Μας δουλεύουν


Από την OmniaTV

Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να φορολογεί το επίδομα ανεργίας και να λεηλατεί τις χαμηλές συντάξεις, μπορεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να προετοιμάζει το έδαφος για Γερμανικές επενδύσεις με όρους χειρότερους από το αποικιοκρατικό καθεστώς που διέπει τις εξορυκτικές δραστηριότητες, μπορεί ακόμη το Δημόσιο να προσφεύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαικής Επιτροπής που υποχρεώνει τους Κούτρα και Μπόμπολα να επιστρέψουν 15.4 εκατ. ευρώ και μάλιστα έντοκα, δεν μπορεί ομως να φορολογήσει την υπεραξία που παράγεται από την πώληση μετοχών εταιρειών εισηγμένων σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου.

Και εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν έχει φοροδοτική ικανότητα ο έλληνας πωλητής που πούλησε μια ολόκληρη επιχείρηση που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.

Στα χαρτιά οι φόροι υπάρχουν. Στην πράξη δεν εφαρμόζονται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει από παράταση σε παράταση, επικαλούμενο «τεχνικές δυσκολίες». Η τελευταία αναβολή σε δύο βασικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος δόθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και σήμερα, η υπεραξία από την αγοραπωλησία μετοχών δεν φορολογείται, εκτός και αν οι εταιρείες είναι εκτός χρηματιστηρίου (για τις μη εισηγμένες η νομοθεσία προβλέπει φόρο υπεραξίας, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%). Ολόκληρες εταιρείες αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα να «κλειδώνουν» υπεραξίες εκατομμυρίων και ο πωλητής το μόνο που πληρώνει είναι το 0,15% επί του συνολικού τιμήματος. Μέχρι και το τέλος του 2011, απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος το κέρδος από την πώληση μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες, είτε στο ελληνικό χρηματιστήριο είτε σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Κανονικά, από την 1η Ιανουαρίου 2012, η υπεραξία από την πώληση μετοχών, ακόμη και αν αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, πρέπει να φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Δηλαδή, ο πωλητής εισηγμένης σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου εταιρείας, πρέπει να πληρώνει φόρο ο οποίος θα φτάνει ακόμη και στο 45% επί του κέρδους, καθώς αυτό προβλέπει η φορολογική κλίμακα. Βέβαια, δεν μένουν ούτε τρεις μήνες μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη και ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το υπουργείο Οικονομικών. Το άρθρο 38 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τη διαδικασία επιβολής του φόρου από τις αρχές του 2012.

Δειτε σχετικα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.