Ο Μαυρογιαλούρος του ΥΠΕΚΑ


http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427983_319215734795949_100001225748177_1044624_649778141_n.jpghttp://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/417119_319217431462446_100001225748177_1044666_1893659851_n.jpg

Toυ Σαράντη Δημητριάδη

Να φοβάστε το χτύπημα του φιδιού στο τελευταίο του τίναγμα πριν ψοφήσει. Ενώ πνέει τα λοίσθια αυτή η χωρίς λαϊκή εντολή κυβέρνηση, στο Υπουργείο Καταστροφής του Περιβάλλοντος κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με προεξάρχοντα τον “εραστή του ορυκτού μας πλούτου” κ. Μανιάτη, καθώς και κάποιοι απίθανοι επιστήμονες που ανήκουν ή περιμένουν εναγωνίως να ενταχθούν στο έμμισθο προσωπικό του μεταλλευτικού λόμπι, εργάζονται πυρετωδώς για να προλάβουν να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της χώρας στον τομέα που τους αναλογεί. Αναπάντεχο εμπόδιό τους της τελευταίας στιγμής ο “εχθρός λαός” του Κιλκίς. Που ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τάχθηκε στις 6/2/2012 κατά των εξορύξεων και των μεταλλείων.

Και τώρα ο κ. Μανιάτης και το περιβάλλον του βυσσοδομούν και ψάχνουν να βρούν τρόπο να ακυρώσουν το βροντερό ΟΧΙ της ανοιχτής λαϊκής συγκέντρωσης εκείνης της βραδυάς που ακούστηκε καθαρά μέχρι την Αθήνα. Με τον κ. Μανιάτη να κουρελιάζει και το λόγο και τη διαβεβαίωσή του πως θα σεβαστεί απολύτως τη θέληση του τοπικού πληθυσμού -κρίνετε πόση βάση πρέπει να δίνετε στα λόγια και τις διαβεβαιώσεις του-.
Σκέφτηκαν λοιπόν πως αν το θέμα και η τελική απόφαση ξέφευγε από τα τοπικά, άβολα γι’ αυτούς, πλαίσια και μεταβιβαζόταν σε ένα εξω-κιλκισιακό όργανο θα ήταν πολύ ευκολότερη η άλωση του Κιλκίς. Όσο για τους Κιλκισιώτες, ποιός τους λογαριάζει τότε αυτούς. Τους αχάριστους, που αρνήθηκαν και τα νεόδμητα διαμερίσματα που τους έταξε ο Μαυρογυαλούρος.

Όμως ο λαός του Κιλκίς μίλησε, και μίλησε ξεκάθαρα, και έδειξε τη θέλησή του να αγωνιστεί για να γίνει ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ. Ο κ. Μανιάτης δεν ήταν εδώ και ίσως πολύ μετριασμένα του τα μεταβίβασαν οι ζεματισμένοι παρατρεχάμενοί του. Αν θέλει να πάρει μια γεύση από πρώτο χέρι για το αν τα σχέδιά του έχουν κάποια ελπίδα να πραγματοποιηθούν, ας έλθει ο ίδιος στο Κιλκίς να βγεί μπροστά στον κόσμο να τα υποστηρίξει.

__________________________

Διαβάστε κι άλλες αντιδράσεις για τις παλινωδίες Μανιάτη από τα ιστολόγια του Κιλκίς:

ΓΝΩΜΗ ΚΙΛΚΙΣ: Στη Βουλή τα μεταλλεία

Η δημοκρατια του κ. Μανιατη

Η αξία των δεσμεύσεων του κ. Μανιάτη


8 απαντήσεις στο “Ο Μαυρογιαλούρος του ΥΠΕΚΑ”

  1. αυτό που παρακολουθώ εδώ και χρόνια (ιδιαίτερα από την εποχή Σημιτη Αρ.Παχτα @ΣΙΑ ) είναι ότι ανώτατοι και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι ( μάλιστα διορισμένοι και πληρωμένοι από τους δικούς μας φόρους) προωθούν ξεδιάντροπα δίχως ηθική και ντροπή την απαξίωση εθνικού κεφαλαίου και σε συνέχεια ξεπούλημα και καταστροφή της ελληνικής γης , Ορυκτού πλούτου της χώρας , εργατικής και αγροτικής δύναμης στους ξένους και εγχώριους νταβατζήδες . Πέστε μου αν γνωρίζετε έστω μια ελληνική κρατική παραγωγική επένδυση που να ολοκληρώθηκε με θετικό αποτέλεσμα(και μην μου πείτε την “Χρυσή Ολυμπιάδα 2004”, μονάδα ΑΗΣ Μελίτη ) Αίσχος !!!

  2. Τόσο ο κ. Ζαφειράτος όσο και οι “απιθανοι” όπως τους χαρακτηρίζετε επιστήμονες… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ “ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι” ουτε ΖΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ του κου Μανιάτη. Είναι απλώς υπάλληλοι των 800-1000 ευρώ που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ όπως μπορούν καλύτερα υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους τις περισσότερες φορές. Καλά θα κάνετε καθε φορά που αναφέρεστε σε αυτούς να το σκέφτεστε πολύ περισσότερο…
    τόσο εσείς κε Δημητριάδη (του ειδικού μισθολογίου) όσο και εσεις κε στεφανή…
    Ελπίζω την επόμενη φορά να αναλογιστείτε ακριβώς που απευθύνεσθε και να μην συγχέεται τους τους υπουργούς και τους συμβούλους τους με τους απλούς υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους…
    Και που ίσως το μεγαλύτερο αμάρτημά τους ειναι ότι ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ Ως ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ…

    • Συμφωνούμε μαζί σας όσον αφορά τον κ. Ζαφειράτο και την άποψή μας την έχουμε καταθέσει και στη σελίδα του “Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία του Κιλκίς”. Από καιρό έχουμε σχηματίσει τη γνώμη ότι ο κ. Ζαφειράτος είναι ένας έντιμος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι μέσα στο Υπουργείο και ευτυχώς!

      Όμως δεν αναφερόταν σε αυτούς το άρθρο, αναφερόταν στους “άλλους”. Ξέρετε για ποιους μιλάμε, έτσι δεν είναι;Ξαναδιαβάστε σας παρακαλώ το άρθρο γιατί ο κ. Δημητριάδης τους περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια.

  3. H απάντησή σας είναι ικανοποιητική. Κι αυτό επειδή ο στόχος είναι να κατανοήσετε (χωρίς δυστυχώς να έχετε όλα τα δεδομένα) ότι υπάρχουν στο χώρο πραγματικοί «εργάτες», που δεν διορίστηκαν από κανέναν υπουργό, που δεν συνεργάστηκαν με κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα πέραν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, με καμία μεταλλευτική εταιρεία ή συλλογικό τους όργανο και που τίμησαν τη «φανέλα» τους (και τα 1000 τους ευρω!) σε κάθε περίπτωση όταν χρειάστηκε να πουν όχι. Αυτούς δυστυχώς που με την ίδια ευκολία τους ..αδειάζετε τόσο εσείς (ταυτίζοντάς τους με τους ..άλλους) όσο και οι εκπρόσωποι των «εργοδοτών» που απλώς θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρονται με ποιους θα την κάνουν. Η δουλειά η δική μας ΟΜΩΣ είναι η ασφάλεια και η υγεία εργαζομένων και περιοίκων, είναι «ένα ατύχημα λιγότερο, μια ανθρώπινη ζωή περισσότερη», είναι η ανάπτυξη του τόπου, όταν αυτό μπορεί να γίνει, εκεί και όταν αυτό επιτρέπεται να γίνει.

    Δεν υπάρχει ανάπτυξη «πάση δυνάμει», δεν υπάρχει ανάπτυξη «πάση θυσία», δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο… Καταλάβετε επιτέλους, ότι υπάρχουν κάποιοι που το ενστερνίζονται αυτό και δεν υποκρίνονται , έστω ελάχιστοι, έστω μόνον εγώ.. Επειδή όμως «cogito ergo sum» δεν μπορεί να είμαι μόνον εγώ, υπάρχουν κι άλλοι…

    • Αναλογιστείτε ποιος ευθύνεται που δεν έχουμε όλα τα δεδομένα, που θα έπρεπε να τα έχουμε γιατί αυτό επιτάσσουν οι νόμοι, η δημοκρατία, η διαφάνεια. Θα συμφωνήσετε νομίζω ότι η αδιαφάνεια είναι επιλογή του πολιτικού συστήματος, γιατί το ίδιο παρανομεί, γιατί έχει πράγματα να κρύψει από τους πολιτες, γιατί διαπλέκεται με τους επιχειρηματίες – προφανώς δεν μιλάμε μόνο για τα μεταλλεία, είναι γενικό το φαινόμενο. Το σύστημα υπάρχει επειδή βολεύει πάρα πολλούς και επιβιώνει παρά τις πιέσεις των πολιτών επειδή έχει αμέτρητα πλοκάμια, στην πολιτική και στον κρατικό μηχανισμό, που αλληλοεξυπηρετούνται και αλληλοκαλύπτονται. Από κοντά και διάφοροι άλλοι, μέλη “ανεξάρτητων” “επιστημονικών” φορεων που κερδίζουν ή ευελπιστούν να κερδίσουν.

      Αναλογιστείτε τώρα τις συνέπειες αυτής της αδιαφάνειας. Σίγουρα υπάρχουν ακέραιοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι στην κρατική διοίκηση, των οποίων το έργο είναι διπλά δύσκολο μέσα σε ένα σάπιο σύστημα που τους βλέπει σαν απειλή. ΟΜΩΣ, πώς να κατηγορήσεις τον πολίτη που το μονο που βλέπει είναι γενικευμένη διαφθορά; Που έχει ξοδέψει μέρες, μήνες, χρόνια από τη ζωή του για να ανακαλύψει πράγματα που του κρύβουν ή για να εφαρμοστουν οι νόμοι που το ίδιο το κράτος παραβιάζει, μόνο και μόνο για να έρθει μετά ένας νέος νόμος ή μια νέα διοικητική πράξη κάποιου πουλημένου υπαλλήλου και να ακυρώσει όλες του τις προσπάθειες; Μακάρι να μπορούσε ο πολίτης να δώσει πρόσωπα και ονόματα στη διαφθορα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν και η οργή πάει σε όλους. Και στους κακούς και στους καλούς. Δυστυχώς.

      Στο Κιλκίς έγινε στόχος ο Ζαφειράτος λόγω μιας δήλωσης/δέσμευσης που έγινε και μετά ανακλήθηκε. Γιατί; Γιατί οι πολίτες που επί μήνες ολόκληρους μάταια ζητούσαν να τους ακούσουν, ζητούσαν να έχουν λόγο για το τι θα συμβεί στον τόπο τους, πίστεψαν με αυτή τη δήλωση ότι ο αγώνας τους είχε αποδώσει. Και μετά η υπόσχεση που τους δόθηκε αθετήθηκε, τι να περιμένεις από ένα διεφθαρμένο σύστημα σκέφτηκαν όλοι, ο κόσμος εξοργίστηκε και κάπου έπρεπε να ξεσπάσει. Παράλογο; Όχι. Άδικο να την πληρώσει ο υπάλληλος του Υπουργείου; Ίσως ναι, ωστόσο η δήλωση έγινε, η δικαιολογία που δόθηκε δεν έγινε πιστευτή και οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν αν ο συγκεκριμένος Ζαφειράτος ανήκει στους “καλούς” ή τους “κακούς”.

      Ενδεχομένως να έχουμε κάνει κι εμείς παρόμοια λάθη στο παρελθόν επειδή “δεν είχαμε όλα τα δεδομένα”. Δεν το αποκλείω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάναμε αυτό που θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να κάνουμε, είπαμε και γράψαμε στο “Μέτωπο” την άποψή μας για εσάς. Τους είπαμε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μας έχει δείξει άνθρωπο έντιμο. Τους είπαμε ότι πυροβολούν λάθος άνθρωπο. Απ’ότι φαίνεται δεν πείστηκαν…

  4. Σ. Δημητριάδης.

    Στο κείμενό μου που σχολιάζετε οι PARATREXAMENOI δεν αναφέρω πουθενά και τίποτα για τον κ. Ζαφειράτο, ούτε για ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους. Αναφέρω όμως για απίθανους επιστήμονες και παρατρεχάμενους του κ. υφυπουργού. Εσείς κ. PARATREXAMENOI γιατί θιχτήκατε; Πού ανήκετε; στους παρατρεχάμενους;

  5. Συνεχίζουμε με κάτι ακόμη, μόνο και μόνο επειδή δείχνετε κατανόηση και φαίνεται ότι προσπαθείτε να αντιληφθείτε και την άλλη πλευρά. Πρόκειται για τα σχόλια που κατά καιρούς κάνετε, αναφερόμενοι στους σκαπανείς των 1000 ευρω που σεις ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ή αμφισβητείτε ή εν πάση περιπτώσει μόλις τώρα ίσως αρχίσατε διερευνητικά να «διυλίζετε». Και φυσικά δεν εννοούμε μόνο τον κ.Ζαφειράτο.

    Πόσο έντιμα είναι λοιπόν τα «κόκκινα» γράμματα σε άλλη δική σας ανάρτηση (Γράμμα από την Αργεντινή: μύθος ότι η Αργεντινή σώθηκε χάρη στα μεταλλεία!) που αναφέρεται στην Αργεντινή και εμφανώς υποτιμητικά επίσης σε στέλεχος του ΥΠΕΚΑ? Των πόσων καρατίων είναι το βαλάντιο αυτού του …στελέχους, ξέρετε? Πόσο προάγουν τα σχόλιά σας αυτά το διάλογο και πόσο εξυπηρετούν την πόλωση και τη δημιουργία εντυπώσεων?

    Και αν κάποιοι ένθεν και εκείθεν αρπάζουν κείμενα, έγγραφα ή απόψεις και τα μεταφέρουν ή τα σχολιάζουν με τον τρόπο τους, σεις καλείστε να το στηλιτεύσετε αλλά και να προστατεύσετε αυτόν που πρωτογενώς και εντίμως έγραψε την άποψή του και μόνον αυτήν. Ναι, μπορείτε να κρίνετε φέρνοντας τα δικά σας στοιχεία (δεν τα σχολιάζουμε τώρα διότι δεν θα τελειώναμε ποτέ!) όμως κατά την άποψή μας κακώς μπαίνετε σε μια υποτιμητική διαμάχη εντυπώσεων εξισώνοντας όλους όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

    Διότι πρέπει να ξέρετε κάτι. Οι έντιμοι, αυτοί που απλώς λένε την επιστημονική τους άποψη στηριζόμενοι στις γνώσεις τους και στην ευθυκρισία τους , όση διαθέτουν, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ που στην επόμενη στροφή του δρόμου μπορεί να υποστηρίξουν θέση που να αποδεικνύεται θετική για εσάς και τα συμφέροντα του τόπου. Ολοι οι άλλοι θα συμπλέουν διαρκώς με τα προσωπικά τους συμφέροντα που αλλοίμονο ποτέ δεν ταυτίζονται με εκείνα του τόπου…

    • Σκεφτείτε μήπως φταίει το απαξιωτικό και υποτιμητικό για την αντίθετη άποψη ύφος του δικού σας αρχικού άρθρου. Που δεν είναι μόνον υποτιμητικό, αφού ευθέως κατηγορεί όλους όσους είναι αντίθετοι στα μεταλλεία για υποκρισία. Με ποιο δικαίωμα άραγε; Και σας αντιγυρίζω το ερώτημα “Πόσο προάγουν τα σχόλιά σας αυτά το διάλογο και πόσο εξυπηρετούν την πόλωση και τη δημιουργία εντυπώσεων?”

      Έχω διαβάσει κι άλλα δικά σας κείμενα που διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα (π.χ. Ο δεκάλογος της μείωσης της κοινωνικής βαρύτητας του μεταλλευτικού κλάδου). Από τη μια μπαίνουν οι “καλοπροαίρετοι πολίτες” κι από την άλλη διάφοροι κακοπροαίρετοι τύποι με μικροπολιτικά συμφέροντα, σύλλογοι και ΜΚΟ που “κόπτονται για τον προσπορισμό ωφελειών από τον προσεταιρισμό του απλού πολίτη” (!), καταστροφολόγοι, παράκεντρα εξουσίας και δεν ξέρω γω τι άλλο. Θυμάμαι κι ένα παλιότερο κείμενο που αναφερόταν ειδικά (και καθόλου κολακευτικά) στο “Παρατηρητήριο” αλλά δεν μπόρεσα να το εντοπίσω. Δεν θα τα σχολιάσω όλα αυτά, αλλά ποιος άραγε είναι αυτός που μπαίνει σε μια “υποτιμητική διαμάχη εντυπώσεων με την άλλη πλευρά”;

      Την εντιμότητά σας δεν την γνωρίζω, δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω και δεν το έκανα ποτέ. Όμως αν ζητάτε σεβασμό για τις απόψεις σας πρέπει κι εσείς να δείξετε σεβασμό για τις άλλες απόψεις. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.