Δελτίο Τύπου των Επιτροπών Αγώνα κατά του σχεδίου της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”


162772_186420071386594_172191969476071_579113_712555_nΣήμερα Σάββατο 15-1-2011, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, στον τόπο και την ώρα που θα γινόταν η ματαιωθείσα διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ, συγκεντρωθήκαμε για να καταγγείλουμε τον προκλητικό εμπαιγμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος , που για δεύτερη φορά απαξιώνοντας τον ντόπιο πληθυσμό ματαίωσε τη διαβούλευση στον τόπο που τον αφορά άμεσα και ορίζει νέο τόπο διαβούλευσης στην Αθήνα.

Το Υπουργείο επικαλέστηκε «εντάσεις», παρά τις διαβεβαιώσεις μας για ειρηνική διαμαρτυρία και κατάθεση των απόψεων μας. Φαίνεται ότι για το Υπουργείο οι φορείς της περιοχής δεν είναι φερέγγυοι.

Μας κοροϊδεύουν ανενδοίαστα. Ποιος άλλος ο σκοπός της ματαίωσης, παρά μόνο να μην ακουστεί η δική μας φωνή που είναι πολύ δυνατή και ξεκάθαρη και λέει ΟΧΙ σε οποιεσδήποτε νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες στη περιοχή μας.

Τι εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει σ’ αυτό το Υπουργείο πως θα τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους της οποιασδήποτε περιβαλλοντικής μελέτης όταν δεν τηρεί απλές διαδικασίες και δεσμεύσεις προς τους κατοίκους της περιοχής, στην οποία έρχεται να επιβάλει μια επένδυση που κανένα όφελος δεν θα επιφέρει στον τόπο και για την οποία ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι αν την θέλουν ή όχι.

Δηλώνουμε ότι με κάθε τρόπο θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα νερά μας, τα δάση μας, τις θάλασσες μας, τις οικονομικές μας δραστηριότητες, την υγειά μας και πάνω απ’ όλα το μέλλον των παιδιών μας.

Όσο και να προσπαθούν να μας φιμώσουν έχοντας σύμμαχο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμείς θα δυναμώνουμε τη φωνή μας κι ας το ‘χουνε καλά στο νου τους ότι ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ Δ.Ε. ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ –ΑΚΑΝΘΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Δ.Ε. ΑΡΝΑΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ


4 απαντήσεις στο “Δελτίο Τύπου των Επιτροπών Αγώνα κατά του σχεδίου της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ””

  1. “…Οι σύγχρονοι οικολόγοι μού θυμίζουν καλόγερους του μεσαίωνα. Σε σχέση με θέματα περιβάλλοντος περνάμε τον νέο μεσαίωνα στην Ελλάδα και το πιο πιθανό είναι ότι θα πάμε και στην Ιερά Εξέταση”. (Ν. Μάργαρης)

    ———————————————-

    Σίγουρα ήταν πολύ έγκυρες οι διαβεβαιώσεις σας γιά “ειρηνική” αντίδραση (αλήθεια, γιατί θα αντιδρούσατε, γιά διάλογο δεν μιλάμε; ή μήπως γιά μπάχαλο;)

    Εγκυρη είναι και η πεποίθησή σας ότι θα δηλητηριασθούν τα νερά, οι θάλασσες, θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, το μέλλον των παιδιών κλπ.
    Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτή την ανακοίνωση ντοκουμέντο, πως δεν δίνετε δεκάρα τσακιστή γιά τη διαβούλευση φίλτατοι “οικολόγοι” .

  2. περνετε το οκ ΠΠΕ 2 μερες πριν τις εκλογες του 09
    το 10 μια βδομαδα πριν τις δημοτικες καταθετετε ΜΠΕ
    μεσουσις εκλογων παει φουλ για γνωμοδοτηση το ΝΣ
    μετα την θετικη αποφαση του ΝΣ θελετε διαβουλευση ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΕ!!!
    τι νομιζετε πως ειμαστε ρε ηλιθιοι με αυτες σας τις κινησης μεχρι και οι πετρες φωναζουν γαμιστε τους οχι μονο η γιαγια μου!!!
    οπως το ειπες θα περασεις οντως απο εξεταση οχι ιερη αλλα κωλοσκοπισης τα λεμε στα οδοφραγματα με τα ματ του μπομπολα που ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ.
    ΣΕ ΤΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΖΟΥΜΕ ….

  3. Μέχρι τώρα δεν είχαμε δημόσιες διαβουλεύσεις και ελπίζαμε κάποτε να έχουμε σαν όλα τα προηγμένα κράτη.
    Πάνω που φάνηκε ότι κάτι τέτοιο πήγαινε να γίνει στη Χαλκιδική, έγινε τόσο στραβά από την αρχή που φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για όλους μας στη συνέχεια.

    1- Διαβουλευση μετά την απόφαση του νομαρχιακού είναι πρωθύστερη και παράλογη.
    2- διαβούλευση στην Αθήνα (με ποιον;) είναι ακόμα πιο παράλογη και θα είναι πολύ αρνητική εξελιξη αν αυτό καθιερωθεί ως πρακτική για όλες τις επενδύσεις που συναντούν τοπικές αντιδράσεις.
    3- Το ότι υπάρχουν εντάσεις δεν δικαιολογεί την ακύρωση της διαβούλευσης. Ίσα ίσα, εκεί είναι που χρειάζεται η διαβούλευση ώστε να επιλυθούν οι εντάσεις. Στον τόπο της επένδυσης όμως, όχι στην Αθήνα!

    Δυστυχώς διαφαίνεται η πρόθεση φίμωσης των αντιδρασεων η οποία βέβαια ήταν γνωστή αλλά ποτέ τόσο απροκάλυπτη.
    Βαστάτε γερά κι ότι χρειαστείτε σφυρίξτε!

    • Άλεξ, ευχαριστούμε! Έτσι που τα λες είναι.

      Τελικά κανείς δεν ξέρει γιατί ακυρώθηκε η διαβούλευση (ήταν και φιλόδοξο το πλάνο… διημερίδες και μάλιστα τέσσερις!) και αυτό που θα γίνει στην Αθήνα δεν θα είναι βέβαια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες!!!

      Πιθανόν η κα Καραβασίλη να πίστεψε τις αθλιότητες που ακούγονταν ότι τάχα θα την υποδεχθούμε με γιαούρτια και ντομάτες (μέχρι και τον τοπικό βουλευτή κ. Λαφαζάνη άκουσαμε να τα λέει αυτά). Από κοντά (αν και εκατοντάδες χλμ μακριά…) και κάτι Stinger κλπ.. Όλα αυτά βέβαια είναι γελοία ψέματα και αν η κα Καραβασίλη δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και την προπαγάνδα, πρόβλημά της.

      Θα διαδηλώναμε, ναι. Είναι δικαίωμά μας! Θα διαδηλώναμε ΕΙΡΗΝΙΚΑ για να καταθέσουμε την αντίθεσή μας σε ένα επενδυτικό σχέδιο που δεν μας ρώτησαν αν το θέλουμε (κατά παράβαση της συμβασης του Aarhus), αλλά αποφάσισαν μόνοι τους ότι θα γίνει και θα ερχόταν εδώ για να “διαβουλευτούν” για το ΠΩΣ θα γίνει! Αν τους απασχολούσε πραγματικά “ο απόηχος των εντάσεων” της 26ης Νοεμβρίου, δεν θα έπρεπε να γίνει το Νομαρχιακό της 10ης Δεκεμβρίου! Αλλά τότε καίγονταν να βγει άρον-αρον γνωμοδότηση και δεν τους ενοχλούσαν οι μπράβοι της εταιρείας και το face-control στην είσοδο! Θα έπρεπε να το περιμένουν ότι θα υπάρχουν διαδηλώσεις, που δεν είναι μόνο αντίδραση στο Επενδυτικό Σχέδιο, αλλά και στον κυβερνητικό εμπαιγμό.

      Η κα Καραβασίλη και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί ΟΦΕΙΛΕ να έρθει εδώ και να ακούσει “τη γνωμοδότηση του κόσμου”, όπως η ίδια έλεγε (και έγραφε). Τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτό το πρωτοφανές “διαβούλευση στην Αθήνα”! Θα πρέπει επίσης η κα Ειδική Γραμματέας να εξηγήσει τι δουλειά είχε στην Ιερισσό την παραμονή της διαβούλευσης, με ποιους συναντήθηκε (εκτός του κ. Κούτρα), τι συζητήθηκε και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν αυτά που συζητήθηκαν.

      Περιμένουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.