Ανοίγει επικίνδυνα το θέμα του «χρυσού» στη Θράκη


protoselido

Mεγάλο αφιέρωμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πολίτης της Θράκης» της 19/01/2011 στις απόψεις προσωπικοτήτων της Θράκης για την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Ας δούνε οι “άρχοντες” του τοπου μας, της Χαλκιδικής, και τα τοπικά μας μέσα ενημέρωσης πώς αντιμετωπίζεται το ίδιο θέμα σε μια άλλη περιοχή της Ελλάδας, όχι και τόσο μακριά από εδώ.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τασμαλής

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών του ΛΑΟΣ σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια, την Δευτέρα 10/1/2011 εμφανίστηκε υποστηρικτής της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη τονίζοντας: «Το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη αποτελεί οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας».

Συγκεκριμένα για την περιοχή μας είπε: «Επίσης, πρέπει να σας πω ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι για αξιοποίηση των περίπου 90 τόνων χρυσού που υπάρχουν στις περιοχές Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης»

Το τελευταίο διάστημα από πολλές πλευρές τίθεται το θέμα της εξόρυξης χρυσού, προβάλλοντας την ως το «φάρμακο» για την οικονομική κρίση.

Ο «Πολίτης της Θράκης», ένα από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης της περιοχής που με συνέπεια στάθηκε εναντίον της εξόρυξης, λόγω των τεράστιων περιβαλλοντικών κινδύνων, στο επόμενο φύλλο θα έχει αφιέρωμα στην υπόθεση χρυσού γιατί πιστεύουμε ότι πάλι πρέπει να δοθεί απάντηση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού η δικές σας θέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, ακόμη δε περισσότερο αν έχουν αλλάξει από προηγούμενες.

Άνθιμος

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης

Απαντών ευθέως στο ερώτημά μας, καθιστώ γνωστό ότι όντως χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, περισσότερη φειδώ στην άρνηση κάθε επενδύσεως, και της συγκεκριμένης, εξ αιτίας της διογκουμένης ανεργίας, τα αποτελέσματα της οποίας συναντώ καθημερινά στο γραφείο μου και οπουδήποτε αλλού.

Η παρούσα άποψή μου δεν αντιδιαστέλλεται με την προ ετών εκπεφρασμένη δημοσίως, αλλά δίδει προτεραιότητα στον χειμαζόμενο άνθρωπο και επικεντρώνει δευτερευόντως την ευθύνη μας στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Ευάγγελος Λαμπάκης

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Με λύπη για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα είναι αιχμάλωτα σε πολιτικές που καθορίζονται από παράκεντρα που δεν έχουν σχέση με τα αληθινά συμφέροντα του λαού και των τοπικών κοινωνιών.

Επειδή το παραπάνω αποτελεί τουλάχιστον για κάποιους ευαίσθητους ασχολούμενους με την πολιτική βαριά κατηγορία, που βέβαια δεν τους συμπεριλαμβάνει θα επισημάνω δυο, τρία στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, έχοντας υπ’ όψιν την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας.

α) Γιατί αν πράγματι δεν υπάρχει πρόβλημα για την ζωή και το περιβάλλον επί 13 έτη οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων δεν τόλμησαν να ξεπεράσουν την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξόρυξη;

β) Τι άλλαξε τώρα ξαφνικά και ενώ παραμένει ο ίδιος τρόπος εξόρυξης με κυάνιο και όλα τα συνοδευτικά θανατηφόρα για την καταστροφή της χλωρίδας, πανίδας, υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και τον άνθρωπο;

γ) Αλήθεια μπορούν να μας πουν με τον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα ποιό θα είναι το κέρδος για το κράτος μας, αφού η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα χρυσορυχεία και στην πολυεθνική εταιρεία που εκπροσωπεί η εταιρεία «ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ»;

δ) Σε συνδυασμό με το παραπάνω και με το μεταλλευτικό κώδικα γιατί κανένας δεν έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν θα εισπράξει τίποτα παρά μόνο τον ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΡΓΑΤΕΣ για έξι (6) χρόνια, όσο δηλ. θα χρειασθεί για να πάρουν το χρυσό μας οι πολυεθνικές;

ε) Δεν είναι οφθαλμοφανές ότι οι στυγνοί επιχειρηματίες απέκτησαν ξαφνικά ευαίσθητη ψυχή και μοιράζουν χρήματα σε αθλητικά σωματεία και άλλους συλλόγους προσπαθώντας να νομιμοποιηθούν στην κοινωνία μας έχοντας όμως ένα και μοναδικό σκοπό δηλ. την κάμψη του ηθικού μας και της άρνησης μας που γίνεται σήμερα ακόμη πιο εύκολο με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση;

στ)Μήπως είναι επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να μας κρατήσουν σε ένα ικανό οικονομικό επίπεδο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δανειστών μας;

Συνδημότες μου ως Δήμαρχος αυτού του ευλογημένου από τον Θεό τόπο, με στεντόρεια φωνή αρνούμαι την καταστροφή του.

Σας παρακαλώ μην αναγκασθείτε να το αντιληφθείτε όταν οι χρυσοθήρες πληγώσουν τα σωθικά της γης μας.

Ελάτε όλοι μαζί να βρούμε άλλους τρόπους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αναπληρώσουμε τα εβδομήντα μεροκάματα που και αν ακόμη κρύβουν το θάνατο, σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει.

Αντιληφθείτε ότι όσοι προσπαθούν να σας μεταπείσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι υπάλληλοι με οικονομική σχέση στα χρυσωρυχεία ΑΕ εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών.

Αν πράγματι είναι καλή για τον τόπο μας η εξόρυξη χρυσού ΑΣ το πουν ξεκάθαρα οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ. Αν όμως όχι τότε θα προκύπτει ότι αυτοί που εννοείται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου μας δεν πρέπει να απαξιωθούν;

Αυτό που διδάχθηκα στη ζωή μου είναι ότι οι θυσίες γίνονται σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως τώρα αυτό το οικονομικό και βέβαια ο τόπος μας αξίζει πολύ περισσότερο από μία υποθήκη για τις επόμενες γενιές.

Αρκετό κακό δεν κάναμε μέχρι τώρα στα παιδιά μας με όλα όσα τους φορτώνουμε;

Πρέπει εδώ στη Αλεξανδρούπολη να τους αποτελειώσουμε;

Ως Δήμαρχος θεσμικά θα αγωνιστώ ώστε να μην επέλθει το μοιραίο, και όταν αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας και ο τρόπος εξόρυξης του χρυσού, τότε αληθινά θα είναι συμφέρουσα για όλους μας η υλοποίηση της εξόρυξης.

Οι δήθεν ευαίσθητοι ψυχικά, κοινωνικοί δωρητές ,οικονομικοί σωτήρες δεν είναι άλλο από τους στυγνούς χρυσοθήρες που ψάχνουν τρόπους να μας πείσουν να δεχθούμε την καταστροφή μας.

ΕΓΩ στην τοπική ιστορία θα έχω το θετικό πρόσημο ότι τουλάχιστον προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω την καταστροφή.

Γιώργος Ευσταθίου, Πρόεδρος του

Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

στην Αν. Μακεδονία & Θράκη

Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού στην Θράκη αφού επεδίωξαν με μηνύσεις και προσφυγές να κάμψουν την αντίδραση της “απείθαρχης” τοπικής κοινωνίας και να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες εγκρίσεις.

Αφού δεν απέδωσε η προπαγάνδα και οι δημόσιες σχέσεις, σε τοπικό επίπεδο, οι μπακλαβάδες και τα τραπεζώματα, οι εταιρείες χρυσού πέρασαν στην αξιοποίηση πρόθυμων πολιτικών του ελληνικού κοινοβουλίου για την αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κατατίθενται στην Βουλή από το ΛΑΟΣ ερωτήσεις που απαιτούν εδώ και τώρα εξόρυξη του χρυσού.

Στον ίδιο ρυθμό εκπομπές πανελλαδικής αλλά και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, προσπαθούν να εμφανίσουν την εξόρυξη χρυσού ως το φάρμακο για την οικονομική κρίση.

Δυστυχώς παρά την καθαρή θέση του Πρωθυπουργού, που εκφράστηκε σε προεκλογική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη 8/9/2009, λέγοντας: ««Θέλησαν να εγκαταστήσουν ορυχεία χρυσού στην καλύτερη περιοχή του Νομού Έβρου και το αποτρέψαμε εμείς, με τους αγώνες μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης», στην Βουλή ο Υφυπουργός Ενέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Μανιάτης απαντώντας σε μια από τις πολλές ερωτήσεις του ΛΑΟΣ θεώρησε ότι τα αποθέματα χρυσού «αποτελούν οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας».

Με παρόμοιες δηλώσεις τους εμφανίζονται και πολλοί άλλοι που, ούτε η θέση τους, ούτε και η εντολή που έχουν πάρει από τις τοπικές κοινωνίες επιτρέπει να μετατρέπονται σε προπαγανδιστές της ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Όλοι αυτοί φυσικά σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν στον θρακιώτικο λαό.

Οι εποχές που οι ιθαγενείς μπορούσαν να ξεγελασθούν με χάντρες και γυαλιστερά καθρεφτάκια παρήλθαν.

Τα κοιτάσματα χρυσού βρίσκονται σ’ αυτά τα χώματα από συστάσεως κόσμου. Και θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί, μέχρις ότου και εάν ποτέ βρεθεί τρόπος σε μέλλοντα χρόνο, να τα πάρει κάποιος χωρίς να προξενήσει την ολική καταστροφή που συνεπάγονται οι σημερινές μέθοδοι εξόρυξης.

Μας είναι απαγορευμένο να επιτρέψουμε την υποθήκευση της κληρονομιάς των μελλοντικών γενιών, όταν το αντίτιμο είναι η μετατροπή ενός τόπου υψηλής φυσικής αισθητικής, σε “κρανίου τόπο”.

Δεν μας έδωσε κανείς το δικαίωμα να υποκλέψουμε τα νερά του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, να τα μολύνουμε με άκρως επικίνδυνα τοξικά στοιχεία και, όταν κατόπιν αυτά επιστρέψουν στα ποτάμια, τη θάλασσά μας, ή πίσω στη γη, από θείο δώρο, νερό πηγή ζωής, να γίνονται καταδίκη και αργός θάνατος.

Οι Θρακιώτες έχουν τοποθετηθεί: ΟΧΙ στην εξόρυξη ΧΡΥΣΟΥ, ΝΑΙ σε επενδύσεις που έχουν στο κέντρο της προσοχής τον εργαζόμενο και το περιβάλλον.

Γεώργιος Ντόλιος Υφυπουργός Εσωτερικών ,

Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η απάντηση της Κυβέρνησης σε επίκαιρη ερώτηση δια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη σε σχέση με θέματα που αφορούν τον ορυκτό πλούτο εν γένει, αποτύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας γενικά.

Ειδικά στο θέμα του χρυσού που αφορά την περιοχή μας θέλω να σημειώσω τα εξής από την απάντηση του κ. Μανιάτη:

-Για μεν την Χαλκιδική αναφέρθηκε συγκεκριμένα για νέα επέκταση της επένδυσης που αφορά την αξιοποίηση του χρυσού.

-Για δε τις περιοχές Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης αναφέρθηκε απλώς στο ότι έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι που αφορούν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σημειώνω ότι απέφυγε να πει ότι οι φάκελοι αξιολογούνται και σημειώνω επίσης ότι η κατάθεση ανάλογων φακέλων από προηγούμενες εταιρείες έχει υπάρξει εδώ και αρκετά χρόνια στο αρμόδιο Υπουργείο.

Όσον αφορά την προσωπική μου θέση δεν έχει αλλάξει σε τίποτα ούτε σε σχέση με την οικονομική προσέγγιση του ζητήματος ούτε βεβαίως σε σχέση με τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Όλγα Ρενταρή – Τέντε

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου

Απαντώντας στην επιστολή σας για την περίπτωση της εκμετάλλευσης του χρυσού στη Θράκη, θα ήθελα να επαναλάβω τις γνωστές μου σε όλους θέσεις, τις οποίες υποστήριξα όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου, όσο και ως ενεργός πολίτης του Έβρου. Καμιά επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο τέτοιες επενδύσεις που έχουν άμεση σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, αφορούν τους ίδιους και σίγουρα δεν είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.

Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με το θέμα.

Νικόλαος Γρηγοριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής

Παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική

Δημοτική Κίνηση»

Προς απάντηση σε εσάς και στους πολίτες της Θράκης σας δηλώνω ότι σχετικά με το θέμα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας απάντηση δόθηκε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου με ψήφισμα αλλά και με την σύμφωνη γνώμη των πολιτών του Δήμου μας ( η μεγαλύτερη πορεία στα χρονικά της πόλης μας ήταν ενάντια στο ΧΡΥΣΟ ), είναι δεδομένη η άρνησή μας.

Παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά εποχή πρέπει να σκεφτούμε και το περιβαλλοντικό κόστος.

Σύμφωνα με έρευνες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το κόστος που πληρώνει ο πλανήτης μας είναι ανυπολόγιστο.

Οι γνωστές μέθοδοι εξόρυξης δεν μας αφήνουν περιθώριο ούτε για σκέψη.

Η συγκεκριμένη εποχή παρ’ όλες τις δυσκολίες (κάθε οικογένεια και ένα άνεργο) δεν πρέπει να μας διαιρέσει αλλά να μας ενώσει ακόμα περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας.

Οι καιροσκόποι τώρα θα κάνουν την επίθεσή τους με διάφορα τεχνάσματα (οικονομικής φύσεως). Εμμένουμε λοιπόν και εμείς στην αρχική μας απόφαση. Θέλω δε να πιστεύω ότι ΣΥΣΣΩΜΟ το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραμείνει στις αρχικές του αποφάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Μιχάλης Κογιομτζής

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής

Παράταξης«Μαζί Πάμε Μπροστά»

Ως παράταξη, σεβόμενη τη λαϊκή έκφραση και τη βαθιά πίστη μας στις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφόρου ανάπτυξης, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε δραστηριότητες που τεκμηριωμένα δημιουργούν σοβαρές και μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν μπορούμε να στηρίξουμε αποφάσεις που παίρνονται στη λογική του οφέλους – κόστους. Η επένδυση για την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή Περάματος του Δήμου μας, με τη χρήση κυανίου ή άλλων ανάλογων τεχνικών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι επεμβάσεις αυτές στο έδαφος και στο φυσικό περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμες. Όσα χρήματα κι αν πληρώσουμε δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές.

Σήμερα το ζήτημα της αδειοδότησης των χρυσορυχείων ξαναέρχεται στην επιφάνεια. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και εμφανίζουν την εξόρυξη του χρυσού ως λύση στο πρόβλημα, ξεχνώντας, υποτιμώντας και προσβάλλοντας τους χιλιάδες των πολιτών του Έβρου και της Ροδόπης που αντιστάθηκαν και θα αντισταθούν για μια ακόμη φορά σε τέτοιες προοπτικές για τον τόπο τους.

Καλώ τον κ. δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, το δημοτικό συμβούλιο, τους φορείς, τους πολίτες, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να σταματήσουμε για μια ακόμη φορά τα σχέδια των χρυσοθύρων!!!

Σάββας Δευτεραίος

Επικεφαλής της Δημοτικής

Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κρίση από τη μια έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου ολόπλευρη επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, και από την άλλη στο όνομα της «ανάπτυξης» σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, προχώρησε στην κατάργηση και των τελευταίων εμποδίων παραχωρώντας σε ιδιώτες επενδυτές την εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής μας, που αποτελεί δημόσια περιουσία.

Δε διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ προβάλλουν έντονα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με στόχο να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση.

Αυτή την «ανάπτυξη» τη γνωρίσαμε πολύ καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου δόθηκαν επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα του ελληνικού λαού στους επιχειρηματίες, για να φτάσουμε σήμερα η ανεργία στην περιοχή μας να έχει εκτιναχτεί στα ύψη ενώ η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτη κουφάρια.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν αυταπάτες ότι στα πλαίσια της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλεξανδρούπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα ουσιαστικού του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και τα κόμματα ΝΔ και το ΛΑΟΣ που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού αλλά και γενικότερα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, θα παλέψουμε για να γίνουν λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας με ασφάλεια, παίρνοντας πρώτα υπόψη την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Θανάσης Ράσιος

Γραμμ Ν Ε Πασοκ

Ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά μια μεγάλη επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που παίρνει η εφημερίδα σας.

Πράγματι θα πρέπει ο πολίτης να έχει αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση , αφού πιστεύω ότι έχει ενεργό και σημαντικό λόγο να αποφασίσει το μοντέλο της ανάπτυξης για την περιοχή του .

Ο υφυπουργός Μανιάτης λοιπόν σε απάντηση που έδωσε στην Βουλή αφού ενημέρωσε για τις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που στόχο έχουν την οργάνωση και τον έλεγχο από το κράτος όλου φάσματος των επενδύσεων που αφορούν εξορυκτικές δράσεις(πετρέλαιο, ορυκτά κλπ), ενημέρωσε για την δημιουργία δηλαδή φορέων που , θα δίνουν άδειες και θα ελέγχουν τις μελέτες την νομιμότητα και σκοπιμότητα των επενδύσεων, αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων ορυκτών και συγκεκριμένα χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Πιστεύω ότι η ύπαρξη του ορυκτού πλούτου στην περιοχή μας είναι στοιχείο που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και μέχρι εδώ πολλοί θα συμφωνούσαν .

Σε μια εποχή όπου η ύφεση και η ανεργία είναι εφιάλτες για τους νέους και τους εργαζόμενους στην περιοχή η οποία επιχειρηματική δράση προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας θα πρέπει να εξετάζεται σοβαρά.

Όμως η σχέση «κόστους προς οφέλους» όπου κόστος η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και όφελος, τα έσοδα του κράτους , οι θέσεις εργασίας και η τοπική ανάπτυξη , είναι στοιχεία που θα βαρύνουν την τελική επιλογή της τοπικής κοινωνίας της οποίας την άποψη θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας πρώτα την λειτουργία αντιστοίχων επενδύσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εφαρμόζονται οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες και οι επιβαρύνσεις στο περιβάλλον είναι μικρές , γίνεται μεθοδικά η αποκατάσταση , έχουν δημιουργηθεί επιτροπές κοινωνικού ελέγχου για να ελέγχουν και να επιτηρούν την λειτουργία και δεύτερο η πιθανή εξέλιξη τον επιστημονικών μεθόδων που αφορούν την εξόρυξη ,και την διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται.

Άποψη μου λοιπόν είναι ότι η ανάπτυξη σε έναν τόπο μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και μεθόδους χρειάζεται όμως ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα το εγκρίνουν οι πολίτες, για γνωρίζουμε όλοι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και με ποιους όρους θα γίνει !!!

Θεωρώ επίσης ότι η χρήση κυανίου στις εξορυκτικές δράσεις είναι επικίνδυνη όμως υπάρχει ένα καλά διατυπωμένο πλαίσιο όρων και υποχρεώσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρήση του κυανίου και την λειτουργία δράσεων που το χρησιμοποιούν .

Τέλος πιστεύω ότι στην σημερινή κατάσταση της περιοχής (ύφεση ,ανεργία κλπ)θα πρέπει να εξετάζουμε πολύ σοβαρά επιχειρηματικές προτάσεις και να εξαντλούμε τον διάλογο με ψυχραιμία και χωρίς οξύτητα, με θέσεις και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, ώστε τελικά η τοπική κοινωνία να συμφωνήσει και να βάλει τις απαιτούμενες «κόκκινες» γραμμές.

Ν.Ε. ΚΚΕ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Αυτής της πολιτικής που στο όνομα της κρίσης από τη μια μεριά κατακρεουργεί το λαϊκό εισόδημα, τις συντάξεις, εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια και από την άλλη ενισχύει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Στο όνομα της ανάπτυξης (για το κεφάλαιο) πρόσφατα στην Βουλή κατάργησε και τα τελευταία εμπόδια και παραχώρησε σε ιδιώτες επενδυτές την εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής, που αποτελεί δημόσια περιουσία.

Δε διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Κυβέρνηση και εταιρεία επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση. Προβάλλουν έντονα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Σε μία περίοδο που με κυβερνητική και εργοδοτική ευθύνη η ανεργία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη εκτινάχθηκε στο 15,4%, είναι πολιτική απατεωνία να επιδιώκει, με δόλωμα κάποιες θέσεις εργασίας, «αντί πινακίου φακής», να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί το κοίτασμα στην εταιρεία.

Σ’ αυτά τα σχέδια από κοντά και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Συνυπεύθυνοι είναι όμως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι «αριστερούτσικοι» που πιστεύουν πως η ΕΕ, η νομοθεσία της, θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα, στο βαθμό που αφορά μόνο τους ίδιους. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο όταν καλλιεργείται μέσα στο λαό.

Εμείς, ως ΝΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την νέα τροπή που παίρνει η εξόρυξη του χρυσού εξαιτίας της. Καταγγέλλουμε, βέβαια, και τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που παρέχουν στήριξη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού. Να παλέψουμε ώστε να καταστούν λαϊκή περιουσία.

Λύση οριστική, δηλαδή ασφαλής αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε όφελος του λαού είναι δυνατή μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Μιας αξιοποίησης που θα παίρνει πρώτα – πρώτα υπόψη την προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Χρήστος Τρέλλης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. όπου δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε περιοχές Natura να ασκούνται εξορυκτικές δραστηριότητες και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον ορυκτό πλούτο θα πρέπει να δημιουργούν έντονη ανησυχία στο λαό της περιοχής μας σε ότι αφορά τα σχέδια των εταιρειών χρυσού.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το στόχο τους, να εξάγουν υπερκέρδη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής μας. Έχει πιστούς υποστηρικτές αυτού του σκοπού, τις δυνάμεις του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι οποίοι είναι βασικοί εκφραστές των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής της Ε.Ε. για την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, υπηρεσιών, φυσικού και ορυκτού πλούτου και θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο, τον κατάλληλο χρόνο και τις διαδικασίες για να προχωρήσουν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι υπεύθυνες για το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού, με κίνδυνο ακόμα και την ζωή του.

Βέβαια ανάλογες είναι και οι ευθύνες των οπαδών του «ευρωμονόδρομου» του Συνασπισμού, των «Οικολόγων» που καλλιεργούν αυταπάτες ότι στα πλαίσια της Ε.Ε. των μονοπωλίων μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια – κέρδη των πολυεθνικών και στην συγκεκριμένη περίπτωση της εταιρίας εξόρυξης και εκμετάλλευσης του χρυσού, να προστατευτεί το περιβάλλον και να υπάρξει λύση προς όφελος της περιοχής.

Σήμερα απαιτείται να γίνει βαθιά συνείδηση του λαού της περιοχής ότι ο αγώνας ενάντια στη εξόρυξη του χρυσού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του, πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους, ενάντια στην Ε.Ε. την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ. και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής να αγωνιστεί μέσα από τα σωματεία του, τους συλλόγους και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις, ώστε να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της πολυεθνικής, να προστατευτεί ο ορυκτός πλούτος και άμεσα να αφαιρεθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα από τις εταιρείες.

Να πάρει σάρκα και οστά η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, για την λαϊκή εξουσία όπου ο ορυκτός πλούτος θα καταστεί λαϊκή περιουσία και θα αξιοποιείται προς όφελος του λαού και του τόπου με προτεραιότητα την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

Κώστας Πανταζίδης

Γραμματέας Νομαρχ. Πολ. Επιτροπής

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ν. Έβρου

Εδώ και λίγο καιρό, ξαναήρθε στην επιφάνεια το θέμα της εξόρυξης χρυσού.

Μια υπόθεση που ταλανίζει την τοπική κοινωνία πάνω από μια δεκαετία. Μια υπόθεση που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν αναλύθηκε τόσο πολύ σε όλες της τις διαστάσεις (περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά).

Έτσι, η τοπική κοινωνία, όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί φορείς και μαζί με αυτές και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κατέληξαν σε μια πρωτοφανή, σε ομοφωνία, απόφαση. Να πουν ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού, γιατί η επένδυση αυτή, είναι καταστροφή για το περιβάλλον, επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η επιχείρηση βέβαια σήμερα επανέρχεται, βασιζόμενη στην οικονομική κρίση και ανεργία που μαστίζει την περιοχή, επιδιώκοντας μάλιστα να διασπάσει το αρωγές μέτωπο της τοπικής κοινωνίας με τα γνωστά επικοινωνιακά τεχνάσματα και υποσχέσεις Το κάνει αυτό γιατί τα κέρδη από την εξόρυξη χρυσού είναι τεράστια, ενώ το όφελος για το δημόσιο από την εκχώρηση της εκμετάλλευσης και της αξίας του μεταλλεύματος, μηδαμινό.

Ξεχνάει βέβαια ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η δραστηριότητα αυτή, θα επιφέρει μόνιμες βλάβες και θα διαταράξει το φυσικό περιβάλλον και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, πέρα από τις σοβαρότατες βλάβες στην δημόσια υγεία.

Και τώρα είναι η ώρα της πολιτείας.

Επιχειρούν να μας πείσουν ότι θα παράγουν το χρυσό με μεθόδους χωρίς κυάνιο ή με μερική κυάνωση.

Είναι απλά ένα εύρημα, Ένα μεγάλο ψέμα.

Δυστυχώς, η διαδικασία αυτή, πρέπει να αναχαιτισθεί μέσα στα τοπικά ισχύοντα, σήμερα, νομικά πλαίσια αδειοδότησης. Και εκεί ποντάρουν και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης. Ποινική νομολογία για περιβαλλοντικά εγκλήματα, δυστυχώς, δεν υφίσταται.

Οι νόμοι δεν λαμβάνουν υπ΄όψη τoυς την αξία του φυσικού κεφαλαίου, προστατεύουν δε μόνον την μεταλλοκτησία. Και γνωρίζουν όλοι ότι τα απόβλητα της διαδικασίας εξόρυξης χρυσού, κρίνονται ως χειρότερα από τα πυρηνικά κατάλοιπα. Και η εταιρεία τα αποκρύπτει έντεχνα πίσω από τις διακόσιες προσφερόμενες θέσεις εργασίας..

Κάποτε όμως η εξόρυξη θα σταματήσει. Τα παιδιά μας όμως, εάν δεν έχουν γίνει οικολογικοί πρόσφυγες, θα είναι εδώ να μας καταριούνται για τις επιλογές μας.

Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάθε επένδυση, όπως θέλουν να μας κατηγορήσουν. Ούτε είμαστε εμείς αυτοί, που με τις πολιτικές μας, οδηγήσαμε σε μαρασμό τον τόπο.

Αποτρέψαμε παλαιότερα αυτούς, που με τα ίδια επιχειρήματα, προσπάθησαν να εγκαταστήσουν διαλυτήριο πλοίων, εργοστάσιο τσιμέντου, πεδία βολής-χρυσορυχεία-πετρελαιαγωγούς.

Μέχρι πότε θα θεωρούν τη γη μας σκουπιδότοπο της Ελλάδας

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ παλεύει για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής Ανάπτυξη στην κτηνοτροφία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στο Πανεπιστήμιο, στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας και των θερμικών πεδίων, στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, του ορεινού όγκου των βιότοπων- της Σαμοθράκης- των λιμανιών, των ντόπιων συνεταιρισμών και τόσων άλλων.

Από αυτά θα προκύψουν οι νέες θέσεις εργασίας και όχι από τα χρυσωρυχεία, που αφού ξεκοιλιάσουν και μολύνουν την Θρακική γή, θα μας αφήσουν να κοιτάμε τους μολυσμένους εξορυκτικούς όγκους. Κρανίου τόπος.

Γιώργος Καϊσας

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης

Αριστερή Οικολογική Συνεργασία

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας νέας καλοστημένης και συντονισμένης επικοινωνιακής επίθεσης, από την πλευρά της εταιρείας των Χρυσωρυχείων, σε αμέριστη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις π.χ. ΛΑΟΣ και την «ουδετερότητα» της Κυβέρνησης, η οποία στοχεύει να πείσει για τα «οφέλη» της εγκατάστασης των χρυσωρυχείων στην περιοχή μας.

Αφού μοίρασαν χρήματα, χορηγίες, δωρεές και πολλές υποσχέσεις στην απέλπιδα προσπάθειά τους να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη και να προσεταιρισθούν τους μαζικούς φορείς, τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και την τοπική κοινωνία χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σήμερα ρίχνουν στην μάχη τα «βαριά» τους όπλα.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα Χρυσωρυχεία είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση να παρουσιάσουν την «βρώμικη επένδυσή τους» ως την μοναδική λύση για την ανεργία.

Προσπαθούν να εμφανιστούν ως ευεργέτες του τόπου και συμπαραστάτες και σύμμαχοι στην «αναπτυξιακή» προσπάθεια της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση αθετώντας για μια ακόμη φορά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των Χρυσωρυχείων.

Αφού με την πολιτική της οδήγησε την τοπική κοινωνία σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, αρχίζει να βλέπει την επένδυση «ως μοναδική σανίδα σωτηρίας».

Ως Αριστερή Οικολογική Συνεργασία θεωρούμε ότι και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Οι υπερδεκαετείς αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την μη εγκατάσταση των Χρυσωρυχείων και για μια άλλου τύπου βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα αυτό τον τόπο.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς του τόπου ενωμένοι και με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την οριστική απόρριψη της προοπτικής εγκατάστασης χρυσωρυχείων στην περιοχή.

Συντοπίτες, με τους μαζικούς μας φορείς, τους συλλόγους, τα σωματεία, ο καθένας μας και η καθεμιά μας ξεχωριστά απαιτήστε ΤΩΡΑ μια άλλη προοπτική, ένα άλλο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Ένα μέλλον που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

 

Απόστολος Γκιγκούδης

Πρόεδρος του

Εργατικού Κέντρου Έβρου

Με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις που αναφέρουν ότι τα Εργατικά Κέντρα στηρίζουν την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας , το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου δηλώνει κατηγορηματικά ότι συνεχίζει να υποστηρίζει από το 1990 την ίδια αρνητική θέση, απέναντι στην προτεινόμενη επένδυση , όχι γιατί ανήκουμε στους βολεμένους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατ/κου Κέντρου Ορεστιάδας, αλλά γιατί εκτιμούμε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν την επένδυση για την περιοχή μας θα είναι λιγότερα από τις ζημιές που θα προκληθούν στο περιβάλλον και τις ζωές μας .

Η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα προσφέρει κανένα θετικό στον τόπο.

Μελλοντικά θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα στο περιβάλλον μη αντιμετωπίσιμο

Δεν προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας της περιοχής

Δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις από την λειτουργία του εργοστασίου και κανείς μέχρι σήμερα δεν μας έχει δώσει απάντηση στα ερωτήματα:

Ποιος θα εγγυάται για την πλήρη ασφάλεια των μεταφορών των κυανιούχων δηλητηρίων στην εθνική οδό και σε άλλους δρόμους των περιοχών . Αποκλείεται η περίπτωση ατυχήματος, έχοντας υπόψη μας δύο τέτοιες μοιραίες περιπτώσεις ; (σημ Μάιο 1998 στο Kirgistan και Ιανουάριο 2000 στην Papua Guninea)

Ποια θα είναι η εξέλιξη των περιοχών αυτών και της τουριστικής κίνησης στον παραλιακό χώρο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας που θα υποβαθμιστούν;

Τι θα κάνει ο τόπος αυτός , όταν οι εταιρείες, αφού καρπωθούν αυτό που θέλουν , σταματήσουν όπως προγραμματίζουν σε 7 – 8 χρόνια τις εργασίες τους;

Τι θα γίνει με την καταστρεμμένη και δηλητηριασμένη φύση και τα άκρως επικίνδυνα απόβλητα δεκάδων εκατομμυρίων τόνων που θα αφήσουν πίσω τους;

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου πιστεύει ότι

Ο Έβρος έχει ανάγκη από μιας διαφορετικής μορφής ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπ’ όψιν :

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου

Θα είναι καρπός συλλογικότητας

Θα είναι αποκεντρωτική

Θα έχει κέντρο της τον άνθρωπο και το περιβάλλον


Μία απάντηση στο “Ανοίγει επικίνδυνα το θέμα του «χρυσού» στη Θράκη”

  1. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν δεκάδες email όπου τάχα μου αφελώς κάποιοι αναρωτιούνται γιατί παίρνονται τόσο σκληρά μέτρα για να ξεπληρώνουμε τα δανεικά αντί να σκάψουμε τη Β. Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και να είμαστε άρχοντες… :-(

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.