Μεταλλεία Χαλκιδικής: χάντρες στους ιθαγενείς για το έγκλημα του αιώνα



Eπιστολή που λάβαμε από φίλο και τα λέει όλα…

Έριξα μια ματιά στο www.nomines.org όπου υπογράφουν όσοι αντιτίθενται στο αίσχος της υπόθεσης της Ελληνικός Χρυσός… Ελάχιστοι έχουν υπογράψει, μόλις 341 είναι αυτοί που τόλμησαν.

Η χώρα μας γίνεται μπανανία του αισχίστου είδους, ξεπουλιέται κυριολεκτικά με γλοιώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις, καταστρέφεται μια υπέροχη περιοχή, ρημάζονται οι υδάτινοι πόροι, για χάρη κάποιων “επενδυτών” και συνενόχων τους πολιτικών.

Στους ιθαγενείς πετάνε μερικά μεροκάματα δίκην καθρεφτακίων και χαντρών, χωρίς κανείς να σκέφτεται τους χιλιάδες που θα χάσουν δουλειά και εισοδήματα, τους αγρότες που λίγα χιλιόμετρα παραπέρα ποτίζουν τις ελιές τους από γεωτρήσεις 400 και 500 μέτρων και δεν ξέρω τι θα κάνουν όταν στεγνώσουν τα βουνά σε βάθος 600 μέτρων, για να βρούν το Ελντοράντο τους οι κολλητοί της εξουσίας.

Για τουρισμό και όσους βγάζουν ένα εισόδημα από αυτή τη δουλειά ας μην μιλάμε. Η καλή εταιρεία και οι συν αυτή, έχουν επιχείρημα βέβαια, θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα βρώμικο τουρισμό της περιοχής που είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη και η πύλη του Αγίου Όρους με καθαρό “μεταλλευτικό” τουρισμό!!!

Μαθαίνω ότι έχουν ήδη καταστρέψει ένα υπόγειο ποτάμι, στο οποίο έφτασαν οι γεωτρήσεις της TVX (αυτής που ήταν εκεί πριν την εταιρεία σκάνδαλο Ελληνικός Χρυσός). Θα το “διορθώσει” η Ελληνικός Χρυσός αν την αφήσουν να “επενδύσει”, αλλοιώς η καταστροφή θα παραμείνει…

Άλλωστε σύμφωνα με νόμο που ψήφισαν Έλληνες βουλευτές, η νυν εταιρεία (ίσως επειδή αγόρασε ακριβά την όλη περιουσία, 11 ολόκληρα εκατομμύρια) δεν φέρει καμία ευθύνη για περιβαλλοντικές παραβάσεις (διάβαζε εγκλήματα) του παρελθόντος, ΟΥΤΕ και για ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ περιβαλλοντικά προβλήματα, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο παρελθόν (ποιος άραγε θα το αποφασίζει αυτό;).

Για την ώρα η περιουσία του ελληνικού λαού που πουλήθηκε για 11 εκατομμύρια πλησιάζει τα δύο δις σε χρηματιστηριακή αξία…

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΑΙΣΧΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ;;;;;

Το ωραίο είναι ότι μου αρέσουν οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, όλα αυτά που κάποιοι τα δαιμονοποιούν. Αρκεί το περιβαλλοντικό κόστος να είναι λελογισμένο, εν σχέσει με τα κέρδη της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (όχι των επενδυτών, όποιοι και να είναι). Τόσο απλό είναι.

Εδώ όμως μιλάμε για το έγκλημα του αιώνα στην περιοχή. Τόσο ως προς το περιβάλλον, όσο και ως προς το ξεπούλημα. Οι “επενδυτές” θα οικονομήσουν όσα μπορείτε να υπολογίσετε με βάση κόστος εξόρυξης ανά ουγγιά 200 δολλάρια και  σημερινή τιμή ανά ουγγιά 1360 δολλάρια. Το προϊόν μόνο σε χρυσό (έχει και πολλά άλλα, χαλκό κλπ) αρκετές εκατοντάδες τόννοι. Τριάντα ουγγιές είναι σχεδόν ένα κιλό. Λογαριάστε.

Δεν ξέρω τι μερίδιο θα πάρουν οι συμπλέοντες πολιτικοί, τα δεδομένα είναι τέτοια που έχω κάθε δικαίωμα να κάνω την υπόθεση αυτή. Η κοινωνία θα δει ως κέρδος 20-30 εκατομμύρια το χρόνο από μεροκάματα κλπ, θα χάσει όλο το τουριστικό εισόδημα, σημαντικό αγροτικό εισόδημα, δασικό εισόδημα, θα δει το περιβάλλον της περιοχής να καταστρέφεται πατόκορφα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τζάμπα πράμα.

Πως το ανεχόμαστε;

Νομίζω πως μια τέτοια πραγματικότητα αρκεί για να υπογράψετε στο www.nomines.org. Νομίζω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.