Πώς θα σας φαινόταν μια τρύπα στη θέση του Κάκαβου ή των Κρουσίων;


“Γεμάτος ΧΡΥΣΑΦΙ ο Νομός Κιλκίς” λένε τα δημοσιεύματα, άλλο ένα Ελντοράντο στη Β. Ελλάδα, τα δισεκατομμύρια χορεύουν, θα ξεχρεώσουμε λένε άμα βγάλουμε αυτόν τον χρυσό, έρχονται κι οι τηλεοράσεις και θαμπώνουν τον κόσμο με μυθικές ποσότητες κίτρινου μετάλλου (εδώ) και  νομίζει ο ταλαιπωρημένος Έλληνας ότι τα δισεκατομμύρια θα πάνε κατευθείαν στα άδεια κρατικά ταμεία για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια προς το ΔΝΤ. Δεν θα ξανασχοληθούμε με αυτόν τον μύθο, τα έχουμε ήδη πει εδώ. Ας δούμε όμως πώς θα βγει αυτός ο χρυσός από τη γη.

Τα κοιτάσματα της Βάθης, Γερακαριού και Ποντοκερασιάς Κιλκίς, όπως και αυτά των Σκουριών, της Φισώκας και τις Τσικάρας της Χαλκιδικής – ακούγονται κι άλλα ονόματα “στόχων”, όπως Δίλοφο και Αλατίνα στη Χαλκιδική, Μαρώνεια, Κασσιτερές, Μελίτενα και Κίρκη στη Θράκη – είναι κοιτάσματα “πορφυρικού χαλκού”. Τι είναι αυτά; Δείτε τις διαφάνειες του κ. Στέφανου Κίλια, αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( “Συστήματα Πορφυρικού Χαλκού (Cu) και Κοιτάσματα Cu-Au-Mo Πορφυρικού Τύπου”):

Τα κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού (porphyry copper), με πιθανή την παρουσία χρυσού (Αu) ή/και μολυβδαινίου (Mo) ως παραπροϊόντα, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ και ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ζήτημα να’χουν 1% χαλκό, όπως οι Σκουριές. Είναι δηλαδή κοιτάσματα που είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα όχι λόγω της περιεκτικότητας τους σε μέταλλα, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου τους, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγάλης κλίμακας επιφανειακών εξορύξεων.

“Γίγαντες” (giants) ονομάζει αυτά τα κοιτάσματα η παραπάνω διαφάνεια και δέστε ακόμα έναν τέτοιο γίγαντα:

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε φωτογραφίες μερικών τέτοιων μεταλλείων “πορφυρικού χαλκού” σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όλα τεράστια, όλα επιφανειακά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές. Οι εικόνες αυτές είναι οι εικόνες του μέλλοντός μας, αν επιτρέψουμε να γίνουν αυτά τα πράγματα εδώ. Κι αν πιστεύει κανείς ότι αυτές οι θηριώδεις επεμβάσεις μπορούν να “αποκατασταθούν” ή έστω να μετριαστούν, απλά εθελοτυφλεί.

Θαυμάστε:

Chuquicamata, Χιλή

http://skathari.net/wp-content/uploads/2011/02/Phalaborwa-Copper-Mine-South-Africa.jpg

Phalaborwa, Νότιος Αφρική

It Once Was a Mountain

Οk Tedi, Παπούα Νέα Γουινέα

Los Pelambres, Χιλή

(photo of the Island Copper Mine)

Island Copper Mine, Καναδάς

Cerro Verde, Περού

Escondida, Chile

File:Batu hijau mine.jpg

Batu Hijau, Indonesia

10-antamina-mine

Antamina, Περού

948795597_wVgPu-1000x1000

Martha mine, Νέα Ζηλανδία

Kαι μετά από όλα αυτά, δείτε κι ένα χαλαρωτικό βιντεάκι:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=44tm26Fhqr8]


5 απαντήσεις στο “Πώς θα σας φαινόταν μια τρύπα στη θέση του Κάκαβου ή των Κρουσίων;”

  1. Παραπλανητικο αρθρο καθως τα περισσοτερα ορυχεια που δημοσιευτε ειναι ορυχεια Χαλκου επι το πληστον. Phalaborwa, Chuquicamata ειναι χαλκος που φυσικα εχει μεγαλο ογκο για εξορυχη. Εαν ολος αυτος ο ογκος ηταν χρυσος η Χιλη θα ηταν η πλουσιοτερη χωρα στον κοσμο οχι πως η Χιλη παει ασχημα με τα μεταλλεια της. Εν τω μεταξυ η ελλαδα θελει το επομενο δανειο για να πληρωσει τους Δημοσιους Υπαλληλους για να φερει αναπτυξη!!

    Ο μεγαλυτερος θησαυρος της Ελλαδας ειναι η νεολαια της η οποια δυστυχως σπατιαλιεται σε κομματικες συγκεντρωσεις στα πανεπιστημια, και σε πτυχια για να εξασφαλισει μια θεση στο δημοσιο γαι να καθεται τα επομενα 60 χρονια, 30 χρονια διακοπες στο δημοσιο και 30 κανονικη συνταξη..

    Το ΑΕΠ δεν παραγεται ετσι, παραγεται με σκληρη δουλεια, ρισκα, και μακροπροθεσμους σχεδιασμους απο νεους που ειναι ετοιμοι να δουλεψουν σκληρα για να πετυχουν, οπως συμβαινει και σε ολο τον υπολοιπο κοσμο.

    • Phalaborwa, Chuquicamata και όλα τα υπόλοιπα που δείξαμε είναι κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού, με μικρή περιεκτικότητα σε χρυσό, ακριβώς όπως και οι Σκουριές, η Βάθη κλπ.
      Τρίχες δηλαδή: οι Σκουριές έχουν 0,7% χαλκό και 0,45 γρ/τόνο χρυσό.
      Το Chuqui έχει 0,63% χαλκό και 0,3 γρ/τόνο χρυσό.

      Άρα προφανώς δεν είναι όλος ο εξορυσσόμενος όγκος χρυσός ή χαλκός… μιλάμε για λιγότερο από 1% μετάλλου και πάνω από 99% απόβλητα. Και εδώ και στη Χιλή. Και αυτό είναι χωρίς να υπολογίζουμε τα στείρα που με τις μεθόδους της μαζικής επιφανειακής εξόρυξης είναι τεράστιες ποσότητες.

  2. Σε αυτην την περιπτωση ο χρυσος στα μερη της Ελλαδας που αναφερετε δεν θα ειναι εξορυξιμος, αρα τα ορυχεια δεν θα προχωρησουν γιατι θα εχουν ζημιες και μονο απο την λειτουργεια τους. Εαν τα ορυχεια εχουν την ιδια περιεκτικοτητα και ποσοτητα χαλκου με αυτο της Χιλης τοτε ειναι καλα νεα για την περιοχη. Η Χιλη ειναι ο μεγαλυτερος παραγωγος χαλκου και με την τιμη του να αυξανεται συνεχως ειναι καλα νεα για τον νομο του Κιλκις. Αλλα εαν η περιεκτικοτητα η ποσοτητα ειναι χαμηλη το ορυχειο δεν λειτουργει.

    Τωρα μετα απο 50 χρονια δημιουργηθει μια τρυπα οπως και σε αυτην της Χιλης στην μεση του βουνου ακομη και τουριστικα μπορει να αξιοποιηθει, οπως εγω πηγα σε κατι ορυχεια στο περου, ηταν μια εμπειρια. Εν τω μεταξυ χιλιαδες κιλκισιωτες θα εχουν βρει δουλεια για 50 χρονια.

    • Οι περιεκτικότητες στη Χιλή και αλλού είναι όλο και χαμηλότερες αλλά τα μεταλλεία λειτουργούν, γιατί η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να αυξάνεται συνεχώς ο όγκος της ημερήσιας εξόρυξης. Στο Chuqui η ημερήσια εξόρυξη είναι 600.000 τόνοι μεταλλεύματος, χώρια τα στείρα που είναι διπλάσια ή τριπλάσια.
      600.000 τόνους την ημέρα???
      Για τι να μιλήσουμε; Για απόβλητα; Για νερά; 55 εκατ. κυβικά νερού το χρόνο καταναλώνει μόνο το Chuqui!
      Αν μιλούσαμε για έρημο, για τις αχανείς ακατοίκητες εκτάσεις της Αυστραλίας ή του Καναδά, ενδεχομένως και να συμφωνούσα.
      Αλλά για τη Χαλκιδική; Για το Πάικο; Τα γνωρίζεις αυτά τα μέρη;
      Όσο για τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοί υπάρχουν μόνο στην προπαγάνδα των εταιρειών και του Χαρδαβέλλα γιατί αυτά τα μεταλλεία απασχολούν πολύ λίγους εργαζόμενους. Αυτούς που δουλεύουν σε τομείς που εξαρτώνται από το καθαρό περιβάλλον και που θα χάσουν τις δουλειές τους τους σκέφτηκες;
      Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και προφανώς δεν ειναι δυνατόν να κάτσω να τα αναλύσω σε ένα σχόλιο. Πάντως ακόμα κι αν δεις μόνο την οικονομική πλευρά, το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τον τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.