Επεκτείνεται η τοξική διαρροή από μεταλλείο χαλκού της Κίνας – 1.900 τόνοι νεκρών ψαριών


Πηγή: physorg.com

http://cdn.physorg.com/newman/gfx/news/hires/toxicpolluti.jpg

Η διαρροή τοξικής ρύπανσης από ένα μεταλλείο χαλκού που λειτουργεί η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της Κίνας Zijin Mining Group, έχει εξαπλωθεί και σε μια δεύτερη επαρχία και απειλεί τον κλάδο της αλιείας εκεί.

Δηλητηριώδη υγρά απόβλητα από το ορυχείο χαλκού στην επαρχία Fujian έχουν ρυπάνει τον ποταμό Ting – μια σημαντική υδάτινη οδό στα νοτιοανατολικά της χώρας – και έχουν εισέλθει τώρα στην γειτονική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών περιβαλλοντικών αρχών, η ρύπανση “θέτει μια μεγάλη πρόκληση για την τοπική ιχθυοκαλλιέργεια”, αναφέρει η China Daily.

Η Zijin, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Κίνας, εξέδωσε ανακοίνωση όπου απολογείται για το ατύχημα της 3ης Ιουλίου – η οποία σκότωσε περίπου 1.900 τόνους ψαριών – και για την “κακή διαχείριση” εκ μέρους της των πληροφοριών σχετικά με τη διαρροή. Η Zijin είπε ότι η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εταιρεία, για πιθανή παραβίαση των κανόνων δημοσιοποίησης πληροφοριών.

«Το δίδαγμα από αυτό το περιστατικό είναι επώδυνο και οι δαπάνες είναι υψηλές,” η Zijin είπε στη δήλωση.

Κατά τη διάρκεια της ταχείας επέκτασης της, η Zijin “ήταν υπερβολικά σίγουρη για τον εαυτό της, δεν είχε επίγνωση των κινδύνων από κρίσεις και δεν διαχειρίστηκε σωστά την ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας, οικολογικού οφέλους και δημοσίου συμφέροντος».

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχική διαρροή των 9.100 κυβικών μέτρων αποβλήτων από μια λεκάνη λάσπης είχε περάσει στον ποταμό Ting, μέσω ενός “παράνομα κατασκευασμένου καναλιού”.

Η εταιρεία αρχικά κατηγόρησε τις ισχυρές βροχοπτώσεις για την τοξική διαρροή, αλλά τα ευρήματα της προκαταρκτικής κυβερνητικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν αργότερα αποδεικνύουν ότι η Zijin είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις ότι η ροή των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου ήταν πολύ υψηλή.

Οι ερευνητές βρήκαν η εταιρεία είχε αγνοήσει την προειδοποίηση της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι χρειαζόταν επισκευές στο αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών.

Επιπλέον 500 κυβικά μέτρα λυμάτων εισχώρησαν στον ποταμό Ting αργά την Παρασκευή, αλλά η διαρροή γρήγορα περιορίστηκε, ανέφερε η εφημερίδα China Daily την Δευτέρα, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας.

Η Zijin επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τρεις διευθυντές της εταιρείας για τη διαρροή. Τρεις τοπικοί αξιωματούχοι έχουν απολυθεί, και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης έχει ανακληθεί εν αναμονή περαιτέρω έρευνας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είπε.


16 απαντήσεις στο “Επεκτείνεται η τοξική διαρροή από μεταλλείο χαλκού της Κίνας – 1.900 τόνοι νεκρών ψαριών”

  1. Μεγάλη επιτυχία η σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία της Μ. Παναγίας! Μια χαρά τα καταφέρατε. Στρέψατε όλους τους κατοίκους εναντίον σας. Μαζέψατε και τις ψιλές σας, εσείς όλοι, που το παίζετε σωτήρες του τόπου.

    Αρκετό καιρό σας ανέχτηκαν οι Μεγαλοπαναγιώτες. Σήμερα δεν άντεξαν άλλο και ξέσπασαν. Καλά να πάθετε. Σας έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν σας θέλουν.

    Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί, μετά από τόση προπαγάνδα, τόσες αφίσες – όλη την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη είχατε αφισοκολλήσει – το χωριό σας αγνόησε τόσο επιδεικτικά; Μήπως επειδή αυτά που λέτε δεν ενδιαφέρουν πλέον κανέναν; Μήπως επειδή σας έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό απλά μέχρι τώρα δεν αντιδρούσαν; Μήπως επειδή πολύ απλά δεν έχετε κανέναν με το μέρος σας;

    Μαζευτήκατε 15-20 προβοκάτορες “οικολόγοι” (οι οποίοι κατα τ’ άλλα σε εκδηλώσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δηλώνουν “κάτοικοι” και “τοπική κοινωνία”) στην πλατεία της Μ. Παναγίας για να εξηγήσετε στους πραγματικούς κατοίκους του χωριού ότι θα πρέπει να μείνουν άνεργοι επειδή εσείς έτσι το θέλετε; Και δεν φτάνει αυτό, αλλά δε σεβαστήκατε ούτε τις μνήμες των νεκρών του χωριού.

    Πώς περιμένατε δηλαδή να αντιδράσουν οι Μεγαλοπαναγιώτες; Δε λέτε καλά που δεν ήταν περισσότεροι εκεί…

    Για να δούμε τώρα, θα τολμήσετε να ξαναεμφανιστείτε;

    • Προβοκάτορας είσαι, ψέματα λες… Δυστυχώς για σένα, όλοι ξέρουν τι έγινε χθες στη Μ. Παναγία.
      Ακούστηκαν αλήθειες και Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ.
      Και χθες είδαν όλοι ότι το μόνο που έχετε να αντιπαρατάξετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η ΒΙΑ!

      • Όταν κάποιοι δεν σέβονται ούτε τη μνήμη των νεκρών, παρά τους χρησιμοποιούν μονο για να πετύχουν το σκοπό τους, δεν μπορούν να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες.

        Και μια και αναφερθηκες σε αλήθειες, τα προβλήματα αρχίζουν όταν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει την υποκειμενική του αλήθεια ως αντικειμενική και απόλυτη. ´Οπου κυριαρχουν τα δόγματα και υποφέρει η δημοκρατία.

  2. Καλά που τα είχες πιεί;Και έβλεπες και όνειρο κατά πως το ήθελες…..Ήσασταν 5-6 νταήδις…..και μαζέψατε και τις ψιλές σας……Θεωρείς ότι αυτοί που κάνουν εντεταλμένη υπηρεσία είναι όλο το χωριό;άχ κατακαημένη Αναστασιά………..

  3. Αυτό πάλι είναι καινούργιο!!!Κούκος είσαι ή μπούφος???Όποιος λέει τα πράγματα όπως είναι, οπωσδήποτε είναι μαστουρωμένος…..Γιατί δεν σας βολεύει η αλήθεια……… ότι το χωριό θέλει να ξεκουμπιστείτε και να γίνετε άφαντοι κι εσείς και η εταιρεία σας και το καλό σας…..

  4. Έλα που δεν είναι αυτή η αλήθεια. Αν ήταν ετσι θα είχατε σύσσωμο το χωριό μαζί σας. Δεν το είχατε. Ούτε θα το έχετε. Όλα τ´ αλλά είναι φουμαρα.

    • Είναι 2-3 συγκεκριμένα και ΓΝΩΣΤΑ άτομα (5-6 λέει το σκουλήκι) που πάνε σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τα μεταλλεία για να κάνουν φασαρίες. “Αυθορμήτως” πάντα… Κουβαλάνε μαζί τους και μερικούς ακόμα που δεν είναι από τη φύση τους τραμπούκοι, αλλά τους έχουν πει ότι παίζεται η δουλειά τους και πάνε και φωνάζουν κι αυτοί, σαν αγέλη, μαζί με τους 2-3 μπροστάρηδες.

      Μπουκάρουν στα Δημοτικά Συμβούλια, γιουχάρουν, απειλούν, διαλύουν συνεδριάσεις, δέρνουν όποιον δεν γουστάρουν, πάνε στις εκδηλώσεις των “αντιπάλων” και τα κάνουν λίμπα. Ένα επεισόδιο αυτού του σηριαλ που κρατάει χρόνια στην περιοχή μας είδαμε προχθές στη Μ.Παναγία. Στην Ιερισσό έχουμε δει πολύ χειρότερα πράγματα που δεν σας συμφέρει να τα θυμίσω.

      Το χαρακτηριστικό με όλους αυτούς τους τσαμπουκαλήδες είναι ότι αν τους πεις “έλα, πάρε το μικρόφωνο να πεις ότι θέλεις”, όπως έγινε και προχθες στη Μ. Παναγία, λένε “όχι, εγώ δεν θέλω να μιλήσω”!!! Ε τότε τι θέλετε; Να κατατροπώσετε τους αντιπάλους σας με τη δύναμη της φωνής σας και με σωματική βία; Έτσι θα πάρετε με το μέρος σας τον κόσμο;

      Υπάρχει μια τέτοια μικρή ομάδα στη Μ. Παναγία που είναι υπέρ του μεταλλείου στις Σκουριές, και στην Τσικάρα και στη Φισώκα και οπουδήποτε αλλού, αρκεί να έχουνε δουλειά. Σαφώς είναι κι αυτοί μέρος της τοπικής κοινωνίας, όμως αν πιστεύεις ότι αυτοί είναι όλοι οι Μεγαλοπαναγιώτες, να σε δει κάνας γιατρός.

      Επίσης, έχω νέα για σένα. Οι εποχές άλλαξαν. Δεν αρκεί να έχετε μαζί σας τη Μ.Παναγία, δεν αρκεί να έχετε το Στρατώνι, δεν αρκεί η Στρατονίκη. Για να περάσει το Επενδυτικό Σχέδιο, πρέπει να έχετε μαζί σας όλο το νέο, μεγάλο Δήμο “Αριστοτέλη”. Δηλαδή θα πρέπει εκτός από το Μεγαλοπαναγιώτη να πείσετε και τον Ιερισσιώτη και το Γοματιανό και τον Πυργαδικιώτη και τον Στανιώτη και το Νεοροδιάτη και τον Ουρανουπολίτη.

      Σας βλέπω να έχετε μεγάλα προβλήματα μπροστά σας… Όλους θα τους δείρετε πια; Δεν θα πρέπει κάποτε να απαντήσετε με επιχειρήματα σε αυτούς που λένε ότι η περιοχή μας θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά από το Επενδυτικό Σχέδιο;

      • Δεν επρόκειτο για 2-3 «γνωστά άτομα, τα οποία πάνε σε εκδηλώσεις για τα μεταλλεία…», αλλά για πολύ περισσότερους αγανακτισμένους εργαζόμενους που έβλεπαν τη δουλειά τους να απειλείται από κάποιους ανεγκέφαλους και προκλητικούς «οικολόγους» που δεν έχουν να τους προτείνουν καμία εναλλακτική.

        Λες ότι «μπουκάρουν στα Δημοτικά Συμβούλια, γιουχάρουν, απειλούν…» κλπ.
        Η συμπεριφορά του σκληρού πυρήνα των «οικολόγων» της περιοχής είναι διαφορετική; Δεν πάνε οι ίδιοι 10 – 15, ως περιφερόμενος θίασος, σε όλες τις εκδηλώσεις, ημερίδες, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, που έχουν σχέση με ορυκτό πλούτο, με σκοπό να τα κάνουν μπάχαλο; Σε μερικές περιπτώσεις το έχουν καταφέρει μάλιστα, αφήνοντας τις χειρότερες εντυπώσεις και βλάπτοντας το ίδιο το οικολογικό κίνημα…

      • Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι άλλαξε το σκηνικό. Όχι όμως προς την κατεύθυνση που λες εσύ. Θα σου το εξηγήσω μ’ ένα απλό παράδειγμα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διοργανώθηκε ένα τριήμερο στο δάσος των Σκουριών ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Δεν γνωρίζω αν οι διοργανωτές μιλούν για επιτυχία των εκδηλώσεων, δεν είδα μέχρι τώρα κάτι σχετικό. Αν τα πράγματα όμως είναι όπως τα λες και το «οικολογικό κίνημα» έχει μαζί του όλο το Δήμο Αριστοτέλη, θα έπρεπε εκεί να είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Μετά από μία τέτοια επικοινωνιακή καμπάνια, αφίσες κακό… Απ’ ό,τι ακούγεται, μάλλον το αντίθετο συνέβη.

        Σκέψου όμως τώρα τι θα γινόταν, αν διοργάνωνε η κακιά εταιρεία ένα εορταστικό τριήμερο στις Σκουριές, για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εκεί «με μουσική, καλό φαγητό, καθαρό οξυγόνο» και ανακοίνωνε στις αφίσες της ότι θα γίνουν και 1.000 νέες προσλήψεις. Με το χέρι στην καρδιά, πόσοι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη λες ότι θα εμφανίζονταν στο βουνό; Δε θα σου πω εγώ, το αφήνω στη φαντασία σου…

        • Πόσοι θα πήγαιναν αν το διοργάνωνε η εταιρεία; Ουουου… Θα τους κουβαλούσε η εταιρεία, κι αυτούς και τις οικογένειές τους και τα σχολεία του Στρατωνίου και το ΚΑΠΗ, θα είχε αργία στο Στρατώνι, θα έδιναν στους εργαζόμενους και ειδική άδεια – όπως τους δίνει για να πάνε σε Νομαρχιακά Συμβούλια, ξέρεις εσύ. Θα βάζανε λεωφορεία, θα το διαφημίζανε από την τηλεόραση, φιέστα κανονική.

          Θα τους κουβαλούσε λοιπόν όλους αυτούς πάνω στο βουνό με μουσικές και πανηγύρια για να απολαύσουν τη φύση και το καθαρό οξυγόνο των Σκουριών, γιατί θα ήταν η τελευταία φορά που θα τα έβλεπαν. Γιατί την επόμενη χρονιά οι Σκουριές θα ήταν εργοτάξιο, βαριά βιομηχανία, εμπόλεμη ζώνη. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ!

          Εγώ σου λέω ότι θα πηγαιναν και πάρα πολλοί εντελώς ανυποψίαστοι. Γιατί δυστυχώς υπάρχει ακόμα πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να γίνει εκεί πάνω. Θα πήγαιναν λοιπόν απλά για την εκδρομή, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τζάμπα μεταφορά, τζάμπα φαΐ, τζάμπα διασκέδαση, γιατί να μην πάνε; Οι περισσότεροι από αυτούς θα έβλεπαν για πρώτη φορά το μαγικό τοπίο του Κακάβου. Και για τελευταία, αν καταφέρετε να τον καταντήσετε μια τρύπα.

          Όμως, μη χαίρεσαι και φαντάζεσαι “έναρξη των εργασιών” στο βουνό. Θα σου θυμίσω την φιέστα εγκαινίων της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα. Αν νομίζεις ότι στις Σκουριές θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για σας, γελιέσαι.

  5. ΚΟΥΚΟΥΥΥ! Μάλλον κούκος της συμφοράς είσαι! Έχεις μπερδέψει τη ζωή μας με το ποδόσφαιρο! Πάντως για χούλιγκαν ότι πρέπει σε κόβω!
    Εγώ είμαι Αθήνα και δεν ξέρω τι έγινε. Μόνο ένα ξέρω: Πήγατε στη συγκέντρωση των οικολόγων για να ρίξετε λέει, μερικές ψιλές! Μπράβο! Μετά, γράφετε και σχόλιο και καμαρώνετε για τις ψιλές. Ξαναμπράβο! Και η … κατάληξη??? Απειλείτε θρασύτατα μην τυχον και ξαναέρθουν οι οικολόγοι!! Αριστα!
    Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα:
    ΤΡΕΙΣ ΚΙ ΕΞΗΝΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ, ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΤΕ!!
    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  6. Η τρόικα αντικατάστησε την “κυβέρνηση”. Η Βουλή κατάντησε θέατρο σκιών. Ξεπούλησαν την ανεξαρτησία μας, την αξιοπρέπειά μας, τα όνειρά μας! Και οι στίνκηδες εκεί! Καμαρώνουν τ αφεντικά τους!
    Ρε αει σιχτίρ αρουραίοι…
    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  7. Το παλιό εκείνο βιβλίο του Γιάννη Δημαρά “Ο τέτοιος μας δείχνει το δρόμο της αυτής” κατάγραψε το σύνθημα:
    “Οι τοίχοι έχουν αυτιά γιατί τ’ αυτιά σας έχουν τοίχους”
    Ξυπνήστε!!
    http://www.youtube.com/watch?v=YLy88dZNKvw

    Ιδού και το ξυπνητήρι!!!

    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.