Επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Περού λόγω των διαδηλώσεων για μεταλλείο χρυσού


MDG : Protest against mining project of Conga,  Cajamarca , Peru

Ακόμα και το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ (!) μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις στην Καχαμάρκα του Περού για το τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο χρυσού-χαλκού Κόνγκα. Κάτι σαν τις Σκουριές θα είναι το Κόνγκα, όμως οι διαδηλώσεις στην Ιερισσό είναι φαίνεται πολύ μακριά για να κινήσουν το ενδιαφέρον των καναλιών μας…

Όπως είχαμε γράψει (εδώ), οι διαδηλώσεις ανάγκασαν την εταιρεία Newmont να αναστείλει τις εργασίες στο Κόνγκα, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση απαιτώντας πλέον την οριστική ακύρωση του έργου. Μερικές μέρες νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο Υφυπουργός Μεταλλείων του Περού, José de Echave, καταγγέλοντας ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που ενέκρινε η κυβέρνηση είναι “αδύνατες, παρωχημένες και αναξιόπιστες”.

Χθες ο Πρόεδρος του Περού Ollanta Humala κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Η κατασταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για 60 ημερονύχτια. Τα δικαιώματα των πολιτών περιορίζονται αποφασιστικά.  Η Αστυνομία αποκτά το δικαίωμα να κάνει συλλήψεις χωρίς ένταλμα. Η θέση των αρχών παραμένει αναλλοίωτη – το σχέδιο δεν απειλεί τον πληθυσμό και η υλοποίησή του καλείται να γεμίσει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τις απαγορεύσεις και η κατάσταση πλέον μυρίζει μπαρούτι.


Μία απάντηση στο “Επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Περού λόγω των διαδηλώσεων για μεταλλείο χρυσού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.