Το παράδειγμα της Ανάβρας: πραγματική, υγιής, αειφόρος ανάπτυξη!


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VH89H2KIol0&feature=player_embedded]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2MaMbLbgpps&feature=related]

H oμιλία του Δημήτρη Τσουκαλά, πρώην Κοινοτάρχη της Ανάβρας Μαγνησίας, στην ημερίδα “Μεταλλεία Χαλκιδικής: ανάπτυξη ή καταστροφή;” στις 31/1/2011 στη Θεσσαλονίκη. Η Ανάβρα, από ένα υποβαθμισμένο ορεινό χωριό που φαινόταν να έχει προδιαγεγραμμένη πορεία προς την ερήμωση, έφτασε να είναι υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης και να έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα.

Η Ανάβρα www.anavra-goura.gr είναι η ολοζώντανη απόδειξη ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και ευημερία χωρίς να ξεσκίσουμε τον τόπο μας, χωρίς να μετατρέψουμε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας σε χώρο βαριάς βιομηχανίας. Η Β.Χαλκιδική, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Τσουκαλάς, έχει πολύ περισσότερα φυσικά πλεονεκτήματα από την Ανάβρα!

Και βέβαια ο κ. Τσουκαλάς δεν μασάει τα λόγια του και  είπε καθαρά αυτά που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν για τον άνθρωπο που είναι σήμερα Δήμαρχος Αριστοτέλη… Ακούστε τον!

 


2 απαντήσεις στο “Το παράδειγμα της Ανάβρας: πραγματική, υγιής, αειφόρος ανάπτυξη!”

  1. Έχει παραγίνει πλέον το κακό με την Ανάβρα, που το αναπτυξιακό της μοντέλο προβάλλεται σαν φάρμακο διά πάσαν νόσον και μαλακίαν.

    Καταρχάς, βασική πηγή εισοδήματος για την εκεί τοπική κοινωνία αποτελεί το αιολικό πάρκο. Αλλά ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΚΕΡΑΤΟΛΙΘΟΥ ΤΗΣ LAFARGE/ΑΓΕΤ. Επίκειται δε τηλεθέρμανση με καύση βιομάζας.

    Ο γράφων φυσικά και επικροτεί αυτές τις δραστηριότητες, που μαζί με τη βιολογική κτηνοτροφία της Ανάβρας, δείχνουν ότι υπάρχει μιά ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή. Αλλά οι εν Ελλάδι ανεγκέφαλοι «οικολόγοι», δεν αποδέχονται σαν βιώσιμες δραστηριότητες τα αιολικά πάρκα, τα λατομεία και την καύση βιομάζας. Οπότε για ποιο υπόδειγμα «αειφόρου» ανάπτυξης μας μιλάνε;

    Η δυνατότητα κάποιων να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, προϋποθέτει ότι υπάρχουν αγοραστές που ενδιαφέρονται και μπορούν να πληρώσουν παραπάνω. Και αυτοί φυσικά ζουν στα αστικά κέντρα, καταναλώνοντας πόρους, παράγοντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας, παρέχοντας υπηρεσίες. Μ’ άλλα λόγια η Ανάβρα υπάρχει γιατί ακριβώς υπάρχει η πόλη, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες. Να μην ξεχνάμε ότι παλιότερα, οι περισσότεροι ζούσαν στην ύπαιθρο και παρήγαγαν αυτά που σήμερα ονομάζουμε «βιολογικά» προϊόντα, αλλά λιμοκτονούσαν πάμπτωχοι…

  2. Αααα…. είναι το λατομείο που συντηρεί την κοινότητα, ε;;; Δεν είναι τα ζώα… τι περίεργο… και τότε γιατί όλοι εκεί επάνω είναι κτηνοτρόφοι, χαζοί είναι;
    Μήπως να ενημερώσεις και τον Τσουκαλά ότι δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα;
    Stinger, μου προκαλείς χασμουρητά πλέον και δεν είναι επειδή είναι αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.