Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ απέναντι στους χρυσοθήρες – Αρνητική γνωμοδότηση για την προκαταρκτική μελέτη του Περάματος


Συστήνει επιτροπή για να στηρίξει την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Πρόταση – βόμβα για δημοψήφισμα από τον Κων. Καραβά της “Περιφερειακής Αναγέννησης”

* Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση/γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις στο Πέραμα, Ν. Έβρου» της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε.

Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ/ Αφιέρωμα: Χρυσός στη Θράκη

Όχι μόνο αρνητική ήταν η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, αλλά η εισηγήτρια Παρασκευή Μιρέλη μίλησε για κενά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ζητούν, όπως είπε μεταξύ άλλων, περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πρόταση του Δημήτρη Χαρίτου, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει επιτροπή, η οποία θα στηρίξει την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης.

Η αντιπολίτευση συμφώνησε, αν και από την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος απουσίαζε ακούστηκαν απόψεις ότι το συμβούλιο δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει. Η έκτακτη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε τρεις ώρες και αφορούσε μόνο το θέμα του χρυσού, προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών και οικολογικών ομάδων της περιοχής, οι οποίοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στη συνεδρίαση, ενώ πριν την έναρξη ανάρτησαν πανό στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση τους στην επένδυση.

Τα περιθώρια στενεύουν για την τοπική κοινωνία, ωστόσο αυτή παραμένει ενωμένη και επιμένει πως η επένδυση δε θα πρέπει να υλοποιηθεί στον Έβρο. Το Πέραμα, θα αποτελέσει την αρχή της πληγής, που θα παραμείνει για δεκαετίες ανοιχτή στην ακριτική Θράκη, με ίσως ανυπολόγιστες συνέπιες για τον τοπικό πληθυσμό, το περιβάλλον και τελικά το μέλλον της περιοχής. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ενώ το δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης. Το παρόν έδωσαν επίσης μέλη του τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, ένα από τα οποία παρουσίασε το πόνημα της επιστημονικής ομάδας, που μελέτησε την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση της επένδυσης στο Πέραμα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου μίλησε για 12 χρόνια αγώνα του επιμελητηρίου, για την παραγωγή επιστημονικής και άρτιας ενημέρωσης του κοινού, αναφορικά με την επένδυση χρυσού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο και μείζον θέμα την επένδυση στο Πέραμα. Ο κ. Παπαθανασίου, καταφέρθηκε μάλιστα ενάντια σε περιφερειακούς συμβούλους της “Περιφερειακής Αναγέννησης”, όταν θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος παρουσίασε το αποτέλεσμα δουλειάς της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, εργάστηκε στο παρελθόν για εταιρία χρυσού. Το έχει πει και παραδεχθεί ο ίδιος πριν ακόμα μπει στην επιστημονική ομάδα, που μελέτησε την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, είπε παρεμβαίνοντας σε έντονους τόνους ο κ. Παπαθανασίου. Εξάλλου όπως είπε, το πόνημα που παρουσίασε ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποτελεί έκθεση ιδεών του ιδίου, αλλά πόρισμα ομάδας επιστημόνων του ΤΕΕ. Τόνισε δε, ότι αυτές οι απόψεις, εκφράζονται από την εταιρία χρυσού, που παλεύει χρόνια να επενδύσει στη Θράκη.

“Θα βρεθείτε στο έλεος της εταιρίας, θα παρακαλάτε!”

Με την αυτή τη φράση, έκλεισε την παρέμβαση του ο κ. Τριανταφυλλίδης, στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού νωρίτερα έκανε γνωστό στο σώμα, τις σοβαρότατες ενστάσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, της ομάδας εργασίας, επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να σημειωθεί ότι η ομάδα εργασίας έλαβε στα χέρια της, το καλοκαίρι την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και 6μελής ομάδα την επεξεργάστηκε για να καταλήξει στα συμπεράσματα. Αρχικά ο κ. Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε ότι η εταιρία καναδικών συμφερόντων προτείνει στην καινούρια προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νέα τεχνική εξόρυξης του χρυσού στο Πέραμα, η οποία διαφοροποιείται από την παλιά. Έχουμε ενστάσεις είπε, εξηγώντας ότι αποσιωπάται προκλητικά το γεγονός του κυανίου και το χειρότερο είναι ότι “ανοίγει πόρτα σε όλο το νομό”.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας ο κ. Τριανταφυλλίδης επικαλούμενος τεκμηριωμένα στοιχεία, υποστήριξε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 80 θέσεις, όπως έλεγε η ίδια εταιρία προ δεκαετίας, αν και ξαφνικά όπως είπε τα 80 άτομα, έγιναν 300 χωρίς να δικαιολογείται από πουθενά. Εκτός αυτού, κάλεσε τις τοπικές αρχές να εστιάσουν στο κόστος του προϊόντος, θέμα το οποίο, όπως είπε, αποσιωπάται προκλητικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ελληνικό δημόσιο τελικά δε θα κερδίσει τίποτα από την εν λόγω επένδυση. “Θα βρεθείτε στο έλεος της εταιρία, να παίρνετε πριμοδοτήσεις, παρακαλώντας την”, είπε με έμφαση ο κ. Τριανταφυλλίδης. “Κατά την άποψη μου είναι μηδενικό το δημόσιο όφελος. Οι αρχές στις οποίες στηρίχθηκα είναι πολύ απλές, προσέγγισα το κόστος προϊόντος με βάση το κόστος των αδρανών υλικών σε παραγωγή 3.000 τόνων την ημέρα. Από εκεί βγαίνει ότι ένα κόστος για την ουγγιά με 3,2 γραμμάρια στον τόνο, είναι περίπου 150 δολάρια η ουγγιά, -χωρίς δικαιώματα, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε δικαιώματα- και πουλιέται 1.800 δολάρια. Να εξηγήσουν από το ΥΠΕΚΑ, όχι η εταιρία, που πάν τα υπόλοιπα και πόσα από τα υπόλοιπα θα πάρει το δημόσιο. Δηλαδή πόσοι τόνοι είναι, 30-40. Αυτά που λένε ότι θα πάρει το δημόσιο είναι ψίχουλα”.

Βαγγέλης Λαμπάκης “Δεν έχουμε τίποτα να πούμε στους χρυσοθήρες”

Αφήνοντας υπόνοιες, ότι ενδεχομένως και αυτοδιοικητικοί, είτε στην Αλεξανδρούπολη, είτε αλλού, να έχουν χαλαρώσει τις αντιστάσεις τους, απέναντι στο χρυσό, ο Βαγγέλης Λαμπάκης, προειδοποίησε ότι η τοπική κοινωνία την απόφαση της για την επένδυση χρυσού την έχει πάρει προ πολλού και ότι παρά τις παρεμβάσεις της εταιρίας παραμένει αρνητική. Δεν έχουμε τίποτα να πούμε με τους χρυσοθήρες, ξεκαθάρισε σε έντονο τόνο και χειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους στη συνεδρίαση. Εξάλλου όπως είπε η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι εάν υλοποιηθεί η επένδυση η περιοχή θα απαξιωθεί και τόνισε ότι ο αγώνας κατά του χρυσού, έγινε “κομμάτι του εαυτού μας, από το 1999”. Τη ίδια ώρα υποστήριξε ότι ο ίδιος δέχθηκε τουλάχιστον 10 παρεμβάσεις, από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το τελευταίο διάστημα, “που μου ζητάν να μιλήσω με διάφορους Καναδούς, προκειμένου να με μεταπείσουν;”. Θα ξηλώσουν τα βουνά, για να πάρουν το χρυσό, ανέφερε από την άλλη, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να πούμε ” το μεγάλο όχι με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο”. Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, αναφέρθηκε στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο χρυσό και πρόσθεσε ότι το Πέραμα είναι το δέντρο, ενώ το δάσος, είναι μία έκταση 300 χιλιάδων στρεμμάτων.

Δεν ξεκαθάρισε τη θέση της η “Περιφερειακή Αναγέννηση”-Διαφοροποιήθηκε ο Γαλαζούλας

“Πρέπει να ρωτήσουμε τους ανέργους”, “κανείς δεν είπε για τις συνέπειες των χρυσορυχείων όπου αυτά λειτουργούν”, “είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες”, ήταν ορισμένα από τα σχόλια των συμβούλων της “Περιφερειακής Αναγέννησης” κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Από τις θέσεις των υπολοίπων διαφοροποιήθηκε ο Χρήστος Γαλαζούλας τονίζοντας, πως τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του, ακόμα ως νομαρχιακός σύμβουλος, είναι ενάντια στην επένδυση και ότι στο παρελθόν έχει αγωνιστεί ώστε τα χρυσορυχεία να μη λειτουργήσουν. Από την άλλη, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καραβάς, κρατώντας το φυλλάδιο της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», έκανε πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος και τόνισε ότι για την επένδυση στην περιοχή θα πρέπει να ερωτηθούν οι άνεργοι.

Εκπροσωπώντας την παράταξη ο Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε στην τοποθέτηση του, ότι η “Περιφερειακή Αναγέννηση” έχει ξεκαθαρίσει, ότι έχει τραβήξει κόκκινες γραμμές στο ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό της υγείας των πολιτών, “αρκεί αυτό να αιτιολογείται μέχρι κορόνας επιστημονικά”. Την ίδια ώρα αναρωτήθηκε ποια θα είναι η τύχη της απόφασης που θα λάβει το περιφερειακό συμβούλιο, εφόσον όπως υποστήριξε “το κράτος μας κοροϊδεύει”. Έφερε στη συζήτηση και το θέμα του Καλλυντηρίου, για το οποίο ως γνωστόν η κυβέρνηση προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την αξιοποίηση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων. Θα το βρούμε μπροστά μας, προειδοποίησε εκτιμώντας ότι θα ληφθεί άδεια και το περιφερειακό συμβούλιο “θα τρέχει”.

Τρέλλης: “Η εταιρία δημιουργεί γενιτσάρους και πληρώνει…”

Λέγοντας πως το δημοψήφισμα είναι εκ του πονηρού, κατά της επένδυσης τάχθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Τρέλλη και προειδοποίησε σε όλους τους τόνους, την επιχείρηση να μην προχωρήσει, γιατί όπως είπε θα σταματήσουμε την επένδυση στην πράξη. Ο κ. Τρέλλης ανέφερε από την άλλη, ότι τα «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε” χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να εξαγοράσουν συνειδήσεις, για να δοθεί το πράσινο φως και η επένδυση να προχωρήσει. Η τοπική κοινωνία, είπε όχι και συνεχίζει να εμμένει στις θέσεις τις, όπως πριν από μία δεκαετία ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι το μέλημα της εταιρίας είναι να θησαυρίσει ενάντια στις ζωές, το μέλλον, την υγεία των κατοίκων. Την ίδια ώρα, κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να ορθώσει το ανάστημα της και να μην αφήσει να περάσει αυτή η επένδυση.

Χαρίτου: “Θα αλέσουν τα βουνά της Θράκης για να βγάλουν χρυσό “

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Χαρίτου, υποστήριξε ότι η εταιρία, χάνοντας το παιχνίδι προσπαθεί να σπιλώσει όποιον εναντιώνεται στα σχέδια της, και υπενθύμισε ότι η τοπική κοινωνία παλεύει εναντίον για πάνω από 10 χρόνια. Θέτοντας περιβαλλοντικά ζητήματα, ο επικεφαλής της “Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας”, είπε πως οι χρυσοθήρες θα αλέσουν τα βουνά της Θράκης, για να βγάλουν το χρυσό, επηρεάζοντας σε δραματικό σημείο, όλες τις παραγωγικές ομάδες του τόπου. Σχολιάζοντας την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, είπε πως ήταν σημαντική και κατηγορηματικά κατά των επιδιώξεων της εταιρίας να επανέλθει. “Δεν ξέρω αν ελπίζει στη νέα συγκυβέρνηση, όμως επανέρχεται με τεχνάσματα με υποτίθεται νέες μεθόδους εξόρυξης, που είναι όμως χειρότερες από τις προηγούμενες. Επανέρχεται εκμεταλλευόμενη τον πόθο και την αγωνία των απλών ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά, πίσω όμως από όλα αυτά κρύβεται η επιδίωξη της καναδικής εταιρίας που θέλει να βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, να πάρει αρχικά 35 τόνους χρυσού από το πέραμα, «τζάμπα». Δεν ξέρω τι μας θεωρούν εδώ στην περιοχή. Ένα είναι βέβαιο, η κοινωνία και σήμερα θα σταθεί όρθια ώστε να αποτρέψει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη”.

Θανάσης Μακρής: “Τα χρυσωρυχεία τους λειτουργούν στον τρίτο κόσμο”

Χαρακτηρίζοντας περιττό το δημοψήφισμα, καθώς η τοπική κοινωνία έχει τοποθετηθεί ομόφωνα κατά των χρυσορυχείων, ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης”, δήλωσε, “οι χρυσοθήρες δεν έχουν επιλογές, δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν όταν όλη η κοινωνία είναι απέναντι”. Επικαλούμενος επιστημονικές έρευνες ο κ. Μακρής ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από την επένδυση όχι μόνο είναι ορατοί, αλλά “βροντοφωνάζουν”. Άλλωστε όπως, είπε αποστέλλοντας το φυλλάδια τους, τα «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», “βοήθησαν να δούμε που λειτουργούν τα χρυσορυχεία και αυτό είναι το τρίτος κόσμος. Στην Κίνα και στην Τουρκία λειτουργούν τα χρυσορυχεία τους”.

Άρης Γιαννακίδης: “Να διαφυλάξουμε το μέλλον του τόπου μας”

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή η χρονική περίοδο, θα έχουν ονοματεπώνυμο αύριο, είπε κατά τη διάρκεια παρέμβασης του, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, καλώντας το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει για το καλό της περιοχής, αλλά κυρίως να ακολουθήσει κοινή γραμμή. Ο κ. Γιαννακίδης αποδεχόμενος την πρόταση του Τάκη Χαρίτου για δημιουργία επιτροπής, που θα στηρίξει την αρνητική, για την επένδυση του χρυσού, εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης, συνεχάρη τους υπαλλήλους, που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να μελετήσουν το θέμα. “Δεν υπάρχουν μεροληψίες, το αν λέγεται Καλλυντήριο, ή κάπως αλλιώς. Οι θέσεις μας όταν πρόκειται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι με σαφήνεια δεδομένες. Το ΤΕΕ άρχισε να επεξεργάζεται το Καλλυντήριο και η Περιφέρεια μας έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες για να δούμε τι κρύβει και αυτή η υπόθεση. Πολύ σύντομα όλα αυτά θα παρουσιαστούν στο περιφερειακό συμβούλιο για να υπάρξει πλήρη διαφάνεια”.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ισχυροποίησε τις προηγούμενες τρεις αποφάσεις της και είπε πάλι ένα όχι στη συγκεκριμένη επένδυση, είπε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.


3 απαντήσεις στο “Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ απέναντι στους χρυσοθήρες – Αρνητική γνωμοδότηση για την προκαταρκτική μελέτη του Περάματος”

  1. Οι σύμβουλοι της Περιφ Αναγέννησης έκαναν πολύ άσχημη και φθηνή εντύπωση. Θελαν να πούνε “Ναι, εχουμε πληρωθεί, μας έχουν ταξει πράγματα” αλλά δεν μποροουσαν να το πουν ευθαρσως στο Συμβούλιο. Ετσι εκαναν από έναν λόγο γεμάτο “ναι μεν” και “αλλά” και από άλλο αμφίθυμα για να πουν απ’εξω απ’εξω οτι δεν είναι και τόσο κακά τελικά τα χρυσωρυχεία.
    Ακομα και άτομα που στηρίζουν τη δεξια παραταξη δυσαρεστήθηκαν από τις τοποθετήσεις και τη στάση.

  2. για να δούμε αν θα αφήσει την Τετάρτη 3.10.2012 στο περιφερειακό συμβούλιο για τη ΜΠΕ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παυλίδης τον Πετροβιτσ να πει το ναι στα χρυσωρυεία?
    αν λείπει θα είναι η 4η φορά για το θέμα του χρυσού!! Τυχαίο???? ελπίζω να μη λείπει γιατί είναι ντροπή για την παράταξή τους! είπαμε, σας λαδώσανε, αλλά αυτοί που σας ψήφισαν δεν είναι σαν τα μούτρα μερικων μερικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.