Διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκμετάλλευσης χρυσού της Βενεζουέλας υπέγραψε ο Τσάβες


Venezuela to pull gold reserves out of US, EuropeΟ πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πραγματοποίησε ήδη την μία από τις δυο εξαγγελίες που έκανε την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας παγκόσμια αναστάτωση (DefenceNet – Ο Τσάβες εθνικοποιεί και επαναπατρίζει τον χρυσό της Βενεζουέλας). Την Τρίτη 23 Αυγούστου υπέγραψε διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκμετάλλευσης του χρυσού και των σχετικών δραστηριοτήτων. Απομένει τώρα το δεύτερο και πιο δύσκολο έργο, ο επαναπατρισμός των 211 τόνων χρυσού της Βενεζουέλας από τις τράπεζες του εξωτερικού.

Το διάταγμα του Τσάβες προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξιών με κρατικό έλεγχο του πλειοψηφικού ποσοστού για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του χρυσού, “προκειμένου να αντιστρέψει τις σοβαρές συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου εξόρυξης, που χαρακτηρίζεται από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την έλλειψη σεβασμού για το σχεδιασμό και τις επιθέσεις κατά της αξιοπρέπειας και της υγείας των μεταλλωρύχων και των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων”.

Καθιερώνει επίσης το νομικό καθεστώς αυτών των κοινοπραξιών,τις συμβάσεις για την παροχή ειδικών υπηρεσιών, καθώς και ένα σύστημα δικαιωμάτων (royalties), μεταξύ  13% έως 3% (royalties είναι αυτά που ΔΕΝ έχει η περήφανη Ελλάδα).

Το διάταγμα θα πάει τώρα για έλεγχο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας και θα ακολουθήσει δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της χώρας.

[…] Στην πορεία των ετών, ο Τσάβες με διάφορους τρόπους απαλλοτρίωσε/εθνικοποίησε πολλές ξένες επιχειρήσεις, όπως χαλυβουργίες, εργοστάσια γυαλιού, τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις συσκευασίας τροφίμων, γεωργικές επιχειρήσεις και διυλιστήρια πετρελαίου.

Στον τομέα του χρυσού, η κυβέρνησή του πήρε τον έλεγχο των projects χρυσού που ανήκαν στην Αμερικανική Gold Reserve και την Καναδική  Crystallex, οι οποίες ζητούν τώρα αποζημίωση.

Η Placer Dome αποχώρησε από το πολλά υποσχόμενο  έργο χρυσού Las Cristinas πριν από 11 χρόνια. Το έργο αγοράστηκε από την Crystallex. Η Hecla έφυγε από την Βενεζουέλα μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας, πουλώντας τη μονάδα της Λα Καμόρα στην Rusoro Mining.

Η Ρωσική Rusoro Mining, η οποία εκμεταλλεύεται το μεταλλείο Choco 10 και το μεταλλείο Isidora, μια κοινοπραξία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ήταν μια από τις ωφελημένες από την μεταλλευτική πολιτική του Τσάβες.

Στις 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος της  Rusoro, Andre Agapov , δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι έχει στόχο τις πολλές παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης στην επαρχία Μπολιβάρ που λειτουργούν χωρίς άδεια της κυβέρνησης και εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον μέσω της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των δασών και τη χρήση του υδραργύρου . “

“Ο χρυσός που παράγεται από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες εξάγεται συχνά λαθραία από τη χώρα ή πωλείται παράνομα και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα δράση», ισχυρίστηκε ο Agapov.

Επαναπατρισμός των αποθεμάτων χρυσού

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλα, ο Νέλσον Μερέντες, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 16.908 ράβδοι χρυσού που παραμένουν σε υπεράκτιες τράπεζες θα επαναπατριστούν στη Βενεζουέλα. Κάθε μία από τις ράβδους ζυγίζει 12,5 κιλά (441 ουγγιές) και η κάθε μία αξίζει $731.403 δολάρια, είπε.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας  δήλωσε ότι αναμένει τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας να αυξηθούν μετά την εθνικοποίηση της εξόρυξης του χρυσού και των συναφών δραστηριοτήτων. Τα αποθέματα χρυσού για να επαναπατριστούν αποτιμώνται σε $11 δισ.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη στο προεδρικό μέγαρο,
ο Τσάβες είπε ότι αν και καμία χώρα στον κόσμο δεν θα αποφύγει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η επανάσταση έφτασε στην ώρα στη Βενεζουέλα.

Η χώρα δεν θα πέσει σε χρεωκοπία χάρη στο έργο που επιτελέστηκε από το κράτος για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, πρόσθεσε.

«… Κανείς δεν ξέρει πόσο βαθιά θα πάει η καπιταλιστική κρίση,» τόνισε ο Τσάβες.

Πηγή: Mineweb


Μία απάντηση στο “Διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκμετάλλευσης χρυσού της Βενεζουέλας υπέγραψε ο Τσάβες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.