Συγκρότηση Επιτροπής για τις επενδύσεις χρυσού στην Ελλάδα: μια ακόμα γκάφα του ΥΠΕΚΑ;


High Speed Action Photography

Καλοκαιρινές ακροβασίες του ΥΠΕΚΑ για να “φέρει βόλτα” τους απείθαρχους ιθαγενείς που δεν θέλουν τα μεταλλεία χρυσού!

Την “συγκρότηση ειδικής οκταμελούς επιτροπής για την αξιολόγηση μελετών που σχετίζονται με τη παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα” ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου  ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, “διαπιστώνοντας την ανάγκη να υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν στην παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης… Η εν λόγω επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό προς υπογραφή Σχέδιο θετικής Γνωμοδότησης ή Αρνητικής Απόφασης Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης  (ΠΠΕΑ) και Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης ή Μη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)”.

Πρόεδρος της νέας επιτροπής θα είναι ο κ. Επαμεινώνδας Τολέρης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ.

Διερωτώμαστε ποια είναι η αναγκαιότητα αυτής της νέας επιτροπής, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη άλλες δυο “επιτροπές” με το ίδιο αντικείμενο. Όλες προεδρεύονται από τον ίδιο άνθρωπο. τον κ. Επαμεινώνδα Τολέρη.

  • Με την απόφαση 126596/11.06.2004 του Γ.Γ. ΥΠΕΧΩ∆Ε συγκροτήθηκε “Επιτροπή για την αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος των Εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική”.
  • Με την απόφαση 136528/ΕΥΠΕ/18.02.2009 του Γ.Γ. ΥΠΕΧΩ∆Ε συγκροτήθηκε δεκαμελής “Ομάδα Συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα (αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος) που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα (εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης μεταλλείων και επεξεργασίας μεταλλευμάτων για την παραγωγή χρυσού ή ενώσεων αυτού”
  • Με την απόφαση 122690/ΕΥΠΕ/3.3.2010 του Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ τροποποιήθηκε η “Απόφαση Συγκρότησης Ομάδας Συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα”.

Η “τροποποιημένη” Ομάδα Συντονισμού που συστήθηκε στις 3 Μαρτίου 2010, γνωμοδότησε θετικά για την ΜΠΕ της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις 26 Οκτωβρίου 2010 και στη συνέχεια συνέταξε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και την προώθησε για υπογραφή από τον Υπουργό.

Ένα μήνα μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ για το μεγαλύτερο έργο παραγωγής χρυσού στην Ελλάδα από τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, διαπιστώθηκαν  η “πολυπλοκότητα των έργων που αφορούν στην παραγωγή του χρυσού”, η “ανάγκη σφαιρικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων” και η “απαίτηση πολυεπιστημονικής προσέγγισης”. Όπως φαίνεται, η “Ομάδα Συντονισμού” του κ. Τολέρη που συνέταξε την ΑΕΠΟ  δεν κάλυπτε τις ανωτέρω απαιτήσεις κι έτσι …δημιουργήθηκε μια νέα “επιτροπή”, πάλι υπό τον κ. Τολέρη!

Τρανταχτή απουσία από τη σύνθεση της νέας επιτροπής είναι η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αδειοδότηση της “χρυσής” επένδυσης της Χαλκιδικής και …ταξίδεψε και στη Φινλανδία για να ενημερωθεί σχετικώς. Ακόμη πιο τρανταχτή απουσία είναι η καθ΄ύλην αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ στην οποία ούτε καν κοινοποιήθηκε η απόφαση σύστασης της Επιτροπής!!! Έχει αυτή η επιτροπή την επιστημονική επάρκεια για να πάρει το βάρος και την ευθύνη της αδειοδότησης αυτών των σύνθετων και αμφιλεγόμενων έργων;

Και σε ποια έργα θα δώσει το “πολυεπιστημονικό” της κύρος αυτή η επιτροπή, αφού το μεγαλύτερο – με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα – έργο, για την παραγωγή 300 τόνων χρυσού από τη Χαλκιδική, έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την προηγούμενη επιτροπή; Τα ψιλοπράγματα του Περάματος (30 τόνοι χρυσού) και των Σαπών (20 τόνοι);

Τελικά τι ρόλο παίζει αυτή η καινούρια επιτροπή που δεν φαίνεται να έχει λόγο ύπαρξης; Επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραγωγή χρυσού λένε τα άσχετα ΜΜΕ αλλά όπως είπαμε το μεγαλύτερο τέτοιο έργο έχει ήδη αδειοδοτηθεί. Το έργο χρυσού του Περάματος της ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. πρόκειται να ενταχθεί στις ρυθμισεις του fast-track, άρα κι αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση.

Μήπως το ΥΠΕΚΑ ανακάλυψε τις “πατάτες” των μέχρι σήμερα “ειδικών επιτροπών” και “ομάδων συντονισμού” που οδήγησαν στη διαμόρφωση της ΚΥΑ 201745/26.07.2011; Η πρώτη αποκαλύφθηκε με πάταγο στο Πανελλήνιο με αφορμή την προσπάθεια πώλησης των ανύπαρκτων μεταλλευτικών δικαιωμάτων (royalties) από τα μεταλλεία χρυσού Θράκης και Χαλκιδικής. Ο θεμελιώδης λίθος της αδειοδότησης της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα, το υποτιθέμενο “μεγάλο δημόσιο όφελος” από την εκμετάλλευση των μεταλλείων, απλά δεν υπάρχει.  Τα δισεκατομμύρια ευρώ από την “ιδιωτική αξιοποίηση” των κοιτασμάτων χρυσού δεν θα εισρεύσουν στα άδεια δημόσια ταμεία για να πληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ. Άνθρακες ο θησαυρός! …Και τώρα πώς θα δικαιολογηθεί η καταστροφή της Χαλκιδικής;

Το ΥΠΕΚΑ έφτιαξε άλλη μια επιτροπή, πασπαλισμένη με μπόλικες “σφαιρικές” και “πολυεπιστημονικές” θεωρίες, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ιθαγενών και να διευκολυνθεί η παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στα διεθνή αρπακτικά που τον ορέγονται. Χαρακτηριστικό σημάδι ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν. Ο κόσμος αντιστέκεται και “δεν τους βγαίνει” η δουλειά… Οι χρυσές αρπαχτές δεν προχωράνε στην Ελλάδα, από τη Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο  και τη Μήλο και από το 1987 με τη ΜΕΤΒΑ μέχρι σήμερα.


4 απαντήσεις στο “Συγκρότηση Επιτροπής για τις επενδύσεις χρυσού στην Ελλάδα: μια ακόμα γκάφα του ΥΠΕΚΑ;”

  1. και αναρωτιόμαστε ..πως τα παλιά τα χρόνια 1956-58 ..για να λειτουργήσει ο Μαντεμ Λακκος ..ο Μποδοσάκης κατασκεύασε μονάδες λιγνιτικές στην Πτολεμαιδα ΛΙΠΤΟΛ .. δίνοντας Η/Ε σε όλοι την Β. Ελλάδα ..και σήμερα η “φωστήρες” απομαστευσαν τεχνητά … τον Κακκαβο Αίσχος!!!!!!!!!!!!

  2. “Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez διέταξε την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει στον επαναπατρισμό αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισ. δολ. που βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Η Βενεζουέλα, η οποία κρατά 211 τόνους από τους συνολικά 365 τόνους των αποθεμάτων χρυσού σε ιδρύματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ελβετία, θα αρχίσει σταδιακά να τα μεταφέρει πίσω στα θησαυροφυλάκια της, όπως ανακοίνωσε ο Chavez.

    Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι JPMorgan Chase, Barclays Plc, Standard Chartered και Bank of Nova Scotia επίσης έχουν στην κατοχή τους χρυσό της Βενεζουέλας.

    “Έχουμε 99 τόνους χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας από το 1980. Συμφωνώ με την επιστροφή του στην πατρίδα”, δήλωσε την Τετάρτη ο Chavez μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. “Είναι μια σωστή απόφαση”.

    Η Βενεζουέλα είναι ο 15ος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο.

    Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jorge Giordani δήλωσε ότι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, η παρ΄ ολίγον χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών και η ευρωπαϊκή κρίση του κρατικού χρέους απειλούν τα αποθεματικά της χώρας τα οποία θα είναι περισσότερη ασφαλή στη Βενεζουέλα και σε άλλες σύμμαχες χώρες.

    O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez ανακοίνωσε εξάλλου το βράδυ της Τετάρτης τα σχέδια του για την εθνικοποίηση της βιομηχανίας χρυσού στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα.

    Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει διάταγμα για την ανάληψη των ερευνών και των εξορύξεων από το κράτος.

    Θα είναι “ένα διάταγμα για την ανάληψη του κλάδου χρυσού”, ο οποίος παραμένει στα χέρια της “μαφίας και των λαθρεμπόρων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Chavez.

    Πηγή:www.capital.gr”

  3. Κατά τη γνώμη μου η νέα απόφαση τησ κυβέρνησης να δημιουργήσει μια “νέα” επιτροπή για να “ροκασίζει τα ροκανίδια” δείχνει μια αδυναμία να πάρει ΤΕΛΙΚΕΣ αποφάσεις… οι διάφορες “ομάδες πίεσης έχουν τώρ μια καταπληκτική ευκαιρία να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες τους….
    ξένος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.