Aγροτοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις και μεταλλεία


Aπόσπασμα από άρθρο του κ. Σαράντη Δημητριάδη (Ομότιμου καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ) στο ΚΙΛΚΙΣ24

provataΌλοι γνωρίζουμε οτι από το 2013 «κόβονται» οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Το σωστό είναι οτι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα χορηγούνται. Τα προβλεπόμενα κονδύλια του σχετικού κοινοτικού προϋπολογισμού θα είναι για την επταετία 2013-2020 μειωμένα μόνο κατά 4%. Στο εξής όμως οι επιδοτήσεις θα δίνονται με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν θα σχετίζονται με τις ποσότητες των παραγόμένων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Θα σχετίζονται κυρίως με την ποιότητα του ευρύτερου περιβάλλοντος παραγωγής. Τα κριτήρια λοιπόν θα είναι οικολογικά. Καμμία ελπίδα επιδότησης δεν θα έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα παράγουν προϊόντα σε μια περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή. Αυτό επιτάσσει η νέα ΚΑΠ. Μάλιστα, θα προσμετράται κατά πόσο ο κάθε παραγωγός συμβάλλει ο ίδιος με τις δικές του καλλιέργειες ή τις μονάδες εκτροφής του στην καλυτέρευση του περιβάλλοντος παραγωγής και εκτός του κτήματος ή της μονάδας του. Κατά πόσο συμβάλλει δηλαδή στην εξασφάλιση ενός αειφορικού, απόλυτα υγιούς περιβάλλοντος παραγωγής τροφίμων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την διατήρηση της εντόπιας πανίδας και χλωρίδας. Η ποιότητα του εδάφους, του νερού και του αέρα στις περιοχές που έχουμε αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή αποκτούν έτσι κεφαλαιώδη σημασία. Η καύση του αχύρου, ή πολύ χειρότερα των σκουπιδιών, οι αναξέλεγκτες χωματερές οι παριβαλλοντικά μη προσεγμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα αποτελούν αιτίες μη χρηματοδότησης όχι μόνο των υπαιτίων αλλά και όλων εντός του ευρύτερου χώρου που επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες.

Μάλιστα, μεταξύ των κινήτρων που βοηθούν τις επιδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται και διακοπές καλλιεργειών για αγρανάπαυση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για ανανέωση της εδαφικής γονιμότητας. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα δίνεται στη διατήρηση των βοσκοτόπων σε καλή οικολογική κατάσταση και επέκτασή τους όπου είναι δυνατόν.

Τα κριτήρια αυτά που εισάγει η νέα ΚΑΠ είναι σωστά, επειδή εξαναγκάζουν τους παραγωγούς να συμβάλλουν και αυτοί στην καλυτέρευση του περιβάλλοντος παραγωγής, που αντανακλάται στην καλυτέρευση των προϊόνταν διατροφής και στην εξασφάλιση γι’ αυτούς ενός καλύτερου και σταθερότερου εισοδήματος.

Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογίσω ιδιαίτερα υποστηρίζοντας πως στον κατα βάση αγροτοκτηνοτροφικό νομό Κιλκίς η νέα ΚΑΠ, αν συνδυαστεί με την επιχειρούμενη μεταλλευτική δράση, θα παράξει αρνητικά αποτελέσματα. Καμία στην περίπτωση αυτή ελπίδα για μελλοντικές επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Υπολογίστε τι θα χαθεί για το μέγιστο μέρος των παραγωγών του νομού εξ’ αυτού σε ένα βάθος δεκαετίας ας πούμε, έναντι των ελαχίστων θέσεων εργασίας που υποτίθεται οτι θα «εξασφαλιστούν» από την υλοποίηση της μεταλλευτικής δράσης και των πενιχρών εσόδων που αυτή θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία.

Ακόμα και εάν, όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης, το θέμα των μεταλλείων θα είναι μια μελλοντική υπόθεση, που θα τη βρούμε μπροστά μας μετά μια δεκαετία, η προοπτική της θα είναι αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών και του περιβάλλοντος παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, το δε κράτος ασφαλώς δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, γνωρίζοντας οτι θα αφορά κάτι εφήμερο χωρίς προοπτική.

Η λύση στο πρόβλημα, που δεν είναι πρόβλημα αλλά κάποιοι θέλουν να το κάνουν τέτοιο, είναι μία. Ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής των 90 χιλιάδων στρεμμάτων ως χώρου εξορυκτικών και μεταλλευτικών δράσεων. Και η απόδοσή του για αειφορική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής που θα είναι το πραγματικό χρυσάφι στους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Με τα Κρούσια να μένουν ακέραια στον τόπο τους, όπως τα έφτιαξε η φύση και όπως δόθηκαν ως αντάλλαγμα στους εκπατρισμένους πρόσφυγες που τα κατοικούν και τα δουλεύουν.


6 απαντήσεις στο “Aγροτοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις και μεταλλεία”

  1. Αυτο εδω το γραπτο του κ. Σαραντη ειναι η “απαντηση ” στης διλωσεις του κ. Τσιτουριδη, ο οποιος ρωτηθηκε για τα μεταλλεια στην περιοχη του κιλις . βλεπε κιλκιςοραμα video ( που για να μην χασει το κομμα του αναλαμβανει την πρωτια της εγκρισεις απο τον κ. Σουφλια) Η απαντηση ηταν πολιτικη αλλα με το νοημα του αρχιγου του κομματος. Σε 10 χρονια η μεταλλεια!

  2. Η συνεχιζόμενοι εδώ και χρόνια σύγκρουση στην Β. Χαλκιδική είναι κλασσική περίπτωση σύγκρουσης εθνικής και ιδεολογικής μεταξύ νεοφιλελεύθερης χρηματιστηριακής “ψευτοαξίας” που εκπροσωπεί ο τέως Υ.Ε.Οι.Αρ.Παχτας και η “παρεουλα του” , και της πραγματικής οικονομικής αξίας που εκπροσωπούν η κάτοικοι Δασεργατες , Κτηνοτρόφοι , Γεωργοί , Αλιείς, Τουριστικά Επαγγέλματα , κλπ

  3. Ο Άρης Βελουχιώτης, το τραγικό αυτό σύμβολο της Αντίστασης του Λαού μας, έχει κάτι να πει:

    «Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»

  4. κυριε Στεφανη
    ο πρωιν υπαρκτος σοσιαλισμος στις ανατολικες χωρες αν δεν εκανε εξορυξεις που θα εβρισκε την πρωτη υλη? (Κι ας μη μιλησουμε για χρυσο, γιατι ειναι και το pb, zn, ag…). για να πολεμισει τον καπιταλισμο? Για να βγουνε πρωτη στο διαστημα με τον Gagarin? το γραφω γιατι αναφερεστε στην ιδεολογια του αριστερου Αρη Βελουχιοτη.
    Απο που παιρνανε τα εφοδια στον εμφυλιο η “παρτιζανοι? και η αλλη πλευρα , σιγουρα οχι “επιμενω ελληνικα”
    Ας βγαλουμε τον πλουτο και ας μεινει στην πατριδα μας να το πουλησει το κρατος. Αλλα ΝΑΙ στην εκμεταλευση ορυκτου πλουτου. Ιδικα οταν προκετε για καινουριες μεθοδους. ΑΝΕΥ ΚΥΑΝΙΟΥ στην περιοχη της Χαλκιδικης.
    Ειδα τον κ. Παπαγεωργιου στην τηλεοραση της Θεσσαλονικηςνα επιμενει παλι για κυανιο…. Ο κυριος Παπαγεοργιου δεν ψιφιζει ουτε πασοκ ουτε ΝΔ, σιγουρα οικολογους οποτε σας παρακαλω μην μπερδευετε πολιτικη σε αυτην εδω την υποθεση. Μπορει να σας διαψευση η αριστερα αν βγει στην εξουσια.
    Πιστευω να μη θεορηθη το σχολιο μου προσβλητικο σε σας ‘η στο μπλογκ.
    Ευχαριστω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.