύω πως το κακό που θα προκληθεί στο τόπο και περιβαλλοντικά από αυτά που έχω διαβάσει και έχω κουβεντιάσει με συναδέλφους μηχανικούς στο περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είμαι κατά του χρυσού και όσο γι’ αυτά που λένε ότι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί τελικά».
Οι χρυσοθήρες ξαναχτυπούν τώρα στην Μαρώνεια, ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στο θέμα που έχει προκύψει. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «ζητούν 10.000 στρέμματα για έρευνα. Τον δρόμο τον άνοιξαν οι Βενιζέλος-Σαμαράς με το fast track. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν τόσο οι χρυσοθήρες όσο και οι πολιτικοί προστάτες τους, ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει το ολέθριο έργο τους. Οι επενδύσεις της καταστροφής δεν θα περάσουν. Είναι ο ίδιος ο λαός της Ροδόπης που θα στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τόσο τους χρυσοθήρες όσο και τους προστάτες τους. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τι έγινε στις προηγούμενες εκλογές. Δεν πήραν το μήνυμα του λαού. Θα το καταλάβουν τώρα. Οι εταιρείες του χρυσού δεν θα βρουν καταφύγιο ούτε στην Μαρώνεια, ούτε στις Σάπες, ούτε στο Πέραμα. Καμία επένδυση θανάτου στην περιοχή μας». Πάντως η τοπική κοινωνία της Ροδόπης και ιδιαίτερα των θιγόμενων περιοχών Σαπών και Μαρώνειας επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της, διοργανώνοντας ενημερωτική εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη» την Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο Σαπών με ομιλητές τον Δάνο Σεργκελίδη κτηνίατρο – υγιεινολόγο λέκτορα Κτηνιατρικής ΑΠΘ και τον Γιάννη Τέντε αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας ΔΠΘ. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της μεταλλουργίας χρυσού και η Κίνηση πολιτών Μαρώνειας  Σαπών, Φιλύρας Αρριανών κατά της μεταλλουργίας χρυσού. Παράλληλα το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 19:00 στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Μαρώνειας πραγματοποιείται γενική συνέλευση ενημέρωσης με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.