Αρχική Uncategorized “Eπιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων” στα μεταλλεία Χαλκιδικής – στάχτη στα μάτια...

“Eπιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων” στα μεταλλεία Χαλκιδικής – στάχτη στα μάτια του κόσμου

4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την απόφαση Α.Π. οικ. 197504 στις 10 Απριλίου 2012 των Υπουργών ΠΕΚΑ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, συγκροτήθηκε “Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων των έργων α) «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» και β) «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.»”.

Μπορεί στη Χαλκιδική να γίνεται χαμός με την παράνομη κατάληψη του βουνού από την ELDORADO-HELLAS GOLD και τους fullface μασκοφόρους σεκιουριτάδες της. Μπορεί να έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο με τις εικόνες των συγκρούσεων των κατοίκων με τα ΜΑΤ και τους μισθοφόρους της εταιρείας. Μπορεί να είναι πλέον σαφές σε όποιον θέλει να δει, αυτό που τόσον καιρό κράτος, εταιρεία και πουλημένα ΜΜΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν: ότι ο κόσμος της Χαλκιδικής δεν την θέλει αυτή την “επένδυση” που προσπαθούν να της επιβάλλουν.

Στην Αθήνα πέρα βρέχει… Στην Αθήνα φτιάχνουν “επιτροπές” ελπίζοντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ιθαγενών. Σε αυτήν την επιτροπή θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ως ελεγκτής και ελεγχόμενος μαζί. Πηγή πληροφόρησης της επιτροπής θα είναι τα στοιχεία που θα παρέχει η ίδια η εταιρεία, καθώς και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τους “τακτικούς και έκτακτους (!!!) ελέγχους”.  Μόνη αρμοδιότητα της επιτροπής θα είναι η διαπίστωση των παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς καμία δυνατότητα επιβολής της τήρησής τους, ούτε επιβολής διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων.

Η σύσταση της επιτροπής προβλέπεται από τον όρο Δ.39 της ΚΥΑ 201745/26.07.2011 και θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της “ΕΠΙΤΗΡΩ”- της “Επιτροπής Ελέγχου Τηρησης των Περιβαλλοντικών Όρων της ΚΥΑ 143088/11.04.2005”, δηλαδή της εξόρυξης του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΙΤΗΡΩ είχε διαπιστώσει ότι από τους περιβαλλοντικούς όρους της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, 11 τηρούνταν μερικώς και 11 δεν τηρούνταν καθόλου. Μεταξύ των 11 που δεν τηρούνταν καθόλου ήταν και ο κρίσιμος για την ασφάλεια του δομημένου οικισμού όρος της μηχανικής εξόρυξης αντί των εκρηκτικών. Πέρα από τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις, η ΕΠΙΤΗΡΩ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα απολύτως.

Η ΕΥΕΠ της κυρίας Καραβασίλη όμως μπορούσε. Το ιστολόγιο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ που πρώτο αλίευσε την απόφαση από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ευχαριστούμε!) διατυπώνει το ερώτημα: “Στις 12 και 13 Απριλίου του 2010 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Όμως, έκτοτε αγνοείται η εξέλιξη της ελεγκτικής διαδικασίας, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο, δηλαδή η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων εφόσον είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις”. 

Να απαντήσουμε εμείς τι έκανε η κα Καραβασίλη. Γαργάρα. Τίποτα. Ούτε ένα πρόστιμο για τα μάτια του κόσμου. Όλα τα προβλήματα “λύθηκαν” με ένα επαίσχυντο non-paper προς την εταιρεία. Και η κα Καραβασίλη έκανε βόλτες στη Χαλκιδική παρέα με τον κ. Δημήτρη Κούτρα, Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

Η νέα “Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων” είναι πολυπληθέστερη από την ΕΠΙΤΗΡΩ – για περισσότερη στάχτη στα μάτια – και  απαρτίζεται από:

 1. Τον Δρ. Γεώργιο Τζατζόπουλο, Χηµικό Μηχανικό, υπάλληλο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασµού Κεντρικής Μακεδονίας, ως εκπρόσωπο των υπηρεσιών της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, µε αναπληρωτή του τον Δρ. Κωνσταντίνο Παπατόλιο, Γεωλόγο, υπάλληλο της Δ/νσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας,
 2. Τον κ. Ιωακείµ Κοτσερίδη, Περιβαλλοντολόγο, προϊστάµενο του Τµ. Περιβάλλοντος & Υδροοικονοµίας της Π.Ε. Χαλκιδικής, ως εκπρόσωπο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, µε αναπληρωτή του τον Δρ. Αθανάσιο Ξεφτέρη, Γεωλόγο, υπάλληλο του Τµ. Περιβάλλοντος & Υδροοικονοµίας της Π.Ε. Χαλκιδικής,
 3. Τον κ. Ιωάννη Μαρκογιαννάκη, Δηµοτικό Σύµβουλο του Δήµου Αριστοτέλη, ως εκπρόσωπο του Δήµου Αριστοτέλη, µε αναπληρωτή του τον κ. Κωνσταντίνο Κατσαβαβάκη, Δηµοτικό Σύµβουλο του Δήµου Αριστοτέλη,
 4. Τον Καθηγητή κ. Μάριο Τσέζο, Τοµέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών στην Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργώντου Ε.Μ.Π., µε αναπληρώτριά του την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Εµµανουέλλα Ρεµουντάκη, Τοµέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών στην Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.,
 5. Τον Καθηγητή κ. Γρηγόρη Τσόκα, Πρόεδρο του Τµήµατος Γεωλογίας, Σχολή Θετικών Επιστηµών του Α.Π.Θ., µε αναπληρωτή του τον Καθηγητή κ. Μιχάλη Βαβελίδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τµήµατος Γεωλογίας, Σχολή Θετικών Επιστηµών του Α.Π.Θ.,
 6. Τον Καθηγητή κ. Αστέριο Παντοκράτορα, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δ.Π.Θ., µε αναπληρωτή του τον Λέκτορα κ. Ευστάθιο Οικονόµου, Τµήµα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 7. Τον Δρ. Εµµανουήλ Δάφτση, Χηµικό, ως εκπρόσωπο του κύριου του έργου (εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.), µε αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Χατζηγιαννέλη, Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό,
 8. Τον κ. Αθανάσιο Τσιάλα, υπάλληλο (ΤΕΜηχανικών) του Δασαρχείου Αρναίας, ως γραµµατειακή – διοικητική υποστήριξη της Επιτροπής, µε αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Καλαϊτζή, υπάλληλο (ΔΕ Τεχνικών) του Δασαρχείου Αρναίας.

Στην Επιτροπή θα υποβάλλονται οι ετήσιες εκθέσεις που θα συντάσσει ο κύριος του έργου. Επίσης θα κοινοποιούνται σ’ αυτήν οι σχετικές τεχνικές μελέτες για περιβαλλοντικά θέματα καθώς και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που θα καταθέτει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά στις αρµοδιότητες της Επιτροπής, ορίζεται ότι η Επιτροπή έχει ρόλο:
1) ελεγκτικό σε ότι αφορά στη τήρηση ή µη των περιβαλλοντικών όρων των έργων, όπως αυτοί ορίζονται στην σχετική Κ.Υ.Α., καθώς και στην αξιολόγηση της προόδου των αποκαταστάσεων, και
2) εισηγητικό, µε σχετική τεκµηρίωση, όσον αφορά τόσο στους ελέγχους, όσο και επί συγκεκριµένων απαιτουµένων ενεργειών ή δράσεων που θα αναλάβει η ίδια, προς την Ε.Υ.ΠΕ. και την Ε.Υ.Ε.Π. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Η σχετική για τα αναφερόµενα έγκριση δίνεται εγγράφως από το Γενικό Γραµµατέα Υ.Π.Ε.Κ.Α. ύστερα από εισήγηση των προαναφεροµένων υπηρεσιών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φαντάζομαι οτι στα κεντρικά της EL DORADO και της “Ελληνικός Χρυσός” θα έχει πέσει πολύ γέλιο με την μεγαλόσχημη “επιτροπή ελέγχου”. Μια επιτροπή των φουκαράδων ιθαγενών που θα επιβλέπει λέει, και θα μαλώνει αν χρειαστεί (εδώ γελάνε) τα αφεντικά. Κοίτα κατάντια. Οι άνθρωποι που θα διαπιστώσουν οτι η εκτέλεση του Κάκαβου θα γίνει κανονικά. Σαν εκείνους τους μάρτυρες που κοιτούν έξω από το τζάμι τους τελευταίους σπασμούς αυτού που εκτελείται στο θάλαμο αερίων και όταν όλα τελειώσουν λένε O.K.perfect.

 2. tote eseis kyrie giati kopteste afoy einai na pesei geleio.
  eseis o epistimonas eprepe NA XERESTE. alla me aytin edo tin paremvasi epivevaionete tin anthiellhnikh stash. MPRABO SAS. Ayth einai h logikh gia enan episthmona? Mallon tha eprepe na einai. Alla telionei o dikos sas “rolos”,i pikra den krivete.
  Emeis OI NTOPOIOI xeromaste gia thn apofash ayti. Kai den tha xaristoyme se kanenan ( eno eseis me to Focus…..) Parte ki allo Bravo

  kai ksanagrafo Apo Germania plirofories. to ergo etimo!!!!

 3. ευα -όσοι εξ υμών πιστεύουν ότι οι κομμουνιστές θα τους πάρουν τα σπίτια, είναι βαθιά νυχτωμένοι
  (προσοχή στα ψιλά γράμματα όπου και όταν υπογράφετε)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.