H ημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και μεταλλευτικών επιχειρήσεων για τους “ορυκτούς θησαυρούς” της Β. Ελλάδας


IMG_0128 IMG_0136

Δύο εικόνες από την ημερίδα για τους “Θησαυρούς της Β. Ελλάδας”. Κούτρας- Στρατουδάκης από τη μια και από την άλλη οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην καταστροφή.

Το Σάββατο 29 Μαϊου η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ διοργάνωσε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Οι θησαυροί της βόρειας Ελλάδας”. Η συνολική εποπτεία της ημερίδας ανήκε στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ο οποίος προσδιόρισε και τους στόχους της ημερίδας: να παρουσιάσει την μεταλλευτική εκμετάλλευση και ειδικά των κοιτασμάτων χρυσού, σαν τον μοχλό της εξόδου της χώρας από το φάσμα της χρεωκοπίας. Και να “τιθασεύσει” τις δύστροπες τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν δυναμικά στην πραγματοποίηση των στόχων κάποιων εταιρειών-μελών του ΣΜΕ, που συμπτωματικά ήταν και οι “μεγάλοι χορηγοί” της εκδήλωσης.

Από άποψη θεματολογίας και εισηγητών η ημερίδα ήταν “μια από τα ίδια” με την ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες” της 13ης Ιανουαρίου. Μόνο που αυτή τη φορά οι “τοπικές κοινωνίες” κρίθηκαν εξαρχής ανεπιθύμητες και δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε καν στον τίτλο της ημερίδας. Οι διοργανωτές προφανώς θεώρησαν ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι πρέπει να συζητιέται μόνο σε “υψηλό” επίπεδο. Δηλαδή μεταξύ τεχνοκρατών και επιχειρηματιών και ερήμην των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές που πρόκειται να εξορυχθούν.

Χωρίς αμφιβολία, ο “αστέρας” της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Δημήτρης Κούτρας. Άλλωστε, η εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε Μακεδονία και Θράκη είναι η μόνη μεταλλευτική δραστηριότητα για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών εδώ και πάνω από μια δεκαετία και άρα αυτή είναι η δραστηριότητα που προσπαθεί να στηρίξει ο ΣΜΕ με τη διοργάνωση τέτοιων ημερίδων. Ο κ. Κούτρας, το “μεγάλο αφεντικό” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που δεν έχει καταδεχτεί ούτε μια φορά να παρουσιάσει το πρόγραμμα της εταιρείας του στους “ιθαγενείς” της Β.Χαλκιδικής διότι γνωρίζει την αρνητική τους θέση, ήρθε να το παρουσιάσει εδώ, μεταξύ των ομοίων και ομοϊδεατών του και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι κάμερες όμως δεν έδειξαν τον κόσμο της Β. Χαλκιδικής που είχε έρθει να δηλώσει την αντίθεσή του στα προγράμματα του κ. Κούτρα. Δεν έδειξαν ούτε την άλλη ομάδα, των συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που συνόδευαν τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας. Οι συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ των δυο ομάδων οδήγησαν τελικά στη διακοπή της ημερίδας. Είναι ψευδές ότι την ημερίδα διέκοψαν οι κάτοικοι που αντιτίθενται στα μεταλλεία και υπάρχουν σε βίντεο όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Στα κανάλια και στα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας δεν πέρασε βέβαια ούτε μια λέξη από τις δυο-τρεις ομιλίες που χαλούσαν το συναινετικό υπέρ των “επενδύσεων χρυσού” κλίμα της ημερίδας.  Οι δυο ομιλητές από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” και την “Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες” της Μ. Παναγίας ανέδειξαν πολλά από τα ψεύδη του κ. Κούτρα, με συχνές διακοπές και ύβρεις από τους υποστηρικτές της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης, μηχανικός μεταλλείων- μεταλλουργός Γιώργος Τριανταφυλλίδης μίλησε για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλες τις μεταλλευτικές/μεταλλουργικές διεργασίες. Άλλος ένας εκπρόσωπος των “αντιδραστικών”, ο Γιάννης Μίχος, που είχε συμφωνηθεί με τους διοργανωτές ότι θα διάβαζε την καταγγελία των κατοίκων της Στρατονίκης, παρεμποδίστηκε με σκαιό τρόπο, καθώς μόλις ανέβηκε στο βήμα οι διοργανωτές διέκοψαν απότομα την ημερίδα και έκοψαν τον ήχο από τα μικρόφωνα. Ο ίδιος ο κ. Κούτρας φυσικά είχε αποχωρήσει αμέσως μετά τη δική του παρουσίαση για να μην ακούσει την άλλη άποψη και να μη χρειαστεί να δώσει απαντήσεις.

Στα όσα είπε και στα όσα δεν είπε ο κ. Κούτρας θα αφιερώσουμε ειδική ανάρτηση με βίντεο από την ομιλία του αλλά και απο την ομιλία του κ. Τόλη Παπαγεωργίου από το “Παρατηρητήριο”. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία της ημερίδας ήταν τα εξής:

Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου έκανε μια εκτενέστατη παρουσίαση του συνόλου των ορυκτών πόρων της Β. Ελλάδας, προτείνοντας μας ουσιαστικά να τα εξορύξουμε όλα. Ακόμα και τα ορυκτά τιτανίου και σπάνιων γαιών από τις προσχωματικές άμμους στις παράκτιες περιοχές της Β. Ελλάδας, από το Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο, επειδή είναι “υψηλής τεχνολογίας” και “ακριβά” – και παραβλέποντας το γεγονός ότι οι εκβολές των ποταμών είναι πολύτιμοι βιότοποι, προστατευόμενοι από Διεθνείς Συνθήκες. Το μόνο που δεν πρότεινε να κάνουμε είναι η εξόρυξη των ουρανιούχων κοιτάσματα των Νομών Δράμας και Σερρών, όχι για άλλο λόγο αλλά επειδή – ευτυχώς – είναι “μικρά και μη εκμεταλλεύσιμα”. Όπως είπε “δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα αλλά και αν υπήρχε θα μας συνέφερε περισσότερο να εισάγουμε το καύσιμο ουράνιο παρά να το εξορύσσουμε”.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Σκαρπέλης προκάλεσε τις αντιδράσεις όσων δεν βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπει εκείνος. Αφού προσπάθησε να στηρίξει την άποψη ότι η μεταλλεία εντάσσεται στην “πράσινη ανάπτυξη” (!), δήλωσε κατηγορηματικά ότι “υπάρχει μια διαχωριστική γραμή στον τρόπο εκμετάλλευσης των ορυκτών πρώτων υλών κατά το παρελθόν, με αυτόν του παρόντος”! Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις του, είναι προφανές ότι ο κ. καθηγητής δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ούτε τη Γκιώνα, ούτε τη Λάρυμνα, ούτε την Εύβοια και φυσικά δεν είδε ποτέ το Καρακόλι στη Χαλκιδική.

Ενδιαφέρουσα η ομιλία του κ. Κολιού, επιστήμονα του ΙΓΜΕ, για τη γεωθερμία που είναι σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για τη χώρα μας, παρά την τραγική εμπειρία από την προσπάθεια αξιοποίησης της στη Μήλο. Ενδιαφέρουσα και η παρουσίαση του κ. Μαθιού, Προέδρου της “Ενεργειακής Αιγαίου” για τις έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Όμως το φάντασμα του δολοφονημένου από την ΒΡ Κόλπου του Μεξικού, πλανιόταν στην αίθουσα.

Σημειώνουμε την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Μπόλαρη, η οποία δεν ικανοποίησε τον διοργανωτή Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γι’αυτό και δεν αναφέρεται σε κανένα από τα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας. Ο κ. Μπόλαρης δεν “χάιδεψε” τις εταιρείες και δεν “εξύμνησε” τον Ελληνικό ορυκτό πλούτο και τη σημασία του για την εθνική οικονομία. Για την ακρίβεια, δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στον ορυκτό πλούτο, αλλά μίλησε για τις άλλες δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και ειδικά για τον τουρισμό και το Αιγαίο. Απέδωσε την κακή πορεία του μεταλλευτικού κλάδου σε λάθη της Διοίκησης και λάθη των επιχειρήσεων και όχι στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες οι ίδιες οι επιχειρήσεις αρέσκονται να ενοχοποιούν.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Γεωργιάδης δήλωσε σαφώς ότι “ο κλάδος μας (των βιομηχανικών ορυκτών) δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες”. Έτσι είναι (υπό προϋποθέσεις) και ο κ. Γεωργιάδης έδωσε μια απάντηση σε όσους επιχειρούν επικίνδυνες γενικεύσεις υποστηρίζοντας ότι “οι τοπικές κοινωνίες και οι κακοί οικολόγοι επιδιώκουν να εμποδίσουν την αξιοποίηση όλων των ορυκτών πόρων της χώρας”.

Oι κάτοικοι της Β.Χαλκιδικής που ήταν παρόντες στην ημερίδα αντιδρούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις άγριας μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. O κ. Κούτρας μπορεί να θάμπωσε τους Έλληνες με ψεύτικα νούμερα και ψεύτικες υποσχέσεις για ένα χρυσό μέλλον. Αλλά στο τέλος αυτοί που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί στον τόπο τους θα είναι οι πολίτες της Β. Χαλκιδικής. Ομοίως, αυτοί που θα αποφασίσουν για την υλοποίηση ή μη των προτεινόμενων έργων χρυσού στη Θράκη και αλλού, θα είναι οι πολίτες αυτών των περιοχών.


Μία απάντηση στο “H ημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και μεταλλευτικών επιχειρήσεων για τους “ορυκτούς θησαυρούς” της Β. Ελλάδας”

  1. Απόφαση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Steel And Morris κατά Ηνωμένου Βασιλείου της 15.2.2005 (προσφυγή υπ’ αριθμόν 68416/01), §89-§90 [διανομή φυλλαδίου σε περιβαλλοντική καμπάνια] : “ [t]he Government have pointed out that the applicants were not journalists, and should not therefore attract the high level of protection afforded to the press under Article 10. The Court considers, however, that in a democratic society even small and informal campaign groups, such as London Greenpeace, must be able to carry on their activities effectively and that there exists a strong public interest in enabling such groups and individuals outside the mainstream to contribute to the
    public debate by disseminating information and ideas on matters of general public interest such as health and the environment. Nonetheless, the Court has held on many occasions that even the press “must not overstep certain bounds, in particular in respect of the reputation and rights of others and the need to prevent the disclosure of confidential information …”. The safeguard afforded by Article 10 to journalists in relation to reporting on issues of general interest is subject to the proviso that they act in good faith in order to provide accurate and reliable information in accordance with the ethics of journalism, and the same principle must apply to others who engage in public debate. It is true that the Court has held that journalists are allowed “recourse to a degree of exaggeration, or even provocation”, and it considers that in a campaigning leaflet a certain degree of hyperbole and exaggeration is to be tolerated, and even
    expected…”

    10§1 Ν.Δ. 54/1974 [«[π]αν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφράσεως. Το δικαίωμα τουτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών…»], όπως ιδίως έχει ερμηνευτεί από την απόφαση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Vides Aizsardzības Klubs κατά Λεττονίας της 27.5.2004 (προσφυγή υπ’ αριθμόν 57829/00), §40-§41 [άσκηση δίωξης για συκοφαντική δυσφήμιση κατά οργάνωσης που κατήγγειλε ολιγωρία δημάρχου μπροστά σε αυθαίρετη δόμηση]: “ [i]n the Court’s view, the applicant organisation had expressed a personal legal opinion amounting to a value judgment. It could not therefore be required to prove the accuracy of that assessment. In that connection the Court held that, in a democratic society, the public authorities were, as a rule, exposed to permanent scrutiny by citizens and, subject to acting in good faith, everyone had to be able to draw the

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.