Αρχική Uncategorized To opengov λογοκρίνει σχόλια;;; Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στην εξόρυξη-μεταλλουργία στο νομό...

To opengov λογοκρίνει σχόλια;;; Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στην εξόρυξη-μεταλλουργία στο νομό Κιλκίς

1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/2011/10/ger.gifΤην Τρίτη 15-11-2011 έληξε η συζήτηση γύρω από τη Δημόσια Διαβούλευση τριών Διεθνών Πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης Δημοσίων Μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις γεωγραφικές ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης.

Προσπαθήσαμε να αναρτήσουμε στα σχόλια της Διαβούλευσης ένα κείμενο ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κιλκίς , το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε και δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση. Το παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω:

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κιλκίς δηλώνει την αντίθεσή του στη διάθεση δημοσίων εκτάσεων για την εξόρυξη μεταλλευμάτων κυρίως χρυσού, χαλκού στα Κρούσσια και στο Σκρα Κιλκίς καθώς:

  1. Η επεξεργασία των προϊόντων εξόρυξης είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των κατοίκων καθώς χρησιμοποιούνται ουσίες ιδιαίτερα τοξικές (κυάνιο) στο διαχωρισμό των μεταλλευμάτων και ο κίνδυνος για τη μόλυνση του εδάφους και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής είναι άμεσος. Η δε μολυσματική κατάσταση όταν δημιουργηθεί μετά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη.
  2. Αυτού του τύπου οι εγκαταστάσεις είναι τραυματικές για το τοπίο ιδιαίτερα για σημεία υψηλού κάλλους και φυσικού πλούτου, όπως αυτά στα οποία αναφερόμαστε. Οι σύγχρονες μέθοδοι εκσκαφής είναι ιδιαίτερα έντονες και ταχείς και οδηγούν σε ουσιαστικά μη ελέγξιμη περιβαλλοντική επέμβαση. 
  3. Η όλη εγκατάσταση και δραστηριότητα παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει σε περιβαλλοντικό επίπεδο δε θα ευνοήσει τον τόπο στο επίπεδο της ανάπτυξής του, καθώς δεν προβλέπεται ικανό μέρος του εξορύξιμου προϊόντος ή αντίτιμο της αξίας του να παραχωρείται στη δημοτική αρχή και κατά συνέπεια στους πολίτες αυτής, δεν θα απασχοληθεί σημαντικό ποσοστό κατοίκων των περιοχών κατά την παραγωγική διαδικασία καθώς η περιοχή δεν διαθέτει ούτε διέθετε ποτέ εξειδικευμένο προσωπικό σε μεταλλευτικές δραστηριότητες αλλά και ο αριθμός των ανειδίκευτων εργατών που απαιτεί λόγω της μηχανοποιημένης δραστηριότητας δεν αποτελεί απασχόληση ικανή που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου.

Πηγή: gnomikilkis

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Είναι δυνατόν να είναι θετικοί για τον τόπο διαγωνισμοί που προκηρύσσονται από ένα κράτος σε κατάσταση αποσύνθεσης; Είναι δυνατόν αυτό το κράτος που ούτε στις καλές του μέρες δεν φρόντιζε να υπάρχουν έσοδα για το Δημόσιο και για την κοινωνία, να το κάνει τώρα που ζητιανεύει για το κάθε ευρώ; Είναι δυνατόν αυτό το κράτος που ΠΟΤΕ δεν είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς να μπορέσει να ελέγξει τα όρνια που θα …πλακώσουν επειδή μύρισαν πτώμα; Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι οι “επενδυτές” που θα έρθουν σε μια διαλυμένη, απελπισμένη, υπο πτώχευση χώρα, θα σεβαστούν τον τόπο και τους κατοίκους του; Αν ναι, ας ρίξει μια ματιά στην Αφρική. Γιατί οδεύουμε ολοταχώς προς τα εκεί. Πέρασε ακριβώς μία εβδομάδα από τη μέρα που τελείωσε η “δημόσια διαβούλευση” για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στη Βάθη, η “Διαύγεια” της οποίας αμφισβητείται… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.