Κορεάτες στην Αθήνα για επενδύσεις σε τουρισμό, ενέργεια, απορρίμματα, μεταλλεία, μεταλλουργία και “αξιοποίηση” της περιουσίας των Δήμων…


…πλακώσαν κι οι Κορεάτες (κατά το γνωστό ρητό). Του Νίκου Χρυσικόπουλου από την Capital.

Εκπρόσωποι ορισμένων από τις μεγαλύτερες κορεατικές τράπεζες, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις έρχονται στην Αθήνα για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο  συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και της υλοποίησης επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, το real estate και η εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, η κορεατική αποστολή θα βρεθεί στη χώρα μας το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει σε διημερίδα που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της KOTRA (Korea Trade Promotion Corporation), του κορεατικού οργανισμού προώθησης επενδύσεων.

Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και επαφές με κυβερνητικά στελέχη και φορείς αρμόδιους για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου, αλλά και με Έλληνες επιχειρηματίες. Την δεύτερη, μάλιστα, ημέρα της παραμονής τους στην Αθήνα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις γνωστών ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι της κορεατικής αποστολής έχουν ήδη ζητήσει από τους Έλληνες συνδέσμους τους λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στις κρατικές συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία, υποδομές και ενέργεια. Συγχρόνως, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επενδύσεων στον τουρισμό, στη διαχείριση απορριμμάτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι της εξόρυξης μεταλλευμάτων και γενικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της μεταλλουργίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή κορεατικών τραπεζών, χρηματοοικονομικών ομίλων και εταιρειών συμβούλων στην αποστολή, με στόχο τη διερεύνηση υλοποίησης, από κοινού με Έλληνες partners, έργων που απαιτούν χρηματοδότηση, η οποία όμως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί από ελληνικές, ακόμη και ευρωπαϊκές πηγές.

Ένα τέτοιο πεδίο υλοποίησης ελληνο-κορεατικών projects μπορεί εν δυνάμει να αναζητηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεδομένης της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας οι δήμοι διαθέτουν τεράστιες προοπτικές αξιοποίησης των υποδομών τους, πλην οι περισσότεροι δεν διαθέτουν την απαραίτητη πρόσβαση σε κεφάλαια για να το πράξουν.

Σε αυτό το πλαίσιο το Χρηματιστήριο Αθηνών αποκτά ουσιώδη συμπληρωματικό ρόλο, καθώς μπορεί να προσελκύσει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών επενδυτικών σχημάτων αυτού του είδους, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα αγορά στα πρότυπα άλλων αγορών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Χρηματιστήριο του Τορόντο.

«Μας στηρίξατε όταν είχαμε ανάγκη»

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις για τις οποίες χύθηκε πολύ μελάνι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη, το ενδιαφέρον των Κορεατών να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας εμφανίζεται ισχυρό.

Οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες τους οποίους σφυρηλάτησε η ελληνική ναυτιλία. Εκατοντάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν «χτιστεί» στα μεγάλα κορεατικά ναυπηγεία (ο ναυπηγοεπισκευαστικός είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας, παράγοντας άνω του 45% του κορεατικού ΑΕΠ), με πολύ γνωστά ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού να έχουν κλείσει συμφωνίες εκατομμυρίων για νέες ναυπηγήσεις. Γνώστης του χώρου ανέφερε στο Capital.gr πως οι Κορεάτες δεν ξεχνούν ότι οι πρώτες παραγγελίες για την κατασκευή πλοίων, όταν ελάχιστοι εμπιστεύονταν τα κορεατικά ναυπηγεία, ήταν από ελληνικές εταιρείες, ενώ και η συμμετοχή της χώρας μας στον Κορεατικό Πόλέμο (1950-1953) ακόμη εκτιμάται ιδιαίτερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.