[Σχόλιο]: μεταλλεία και αναπτυξιακή ομηρία


by Perlomin:

drilltargetsΜία σταθερή επωδός των υπερασπιστών της εγχώριας «μεταλλείας» είναι η χρήση του όρου ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Συνηθίζεται πίσω από την φράση αυτή να ακολουθεί η αγωνιώδης επίκληση της φράσης « θέσεις εργασίας».
Ας δούμε λοιπόν πώς μια πολιτεία ευνομούμενη και πλαισιωμένη από ανθρώπους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των λίγων μεγαλοεργολάβων, διαχειρίζεται αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Πώς την θωρακίζουν με θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν και το «ζην» αλλά και το «ευ ζην».

Σε μια υποτιθέμενη συζήτηση γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή τίθεται θέμα πρωτογενών δραστηριοτήτων.
Γεωργία , Αλιεία , Κτηνοτροφία , Μελισσοκομία , Δασική εκμετάλλευση , μεταποίηση , βιοτεχνίες είναι λίγες απο τις δραστηριότητες που μπαίνουν υποχρεωτικά στη συζήτηση , που στόχο έχει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Ερευνώνται οι δυνατότητες και οι θέσεις εργασίας που μπορούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες να συνεισφέρουν στον δείκτη ευτυχίας των κατοίκων.
Αναζητούνται οι ενέργειες αυτές που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα αυτών των ενεργειών – ύπαρξη υποδομών , υδάτινοι πόροι , οδικό δίκτυο ανθρώπινο δυναμικό , επιμόρφωση κλπ. -.
Παντρεύονται οι δυνατότητες της περιοχής.
Αποτιμώνται οι επιπτώσεις της κάθε δραστηριότητας πάνω στις υπόλοιπες , καθώς και τα οικονομικά μεγέθη αυτών.

Έστω λοιπόν ότι μαζί με αυτές τις δραστηριότητες ερευνάται η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας μεταλλευτικής μονάδος.
Η ύπαρξη αυτής προϋποθέτει σεβασμό των υδάτινων πόρων – μια και είναι βασικός παράγων ευημερίας των υπολοίπων δραστηριοτήτων – , σεβασμό του περιβάλλοντος , συμπόρευση της δραστηριότητας με το νομικό πλαίσιο.

Αυτή η συζήτηση πιθανόν να έχει γίνει κατ επανάληψη σε χώρες όπως η Νορβηγία.
Χώρες όπου ο τεράστιος πλούτος σε υδάτινα αποθέματα δίνει την δυνατότητα πολλαπλής εκμετάλλευσης αυτών.
Χώρες όπου η άνεση χώρου – 1κατοικος /81τμ- δίνει επίσης δυνατότητα σχεδιασμού εκμετάλλευσης που δεν έχει μια άλλη χώρα – π.χ. 1/11) (*δείτε σημείωση στο τέλος του κειμένου)

Αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στην Φωκίδα, στην Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αντί αυτής όμως μετράμε μονοκαλλιέργειες.
Μετράμε κοινωνίες που δεν έχουν καμία θέση εργασίας από άλλον πρωτογενή τομέα.
Τυχαία ? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

Οι εκφραστές των συγκεκριμένων συμφερόντων αισθάνονται άβολα μπροστά σε παραδείγματα σαν το προηγούμενο.
Προσπαθούν εδώ και χρόνια με απίστευτο επαγγελματισμό να κρατούν κοινωνίες σε ομηρία.
Πιστεύουν ότι η απογύμνωση των κοινωνιών από εναλλακτικές λύσεις θα τους δίνουν εσαεί το δικαίωμα να φέρονται σαν σύγχρονοι φεουδάρχες.
Με την πολιτική τους αποτελούν τροχοπέδη σε οιαδήποτε μορφή ανάπτυξης.
Στερούν απο τις τοπικές κοινωνίες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τις κρατούν όμηρους με «ψιχία» 100-150 θέσεων .
Έχουν μεριμνήσει αυτές να είναι οι μοναδικές στην περιοχή με αποτέλεσμα αν αυτές υπήρχε τρόπος να «μπουν» στο χρηματιστήριο, να κτυπάνε καθημερινά limit up.
Προσπαθούν να παραπλανήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις κοινωνίες εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα αφήνοντας συνήθως πίσω τους συντρίμμια.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούν οι τοπικές κοινωνίες με την ανάπτυξη και την δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας από άλλους πρωτογενείς τομείς.
Αυτό θα δώσει στην «μεταλλεία» τη θέση που της αρμόζει σε κάθε περιοχή.
Και σίγουρα αυτό είναι ο εφιάλτης των υποστηρικτών αυτής.

* Σημείωση (δική μας): η πυκνότητα πληθυσμού

Μεγαλύτερη “άνεση χώρου” σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες σχεδιασμού  της ανάπτυξης. Σημαίνει επίσης ότι, σε γενικές γραμμές,  αναλογούν περισσότεροι φυσικοί πόροι (μεγαλύτερος πλούτος) σε κάθε ένα κάτοικο της χώρας.

Ας δούμε την “πυκνότητα πληθυσμού” σε κάποιες χώρες που έχουν αναφερθεί εδώ κατά καιρούς ως χώρες με σημαντική μεταλλευτική βιομηχανία. Εννοείται ότι περιοριζόμαστε στις λίγες ανεπτυγμένες χώρες και όχι στις πάμπολλες τριτοκοσμικές που έχουν μεν αναπτυγμένο τον εξορυκτικό τομέα, αλλά τραγικές επιδόσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λ.π. Δεν επιθυμεί κανείς να συγκριθούμε π.χ. με τις Φιλιππίνες…

ΕΛΛΑΔΑ:           85,36 κάτοικοι ανά τετρ. χλμ. (1.000 στρέμματα)

ΣΟΥΗΔΙΑ:        20,13
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ:    15,75
Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ:  15,68
ΝΟΡΒΗΓΙΑ:      14,83
ΚΑΝΑΔΑΣ:         3,35
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:       2,77 !!!

Οι διαφορές είναι τεράστιες. Οι τρεις Σκανδιναβικές χώρες έχουν πολύ μικρό πληθυσμό, ειδικά στον πλούσιο σε μεταλλεύματα βορά. Η Αυστραλία και ο Καναδάς, με τεράστιες περιοχές εντελώς ακατοίκητες, είναι από τις πλέον αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου!
Στην Ελλάδα, μέσα στην περιοχή ακτίνας 10 χιλιομέτρων όπου βρίσκονται οι δραστηριότητες της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ (χάρτης), υπάρχουν 10 χωριά με αρκετές χιλιάδες κατοίκους.

Είναι προφανές ότι η σύγκριση είναι αδύνατη.


42 απαντήσεις στο “[Σχόλιο]: μεταλλεία και αναπτυξιακή ομηρία”

  1. Να ξεκινήσουμε από το τέλος: Ξεχάσατε στην ανάλυσή σας την Αυστρία, η οποία έχει έχει πληθυσμιακή, πυκνότητα 98 κατοίκους/τετρ. χλμ, δηλ. και πιο πυκνοκατοικημένη από την Ελλάδα, αλλά και με μεγάλη και βιώσιμη μεταλλεία. Όχι βέβαια πως το κριτήριο της πληθυσμιακής πυκνότητας (;) που εφηύρατε, έχει κάποια αξία. Όταν μια δραστηριότητα καταλαμβάνει πoσοστό γης της τάξης του 0.5 % τι νόημα έχει η πληθυσμιακή πυκνότητα; Δεν περισσεύει δηλ. το 0.5 % του εδάφους για μια δραστηριότητα που ενισχύει την περιφεριακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Και σε τι αναφέρεται αυτή η πληθυσμιακή πυκνότητα; Σε επίπεδο χώρας; Σε μικρότερο επίπεδο; Πόσο μικρό; Σε μέγεθος Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, ας πούμε; Και τι νόημα έχουν όλα αυτά, όταν π.χ. το 90 % του πληθυσμού ζεί σε αστικά κέντρα. Ναι, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χιλιόμετρο βρίσκεις κι ένα κτίσμα. Αφού έχουμε κάψει, καταπατήσει και χτίσει σχεδόν τα πάντα.

    Για τa υπόλοιπα που βλέπω, έχω να παρατηρήσω : Πρώτον όλα όσα αναφέρονται ξώφαλτσα (αναπτυξιακές δυνατότητες, θέσεις απασχόλησης, αλληλεπιδράσεις με άλλες δραστηριότητες, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατανάλωση πόρων κλπ κλπ) περιλαμβάνονται και στην χειρότερη ΜΠΕ. Δεύτερον δεν καταλαβαίνω που οδηγεί η “ανάλυση”αυτή, αφού επί του πρακτέου δεν γίνεται καμμιά απολύτως εφαρμογή της στη μεταλλεία (και σε άλλες δραστηριότητες, του πρωτογενούς-δευτερογενούς-τριτογενούς τομέα), ώστε να να βοηθηθούμε κι εμείς οι αδαείς τί πρέπει να επιλέξουμε.

    Για να βοηθήσω τα πράγματα, θα την εφαρμόσω εγώ. Είδα να αναφέρονται με έμφαση, οι υδάτινοι πόροι. Οπως έχουμε πεί παλιότερα η γεωργία στην Ελλάδα κατασπαταλά πάνω από 85 % του νερού της χώρας μας ! Τι άλλο να πεί κανείς, μπροστά σ’ αυτό το ασύλληπτο ποσοστό, όλες οι άλλες δραστηριότητες είναι αμελητέες. Επιπλέον η γεωργία καταλαβάνει το 25 % του εδάφους και δεν είναι βιώσιμη ούτε από οικονομική ούτε από περιβαλλοντική άποψη. Αρα, ακολουθώντας την προτεινόμενη “ανάλυση”(;) θα έπρεπε να είχαμε σταματήσει από καιρό τη γεωργία και να αξιοποιήσουμε τη γη και τους πόρους που καταναλώνει με πιο βιώσιμο τρόπο (;!)

    Τα νούμερα που παρέθεσα στις μέχρι τώρα αναλύσεις μου για επιλεγμένες μεταλλευτικές χώρες, σκοπό έχουν να κατανοήσουμε τα μεγέθη. Για όποιον θέλει να τα κατανοήσει βέβαια. Μιλάμε για ανεπτυγμένες Ευρωπαικές χώρες με ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ μεγέθη (εδαφικά-πληθυσμιακά-πόρων) με τη χώρα μας, που έχουν ισχυρή μεταλλεία. Δεν σας προβλημάτισε βέβαια καθόλου το πώς αυτές οι χώρες καταφέρνουν και συνδυάζουν γερή οικονομία, υψηλό βιοτικό επίπεδο, ευαισθησία στην περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη-ανταγωνιστική μεταλλεία. Πώς δηλ. εκεί, το οργανωμένο κράτος και οι τοπικές κοινωνίες, που έχουν αναπτυχθεί βέβαια και μέσα από υψηλό επίπεδο παιδείας, με συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες, θεωρούν τη μεταλλεία απαραίτητη και βιώσιμη συνιστώσα της ευημερίας τους; Αυτό είναι το ζητούμενο κι εκεί είναι τα παραδείγματα που πρέπει να δούμε.

  2. Τα νούμερα είναι καταλυτικά.
    Πρώτον. Ο πρωτογενής τομέας συμβάλει στο ΑΕΠ κατά 10,7% και παρ όλη τη μείωση του είναι ο μοναδικός σχεδόν πυλώνας εξαγωγών.
    Δεύτερον. Ο ορυκτός πλούτος συμμετέχει στο ΑΕΠ με ποσοστό κάτω του 0,5% και για αυτό δεν συμμετέχει σαν αυτόνομος τομέας αλλά με τον χαρακτηρισμό “άλλο πόροι κάτω του 0,5%”.
    τρίτο :Το 85% των υδάτων είτε είναι αληθινό είτε όχι, έχει ένα προνόμιο. Συμμετέχει στην μοναδική αυτή τη στιγμή παραγωγική διαδικασία της χώρας. Τι θα προτείνατε δηλαδή να χύνεται στη θάλασσα και να το τραβάμε φωτογραφίες?.
    Τέταρτο : για την ανάρτηση με τη επιλεγμένη χώρα Νορβηγία όποιος θέλει μπορεί να δει τα στοιχεία στην ανάρτηση της respentza http://respentza.blogspot.com/2010/05/blog-post_7752.html

    Αλλά και τα στοιχεία για την δήθεν μεταλλευτική δραστηριότητα της Νορβηγίας
    http://cc.bingj.com/cache.aspx?q=%CE%91%CE%95%CE%A0+%CE%9D%CE%9F%CE%A1%CE%92%CE%97%CE%93%CE%99%CE%91&d=4622999811066700&mkt=el-GR&setlang=el-GR&w=6728d40e,b6298060

    Επί πλέον στοιχείο είναι ότι η Νορβηγία , αλλά και οι υπόλοιπες σκανδιναυικές χώρες ασχολούνται με εξόρυξη πιλοτικά για έναν και μόνο λόγω.
    Αποκτούν τεχνογνωσία που την εφαρμόζουν μετά σε κλίμακα στις χώρες του τρίτου κόσμου.
    Χώρες που η Νορβηγία, με το πρόσχημα της βοήθειας λόγω πλεονασματικού ισοζυγίου (χωρίς το πετρέλαιο θα χρωστούσε τα δεκαπλάσια από εμάς) υποχρεώνονται σε συμβάσεις αποικιακού τύπου.
    Και το κάνουν για ένα απλούστατο λόγο. Δεν θέλουν να βιώσουν τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας.
    Προτιμούν λοιπόν χώρες με κατεστραμμένη οικονομία , που κυβερνώνται από διεφθαρμένα καθεστώτα για να «ρουφήξουν» τον ορυκτό πλούτο χωρίς να αφήσουν 1 ευρώ σ αυτές τις χώρες.
    Στις επισημάνσεις για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και ανάπτυξης της μεταποίησης η παρατήρηση είναι ότι αυτά είναι «ξώφαλτσα».
    Το αν βλέπει κάποιος “ξώφαλτσα” μια προσέγγιση που δημοσιεύεται σε μία ανάρτηση ….σόρρυ στην επόμενη συνάντηση……μας θα σου δώσω και κανα διδακτορικό με την πλήρη ανάλυση.
    Επίσης δεν ανέφερα πως θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας στα εδάφη της Σελήνης……μας δουλεύεις ρε stinger?
    Πάντως καλό είναι να δούμε τί κρατάει την περιοχή με τα πολλά ορυκτά (ΑΝ,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ – ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) σε κατάσταση οικονομικής ομηρίας.

    http://www.xronos.gr/detail.php?ID=54282

    Επίσης καλό είναι να σταματήσεις να παραθέτεις ψεύτικα στοιχεία .
    Λες “Επιπλέον η γεωργία καταλαμβάνει το 25 % του εδάφους ”
    ΨΕΜΑΤΑ
    Σύμφωνα με τα στοιχεια της ΕΣΥΕ στη συνολική έκταση της ελλαδας (131,981.8) το σύνολο της αροσιμης γης για το 2009 υπολογίζεται σε 13454,6 δηλ. 10,19 .
    http://www.statistics.gr

    Απαξιώνεις τη συμβολή της στην οικονομία (γιατί άραγε?) αλλά…
    Μόνο η γεωργία συμβάλλει κατά 5.4% με τους υπόλοιπου κλάδους του πρωτογενούς τομέα το σύνολο είναι πάνω από 10%. Επιπλέον οι τομείς αυτοί σε αντίθεση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα διαθέτουν πολλαπλασιαστή.

    http://anagi.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=2154

    http://www.paseges.gr/portal/cl/co/e951688b-40b3-4354-b40d-1abcf161995e

    Επί πλέον οι θέσεις εργασίας που δήθεν εξασφαλίζει η «μεταλλεία»
    είναι ένα παραμύθι. Και επειδή δεν έχω πρόχειρα τα στοιχεία της Χαλκιδικής, να σου παραθέσω ότι στην Πτολεμαΐδα με την γιγάντια ΔΕΗ σε σύνολο 48501 θέσεων εργασίας στο νομό, στα ορυχεία και λατομεία δουλεύουν 2754 άτομα όταν στον πρωτογενή τομέα που έχει προβλήματα στην περιοχή απασχολούνται 6500 άτομα και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων άλλα 4400 σύνολο 10900 άτομα. Και όλα αυτά σε έναν νομό που
    λόγω λάθους στόχευσης από το κράτος ο πολλαπλασιαστής είναι κάτω από 2 ( ο χαμηλότερος στην ελληνική επικράτεια).

    http://www.ptolemaida.gr/DHMOS/BIOPA/06-profil_nkozanis.pdf

    και συ με ένα μπαράζ από παραποιημένα στοιχεία φτάνεις σε συμπεράσματα υπόδειγμα ανοησίας…..
    “δεν είναι βιώσιμη ούτε από οικονομική ούτε από περιβαλλοντική άποψη”.
    Εδώ συγνώμη αλλά δεν αντέχω ………
    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ???.
    ΟΛΑ όσα παραθέτεις είναι ΨΕΜΑΤΑ .
    Δεν ισχύει ούτε ένα νούμερο.
    Ειλικρινά με σοκάρει ότι δεν προσπαθείς τουλάχιστον να στήσεις μία πρόταση με μία ελάχιστη δόση αλήθειας…
    Προφανώς πιστεύεις ότι απευθύνεσαι σε ιθαγενείς και δεν χρειάζεται να διασταυρώσεις ούτε ένα νούμερο……
    Ειλικρινά παρ όλη την αντίθεση μου σε αυτά που πρεσβεύεις πίστευα ότι μια σοβαρότητα και ένα επίπεδο γνώσεων το διαθέτεις.

    Προσπαθείτε να απαξιώσετε περιοχές και δραστηριότητες που εξασφαλίζουν πλούτο για να μπορέσετε οδηγώντας σε οικονομική ομηρία τις κοινωνίες να πλουτίσετε σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της χώρας.
    ΟΚ
    Δικαίωμα σας ….. Μπορείτε όμως μια στοιχειώδη σοβαρότητα και αξιοπιστία να την διατηρήσετε……
    Μπορείτε??.

    • Επιπλέον συγκριτικά στοιχεία μπορεί κάποιος να δεί στα παρακάτω link.
    • Με μια απλή αναζήτηση μπορεί κάποιος να αντλήσει πλήθος στοιχείων. Το να εκτίθεσαι παραποιώντας στοιχεία ή γράφοντας διάφορα νούμερα που κατεβάζεις από το μυαλό σου επειδή έτσι καταλήγεις στο επιθυμητό συμπέρασμα καταντάει αστείο.

    http://observatory.egnatia.gr/data/SET_devel_apr2009.htm

    http://e-cynical.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html

    http://www.peloponnisos.gr/index.php?option=content&task=view&id=89

  3. Και επειδή ανέφερες τη Αυστρια να δουμε λίγο κάποια νούμερα και σε σύγκριση με την Ελλάδα.

    2009

    ΑΥΣΤΡΙΑ αεπ 315δις Ελλαδα αεπ 325ΔΙ
    χρεος 869δις χρέος 594δις
    ελλειμα% 275.80 ελλειμα % 182,7%

    και μιά ακτινογραφία της αυστριακής οικονομίας μέχρι το 2008.

    http://www.agora.mfa.gr/agora/images/docs/radA4A83ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ%20ΑΥΣΤΡΙΑΣ.doc

  4. Κολησανε όλα και να τα ξεμπερδεψω.
    αυστρια αεπ 315δις
    ελλαδα αεπ 325δις
    ===
    Αυστρία χρεος 869δις
    Ελλάδα χρέος 594 δις
    ——-
    αυστρία έλλειμα 275,8% επι του αεπ
    ελλαδα >>>> 182,7 % >> >>
    =============
    το κατακεφαλή και στις δυο χώρες είναι περίπου 24000 ευρώ
    ———-
    ωραίο παράδειγμα μας έδωσες πάλι.
    αν σε μάς μπήκε το ΔΝΤ στην Αυστρία πρέπει να δώσουν τα κλειδιά και ναπάνε μετανάστες στο Αζερμπαιτζάν.
    θα μου πείς περίεργο , εδώ ο stinger λέει ότι αυτοι είναι μπροστά με τα όρυχεία………..
    Να σου πώ , έχω και νούμερο των ορυχείων σου στην Αυστρία 2,7δις … όσο το αυστριακο γάλα που φαίρνει ο Βερόπουλος.
    πλάκα έχετε.

  5. ” ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
    ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

    …Μέσα σε μια δεκαετία το εμπορικό έλλειμμα με τις πέντε μεγάλες κοινοτικές χώρες έχει ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ. Μια ματιά στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων με τις χώρες αυτές αποδεικνύει ότι όλο σχεδόν το χρέος της χώρας προέρχεται από τα ποσά που δίνουμε για ν’ αγοράσουμε τρόφιμα…

    Η διαφορά των αγροτικών με τ’ άλλα προϊόντα (π.χ. αυτοκίνητα) και τα εξοπλιστικά είναι ουσιώδης, γιατί υποβρύχια θα πάρουμε μια φορά τη δεκαετία, ενώ κρέας και γάλα παίρνουμε κάθε μέρα…

    Κάθε χρόνο π.χ. πληρώνουμε 420-450 εκατ. ευρώ για εισαγωγή κρέατος και γάλακτος σε κάθε μια από τις Γερμανία-Γαλλία-Ολλανδία. Το 70% της εγχώριας κατανάλωσης βοδινού κρέατος εισάγεται από 4 κοινοτικές χώρες. Το 50% του γάλακτος από τρεις χώρες, το 50% του μελιού από μια χώρα… ”

    ( Μιχάλης Κουρμούσης, enet.gr, 6/3/2010 )

  6. 1. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, που μπορεί να βρει ο καθένας, σε σύνολο εδαφικού χώρου της Ελλάδας 131.982 χιλ. στρ, οι εκτάσεις για γεωργική χρήση ήταν:

    Αρώσιμες 21.181 χιλ στρ
    Μόνιμες καλλιέργειες 7,.92 χιλ. στρ
    Βοσκότοποι 14.452 (θαμνώδεις+ποώδεις+χωρίς βλάστηση)
    Ετερογενείς γεωργικές 22.011

    Οποιος ενδιαφέρεται βγάζει ποσοστά μόνος του.

    2. Η γεωργία είναι δραστηριότητα της περιφέρειας. Οποιες δραστηριότητες συνεισφέρουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρεθεί τρόπος να γίνουν βιώσιμες. Με τα σημερινά δεδομένα η γεωργία μας δεν είναι, ας το παραδεχθούμε πρώτα, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.
    Η μεταλλεία είναι εξ ορισμού περιφερειακή δραστηριότητα και δεν χρειάζεται στήριξη, είναι βιώσιμη από μόνη της. Υπάρχουν και ενεργές δραστηριότητες που συνεισφέρουν και projects που περιμένουν.

    3. Αυστρία, για τελευταία φορά: Το εμπορικό της ισοζύγιο είναι πλεονασματικό. Χρέος έχουν όλες οι χώρες. Αυτό δεν λέει τίποτε. Η διαφορά είναι ότι μια χώρα σαν την Αυστρία, επειδή έχει υγιή και δυναμική οικονομία, μπορεί και δανείζεται με ευνοικούς όρους, ενώ εμείς βάζουμε Οικονομικό Διευθυντήριο ζητιανεύοντας.

    • Το ότι εμάς μας πήγαν στο ΔΝΤ για το χρέος που (και καλά) ήταν τεράστιο, μάλλον είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

      Το ότι φτάσαμε να δανειζόμαστε με επαχθείς όρους εξαιτίας οργανωμένης και αποδεδειγμένης κερδοσκοπίας από κάτι σκοτεινά funds που συμπτωματικά τώρα “επενδύουν” σε χρυσό είναι άλλη μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

      Εδώ κοντεύεις να παρουσιάσεις σαν ασήμαντη λεπτομέρεια την αγροτική παραγωγή που με κάτι αντιλήψεις σαν τις δικές σου έχουμε καταφερει να πέφτει συνεχώς και να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για εισαγωγές τροφίμων.

      Αντίθετα, οι αγαπημένοι σου Νορβηγοί, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας για οποιαδήποτε χώρα, προστατεύουν αυστηρα και επιδοτούν αδρά την αγροτική παραγωγή. Βεβαίως δεν είναι μέλη της ΕΕ. Εμείς έχουμε εγκαταλείψει τους αγρότες αβοήθητους και χωρίς κατεύθυνση στο έλεος κερδοσκόπων και απατεώνων και όπως πάμε το είδος “Έλληνας αγρότης” σε μερικά χρόνια θα εκλείψει.

      Αλλά τι συζητάμε τώρα; Η λύση για τη διάσωση της εθνικής μας οικονομίας έχει βρεθεί! Μεταλλεία! Με τα τρόφιμα θ’ασχολούμαστε;

  7. ” ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
    ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ”

    Εδώ πέφτουμε ξεροί από τα γέλια.
    Έχει πέσει πραγματικά τα τελευταία χρόνια η αγροτική παραγωγή κατα 50% . Και ο λόγος είναι ότι κάτι λαμόγια προσπαθούν να στήσουν τις απάτες τους.
    Φτάσαμε να εισάγουμε κακόμα και κρεμμύδια απο τουρκία.
    Και η λύση είναι αντί για 3,5 να σταματήσουμε την αγροτική παραγωγή τελείως (αντί να την αυξήσουμε) και αντί για 3,5 να δίνουμε 20δισ για να εισάγουμε τρόφιμα και να στηρίξουμε την μεταλλεια που στην καλυτερη περίπτωση θα μας δώσε 4-5 δις.
    Κανονικά είναι τόσο απιστευτη η βλακεία του σχολίου που δεν αξίζει να απαντήση κανείς αλλά …άσε να γελάσουμε λιγακι,
    όσο για τα στοιχεία που επικαλείσαι είναι το 2000.
    Τα τελευταία 10 χρόνια χάρις σε κάτι λαμόγια (σου θυμίζει κάτι η λέξη? συναναστρέφεσαι με τέτοιους) η αγροτική παραγωγή έπεσε απο το 8,7 στο 5,4 το 2008 και πιθανον φέτος να πάει στο 4%.
    Συνεπώς δεν ισχύει ούτε το 10,6 είναι κάτω απο 8% τα καλλιεργήσιμα εδάφη. Εκτός αν θές να ξεριζώσουμε και τις ελιες για να βγάλετε κανα δις παραπάνω.
    όσο για 85 % των υδάτινων πόρων είναι σωστό , όχι όμως το 85 % των υδάτινων πόρων αλλά των “εκμεταλλεύσιμων υδάτινων πόρων” , οι οποίοι είναι το 6% των υδάτινων πόρων.
    Κατα ταλλα γράφε , κάνε αναρτήσεις , φτιάξε μας το κέφι.
    Μη σταματάς έχεις πλάκα.

  8. ” ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
    ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ”

    Θέλετε απόδειξη πώς μπορείς λέγοντας μισή αλήθεια να λές ταυτόχρονα και ψέμματα αλλά και αλήθεια?
    Όταν λέμε ότι το έλλειμα στα αγροτικά προιόντα είναι 3,4δις είναι αλήθεια.
    Μόνο που το μεγαλύτερο ποσοστο των ειδων που εξάγουμε είναι μετά απο τυποποίηση και επεξεργασία.
    π.χ. ροδακινα κονσερβα σαλτσες, κρασι τυποποιημενο ελαιόλαδο, λιαστές , επεξεργασμένη ξυλεία(καστανια) τυριά κλπ.
    Αυτά δεν υπολογίζονται στην αγροτική παραγωγή αλλά στον δευτερογενή τομέα. Και βέβαια καλά κάνουν ,αλλά αν θελεις να περάσεις ένα μηνυμα δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια.
    Αν δε είσαι εξπέρ και “εκπαιδευμένος!!!” κάνεις πάρτυ.
    έχει και συνέχεια όμως , λίγα λίγα.

    • Για να μην πούμε ότι πρωτίστως ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ, ελλαττωματικά ελικόπτερα, υποβρύχια που γέρνουν κλπ!!!

  9. “ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ???”

    εγω πάλι έχω μια απορία.

    Δεν ξέρω αν ο/η perlomin-w ειναι μηχανικός μεταλλείων.
    Αλλά αν είναι, σαν πολλά χρόνια δεν έκαμε να ανακαλύψει την απάτη;
    της μεταλλείας μαθές.

  10. και η Οικολόγοι βάλθηκαν να τους διαφημίσουν χιχιχχιχχι

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ 2010
    Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

    Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

    Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

    1. Το βραβείο περιβαλλοντικών οπτικών εφέ στο Γιάννη Ζουρνά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει σχεδιάσει την κατασκευή εργοστασίων καύσης σκουπιδιών εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στον Αγ. Αντώνιο, με την προσδοκία οι καπνοί να καλύψουν την ανακύκλωση, όπου ο οργανισμός που διευθύνει έχει επιτυχία 4%.

    Το βραβείο θα απονείμει ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης ως αναγνώριση του ότι το σχέδιο της καύσης κοστίζει περισσότερο και μειώνει θέσεις εργασίας.

    2. Το βραβείο περιβαλλοντικών κοστουμιών στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος θέλει να ντύσει «χρυσοθήρες της Άγριας Δύσης» τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, των Σαππών Ροδόπης και του Περάματος Έβρου που αντιδρούν στην ανάπτυξη της εξόρυξης με κυάνιο.

  11. Μάνο , άλλοι πάλι δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη!!!!!!
    ίσα-ισα το χαίρωνται κιόλας.
    Α! και μη χαθούμε …..έχει και συνέχεια.

  12. “Οπως έχουμε πεί παλιότερα η γεωργία στην Ελλάδα κατασπαταλά πάνω από 85 % του νερού της χώρας μας ! Τι άλλο να πεί κανείς, μπροστά σ’ αυτό το ασύλληπτο ποσοστό, όλες οι άλλες δραστηριότητες είναι αμελητέες. Επιπλέον η γεωργία καταλαμβάνει το 25 % του εδάφους και δεν είναι βιώσιμη ούτε από οικονομική ούτε από περιβαλλοντική άποψη.” Stinger.
    Με μια πρώτη ανάγνωση η ‘άποψη αυτή είναι υπέρ μιας στροφής στη βιομηχανοποίηση της χώρας.
    Και όμως όχι. Οι οπαδοί αυτής της άποψης έχουν δουλέψει αρκετά εδώ και χρόνια και έχουν καταφέρει ακριβώς το αντίθετο.
    Έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αποβιομηχανοποίηση. !!!!.
    Παράδοξο ακούγεται; γιατί ? μια απλή λογική σειρά φτάνει.
    Ας το δούμε.
    Έχουμε αγρότες που παράγουν τεύτλα , σωστά ;. ok έχουμε όμως και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
    Έχουμε αγρότες που παράγουν σιτάρι , έχουμε όμως και την misko και την “ΜΕΛΙΣΑ” έχουμε και τον ΓΙΩΤΗΣ .
    Έχουμε αγρότες που παράγουν καλαμπόκι , αλλά με την μεσολάβηση κτηνοτρόφων έχουμε και τη ΔΕΛΤΑ και τον ΟΛΥΜΠΟ και την ΜΕΒΓΑΛ και την ΑΓΝΟ , την ΙΟΝ και τη LACTA αλλα και τις ζωοτροφές και την βιομηχανία κρέατος και πουλερικών και τις εταιρείες με το αραβοσιτέλαιο και άλλες 100 χρήσεις στο δευτερογενή τομέα.
    Έχουμε ντοματοπαραγωγούς , αλλά και 1000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες με επεξεργασία ντομάτας – σάλτσες κλπ.
    Έχουμε στο δασικό πλούτο τις καστανίες και μια έκταση 10 στρ. που δίνει αγροτικό εισόδημα 5000 ευρω τη δεκαετία, δίνει θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστική αξία στις μονάδες επεξεργασίας στο Νεοχώρι , στη Στρατονίκη και αλλού. Και αυτή η επί πλέον αξία υπολογίζεται στον δευτερογενή τομέα όπως και η υπηρεσίες μεταφοράς-διανομής στο τριτογενή .
    Aλλά αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν αυτά τα 5000 απαξιωμένα ευρώ , για να φτάσει να πουλιέται 1 μέτρο καστανιά 40 ευρώ στη κατανάλωση και να αθροίζεται στο ΑΕΠ του τομέα κατασκευών.
    Ο πρωτογενής τομέας λοιπόν διαθέτει αυτό που λέμε πολλαπλασιαστή.
    Στην Ελλάδα κυμαίνεται ανάμεσα στο 4-5. Και σημαίνει ότι η συμμετοχή στο ΑΕΠ πρέπει να πολλαπλασιάζεται για να δούμε την πραγματική της αξία.
    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τη πατάτα.
    1 ευρώ το κιλό, αλλά αν το πάρετε με μορφή LAYS η τιμή είναι 20 το κιλό.
    1 ευρώ στον πρωτογενή , 13 περίπου στον δευτερογενή , 6 περίπου στον τριτογενή.
    Είναι θέμα επενδύσεων και τεχνολογίας., γιατί πολύ απλά αν μπορείς με τεχνολογία να πάρεις το λυκοπένιο από μια τομάτα και να κάνεις συμπλήρωμα διατροφής , αυτό το κιλό τομάτας πουλιέται από την αντίστοιχη βιομηχανία 1200 ευρώ το κιλό. (ούτε χρυσός να ήτανε).
    Ξέρετε πόσο συμβάλλει η αγροτική παραγωγή στο ΑΕΠ των ΗΠΑ?
    2% , και όμως ο πολλαπλασιαστής είναι 11 , δηλ. συμμετοχή στο ΑΕΠ 22%.!!!!.
    Θέλετε να μάθετε πόσο νερό καταναλώνει?. …………………
    Όμως αλήθεια πότε άρχισε η αποβιομηχανοποίηση της χώρας?.
    Όταν το κράτος χωρίς πρόγραμμα οδήγησε από επιλογή την αγροτική παραγωγή σε συρρίκνωση. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τον τρόπο (αν και δεν θα είχα αντίρρηση) αλλά χωρίς πρωτογενή ανάπτυξη είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει ανάπτυξη.
    Τελικά το συμπέρασμα ποιο είναι .
    Πετώντας καθρεφτάκια ο stinger ξαμόλησε άλλη μια κοτσάνα?.
    Έχουν στόχο να καταστρέψουν όλη την οικονομία για «αηδονίζονται ακούγοντας τη γη να αγκομαχάει την ώρα που μπαίνουν στα σπλάχνα της» (Αλήθεια , ο επονομαζόμενος και ψυχάκιας).
    Τι να πει κανείς.
    Όμως επειδή υπάρχει μπαράζ ανοησιών στα δημοσιεύματα του stinger ας πάρουμε μια μικρή ανάσα, έρχεται και συνέχεια.

    • Perlomin, εσύ τα βγάζεις λίγα λίγα αλλά έτσι δε με βοηθάς, δε με βοηθάς…
      Έχω την άδεια να κάνω μια συρραφή από τα τελευταία σου σχόλια και να την ανεβάσω σαν ανάρτηση; Ετσι, για να υπάρχει… για να μην παραμυθιαζόμαστε σχετικά με τη συνεισφορά της μεταλλείας και για να μην τολμήσει κανείς να απαξιώσει ξανά τους αγρότες.

  13. “Η Αυστρία, για τελευταία φορά: Το εμπορικό της ισοζύγιο είναι πλεονασματικό. Χρέος έχουν όλες οι χώρες. Αυτό δεν λέει τίποτε. Η διαφορά είναι ότι μια χώρα σαν την Αυστρία, επειδή έχει υγιή και δυναμική οικονομία, μπορεί και δανείζεται με ευνοικούς όρους, ενώ εμείς βάζουμε Οικονομικό Διευθυντήριο ζητιανεύοντας.”

    εδώ ξεχνάμε και τα οικονομικά που ξέρουμε.
    Η Ελλάδα έχει 325δις ΑΕΠ και δεν παράγει τίποτα. Είναι ευλογημένη χώρα και βρέχει ευρώ.
    Η Αυστρία έχεο 315δις ΑΕΠ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΥΓΙΉ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ.
    Το χρέος των 869δις το απέκτησε επειδή ήταν υγιης οικονομία.
    Αν επιδοτούσα τις εξαγωγές μέχρι 80% και τα λεφτά των επιδοτήσεων τα έπαιρνα με δάνεια θα είχα ακόμα και γώ θετικό εμπορικό ισοζύγιο.
    Για πές μας όμως η ναυτιλία φέρνει 25δίς στην Ελλάδα.
    Στην Αυστρία πόσα φέρνει?.
    19,5 εκ.τουρίστες έφεραν συνολικά πάνω από 69δις άμεσα καί έμμεσα (οικοδομή, εστιατόρια, μεταφορές κλπ).
    στην Αυστρία?.
    Για πές μας όμως πόσα έφερε σε απόλυτα νούμερα η Μεταλλεία? Πόσους αιώνες θέλει για να πιάσει αυτά τα νούμερα?.
    Πόσους εργαζόμενους απασχολεί πανελλαδικά η μεταλλεία?
    Πόσους φόρους πλήρωσε η ΕΛ.ΧΡΥΣΟΣ και πόσους οι ψαράδες των αντίστοιχων περιοχών?
    Άν συγκρίνουμε το τζίρο , τους φόρους και τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα πόσο υπολείπεται απο τα αντίστοιχα νούμερα των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης?
    Δεν βάζω εγώ τα νούμερα , περιμένω απο εσένα. Πρόσεχε μόνο να είναι σωστά.

    Για την άδεια ,,οκ…. να συνοψίσουμε για να φτάσουμε κάποια στιγμή και στο ψητό.!!!!!!

  14. Πραγματικά Perlomin-w περίμενα πολύ καιρό μια τέτοια τοποθέτηση…Γιατί με κούρασε ο stinger με ‘ολες αυτές τις παπαριές και είχα αποφασίσει να μην απαντώ…Άλλωστε τι επιχείρημα πιάνει απέναντι στην βλακεία;Και ο “κύριος” αυτός μας έχει αποδείξει πως η βλακεία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του…….Σ ευχαριστώ!!!!!

  15. Να κάνουμε και λίγη συνομοσιολογία.

    http://troktiko.blogspot.com/2010/06/bilderberg-2010.html

    και ποιούς βρίσκουμε εκεί?

    Αλογοσκούφης
    Μπακογιάννη
    Διαμαντοπούλου
    Παπαχελάς
    Δαυίδ(3Ε)
    Παπαθανασιου (ναι το τζιμάνι που είχαμε υπουργό)
    και
    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ S&B
    Κατάλαβες antigold?

    • Από τη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ http://respentza.blogspot.com/2010/06/blog-post_9007.html

      Η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη της Χαλκιδικής! Φυσικά μιλάμε για την ανάπτυξη υποδομών που θα εξυπηρετήσουν τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και φυσικα ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. Τι τα θέλουμε εμείς αυτά τα πράγματα; Έχουμε τη μαμά-εταιρεία και τα μεταλλεία!

  16. Eρώτηση προς περλόμιν:
    Πόσοι τόννοι τομάτες ή πατάτες στην υψηλότερης προστιθέμενης αξίας τους μορφή (lays λες εσύ, εμένα μου αρέσουν τα ΤΣΑΚΙΡΗΣ) ισοδυναμούν σε αξία με 20.000 τόννους νικελίου της ΛΑΡΚΟ ή 200.000 τόννους αλουμινίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ή 180.000 τόννους αργυρούχου μολυβιού και τσίγκου της ΕΧ ή 80.000 τόννους χαλκού της ΕΧ. Για να μη κουράζεσαι, θα τα βρεις όλα εδώ: http://www.lme.com/non-ferrous/index.asp
    Ακόμα, πόση ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ και μόνο έκταση γης αναλώνουν για την παραγωγή τους. Πόσες Κρήτες ή Ελλάδες ολόκληρες (ανέφικτο γιατί είμαστε ορεινή χώρα αλλά λέμε τώρα, για χάρη της συζήτησης).
    Ακόμα, πόσα είναι τα απόβλητα/παραπροϊόντα από την παραγωγή τους
    Ακόμα, πόσοι υδατικοί πόροι αναλώνονται-μολύνονται.
    Ακόμα, ποια είναι τα πρόσθετα, φάρμακα, λιπάσματα και πόσο αθώα – ακίνδυνα είναι (τα μισά είναι καρκινογόνα).
    Γιατί μέταλλο δεν είναι μόνον ο χρυσός, ο τόσο άχρηστος. Μόνο για τους αδαείς φυσικά που δεν γνωρίζουν τις χρήσεις του στη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία και πόσο αναντικατάστατος είναι σε αυτές. Αλλά υπάρχουν και οι μακρυα νυχτωμένοι που μιλάνε ακόμα με όρους τραπεζικών αποθεματικών. Από όλους έχει βλέπω ο μπλαμπλα μπαξές.
    Όσο για το λυκοπένιο, ατυχές παράδειγμα συμπληρώματος, όταν βρίσκεται άφθονο στις πάμφθηνες τομάτες ποιος ηλίθιος θα βρεθεί να το αγοράζει 20 ευρώ το μπουκαλάκι? Και αντίστοιχα πόσο περιβαλλοντικό κόστος θα έχει αυτό το μπουκαλάκι?
    Και μου αρέσει γιατί έχει πολύ γέλιο η σε βάθος ανάλυση!

  17. Προς Perlomin-W και Antigoldgreece,
    Τα λετε πολύ ωραια, εχω ενθουσιαστει. Το επιπεδο της αναλυσης σας είναι εξαιρετικά υψηλο. Το οραμα μιας Ελλαδας που στηριζει το ΑΕΠ της στην παραγωγη βιολογικων αγγουριων και τα παιδια της ειτε αλλαζουν σεντονια σε γηραλεους βορειοευρωπαιους ειτε σερβιρουν μπομπες σε «μπαρ για τουριστες» με εχει συνεπαρει.
    Φροντιστε όμως να ενημερωσετε και τους υπολοιπους καθυστερημενους Ευρωπαιους, που επιμενουν να μην συλλαμβανουν το επαναστατικο διλημμα «βιολογικα ακτινιδια και πλαστικες ξαπλωστρες Ή μεταλλευτική βιομηχανια» και συνεχιζουν να αναπτυσσουν μεταλλεια χρυσου ακομα και στην καρδια της Σκωτιας. Καποιος να ενημερωσει τους Σκωτσεζους ότι κανουν τα ιδια λαθη με τους Αυστριακους και τους Νορβηγούς και «κινδυνευουν» να χασουν την χρυση ευκαιρια να γινουν ένα λαος-περιγελος ολου του κοσμου –όπως οι υπερηφανοι και ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ Ελληνες (δημοσιοι υπαλληλοι κατά ευγενη προτιμηση).

    Για περισσοτερες πληροφοριες δειτε τι γραφουν τα τα τσιρακια του κεφαλαιου:

    http://www.guardian.co.uk/business/2008/jun/29/mining1

    και τα ξεπουλημενα στο ληστρικο κεφαλαιο όργανα τους:
    «The community will welcome the opening of the gold mine with open arms,’ said John Riley, chairman of Strathfillan community council. ‘We live in a tourist economy and with the general economy being affected by the rising price of fuel and everything else right now, we don’t want to be too reliant on that.
    ‘Work in the tourism industry tends to be cyclical, which causes problems with people having no work off-season. The gold mine opening would solve some of these problems and provide the opportunity of skilled work for a long time».

    • Για να μην παραμυθιάζετε τον κόσμο σχετικά με το πόσο επιθυμητά είναι παντού τα μεταλλεία χρυσού, ας δούμε τι λένε για το μεταλλείο της Scotgold ΚΡΑΤΙΚΟΙ φορείς της Σκωτίας, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Σκωτίας:

      http://scotlandonsunday.scotsman.com/news/Plans-to-open-Scotland39s-first.6251831.jp

      “A MAJOR environmental battle is looming over plans to open Scotland’s first gold mine within a national park.
      …the plan has been dealt a major blow by a formal objection from Scottish Natural Heritage, the government’s countryside adviser, which says that the mine will damage the surrounding landscape.
      At least four other environment bodies – including the Scottish Environment Protection Agency (Sepa) – have also raised concerns about the plan because of the potential risk to the protected Loch Lomond and The Trossachs Park area.
      SNH is also concerned about possible harm to salmon in the River Tay, one of Scotland’s prime angling rivers, from sediment leaking out of the mine workings into tributaries”.

      Άλλωστε, τι συζητάμε εδώ;;; Ένα μεταλλείο των …73.000 τόνων εξόρυξης το χρόνο;;;; Τι σχέση έχει αυτή η μινιατούρα με την κοσμογονία της Χαλκιδικής με τα 10.000.000 τόνους εξόρυξη το χρόνο;;; Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΑΝΗΣΥΧΕΙ για τους 73.000 τόνους το χρόνο. Φαντάζεστε να ήταν 10 εκατομμύρια;

      …και απ’ότι φαίνεται, μόνο μια κοινότητα έχει δηλώσει ότι το θέλει το μεταλλείο

  18. Τελικά αυτός ο ΑΚΤΩΡ κάνει όλες …..της δουλειές… διαβάστε και το παρακάτω

    Οι παλιές φιλίες και οι κουμπαριές δεν ξεχνιούνται ποτέ, ακόμη και σε περιόδους όπου η κατάσταση δεν είναι καλή για κανέναν από τους δυο. Αποφάσισαν λοιπόν προχθές να πάρουν τον… αέρα τους στο όμορφο εστιατόριο Διόνυσος και να τα πουν για όλα. Ο λόγος για την πρώην υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά και τον Γιώργο Μπόμπολα, εκδότη και εργολάβο.
    Το μενού περιείχε απ’ όλα τα εδέσματα, το πραγματικό, όμως, μενού είχε λίγο από πολιτική, από επιχειρήσεις, από αρχηγίες κομμάτων, από ΔΝΤ και από σχέδια, πολλά μελλοντικά σχέδια. Έχουν πολλά να πουν άλλωστε αφού ο ένας δεν ξεχνά τον άλλον, έστω κι αν είναι εκτός πολιτικού ή επιχειρηματικού παιχνιδιού.
    Οι πληροφορίες μας λένε ότι μίλησαν και για… διακοπές, τις χρειάζονται άλλωστε οι άνθρωποι. Αναφέρθηκε και το Costa Navarino, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο που έχτισε στη Μεσσηνία ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος. Η αγαπητή Φάνη ετοιμάζει βαλίτσες για να επισκεφτεί το όμορφο αυτό μέρος που σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί σε πολυτελέστατο resort. Η κ. Πετραλιά, άλλωστε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού βοήθησε τα μάλλα για να προχωρήσει η επένδυση που ήταν κολλημένη πολλά χρόνια.
    Ωστόσο, και ο Γ. Μπόμπολας έδειξε ενδιαφέρον αφού την κατασκευή του ξενοδοχείου ανέλαβε η «ΑΚΤΩΡ». Οπότε θα έχει και ο ίδιος περιέργεια να δει αν όλα πήγαν καλά, από κατασκευαστικής άποψης πάντα.
    http://www.antinews.gr/?p=48557

  19. Γιατί μιλάτε για το Cononish που θα ξεκινήσει το 2011 και δε μιλάτε για το Cavanacaw στην Ιρλανδία ιδιοκτησίας της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Toronto Galantas Gold Corporation, το οποίο ΗΔΗ παράγει 6000 ουγγιές χρυσού 19000 ουγγιές αργύρου and 170 τόννους μολυβιού το χρόνο.
    Μικρά τα μεταλλεία τους ε?
    Τι να κάνουμε, αυτοί δεν έχουν τα κοιτάσματά μας. Παρά ταύτα εμείς αντί να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε, πάλι κλαιγόμαστε που θα μετακινηθούν εκατομμύρια τόννοι χωρίς κανένα όφελος! Μπράβο μας!

    • Να μιλήσουμε και γι’αυτό:
      http://omaghgoldmine.blogspot.com/
      http://maybury5.blogspot.com/

      Τι έκανε ο τύπος; έπαιρνε τα “στείρα” του μεταλείου που ήτανε τίγκα στο μόλυβδο και τα πουλούσε ως αδρανή! Το ίδιο πράγμα δηλαδή που κάνει και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο Μαντέμ Λάκκο.

      Απορία: υπάρχει κάποιος από εσάς, ένας, μία εταιρεία που να τηρεί τους νόμους;

    • Όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μεταλλουργία το Cavanacaw στην Ιρλανδία, αλλά δεν χρησιμοποιεί καν εκρηκτικά!!!
      Ωραίο παράδειγμα, πολύ σχετικό με τα δικά μας!

  20. Αγαπητε antigoldgreece,
    συγκινουμαι και εγω απο το ενδιαφερον μια κρατικης υπηρεσιας για την επιπτωση ενος μεταλλειου χρυσου στους σολωμους (στους γνησιους οικολογους αρεσουν αραγε καπνιστοί ή απλως ωμοί σε σούσι?)
    Το ζητημα ειναι ομως ειναι απλο: σε μια περιοχη υψηλης τουριστικης δραστηριότητας και δεδομενης οικολογικης ευαισθησιας των κατοίκων της, ενα project χρυσου ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Το αμφισβητεις?

    http://www.mineweb.com/mineweb/view/mineweb/en/page674?oid=105705&sn=Detail&pid=102055

    Όλα τα αλλα είναι εκ του περισσού για καταναλωση από το ποπολο και τους εξ’επαγγελματος «αγανακτισμενους».

  21. Ναι, antigolggreece,
    “Δεν υπαρχει καμμια απο τις μεταλλευτικες εταιρειες που να τηρει το νομο”. Δυστυχως οι μεταλλευτικες και οι μεταλλουργικες μοναδες στην Ελλαδα ειναι υποχρεωμενες να αποδεικνυουν καθημερινα οτι δεν ειναι ελεφαντες και δεν ακολουθουν τα λαμπρά παραδειγματα π.χ.:
    1)των τιμημενων ελληνων αγροτων που αφου φοροδιαφυγουν, φοροκλεψουν και επιδοτηθουν φορτωνουν με τεραστιες ποσοτητες φυτοφαρμακων τοσο τα προϊόντα τους οσο και τους υδατινους αποδεκτες,
    2)των απασχολουμενων στην “Τουριστικη Βιομηχανια” που αφου φοροδιαφυγουν, κλεψουν ποικιλοτροπως τους πελάτες τους, ξεπλενουν και μαυρο χρημα
    3)των μεγαλων αλλά και των μικρων ξενοδοχειακων μοναδων που η διαχειριση των αποβλήτων τους ειναι επιπεδου καταυλισμου αφρικανικής χωρας
    3)των δημων και των κοινοτητων που αφου εχουν γεμισει ολη την χωρα με παρανομες, ανεξελεγκτες χωματερες στη συνεχεια αρνουνται και οποιαδηποτε εναλλακτικη τεχνολογια κατεργασιας των αποβλητων των δικών τους δημοτων
    4)των φτωχων πλην τιμιων εκατονταδων βιοτεχνιων και μικρων βιομηχανιων (π.χ. βυρσοδεψεια, παραγωγοι χρωματων, παραγωγοι τυριού και γαλακτοκομικών, κ.λπ) που τροφοδοτουν με τοξικους ρυπαντες το εδαφος και τους υδατινους αποδεκτες,
    κ.λπ., κ.λπ

    Αντιστρεφω λοιπον την Απορία σου: υπάρχει κάποιος από εσάς, ένας, που να τηρεί όλους τους νόμους στον δικο του επαγγελματικό χωρο, να ειναι φορολογικα εντιμος, να μην ζει παρασιτικα με αργομισθιες, εργα και επιδοτησεις απο τον δημοσιο τομεα (το μηνα που τρεφει τους 11), κ.λ.π?
    Ή για ολους τους ψευτο-“Γιαννηδες-Αγιαννηδες” της κοινωνιας πρεπει να κανουμε τα στραβα ματια -οπως κανουν οι περισσοτερες οικολογικες κινησεις “πολιτών” και ορισμενα κ(ω)μματα που εχουν στοχοποιησει μονον τα μεταλλεια και τα άλλα τα παραπανω τα κανουν γαργαρα?

  22. Doctor Mirabilis,Stringer ,Αληθεια ..Η δική σας η θέση είναι να βρείτε κανένα επιδοτούμενο σεμινάριο, ή κανένα πιάτο με αποφάγια.

    την βρήκατε την χορηγία; (γιατι από εταιρίες venture capital έμαθα ότι σας απέρριψαν, κρίμα ρε παιδί μου, τόσο έξυπνοι και γνώστες…)

  23. Δέν νομίζω ότι υπάρχει ιυσιαστή απάντηση και δεν θεωρώ απάντηση το σατυτιρικο κειμενάκι του mirabili.
    Άλλωστε εγώ δεν ανέφερα ούτε μια φορά τη λέξη “βιολογικα” ή τη λέξη “οικολογία”.
    Αντίθετα μίλησα για πρωτόγενη αλλά και δευτερογενή παραγωγή που περιλαμβάνει βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
    Με συγκινεί τον ενδιαφέρον του να μετατραψουμε τη χώρα σε ένα “απέραντο λατομέιο”. Πιθανόν να είναι και φράση που του ανεβάζει και τη λίμπιντο.
    Με καθαρά οικονομικά κριτήρια μπορεί η μεταλλευτική δραστηριότητα με τη μορφή που τη βλεπουμε στη Χαλκιδική και τη Φωκίδα να ΄δωσει 69 δις ΑΕΠ?
    Ο χρυσός που θα βγεί και αξίζει όλος μαζί 20 δις θα μείνει στη χώρα?
    Πόσες θέσεις εργασίας θα δώσει συνολικά?
    Γιατι η πραγματικότητα είναι μία.
    Η μεταλλευτική δραστηριότητα παρ όλο που λόγω των αρνητικών οικονομικών και μεταλλευτικών αποτελεσμάτων είναι “πρώτη μούρη”, σαν αποτέλεσμα είναι μιά ¨απλή π..δή” . Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με ένα κλάδο που κάνει μικρότερο τζίρο απο την ετήσια παραγωγή αγγουριών Κρήτης.
    Το ότι 3 οικογένειες έχουν βρεί τρόπο να θησαυρίζουν δεν μπορεί να απασχολεί πλέον την χώρα.
    Νόμοι υπάρχουν και είναι απλό .
    Ακολουθούμε το πνεύμα και το γράμμα του νόμου ή αλλιώς αφήνουμε τα φουρνέλα κατα μέρους και πάμε ιρλανδία με το χρέος 1,841 τρις (ΑΕΠ 219ΔΙς) και συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της ιρλανδίας να φύγει απο την κατάσταση πτώχευσης.
    Και επιτέλους σταματήστε να φέρνετε παραδείγματα χωρών που βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική.
    Γράφει ο Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ “Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας.”
    http://revma.wordpress.com/2010/02/26/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%83-%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B5%CE%B9/
    ΚΑΙ Ο παύλος τσίμας,
    http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1086601&cid=153
    αλλά και επίσημο site του Χρηματιστηρίου αθηνών.

    http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-11-23-44-41-2010011118650/

  24. Αν κατάλαβα καλά ο mirabilis παραδέχεται ότι τα μεταλλεία παρανομούν αλλά έχει δικαιολογία.!!!
    Παρανομούν και όλοι οι άλλοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
    Και έχει και λύση , να σταματήσουν όλοι και να συνεχίσουν μόνο τα μεταλλεία.
    Δέν μπορεί κάτι πίνει.

  25. Είμαι ευτυχής που ζω σε μια …δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα οτιδήποτε θελήσει το ΔΝΤ !

  26. Μπραβο Ισιοδε,
    καταλαβες αμεσως τι εννοω, εισαι ιδιαιτερα ευφυης (Τελος παντων αυτο που εννοω ειναι οτι “περιεργως” λειπουν “Παρατηρητηρια” των αλλων ρυπογονων και εν γενει παρανομων δραστηριοτητων στο ελληνικο χωρο. Επισης εννοω οι δηθεν ελεγκτικοί μηχανισμοι του κρατους το κανουν γαργαρα μπροστα στο εγκλημα των φυτοφαρμακων ή της διαχειρισης των αστικων απορριματων. Αυτο λεγεται “επιλεκτικες ευσιασθησιες” που στην ουσια σημαινει “κρατος-μαφια’).

    Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗ,
    αποχαιρετα τη την Ελλαδα της λαμογιάς και των “τοπικων κοινωνιων” που ηξερες…. Η ζωη με δανεικα τελειωσε.

    Perlomin-W,
    Αυτο που “ξεχναει” ο Δελαστικ και οσοι επιχειρηματολογουν ισχυριζομενοι οτι “και αλλες χωρες εχουν ιδιο ή μεγαλυτερο δανεισμο απο αυτον της Ελλαδας” ειναι οτι το προβλημα της Ψωροκωσταινας συνοψιζεται στο πως ΕΝΩ δανειζεται αφειδώς ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Οι αλλες χωρες παραγουν αρα καποια στιγμη -μπορει- να ρεφαρουν. Συνεπως οι δανειστες της Ελλαδας δεν εχουν τιποτε να περιμενουν στο μελλον γιατι η Ελλαδα δεν παραγει τιποτα και ΚΥΡΙΩΣ δεν κανει ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Απλη αριθμητικη.

    Και κατι που ξεχνας(?): οι 3 ή 13 οικογενειες που “θησαυριζουν” μπορουν -και ισως τωρα που μιλαμε να το προετοιμαζουν- να μεταφερουν τις δραστηριοτητες τους σε αλλες χωρες και να συνεχισουν να “θησαυριζουν” και εκει. Τα 10-11 εκατομμυρια ελληνων πολιτων ειναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ (κυριολεκτικα) να ζησουν στην ψωροκωσταινα. Εαν εσυ πιστευεις οτι ολοι αυτοι μπορουν να επιβιωσουν με την “νεου τυπου” αγροτικη παραγωγη (και κυριως τα 8-8,5 εκατ. ανθρωπων που ζουν στις πολεις) και τον τουρισμο, δικαιωμα σου. Σου θυμιζω οτι ετσι ηταν η αγροτικη Ελλαδα το ’60 αλλά πόσοι Ελληνες θα επελεγαν να ζησουν σε ενα περιβαλλον με τα Σχολεια, τα Νοσοκομεια, τις Μεταφορες και γενικα το οικονομικο περιβαλλον της εποχης του Ν.Ξανθοπουλου? Απαντηση δικη μου: μονον καποιοι πυροβολημενοι οικολογοι και καποιοι γραφικοι του ΣΥΝ. Δηλαδη σχεδον κανενας.

  27. “Και κατι που ξεχνας(?): οι 3 ή 13 οικογενειες που “θησαυριζουν” μπορουν -και ισως τωρα που μιλαμε να το προετοιμαζουν- να μεταφερουν τις δραστηριοτητες τους σε αλλες χωρες και να συνεχισουν να “θησαυριζουν” ”
    Πές μου ότι αυτό είναι υπόσχεση!!!!.
    Κερνάω “βρώμικο” έξω από την λαχαναγορά.
    Προς Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ .
    Τα δανεικά που πέρνανε τα χρεώσανε σε μάς αλλά τα την είσπραξη την κάνανε αυτοί που μας καλούν να τα πληρώσουμε.
    Είναι σαν τον Κόκκαλη που πέρασε το Καραισκάκη στο όνομα του αλλά το δάνειΟ το πληρώνει ο Ολυμπιακός. (ΙΝΤΡΑΚΑΤ , συνεταιράκι του ΑΚΤΩΡΑ).

    Όσο για την παπαριά που έχουν πείσει όλους του έλληνες ότι δεν παράγουμε τίποτα , αστα τα είπαμε παραπάνω.
    325 δις είναι 325 δίς ΑΕΠ /
    219 δις της ιρλανδίας είναι γιατί πράγει χουίσκυ.
    Μία μόνο γαλακτοβιομηχανία , απαχολεί άμεσα ή έμεσα 35000 ανθρώπους.
    Οι μεταλλάδες με 1500 θέσεις θέλουν καί να μας ………
    Και όχι μόνο αυτό, εγκαλούν όλη τη κοινωνία να στραφεί στην μεταλλεία .
    Γιά να χαθούν τελικά και οι 35000 χ ?? από τις επιπτώσεις που προκαλεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στις τοπικές οικονομίες .
    Κάτι που ζούμε όσοι έχουμε (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) σχέση με αυτές.
    Καί μιά κατάλαβες πράγματα που δέν κατάλαβαν ο Δελαστίκ και οι άλλοι μας λές πώς μια χώρα με 219 δις αεπ θα πληρώσει χρέος 1,843 τρίς?. Πώς το απέκτησε αυτό το χρέος , επειδή είχει παραγωγή?.
    Το ότι αυτό το χρέος έγινε με την πλήρη αποκρατικοποίηση της χώρας και την στροφή στην οικονομία της αγοράς σου λέει τίποτα¨?.(μήπως και θυνηθείς και τις αριστερές καταβολές σου).ι
    Και το διαφήμισαν δεόντως .
    Και μίλησαν για θαύμα.
    Παράγει , αλλά ότι παράγει ανήκει σε ιδιώτες άγγλους αμερικάνους καναδούς γερμανούς.
    Καί όλοι αυτοί τα μαζεύουν στη χώρα τους.
    Και το κράτος έπαψε να έχει έσοδα.
    Και τώρα χρωστάει σχεδόν 2 τρίς.
    Και παράγει 219δις αεπ το χρόνο.
    Καληνύχτα.

  28. Γεια σου Perlomin-W με τον επαναστατικο σου οιστρο!
    Χαιρομαι να βλεπω σεμνούς πλην υπερθερμους μικροαστους επαναστατες του καναπε να γραφουν “σεντονια” και μεσα σε λιγες σειρες να ξεμπερδευουν με τους “κακους ξενους” και τους “αθλιους πλούσιους” ενω ταυτοχρονα μας προσφερουν ετοιμη και την λυση για το κοινωνικο και οικονομικο προβλημα της Ελλαδας για την επομενη 25-ετια.
    Τι να πω -μενω αφωνος. Βεβαια καποιος κακοπροαιρετος θα το ελεγε αυτο ιδεολογικοπολιτικο ΑΥΤΙΣΜΟ -αλλα εγω ειμαι κυριος με τις κυριες.

    Ομως ολα αυτα δεν εχουν πια σημασια: Μπροστα στην ΔΟΥ της καθε περιοχης, με κομμενα τα επιδοματα και τα δωρα, με κουτσουρεμενες τις συνταξεις, με ολες τις δουλειες πεσμενες και με τα χειροτερα μπροστα μας ολες οι τζαμπα μαγκιες εχουν μηδενικη αξια. Οικολογοι, “αγανακτισμενοι” πολιτες, υπερασπιστες των υγροβιοτοπων, αγωνιστες της εναλλακτικης αναπτυξης, κ.λπ, κ.λπ. : ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΔΝΤ!

    ΥΓ-1. Για λογους γραμματικης και μονον: οι χωρες δεν “αποκρατικοποιουνται”. Τι ηθελες να πεις ποιητη?
    ΥΓ-2. Επιμενεις οτι η Ελλαδα “παραγει” και αναφερεις μαλιστα την γαλακτοβιομηχανια. Δεν θελω να σου πω ποσα απο τα γαλακτομικα που τρως ειναι πραγματικά με ελληνικο γαλα γιατι θα σε πιασει θλιψη. Μην παμε στους χυμούς και τα λοιπα. Θα σου πω μονον τουτο: αφου εσυ το ξερεις οτι η Ελλαδα “Παραγει” δεν το λες και σε αυτους τους μ…ες στο Υπουργειο Οικονομικων που βγαζουν συνεχως ελλειματικο το εμπορικο ισοζυγιο. Μαλλον δεν ξερουν κατι που μονο εσυ ξερεις.
    ΥΓ-3. Κοιτα γυρω σου: Ποσα πραγματα στην καθημερινη ζωη σου ειναι φτιαγμενα απο ελληνικα χερια, σε ελληνικες βιομηχανιες ή βιοτεχνίες? (εξαιρουνται οι “μπομπες’ της “τουριστικης βιομηχανίας”)

    Πραγματικα, Καληνυχτα!

  29. Σιτεμμένο μου παλληκάρι.
    Εξακολουθείς να μην απαντάς σε καμμία απο τις ερωτήσεις.
    Αυτό απο μόνο του σε κανει βαρετό.
    Το ότι τοποθετείς τον εαυτό σου απο την πλευρά του ΔΝΤ δίνει το στίγμα το δικό σου αλλα και της παρεούλας σου.
    ΥΓ1. Ότι εννοούσε ο πρωθυπουργός μας με τα πολύ καλά ελληνικά του.
    ΥΓ2. Επιμένω ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να παράγει πολύ περισσότερο πλούτο απο αυτον των 325 δις αρκει να πετάξει μερικά βαρίδια.
    Ανάμεσα στα βαρίδια αυτά είναι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ απο την “μεταλλεία” που δεν είναι αυτής της συνοματαξίας.
    Να σου τονίσω ότι στα 10 τρις ΑΕΠ των ΗΠΑ μονο το 10% είναι απο παραγώμενα είδη στις ΗΠΑ. ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΡΑΞΊΑ.
    Πιθανώς να έχεις μια οικονομία στο μυαλό όπου τα πάντα εκτιμώνται με το συστημα κληρινγκ.
    Αυτο τελείωσε πρίν 2500 χιλιάδες χρόνια.
    Επίσης μη με δοκιμάζεις με το κλυκλωμα γάλακτος θα εκπλαγείς.. Αν θές θα τα διασταυρώνεις και με τον Δ.Δ.(πρώην).
    Και εκεί διάφοροι γνωστοι κρατικοδιαιτοι …… τις έχουν κάνει τις βρωμιές τους.
    Παρ όλα αυτα δεν πρόκειται ποτέ να δώσετε στη χώρα ούτε το 10% του τζίρου και των θέσεων εργασίας.

  30. Οι αειφορικές δραστηριότητες ξεκινούν με κάποια έσοδα τα οποία στη συνέχεια αυξάνουν. Ακόμη και αν δεχόμασταν ότι μη αειφορικές, ρυπογόνες δραστηριότητες ξεκινούν με μεγαλύτερα κέρδη, η πορεία τους είναι φθίνουσα. Το σημαντικό δεν είναι τι αποδίδει περισσότερο, η συμβατική γεωργία, η βιολογική γεωργία, η μεταλλεία κλπ. Η κατάληξη είναι ίδια, για παράδειγμα, κάποτε θα πάψουμε να καταναλώνουμε πετρέλαιο και θα ψάξουμε για κάτι άλλο, η διαφορά είναι ότι η οικολογία αγωνίζεται να το επιβάλει έγκαιρα όταν οι ζημιές είναι ακόμη μικρές. Το ίδιο φυσικά ισχύει για οτιδήποτε μη ανανεώσιμο ή βλαβερό.

  31. Αγαπητη Perlomin-W,
    Δεν εχει πραγματικα εννοια να προσπαθεις με πολιτικο-οικονομικές αναλυσεις επιπεδου αποφοίτου ΙΕΚ Ξυνη και Σχολης Κοντοραβδη να μας εξηγεις ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ (όπως και κάθε χωρας) περιλαμβανει και την Υπεραξια των παραγομενων προϊοντων. Προφανως την περιεχει αφου αυτος είναι ο ορισμος του ΑΕΠ μιας χωρας! Τον τροχο ανακαλυψες? Σου «διαφευγει» όμως ότι στις ΗΠΑ η «Υπεραξια» του ΑΕΠ δεν προερχεται τοσο από το γαλα που γινεται γιαουρτι και τυρι (όπως εγραψες για την Ελλάδα) ουτε από το καλαμποκι που συσκευαζεται σε κονσερβες ή παιρνει υπεραξια καθως ψηνεται για ποπ-κόρν αλλά, κυρίως, από άλλα υλικα που ενσωματωνουν πολύ μεγαλυτερη προστιθεμενη άξια στην πορεια επεξεργασιας τους.
    Πως σου φαινεται, ας πουμε, το γεγονος ότι ένα κιλο ορυκτου οξειδιου του πυριτιου (χαλαζια) διατιθεται για μερικα σεντς ενώ ένα κιλο καθαρου πυριτιου (>99%) διατιθεται στα 500 δολλαρια? Πως σου φαινεται αυτος ο πολλαπλασιαστης υπεραξιας? Μοιαζει με την αξια που προσθετει η ΟΛΥΜΠΟΣ και η ΜΕΒΓΑΛ στο ελληνικό(?) γαλα? Ακομη μεγαλυτερη πλακα θα ειχε να μιλησουμε για το κοβαλτιο στην ιατρικη, τον χαλυβα στις μεταφορες, κ.λπ. Τι «πολλαπλασιαστες αξιας» φανταζεσαι οτι εχουν οι αντιστοιχες πρωτες ύλες, δηλαδη τα εξορυσσομενα μεταλλευματα?
    Βεβαια, μπορεις να πεις ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκες είναι καθετοποιημενες με Μεταλλουργια, Υψηλη Τεχνολογια, κ.λπ. Δεν θυμαμαι όμως κανεναν από το ψευτο-οικολογικό κίνημα να ζητησε να γινουν τετοιες μοναδες στην Ελλάδα. Ισα-ισα όταν τεθηκε π.χ. θεμα κατασκευης εργοστασιου ανοξειδωτου χαλυβα στον Βολο (που θα επαιρνε μερος του νικελιου της ΛΑΡΚΟ) εγινε της π…ς στην ομορφη χωρα μας. Συνεπως, αφησε τις ΗΠΑ εκει που είναι μαζι με το «90% της υπεραξιας που ενσωματωνουν στα παραγομενα προϊοντα» τους.
    Φυσικα, μπορει να ονειρευεσαι έναν κοσμο χωρις ηλεκτρονικους υπολογιστες, συγχρονα νοσοκομεια, αξιοπιστα μεταφορικα μεσα, συγχρονα φαρμακα (που αρκετα περιεχουν 30-80% κ.β. εξευγενισμενα ορυκτα), εμβολια, ηλεκτρικες συσκευες, κ.λπ. Μπορει εσυ και οσοι συμφωνουν μαζι σου να ονειρευεστε μικρα σπιτακια σε καταπρασινα λιβαδια –μαζι, βεβαια με ένα προσδοκιμο ζωης γυρω στα 40-45 χρονια, όπως ηταν επι αιωνες στην ανθρωπινη κοινωνία.

    Τελος παντων, δεν εχει εννοια η παραπερα συζητηση. Οσοι πεισθηκαν- πεισθηκαν.

    Ένα τελευταιο μονο: Απαντησες στα Υστερογραφά μου εκτος από ένα, το τελευταιο. «Ξεχασες» το ΥΓ3, το οποιο και επαναλαμβανω: Κοιτα γυρω σου, ποσα πραγματα στην καθημερινη ζωη σου ειναι φτιαγμενα απο ελληνικα χερια, σε ελληνικες βιομηχανιες ή βιοτεχνίες? (εξαιρουνται οι “μπομπες’ της “τουριστικης βιομηχανίας”).

  32. Πράγματι δεν έχει έννοια να συζητάει κανείς μαζί σου.
    Δεν απαντάς ποτέ , και μπερδεύεις ότι βρείς μπροστά σου.
    Τα συμπεράσματα σου για το τι κόσμο ονειρεύομαι κράτα τα για τον εαυτό σου. Σε κανένα κείμενο δικό μου δεν θα βρείς ίχνος ¨οικολογικής” ευαισθησίας.
    Με καθαρα οικονομικά κριτήρια επιμένω ότι η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ασύμφορη για μια περιοχή και για τη χώρα.
    Τώρα τη να κάνουμε ΟΛΥΜΠΟ ΜΕΒΓΑΛ CRETA FARM ΣΕΚΑΠ και ΕΛΑΙΣ έχουμε … δεν έχουμε GOLDMAN SHACS. Eπίσης δεν έχουμε 10 τρις ΑΕΠ έχουμε 325 δις.
    Ουτε 400 εκ. πληθυσμο, έχουμε 11. ότι έχει κανεις πορεύεται.
    Και συ μια λοβοτομη έχεις μ αυτή έκανες σταδιοδρομία.
    Καλή συνέχεια .

  33. Ρε άι στα τσακίδια κι εσύ και οι 3 ή 13 οικογένειες της μεταλλείας που νομίζετε πως ότι υπάρχει σ’αυτή την γη σας ανήκει δικαιωματικά……Μην τολμήσει κάποιος να έχει διαφορετική γνώμη αμέσως του προσάπτετε την χειρότερη βρισιά για τον κύκλο σας”οικολόγε”…αλλά για άλλους αυτό είναι τιμή!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.