Ένα σχόλιο για το τριετές “πρόγραμμα συμμόρφωσης” της ΛΑΡΚΟ


Σειρά εξαγγελιών για την αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης στη Μεσσαπία της Εύβοιας, και ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα της παροχής καθαρού νερού για ύδρευση και άρδευση, έκανε η Υπουργός Περιβάλλοντος από τα Ψαχνά στις 16 Σεπτεμβρίου. Επειδή από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση η απόσταση είναι συνήθως τεράστια, οι κάτοικοι της Μεσσαπίας όπως και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, κρατάνε προς το παρόν μικρό καλάθι. http://www.servitoros.gr/news/view.php/29892/

Ανακοίνωσε επίσης “τριετές πρόγραμμα συμμόρφωσης” για τη ΛΑΡΚΟ, που δεν είναι βέβαια καθόλου άσχετη με την περιβαλλοντική κρίση της κεντρικής Εύβοιας. Το κατά πόσον είναι εφικτή η συμμόρφωση θα το συζητήσουμε παρακάτω. Είπε λοιπόν η Υπουργός:

“Στο Δήμο Μεσσαπίων βρίσκονται και οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, η οποία λειτουργεί στην περιοχή από το 1969, εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ανοιχτών επιφανειακών ορυχείων και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχουν δημιουργηθεί πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες μεγάλου βάθους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα ορύγματα καταλαμβάνουν πολύ μεγάλη έκταση του Δήμου Μεσσαπίων, από τον Νέο και Παλαιό Παγώντα ως τις Άκρες, τον Σταυρό, το Κοντοδεσπότι, την Αγία Σοφία, την Πλατάνα, την Αττάλη, τη Μονή Μακρυμάλλης και την Τριάδα.

Τα νερά των βροχοπτώσεων, μη έχοντας διέξοδο λιμνάζουν μέσα στους κρατήρες των ορυχείων και “εμπλουτίζουν” τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Έτσι έχουμε και το φαινόμενο της όξινης απορροής, λόγω της μακρόχρονης επαφής του “συσσωρευμένου” νερού με τα θειούχα χώματα των αποκαλύψεων, παρουσία ατμοσφαιρικού οξυγόνου”.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από αναλύσεις δειγμάτων απορριμμάτων εξόρυξης από τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ, νερού και διάσπαρτων βιομηχανικών αποβλήτων,  που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2010 κλιμάκια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η κα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε πρόγραμμα μέτρων συμμόρφωσης της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία, τριετούς διάρκειας, που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την άμεση αποκατάσταση των ήδη διαταραγμένων και εξοφληθέντων μετώπων, πρανών και εν γένει  μεταλλευτικών χώρων, σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης.
  • Την έγκαιρη και τεχνικά επιτυχή αποκατάσταση των σωρών απόθεσης στείρων που έχουν προκύψει (ιστορικές αποθέσεις) και όσες προκύπτουν από τις επιφανειακές εκμεταλλεύσεις της ΛΑΡΚΟ.
  • Την άμεση άντληση και επεξεργασία των όξινων απορροών από το σύνολο των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων της ΛΑΡΚΟ εως την οριστική τους εξάλειψη.
  • την υποβολή μελέτης, εντός του 2011, για την αναγνώριση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εξυγίανση του βυθού  στην περιοχή του λιμένα φόρτωσης στα Πολιτικά Εύβοιας από τυχόν απορρίψεις μεταλλεύματος στη θάλασσα και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
  • Την ορθολογική διαχείριση του συνόλου των ρευμάτων αποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα μέσω σύναψης συμβάσεων με αδειοδοτημένους φορείς για τη διαχείρισή τους, έως το τέλος του 2010.
  • Τη συνεχή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ποιότητας περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, νερά-υπόγεια και επιφανειακά) με την τοποθέτηση σύγχρονων μετρητικών και άλλων συστημάτων, στην περιοχή δραστηριότητας των μεταλλείων Ευβοιας της ΛΑΡΚΟ, από τις αρχές του 2011 και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
  • Την ενημέρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, επί των παραπάνω μετρήσεων και αναλύσεων, με ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία τους.
  • Την επιτήρηση και περιφρούρηση όλων των  μεταλλευτικών χώρων για τη μη απόρριψη επικινδύνων και μη στερεών ή/και υγρών αποβλήτων με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ Α.Ε., ενημερώνοντας τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές υπηρεσίες.

Σημειώνουμε αρχικά ως θετικό γεγονός ότι σήμερα ακούμε από το στόμα εν ενεργεία Υπουργού αυτό που μέχρι πριν από ένα-δυο χρόνια ήτανε θέμα ταμπού: ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην κεντρική Εύβοια. Είναι χάρη στους ενεργούς πολίτες που ανέδειξαν το πρόβλημα το ότι φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για “πρόγραμμα συμμόρφωσης” της ΛΑΡΚΟ. Κάτι είναι κι αυτό.

Το κατά πόσον είναι εφικτή η “συμμόρφωση” της ΛΑΡΚΟ είναι μια άλλη ιστορία. Επί δεκαετίες η ΛΑΡΚΟ επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για το περιβάλλον και τους νόμους του κράτους, με τις “πλάτες” του μεγαλύτερου μετόχου της, του Ελληνικού Δημοσίου – γιατί για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η ΛΑΡΚΟ χρησίμευε για το “βόλεμα” κομματικών φίλων και ψηφοφόρων, στελεχών και διευθυντάδων με δυσθεώρητους μισθούς που χρέωσαν τον Έλληνα φορολογούμενο με ένα χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Λέγεται και γράφεται κατά κόρον ότι οι “κακές επιλογές” (κοινώς ρεμούλα) των προηγούμενων διοικήσεων βούλιαξαν την άλλοτε “υγιή και κερδοφόρα” ΛΑΡΚΟ. Όμως πότε ήτανε υγιής επιχείρηση η ΛΑΡΚΟ; Όταν έβγαζε κέρδη ρημάζοντας το περιβάλλον, με άλλα λόγια “εξωτερικεύοντας” το κόστος προστασίας του; Όταν έβγαζε κέρδη για να πληρώνονται οι υπέρογκοι μισθοί των διευθυντών, αλλά δεν της περίσσευαν για να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του τριτοκοσμικού εργοστασίου μεταλλουργίας στη Λάρυμνα;

Σήμερα η καταχρεωμένη πια ΛΑΡΚΟ, που κρατιέται στη ζωή μόνο με δάνεια, πιστώσεις από τη ΔΕΗ και “ενέσεις” ζεστού χρήματος από το Δημόσιο, καλείται να πληρώσει για να αποκαταστήσει αμαρτίες 40 ετών. Το “πρόγραμμα συμμόρφωσης” που εξαγγέλθηκε περιλαμβάνει αποκατάσταση όλων των παλαιών και τωρινών εξορύξεων, των όξινων απορροών, του πυθμένα της θάλασσας στα Πολιτικά (αλήθεια, το πρόγραμμα συμμόρφωσης δεν περιλαμβάνει τη Λάρυμνα;) και συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος στην περιοχή των μεταλλείων της Εύβοιας (πάλι απουσιάζει η Λάρυμνα;).

Για το κόστος αυτών των επεμβάσεων και για το πού θα βρεθούν τα χρήματα δεν γίνεται καμία νύξη. Με τα σημερινά οικονομικά χάλια της ΛΑΡΚΟ είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να διατεθεί ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Και τι θα πράξει το ΥΠΕΚΑ αν η ΛΑΡΚΟ “δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις”;  Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κα Καραβασίλη δήλωσε πρόσφατα ότι “αν δεν συμμορφωθεί, η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει”. Θα το τολμήσει το Υπουργείο;

Το πλέον δυσοίωνο είναι ότι η νοοτροπία που οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ στη δεινή θέση που βρίσκεται φαίνεται ότι ζει και βασιλεύει και με τη σημερινή κυβέρνηση. Ενώ για όλους τους Έλληνες κόβονταν μισθοί και συντάξεις, ο νέος Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Μπαράκος έδινε το Μάρτιο πριμ παραγωγικότητας 5%! Τον Ιούλιο δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή εργαζομένου στη ΛΑΡΚΟ που κατήγγειλε όργιο κομματικών διώξεων από τη νέα διοίκηση. Και το Σεπτέμβριο ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της ΠΑΣΚΕ της ΛΑΡΚΟ και ενός βουλευτή που τόλμησε να καταθέσει ερώτηση για “προσλήψεις στη ΛΑΡΚΟ εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ”! Για ποια εξυγίανση και συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ μιλάμε;

Για την ιστορία, η ερώτηση του βουλευτή βρίσκεται εδώ, η ανοιχτή επιστολή/απάντηση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ εδώ, η ανταπάντηση του βουλευτή εδώ και η δεύτερη ανοιχτή επιστολή της ΠΑΣΚΕ προς τον βουλευτή εδώ.

Η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης γιατί έχει ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα: ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. H Υπουργός Περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει αυτό. Και αν δεν είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα το νόμο δεν θα έπρεπε να εξαγγέλει “προγράμματα συμμόρφωσης” που είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Δυστυχώς έχουμε την αίσθηση ότι oι εξαγγελίες περί συμμόρφωσης είναι απλά ευχολόγιο και ότι ίσως ο στόχος τους δεν είναι παράο εφησυχασμός της κοινής γνώμης για τα επόμενα χρόνια.


16 απαντήσεις στο “Ένα σχόλιο για το τριετές “πρόγραμμα συμμόρφωσης” της ΛΑΡΚΟ”

  1. Ένα βραχυ-μεσοπρόθεσμο πλάνο συμμόρφωσης είναι κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή. Αλλιώς η ΛΑΡΚΟ ή θα έπρεπε να συνεχίσει ως έχει ή να κλείσει εδώ και τώρα.

    Ορθώς υπονοείτε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση (και ανάληψη αντίστοιχης ευθύνης). Διότι το πρωταρχικό ερώτημα είναι: θέλουμε μια ΛΑΡΚΟ βιώσιμη (με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης) ή όχι;

    Προφανώς και η ΛΑΡΚΟ πρέπει να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως και κάθε επιχείρηση βέβαια. Μεγάλη ή μικρή…Ομως ευθύνη της ΛΑΡΚΟ για ρύπανση υπόγειων υδάτων δεν τεκμαίρεται από πουθενά και τα περί κρατήρων που ρυπαίνουν με όξινη απορροή κλπ είναι παντελώς αστήρικτα. Ούτε κάν μια μέτρηση του pH δεν είδαμε στα περιβόητα «δηλητηριώδη» «όξινα» ύδατα. Αντιθέτως, η γεωλογία της περιοχής συνηγορεί ότι όξινη απορροή και δημιουργία εξασθενούς χρωμίου (άλλο μπέρδεμα εδώ) σε περιβάλλον λατεριτών, είναι απίθανο να συμβαίνουν.

    Η ευθύνη επιχειρήσεων για παλαιές εκμεταλλεύσεις -προ του 1986- και δη…αναδρομικά, αποτελεί επίσης άλλη μια πρωτοτυπία. Όπως έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη, για αυτές τις εκμεταλλεύσεις, οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να δώσουν τα χρήματα στο κράτος, ώστε εκείνο να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις, μετά την εξόφληση. Το ότι το κράτος βέβαια δεν έκανε τίποτε είναι γνωστό, γι΄ αυτό και τα ρίχνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ. Τα περί νυν προσλήψεων κλπ αποτελούν αστειότητες, προφανείς παρενέργειες κοκκορομαχίας ομάδων κομματαρχών-συνδικαλιστών.

    Τέλος παραμένει μυστήριο το πώς θα γίνει η «…ορθολογική διαχείριση του συνόλου των ρευμάτων αποβλήτων» της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα εντός του 2010. Εδώ και 6 χρόνια, λύση για τη σκωρία (που είναι και μείζον ρεύμα αποβλήτων), δεν βρίσκεται, γιατί κάποιοι («οικολόγοι») δεν θέλουν να βρεθεί. Όπως λέει και η κα Καραβασίλη στο μπλογκ της (“Λάρυμνα, Μεσσαπία και ανάμεσά τους η Λάρκο”, 28 Μαίου 2010, http://oikomargarita.blogspot.com/2010/05/blog-post_7321.html):

    «…διαπιστώθηκε (τον Μάρτιο 2004) ότι η εταιρεία δεν διέθετε άδεια εναπόθεσης ή προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων στην θέση «Κοκκίνη»…και επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000€. Η υπόθεση έφτασε στα ποινικά δικαστήρια και βγήκε καταδικαστική απόφαση για την Λάρκο. Οι εκπρόσωποί της προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και το πρόστιμο δεν πληρώθηκε…Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Αύγουστο του 2005 χορήγησε στην εταιρεία περιβαλλοντική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία χερσαίου χώρου υγειονομικής ταφής, με στόχο την διευθέτηση της σκουριάς, σε έκταση 800 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, η οποία όμως βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, είναι δημόσια δασική και καυταφύγιο άγριας ζωής (της Αταλάντης) και…ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας που τάχθηκε υπέρ της προσφυγής…Τον Ιούλιο του 2007 η εταιρεία υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ αίτηση χορήγησης νέας άδειας για ΧΥΤΑ στη θέση Λιάβδα, πρόταση που επίσης συνάντησε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.»

    Δηλαδή: Όταν δεν έχει άδεια η ΛΑΡΚΟ είναι παράνομη. Όταν παίρνει άδεια, πάμε στο ΣτΕ και την ακυρώνουμε. Επιπλέον αντιδρούμε σε κάθε άλλη λύση που προτείνεται, επιστρατεύοντας αρχαιολογία, δάση, ορνιθολογία κλπ (τα έχουμε δεί και αλλού αυτά). Αφού δεν θέλουμε η σκωρία να διατίθεται στη θάλασσα ούτε σε ΧΥΤΑ στην ξηρά, διερωτάται κανείς πού θα διατεθεί…

    • Όταν η ΛΑΡΚΟ δεν έχει άδεια είναι παράνομη. Προφανώς.
      Όταν παίρνει άδεια, πάμε στο ΣτΕ και την ακυρώνουμε αν είναι παράνομη. Και αν η έκταση για την απόθεση της σκουριάς “βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, είναι δημόσια δασική και καυταφύγιο άγριας ζωής”, τότε προφανώς είναι παράνομη και πολύ καλά έκαναν αυτοί που προσέφυγαν στο ΣτΕ και την ακύρωσαν!!!

      Δηλαδή για να βρούμε χώρο να ακουμπήσει η ΛΑΡΚΟ τη σκουριά της, πρέπει να καταπατήσουμε όλους τους νόμους; Αν εγώ πάω να κάνω κάτι, οτιδήποτε, μέσα σε δάσος και αρχαιολογική περιοχή, θα με αφήσουν; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;;;

      Όσο για το τι είναι και τι δεν είναι τα απόβλητα της ΛΑΡΚΟ, δεν τα λέμε εμείς. Το Υπουργείο τα λέει. Αν έχετε στοιχεία για να τα αμφισβητήσετε κάντε το.

      • Εδώ χτίσατε ολόκληρο αυθαίρετο στο δάσος των Σκουριών και δεν τολμά κανείς να σας αγγίξει. Έχετε βλέπεις το δασαρχείο με το μέρος σας.

        Όχι κυρία μου, οι νόμοι δεν είναι ίδιοι για όλους…

          • Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο πώς είναι. Σημασία έχει ότι είναι αυθαίρετο, ή κάνω λάθος;

            Αν, λέμε τώρα, αν έχτιζε το ίδιο κτίριο π.χ. κάποια μεταλλευτική εταιρεία θα είχε γίνει χαμός από πλευράς «οικολόγων».
             
            Εσείς όμως έχετε επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου στην περιοχή και κάνετε ότι θέλετε. Τολμά κανείς να σας μιλήσει;

            Όχι κυρία μου, οι νόμοι δυστυχώς δεν είναι ίδιοι για όλους. Χαιρετισμούς και στο δασαρχείο…

  2. Γιά τα στοιχεία που λέτε θα παραπέμψω στις δειγματοληψίες των ίδιων των Επιθεωρητών. Αναλυτική απάντηση επί του θέματος στο:

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=77591785465963840&postID=3855081928156144555

    Το νεράκι της πηγής είχε βρεθεί τον Ιούλιο πεντακάθαρο και πόσιμο, συνεπώς δεν τεκμαίρεται ρύπανση υπόγειων υδάτων λόγω ΛΑΡΚΟ. Τα υπόλοιπα είναι γιά κατανάλωση στα ΜΜΕ.

    Οπως σας έχω κατ’ επανάληψη συμβουλεύσει μην επεκτείνεσθε σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία δεν κατέχετε. Αλλο συνέντευξη τύπου πολιτικού προσώπου κι άλλο χημεία και γεωλογία.

    Το πιό ωραίο που είπατε ήταν γιά το αν θα σας άφηναν να κάνατε κάτι μέσα σε δάσος ή αρχαιολογική περιοχή. Εχετε δεί ή ακούσει ποτέ κάτι γιά αυθαίρετα;

    • Το πιο ωραίο ήταν αυτό με τα αυθαίρετα. Επειδή μερικοί παρανομούν, ας γενικεύσουμε την παρανομία και με τη βούλα του κράτους! Εύγε!!!

      • Δεν ξέρω αν το βλέπετε εσείς έτσι. Θα ταίριαζε στο ύφος αυτού του μπλογκ. Εγώ πάντως πιστεύω ότι όλοι πρέπει να σέβονται του νόμους.

  3. πράγματι ….οπως και να σε λενε …stinger

    έχεις “δίκαιο”

    ..αυτό βλέπει και ο λαός της περιοχής και ονειρεύεται το χρυσό …
    δίχως να δει χρόνια τώρα …..ένα ολόκληρο δάσος , μια κοινωνική ,εθνική ,τοπική ,ιδιωτική ….αξία τον Κακαβο …….που έχει απαξιωθεί εγκληματικά και μπαμπέσικα ….με την βούλα του σχετικού Νόμου και της Ελληνικής Βουλής παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας ..και
    1 ο δασάρχης αρμόδιος …για την προστασία αυτής της αξίας ..κάθεται στην καρέκλα του …και πληρώνετε κανονικά χρόνια τώρα ..περιμένοντας την “δικαια” σύνταξη του …,
    2.ο “εμπνευστής και ευεργέτης “του Νόμου και περιοχής το
    ” χρυσό παιδί”..δίχως ντροπή ετοιμάζετε και διεκδικεί…. πάλι δημόσια καρέκλα …δίχως να έχει αντιληφθεί ακόμα … το κατόρθωμα του
    3.ο “αξιότιμος” Νομάρχης ..και αυτός ..εγκρίνει… της ομελέτες…. από αεροφωτογραφίες ..ως Μ. Π.Ε.

    μετά οι πολίτες ακούνε εσένα ..σωστά…. και επιστήμονας που από χημεία και γεωλογία.γνωρίζεις ..και με παρατσούκλι παραμένεις χρόνια τώρα ..άρε ΜΕΓΆΛΕ …

  4. μια εξομολόγηση

    [by stinger]

    Ως γνωστόν το ίδιο το ευρύτερο Κράτος είναι μέγας παραβάτης. Από τα Δημόσια Εργα μέχρι τις χωματερές και τα αστικά λύματα. Αλλοτε κλείνει τα μάτια σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως είναι οι εμπρησμοί των δασών και η άναρχη δόμηση, κι άλλοτε “ενθαρρύνει” τη ρύπανση. Ούτε κάν δασολόγιο δεν υπάρχει. Ακόμη και η νομοθεσία μας ασθμαίνει για να προφθάσει να εναρμονισθεί (με παροιμιώδεις καθυστερήσεις) με την ΕΕ……

    • Η λίστα με τις δέκα πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας (του 2009 είναι στο http://www.greenpeace.org/greece/news/deh. Όποιος έχει του 2010 ας τη στειλει) έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η ΔΕΗ, …η ΔΕΗ και η ΔΕΗ! Προφανώς αφού έχουνε πάρει ξεχωριστά τον κάθε ΑΗΣ και έτσι δεν μένει χώρος στη λίστα για τα άλλα “λουλούδια” της πατρίδας μας. To Aλουμίνιο ας πούμε, πού είναι; Η ΛΑΡΚΟ δεν ήταν στην περσινή λιστα, φαίνεται ότι φέτος έγινε η συγκλονιστική ανακάλυψη ότι η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει και όχι μόνο μπήκε στο ΤΟΡ-10 αλλά πήγε κατευθείαν στην 6η θέση! Άντε και εις ανώτερα!

      Η ΛΑΡΚΟ λοιπόν είναι η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως αυτό αφορά ΜΟΝΟΝ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα γιατί σ’αυτήν την καταπληκτική χώρα που ζούμε κανείς δεν υπολογίζει τους ρύπους στα στερεά και τα υγρά απόβλητα! ΄

      Κι έχεις μετά τον stinger να προσπαθεί να βγάλει λάδι τη ΛΑΡΚΟ γράφοντας μόνο για το εξασθενές χρώμιο, επειδή είναι (ας πούμε) ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Για όλα τ’αλλα τουμπεκί…

      Καλό το ερώτημα αν “θέλουμε μια ΛΑΡΚΟ βιώσιμη (με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης) ή όχι”… Με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης (sic) λοιπόν άστο, γιατί δεν βγαίνει. Tι να συζητήσουμε; Τα οικονομικά της; Το περιβάλλον; Την κοινωνία; Το παρακάτω δεν το έχουμε γράψει εμείς ή κάποιος επάρατος “οικολόγος” αλλά οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ:

      “Γνωρίζετε την περιβαλλοντολογική και οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται; Μια απλή επίσκεψη στην Λάρυμνα ,στο Κόκκινο ,στα Ψαχνά και τα Σέρβια είναι αρκετή. Η τεράστια οικολογική καταστροφή ,η διαρκής όχληση από εκρήξεις και σκόνες , οι απαλλοτριώσεις περιουσιακών στοιχείων και η μεγάλη οικονομική ζημιά σε Κτηνοτροφία και Γεωργία…”.

      Εσύ stinger, πού πας να δικαιολογήσεις τ’αδικαιολόγητα;;;

  5. 1. Τα περί CO2 και κλιματικής αλλαγής αποτελούν το χειρότερο παγκόσμιο οικολογικό παραμύθι και έχουν καταρρεύσει με πάταγο εδώ και καιρό, είναι βέβαια δικαίωμά σας να το συνεχίζετε. Περισσότερα για την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη στην Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

    2. Το κράτος είναι από μόνο του μέγας περιβαλλοντικός παραβάτης, φυσικός και ηθικός «αυτουργός». Ανάμεσα στις παρασπονδίες του είναι φυσικά και η ανοχή/ενθάρρυνση της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης. Δεν είδα κανέναν «οικολόγο» να ανησυχεί για το θέμα. Τι δάση και αρχαιολογία λέμε τώρα !…Τα δάση καίγονται από μόνα τους; Ή μήπως όσοι χτίζουν αυθαίρετα και βρίσκουν αρχαία πάνε να ενημερώσουν την…Αρχαιολογική υπηρεσία;

    3. Διφορούμενη έννοια το εξασθενές χρώμιο; Χμμμ…Θα βρείτε το μπελά σας, προσέξτε μην σας ακούσουν οι «οικολόγοι» του Ασωπού, αυτοί είναι σίγουροι πως είναι ξεκάθαρη έννοια !

    4. Είδα αναφορά στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (;) Για να δούμε τι λένε στο:
    http://www.servitoros.gr/news/view.php/29974/

    5. Βιωσιμότητα ΛΑΡΚΟ: Η κοινωνία την θέλει (δεν άκουσα κανέναν από εκεί να λέει ότι δεν τη θέλει), περιβαλλοντικές λύσεις υπάρχουν (αλλά απαιτείται και ρεαλισμός), το οικονομικό όμως είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αλλά: πρώτα ξεκινάς με την (πολιτική) βούληση ότι ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ. Διότι αν δεν θέλεις να το εξετάσεις και να το παλέψεις, θα βρίσκεις χίλιες δικαιολογίες και κακά. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

    Όπως έχω γράψει και αλλού, αν η ΛΑΡΚΟ κλείσει, αυτό θα γίνει είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης (ή καλύτερα θάρρους) είτε λόγω οικονομικών. Σε χαλεπούς καιρούς, με την οικονομία σε καθοδική τροχιά και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν μπορείς να συντηρείς για πολύ καιρό ένα μεγάλο μαγαζί που μπαίνει μέσα. Σε αυτή την περίπτωση όμως είμαι περίεργος να δώ τι θα λένε τότε, όσοι δεν ήταν (πολιτικά) θαρρετοί κι αν θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί…Τα ανωτέρω προφανώς δεν αφορούν τους «οικολόγους», αυτοί ούτως ή άλλως βιομηχανία δεν θέλουν.

  6. αναρωτιέμαι πράγματι ως πολίτης αυτού του κόσμου ..αλλά και τόπου …τι έχει μεγαλύτερη δυνατότητα για το κεφάλαιο και αξία …..η επαναφορά στην πραγματική οικονομική αξία ο συνειδητά απαξιωμένος πλούτος ….δασικός ,γεωργικός ,θαλασσής ,ζωικός της Β.Χαλκιδικής που δημιούργησε ο πολιτισμός μας ..σε συμβίωση με την φύση αιώνες τώρα ..η η εφαρμογή μεσώ ολοκληρωτικής καταστροφής μέσα σε μια γενιά (?)σύμφωνα με την επιταγή του Νόμου Σημιτη -Παχτα των …ψυχασθενικών υποχρεώσεων τους …. και ονείρων….. .Έχουμε αυτό το δικαίωμα ..και ποιος μας το παραχώρησε ..Και σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα επιτέλους … ο κάθε κάτοικος αυτού του ξεχωριστού τόπου .Χαίρεται

  7. και μετά την σημερινή αύξηση τιμής διάθεσης ξύλου για καύση κατά 23% ..με ταυτόχρονη μείωση μερίδας από 8 κυβικά σε 6 …οι χωροφύλακες ..του τόπου θα πιάσουν δουλειά (πρέπει να εφαρμοστή απο την σοσιαλιστηκή κυβέρνηση μας και η συνυπευθυνότητα ..στην “αρπαχτή” ..παλιά μου τέχνη κόσκινο) …έπονται αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και Η/Ε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.