Tοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία σε ποταμό που εκβάλει στον Έβρο


Νεκρά ψάρια πλέουν στο ποτάμι Luda Yana Banska που καταλήγει στον ποταμό Maritsa/Έβρο κοντά στην πόλη Pazardzik και για απόσταση 10 χλμ. Μετά από βιομηχανικό ατύχημα στις 16 Ιουνίου στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel Medet, δηλητηριώδεις χημικές ουσίες στον ποταμό έθεσαν σε συναγερμό τους πολίτες.

Μετά τις βροχές το βράδυ της Τρίτης 15ης Ιουνίου και με τα κανάλια αποστράγγισης του χώρου απόθεσης αποβλήτων να μην λειτουργούν αποτελεσματικά, βαρέα μέταλλα και όξινα νερά μεταφέρθηκαν στον ποταμό Asarelska και μετά στον ποταμό Banska Luda Jana. Η πηγή της ρύπανσης επιβεβαιώθηκε ότι είναι το συγκρότημα Assarel Medet.

Σύμφωνα με τις κινήσεις πολιτών, εδώ και δύο δεκαετίες η παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού της Assarel Medet δηλητηριάζει περιοδικά το ποτάμι, κι αυτο με τη σειρά του ρυπαίνει τον ποταμό Εβρο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρεία παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων των χωριών Μπάτα, Μπάνια και Πόπιντσι.

Διαπιστώθηκε ότι η καταρρακτώδης βροχή αύξησε την επιφανειακή απορροή, ενώ τα κανάλια αποστράγγισης ήταν μερικώς γεμάτα από πέτρες και ιζήματα.

Η διοίκηση της εταιρείας καθάρισε τα κανάλια, όμως επιμένει ότι όταν σημειώθηκε το ατύχημα το εργοστάσιο εμπλουτισμού ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους. H εταιρεία δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις αρχές για το ατύχημα, η είδηση όμως διαδοθηκε μέσω διαδικτύου και αναφέρθηκε και από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Ιδιοκτήτης του μεταλλείου είναι ο Luchezar Tsotsorkov ο οποίος είναι επίσης και Πρόεδρος του Βουλγαρικού Επιμελητηρίου Μεταλλείων και Γεωλογίας!

http://www.btv.bg/news/bulgaria/bedstvia-avarii/story/867295103-Himikali_otroviha_ribata_v_reka_Banska_Luda_Yana.html.

http://evrosgreens.blogspot.com/2010/06/blog-post_19.html


8 απαντήσεις στο “Tοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία σε ποταμό που εκβάλει στον Έβρο”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Asteris Masouras, Eleni Gagali, Nadin Bukovo, doleros, antigold and others. antigold said: Tοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία σε ποταμό που εκβάλει στον Έβρο http://is.gd/cXg5f […]

  2. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο άδικα!

    Πετάμε μια φωτοβολίδα για τοξικό ατύχημα και δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των αναλύσεων!!!

    Εν ολίγοις, τα νερά του Έβρου είναι ΟΚ!

    http://www.nomevrou.gr/ecportal.asp?id=4083&nt=105&lang=1

    • Διάβασες πουθενά, στο δικό μας blog, ότι τα νερά του Έβρου δεν είναι ΟΚ?

      Τις φωτοβολίδες άστες κατά μέρος, γιατί δεν ήταν φωτοβολίδα. ΤΟΞΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ήταν και δεν το αρνήθηκε ούτε η εταιρεία – απλά το έριξε (ως συνήθως) στο Θεό! Απόδειξη είναι τα νεκρά ψάρια. Έχω κι άλλες φωτογραφίες, να τις ανεβάσω?

    • Άσε τις τρομοκρατίες και δες την υποτιθέμενη πολιτική προστασία που κοιμάται και από τις δύο πλευρές των συνόρων.Ο αντινομάρχης Έβρου την Δευτέρα το πρωί (5 ημέρες μετά το ατύχημα !!) έπαιρνε τηλέφωνο σε πολίτες που έβγαλαν σε τοπικό ιστολόγιο την είδηση γιατί δεν είχε ιδέα για το περιστατικό.Αν δεν είχε σταλεί δελτίο τύπου από το συγκεκριμένο ιστολόγιο σε όλα τα τοπικά μέσα της Θράκης δεν θα έπαιρναν χαμπάρι οι τοπικές αρχές ούτε κα σήμερα ακόμα.Επιπλέον η είδηση έγινε αρχικά γνωστή και πάλι από πολίτες της Βουλγαρίας και όχι από κάποια επίσημη αρχή της Βουλγαρίας και αυτό είναι το χειρότερο,που είναι οι περίφημες διασυνοριακές συνεργασίες της Νομαρχίας Έβρου;Και τέλος ας μας πει η Νομαρχία Έβρου πως ελέγχει τα νερά ,τι επιστήμονες και τι μέσα έχει και κάθε πότε γίνεται έλεγχος……..Τώρα πόσο οκ είναι τα νερά του Έβρου σε καθημερινή βάση…..άστο καλύτερα!

      • Έτσι ακριβώς είναι. Η εταιρεία δεν ενημέρωσε κανέναν και το γεγονός έγινε γνωστό χάρη σε πολίτες της Βουλγαρίας. Αφού γυρίσαν τα ψάρια ανάποδα, η εταιρεία “φιλοτιμήθηκε” να φτιάξει το βουλωμένο κανάλι όμως δεν είπαν τίποτα, όχι σε εμάς που είμαστε μακρυά (λέμε) αλλά ούτε στους κατοίκους των περιοχών γύρω από το ποτάμι.

        Όλες αυτές τις μέρες, οι Βουλγαρικές αρχές (όπως και οι Ελληνικές) κοιμόταν ύπνο βαθύ. Ούτε ασχολήθηκαν να καθαρίσουν την περιοχή από τα νεκρά ψάρια που είναι τροφή για ζώα και πουλιά. Ούτε έγινε γνωστό ποια ήταν η χημική ουσία που σκότωσε τα ψάρια. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε – και να μην τολμήσει κανείς να μιλήσει για “παραπληροφόρηση”!!!!!

        Ας μην συζητήσουμε πόσα τέτοια περιστατικά δεν τα παίρνει είδηση κανείς γιατί κουκουλώνονται αμέσως, φυσικά με την ευγενική συνδρομή των τοπικών αρχών! Τα μόνα που μαθεύονται τελικά είναι αυτά που είναι πολύ χοντρά για να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Κάτι Μπάια Μάρε, κάτι κόλπος του Μεξικού, κάτι Μποπάλ… τέτοια πράγματα. Έχει βουίξει το σύμπαν για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της “μεγάλης” ΒΡ!

        Citizen (του Έβρου υποθέτω) είδες την αναρτησή μας για την Κίρκη; http://antigoldgr.org/blog/2010/06/23/skarpelis_kirki/

  3. Ε, πραγματικά ξεπεράσατε κάθε όριο!
    Ένα ¨τοξικό ατύχημα¨που είδατε μόνο εσείς και οι συνάδελφοι σας οικολογίσκοι της Βουλγαρίας και το συγκρίνετε με Μομπάλ και κόλπο του Μεξικό. Ξεχάσατε να το συγκρίνετε με Σεβέζο και Τσερνομπίλ!!!
    Η απόλυτη παραπληροφόρηση!!!
    Σας παρέπεμψα στα αποτελέσματα των αναλύσεων στον Έβρο που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!!
    Εσείς το βιολί σας!
    Όπου ψοφάει ψάρι βλέπετε διαρροή σε μεταλλείο!!
    Στην Κορώνεια που ψοφάνε τα ψάρια άραγε ποιό μεταλλείο να φταίει?
    Οι απαντήσεις σας είναι εντυπωσιακά κενές περιεχομένου!!
    Από τη μιά μας λέτε ότι έγινε τοξικό ατύχημα και ταυτόχρονα μας λέτε ότι τα νερά του Έβρου είναι εντάξει!!!
    Πραγματικά δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί σας στα σοβαρά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.