Απροσπέλαστο το τείχος για τον χρυσό


Entipi Ekdosi

Την δέσμευση του πολιτικού κόσμου εναντίον της κυοφορούμενης επένδυσης χρυσού στη Θράκη απέσπασε αντιπροσωπεία φορέων της περιοχής που με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας κ. Άρη Γιαννακίδη επισκέφθηκε στην Αθήνα τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος» του Παρατηρητή ο κ. Γιαννακίδης ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύτηκε ότι η επένδυση του χρυσού δεν θα προχωρήσει στο βαθμό που δεν συναντά την συναίνεση των θεσμικών φορέων της κοινωνίας της Θράκης και ζήτησε ώστε οι επιστημονικές απόψεις σχετικά με την επικινδυνότητα της επένδυσης να παρουσιασθούν γραπτά με κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στον ίδιο. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολής κ.κ. Πετρίδης και Λαμπάκης και εκπρόσωποι των παρατάξεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ραντεβού δεν πραγματοποιήθηκαν με κάποιους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιαννακίδης άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα για την ακύρωση της συνάντησης που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

ΠτΘ: κ. Γιαννακίδη βρεθήκατε στην Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας φορέων της περιοχής και συναντηθήκατε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες. Τι ακριβώς διημείφθη και τι εντύπωση αποκομίσατε από όσα συνέβησαν εκεί;

Α.Γ.: Κατ΄ αρχήν υλοποιούμε μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αποφασίσαμε μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους επικεφαλής των παρατάξεων τους δύο δημάρχους, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, και με τους βουλευτές του νομού να επισκεφθούμε τα κόμματα και παράλληλα τον αρμόδιο υπουργό για να τον ενημερώσουμε, πράγμα που συνέβη. Βρεθήκαμε με τον υπουργό κ. Παπακωνστανίνου και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μανιάτη με αποκλειστικό θέμα το χρυσό. Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Είδαμε έναν υπουργό που ήθελε να έχει πλήρη ενημέρωση, πρωτογενή και αυθεντική από τους θεσμικούς φορείς. Του γνωστοποιήσαμε ότι το θέμα του χρυσού εδώ και δεκαπέντε χρόνια ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία και ότι ομόθυμα η κοινωνία έχει εκφραστεί αλλεπάλληλα με ένα «όχι» για τη συγκεκριμένη αυτή επένδυση που δεν συνάδει με τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό σε μια περιοχή όπου η περιβαλλοντική αειφορία παίζει καθοριστικό ρόλο και προσδίδει προστιθέμενη αξία. Ο υπουργός ζήτησε μια σειρά από επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξαν οι παριστάμενοι. Υπήρχε μια αλληλοσυμπληρωματικότητα όλων και τελικά αποφασίσαμε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού πως ό,τι δεν συνάδει με την απόφαση των τοπικών κοινωνιών δεν πρόκειται να γίνει, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα εκτίθενται οι απόψεις μας και το οποίο θα έχει την προσυπογραφή της τοπικής κοινωνίας. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η παρουσία μας δημιουργεί άλλο ένα παζλ στην ιστορία, ότι δηλαδή ήμασταν όλοι μαζί. Ήταν παρούσα όλη η θεσμική κοινωνία και θέλαμε να δείξουμε στον υπουργό ότι αυτό δεν είναι ούτε παζάρεμα ούτε βίτσιο κάποιου πολιτευόμενου, είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας.

ΠτΘ: Ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει στην αδειοδότηση της επένδυσης;

Α.Γ.: Ο κ. υπουργός έθεσε κάποιες παραμέτρους. Πρώτον, ότι θέλει την άποψη όλης της θεσμικής κοινωνίας με την προσυπογραφή και με ένα γραπτό κείμενο στο οποίο θα παρατίθενται οι απόψεις, όπως προείπα…

ΠτΘ: Θα έχει και επιστημονική ενημέρωση από το Δημοκρίτειο;

Α.Γ.: Ήδη την ετοιμάζουμε. Δεύτερον, είπε ότι είναι φυσικά αδιαπραγμάτευτη η εκπεφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού, όταν κάποιοι αντιτίθενται στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών τότε δεν μπορεί να είναι και ενεργό.

ΠτΘ: Σας έκανα την συγκεκριμένη ερώτηση γιατί μαθαίνω ότι κάποιες εκθέσεις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι προς άλλη κατεύθυνση…
Α.Γ.; Αυτά τα ξέρουμε. Επειδή έχουμε ασχοληθεί πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα έχουν προσέλθει επιστήμονες και έχουν καταθέσει τις απόψεις τους ότι ο χρυσός είναι μια δραστηριότητα συμβατή με το περιβάλλον. Τις ακούσαμε και αυτές τις απόψεις. Η κοινωνία όμως μέσα σε αυτή την χρονική διαδρομή αξιολόγησε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας και αυτή είναι η άποψη όλης της θεσμικής κοινωνίας, που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη πριν από ένα χρόνο. Θεωρούμε ότι αποτυπώνουμε και την έκφραση του λαϊκού αισθήματος. Η προσέγγιση που θα κάνουμε θα είναι και επιστημονική και πολιτική και θα την καταθέσουμε και θα την κοινοποιήσουμε μάλλον και προς τον πρωθυπουργό της χώρας.

ΠτΘ: Ποιους άλλους είδατε στην Αθήνα;

Α.Γ.: Είδαμε εκπροσώπους του ΚΚΕ στις 12 το μεσημέρι, στις 13:15 είδαμε τον ΣΥΝ, στις 14:00 τους Οικολόγους…

ΠτΘ: Τη Νέα Δημοκρατία;

Α.Γ.: Θεωρώ ότι δεν υπήρξε δόλος αλλά δεν μπορέσαμε να δούμε εκπροσώπους της…

Έχει κολλήσει το θέμα του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

ΠτΘ: κ. Γιαννακίδη έγινε πολύς λόγος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τελευταία και είναι ένα θέμα που βλέπετε με σοβαρότητα. Στις δηλώσεις της μετά από το περιφερειακό συμβούλιο κάνατε λόγο για συμφέροντα επιχειρηματικά που παρακωλύουν την όλη εξέλιξη. Θα πρέπει να γίνετε σαφέστερος γιατί θα πρέπει η κοινωνία να ενημερώνεται πλήρως.
Α.Γ.: Κατ’ αρχήν στον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει την ταυτότητα περιφέρεια – κέντρο διαμετακόμισης και διακίνησης εμπορευμάτων έχει την ταυτότητά της η «Κοινωνική Συμμαχία». Ήταν προεκλογική μας εξαγγελία και μετεκλογικά απετέλεσε αντικείμενο και το τεκμαρτό μιας διαβούλευσης με όλη την θεσμική κοινωνία. Κάναμε παραστάσεις σε πέντε συναρμόδια παραγωγικά υπουργεία όπου παρουσιάσαμε τον περιφερειακό σχεδιασμό και γιατί αυτή η περιφέρεια θα παίξει σημαντικό ρόλο στα νέα δεδομένα. Πείσαμε την κεντρική εξουσία ότι κάποια μεγάλα έργα που θα συγκλίνουν στην ανάδειξη αυτού του στόχου θα πρέπει να γίνουν. Ένα από αυτά τα μεγάλα έργα ήταν πρώτον η αναβάθμιση του κάθετου άξονα Αρδάνιου- Ορμενίου προϋπολογισμού 86 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσει να εκτελείται και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι από τα τομεακά του υπουργείου. Αυτό δείχνει και αξιολογεί την ευαισθησία του περιφερειάρχη αλλά και όλων των συναδέλφων στο περιφερειακό συμβούλιο ότι εμείς θέλουμε να αναδείξουμε αυτό τον αναπτυξιακό στόχο. Άλλα έργα που συνάδουν με την συγκεκριμένη προοπτική ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια, είχε ένα προϋπολογισμό 22.300.000, είχε συμβατικό αντικείμενο την εκβάθυνση του λιμανιού, την διάνοιξη του υφαύλακα για την προσέγγιση των πλοίων και κάποιες φωτοσημάνσεις. Σύμφωνα με την επιβλέπουσα υπηρεσία της Αθήνας πριν τρία χρόνια εμφανίστηκαν στο λιμάνι εκβραχισμοί που σημαίνει ότι διαφοροποιεί την δαπάνη και την αυξάνει κατά 10 εκατομμύρια. Συμπληρωματικές συμβάσεις λοιπόν για να καλυφθεί η επιπρόσθετη δαπάνη δεν είναι επιλέξιμες όσον αφορά στην χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΠτΘ: Αυτό σας είπε και ο κ. Μαγκριώτης;
Α.Γ.: Αυτό ισχύει. Το έργο για να προχωρήσει πρέπει να πάρει αδειοδότηση από εμάς και τα 22 εκατομμύρια είναι εις βάρος της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Είπαμε λοιπόν κάτι απλό, «αφού αξιολογείτε εσείς την επιβλέπουσα υπηρεσία, να προχωρήσετε σε μια συμπληρωματική σύμβαση η οποία δεν θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ αλλά βρείτε μια χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ή από κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης και ολοκληρώστε το φυσικό αντικείμενο, αλλιώς σταματά η εργολαβία φτιάχνεται μια νέα που θα την χρηματοδοτήσουμε εμείς από το ΕΣΠΑ που θα αφορά στην εκβάθυνση του υπολοίπου λιμανιού και παράλληλα “πολυχρηστικές” δράσεις στην χερσαία ζώνη του λιμανιού για να μπορέσει να γίνει λειτουργικό». Ακόμη κι αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη εργολαβία το λιμάνι δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γιατί χρειάζονται κάποια έργα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης για να μπορέσει να γίνει λειτουργικό και αποτελεσματικό.

ΠτΘ: Πού διαφωνεί ο κ. Μαγκριώτης;
Α.Γ.: Δεν ξέρω τι θα προκύψει στην πορεία. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τη διασύνδεση του συγκεκριμένου λιμανιού με την Εγνατία και υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα χρηματοδοτήσουμε την πρόταση του κ. Λαμπάκη για την μικρή περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης και θα απομείνει το ανατολικό κομμάτι που είναι περίπου 16 εκατομμύρια για να συνδέσουμε το λιμάνι με την Εγνατία.

ΠτΘ: Η αίσθησή μου είναι ότι προς το παρόν το θέμα είναι κολλημένο…
Α.Γ.: Φυσικά και είναι. Πήρα την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους βουλευτές του έργου και με τον δήμαρχο πήγαμε στην Αθήνα και είπαμε τα πράγματα ως έχουν και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

ΠτΘ: Άλλα όμως πράγματα λένε εκεί…
Α.Γ.; Όλοι μας κρινόμαστε δεν μπορεί να εξαγγέλλονται έργα υπέρ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιτέλους υπάρχουν και τα τομεακά των υπουργείων και η κεντρική εξουσία που εδώ και χρόνια μιλά για εξουσίες εθνικές και για ανάπτυξη αυτής της περιοχής ας χρηματοδοτήσει λοιπόν και αυτή για να καλύψει τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

ΠτΘ: Δεν μου είπατε αν είναι μπλεγμένα στην υπόθεση επιχειρηματικά συμφέροντα
Α.Γ.: Εγώ βλέπω τα έργα την πορεία και την εξέλιξή τους. Είτε θέλουν είτε δεν θέλουν κάποιοι η περιφέρειά μας θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα τα επόμενα χρόνια.

ΠτΘ: Παρ’ όλα αυτά η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%…
Α.Γ.: Το ξέρω και για αυτό είπα και στην Αθήνα ότι θα πρέπει να αναληφθεί μια εθνική προσπάθεια για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε κάτι για να μπορέσει να ταρακουνήσει αυτή την περιοχή γιατί αν διαιωνισθεί αυτή η αναπτυξιακή κατρακύλα δεν θα υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. Έχουμε υποχρέωση μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία με αυτή τη δραματικότητα που βιώνει η κοινωνία θα πρέπει να δρομολογήσουμε εκείνα τα ρήγματα που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.