Η Ινδία αποφασίζει να προστατεύσει τα δάση της από τη μεταλλεία


DSC_0429Western Ghats, νότια Ινδία

Aπό τους Finacial Times, 3/5/2010: India to protect forests from mining

Το ένα τρίτο των κοιτασμάτων άνθρακα της Ινδίας θα παραμείνει ανεκμετάλλευτο , αφού η Κυβέρνηση ανακήρυξε τις περιοχές όπου βρίσκονται “εκτός ορίων” για τις μεταλλευτικές εταιρείες (“no-go” areas) λόγω της οικολογικής τους ευαισθησίας.

Οπως δήλωσε στους Financial Times ο Υπουργός Περιβάλλοντος, η απόφαση να απαγορευθεί η εξόρυξη άνθρακα σε περιοχές πυκνού δάσους είναι μέρος της προσπάθειας να  ελεγχθεί η λειτουργία της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Ινδίας, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. “Δεν μπορώ να δώσω με καθαρή συνείδηση έγκριση για τέτοια έργα στις “no-go” περιοχές”, είπε.

Η απόφαση του Υπουργείου αφορά το 35% περίπου των κοιτασμάτων άνθρακα της χώρας. Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα και λιγνίτη στον κόσμο, αλλά πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή της την επόμενη δεκαετία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα πρέπει να εισάγει περισσότερο κάρβουνο, αλλά η απαγόρευση είναι απαραίτητη για να σωθούν οι φυσικοί οικοτοποι της Ινδίας.

Ο Υπουργός είπε ότι είναι υπέρ της επιβολής παρόμοιων κριτηρίων και σε άλλους ορυκτούς πόρους. Επίσης έχει επιβληθεί μια καθολική απαγόρευση εξορυκτικής δραστηριότητας (μορατόριουμ) στην παράκτια πολιτεία της Γκόα, ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Μεγάλο μέρος του ορυκτού πλούτου της Ινδίας βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές που καλύπτονται από πυκνά δάση και κατοικούνται από φτωχές φυλές ιθαγενών. Οι Μαοϊστές αντάρτες έχουν αποκτήσει μεγάλη επιρροή σε αυτές τις περιοχές, εν μέρει επειδή υπόσχονται να τις προστατεύσουν αυτά τα εδάφη από την εταιρική εισβολή. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ήταν κατά παράδοση μια τυπική διαδικασία και οι εταιρείες “έβρισκαν δημιουργικούς τρόπους να “τα καταφέρνουν”. Είπε όμως ότι η Ινδία δεν αντέχει πλέον να εγκρίνει κάθε μεταλλείο που προτείνεται. “Υπάρχουν περιοχές όπου είναι προφανές ότι η εξόρυξη έχει ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα”, είπε.

Το Υπουργείο σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στη Βρετανική εταιρεία Vedanta να προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο σχέδιό  της για επιφανειακό μεταλλείο βωξίτη στους λόφους Niyamgiri της πολιτείας Ορίσσα – το ιερό βουνό των αυτόχθονων κατοίκων Dongria Kondh.

Πολύ ενδιαφέρουσες και οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος στους Hindustan Times, 15/5/2010: Επίσης ενδιαφέρουσες είναι οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου που καταδεικνύουν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μεταλλευτικής δραστηριότητας και της κρατικής διαφθοράς:

“Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και των μεταλλευτικών λόμπι“. Δεν τα μασάει τα λόγια του ο Υπουργός ο οποίος, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει να σταματήσει όλη τη μεταλλευτική δραστηριότητα, φαίνεται αποφασισμένος να βάλει ένα φρένο. Τον περασμένο Νοέμβριο απέρριψε προτάσεις για ανθρακωρυχεία σε προστατευόμενες περιοχές. Επίσης ακύρωσε υπάρχουσες άδειες, επέβαλε το μορατόριουμ στη Γκόα και καθόρισε περιοχές όπου επιτρέπεται και όπου δεν επιτρέπεται η εξόρυξη άνθρακα (“go” and “no-go” areas). Ο άνθρακας είναι κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς κυρίως για να τροφοδοτήσει τις εξαιρετικά ενεργοβόρες βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.


11 απαντήσεις στο “Η Ινδία αποφασίζει να προστατεύσει τα δάση της από τη μεταλλεία”

  1. Τον λυπάμαι τον Stinger… Τώρα θα πρέπει να μας αραδιάσει ότι βρει στο ιντερνετ για ολόκληρη Ινδία…

    Όμως για τη Φωκίδα και την S&B κουβέντα…

  2. Από ό,τι διαπιστώνω κκ. antigoldgreece, συνεχίζετε την ίδια τακτική, δηλ. μεταφράζετε ό,τι σας βολεύει, το πασσάρετε και στο τέλος βγάζετε και το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας λοιπόν, λέει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη στους Hindustan Times:

    “-(Υπουργ.)…Χρειαζόμαστε την εξόρυξη. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να σταματήσει. Η παράνομη εξόρυξη πρέπει.

    – (Δημ.) Υπάρχει βιώσιμος δρόμος για την εξόρυξη;

    -(Υπουργ.) Λοιπόν, ναι, οι Γερμανοί το έχουν πετύχει, οι Αμερικανοί επίσης. Ακόμη και στην Ινδία, η Neyveli Lignite είναι ένα καλό παράδειγμα βιώσιμης εξόρυξης. Η Singareni είναι ένα άλλο στην Andhra Pradesh. Αν είμαστε πιο ευαίσθητοι μπορούμε να βρούμε τρόπους. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά με την εξόρυξη σε περιοχές φυλών-όπου πρέπει να δει κανείς θέματα όπως το ποιός είναι ο κληρονόμος αυτών των ορυχείων

    -(Δημ.) Ας μιλήσουμε για τα φράγματα στο Arunachal Pradesh.

    – (Υπουγ.)…Η ιδέα δεν είναι να σταματήσουμε την κατασκευή φραγμάτων αλλά να πούμε, κοιτάξτε την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Και όπου τα projects αυτά είναι ουσιώδη, ας τα υλοποιήσουμε με οικολογικά βιώσιμο τρόπο.

    – (Δημ.) Σχετικά με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη;

    – (Υπουργ.) Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Και οι τρείς πρέπει να αποτελέσουν μέρος της εξεύρεσης ισορροπίας, για να βρούμε τη χρυσή τομή. Δεν μπορείς να είσαι θεολογικός, χρειάζεσαι την ανάπτυξη, χρειάζεσαι projects, αυτά δημιουργούν απασχόληση.”

    Δεν χρειάζεται πλέον μεγάλη προσπάθεια για να αποκρυπτογραφήσουμε το ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    Προφανώς και (υπο)στηρίζει τη μεταλλεία, γνωρίζει ότι είναι βασική συνιστώσα βιώσιμης ανάπτυξhς της χώρας του. Η Ινδία όμως είναι Ομόσπονδο κράτος και η Κεντρική Κυβέρνηση θεωρεί ότι διαχείριση του υπεδάφους είναι Ομοσπονδιακή υπόθεση. Από την άλλη, τα Ομόσπονδα κρατίδια που απαρτίζουν την Ινδία, εκφράζουν τα συμφέροντα των τοπικών φυλών. Οι φυλές αυτές θεωρούν δεδομένο ότι η γή και τα ορυκτά τους ανήκουν, αφού τα “κληρονόμησαν” από τους προγόνους τους. Αρα έχουμε το ζήτημα ποιος κατέχει και νέμεται τα ωφέλη των πόρων. Σε αυτή τη διαμάχη, οι συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν, μεταθέτοντας το πρόβλημα και υιοθετώντας την εύκολη Σολομώντεια λύση με το να ορισθεί πως…κανείς δεν θα εκμεταλλευθεί τους πόρους (λόγω δάσους…). Αυτή είναι η (μάλλον πεζή) κατάσταση, ιδιαίτερα στην επίμαχη περιοχή, που έχει τεράστια κοιτάσματα βωξίτη και γαιανθράκων μεγάλης αξίας, διεκδικούμενα από φυλές και όχι η “οικολογική” ευαισθησία..
    ———————

    Υ.Γ. Η Ινδία είναι μια πολύ εύκολη περίπτωση κι όπως έχω δηλώσει θα ασχολούμαι με τις δύσκολες. Στοιχεία μπορούν να βρεθούν εύκολα παντού για αυτή τη μεγάλη μεταλλευτική χώρα που εξορρύσσει και επεξεργάζεται τα πάντα. Βαριέμαι να γράφω, γράψτε εσείς, τί να πρωτοπεί κανείς. Για χάρη της κουβέντας και με μέτρο το…εκατομμύριο τόννους ελάχιστη ετήσια εξόρυξη, σημειώνω:

    Βωξίτης 21 εκ. τόννοι, χρωμίτης 4 εκ, σιδηρομετάλλευμα 230 εκ, βαρύτης 1 εκ, γύψος 2,5 εκ, φωσφάτα 1,2 εκ, δολομίτης 3 εκ, κάρβουνο-λιγνίτης 450 εκ. Και τσιμέντο 180 εκ.

    Μεγάλα νούμερα εξόρυξης, μεγάλα αποθέματα. Ξέρετε πόσα αποθέματα γαιανθράκων έχει η Ινδία; 300 δις τόννους (!) κάρβουνο και 60 δις τόννους λιγνίτη. Περιόρισε λοιπόν (για σήμερα) τα (μέχρι τώρα γνωστά) αποθέματα γαιανθράκων κατά 1/3; Κλάιν μάιν. Θα εντατικοποιήσει την εκμετάλλευση στα άλλα ορυχεία, θα αναπτύξει έρευνα γιά νέα κοιτάσματα ή/και θα εισάγει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική της (και αναλογικά και την παγκόσμια οικονομία). Φαντάζομαι να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας…
    Οποιος έχει βέβαια επισκεφθεί αυτή τη χώρα, διαπιστώνει με το που θα πατήσει το πόδι του, ότι η εξόρυξη προφανώς δεν εντάσσεται στα μεγάλα περιβαλλοντικά της προβλήματα, άλλα είναι αυτά…

  3. Είπαμε. Αυτά δεν είναι κοιτάσματα διότι δεν μας είναι πλέον απαραίτητα. Ορθά αποφασίσαμε και ψηφίσαμε. Προτείνω δε να φωνάξουμε και στη Χαλκιδική τη Survival International. Χρειάζεται υποστήριξη η φυλή μας. Της αρμόζει να κάνει παρέα με τους Dongria Kondh (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους συμπαθείς ινδούς). Πληροφορίες εδώ: http://www.survivalinternational.org/info/contact

    • Τι αχάριστος άνθρωπος, δεν φτάνει που του έδωσα το link στους Hindustan Times, γκρινιάζει κι από πάνω…

      Λοιπόν… από σήμερα όταν τα σχόλια γίνονται πολύ μακροσκελή θα μπαίνουν ως κανονικές αναρτήσεις.

      Εδώ θα γράψω μόνο ότι το προσφιλές σενάριο με τα “ανταγωνιστικά συμφέροντα” των ιθαγενών φυλών που δήθεν θέλουν να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι τα κοιτάσματα είναι για γέλια και μόνο. Δείτε το βιντεάκι που έστειλε το βακτηρίδιο για να καταλαβετε για τι ανθρώπους μιλάμε.

      Όσο για το αν έχουνε πετύχει τη “βιώσιμη μεταλλεία” οι Αμερικανοί (με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα μεταλλεία στη χώρα που τρέχουν να τα συμμαζέψουν και δε φτάνουν) και οι Γερμανοί (που βγάζουνε μόνο άνθρακα σε ποσότητες που μειώνονται συνεχώς – σιγά τα ωά δηλαδή!) θα τα πούμε εκτενώς κάποια άλλη στιγμή.

  4. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ο σκοτεινός και υποκριτικός ρόλος οργανώσεων του “πολιτισμένου” κόσμου μας στην καθοδήγηση των ανθρώπων του τρίτου κόσμου αλλά και των πρώην ανατολικών χωρών σε αγώνες ενάντια στην “πολιτισμένη” ανάπτυξη που μέρος της είναι και η μεταλλεία με πρόσχημα την επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και εργασίας. Οπως μας λέτε καλή ώρα και εσείς antigoldaδες. Να ρωτήσω όμως πχ από που προέρχεται η χρηματοδότηση του Βραβείου Goldman 2005 που έλαβε μεταξύ άλλων τίμιων και αγνών “αγωνιστών” και η φίλη σας κα Stephanie Roth? Και τι συμφέροντα εξυπηρετεί?
    Διαβάστε περισσότερα εδώ:
    http://www.responsiblenergy.org/cl_images/romania/Keeping%20Romnia%20impoverished.htm
    Και άλλο ένα φιλμ για να δείτε και την άλλη πλευρά “εκείνων που κυνηγούν τους κυνηγούς θησαυρού” και να κρίνετε μόνοι σας!
    Για την ιστορία το 2009 το βραβείο πήραν οι: Yuyun Ismawati, Olga Speranskaya,
    Hugo Jabini, Marc Ona Essangui, Syeda Riswana Hasan,
    Wanze Eduards και Maria Gunnoe.

    • Εμείς δεν λέμε αυτά. Αυτά τα λέει ο Stinger που έχει κολλήσει στον “αντιβιομηχανικό μεσαίωνα”!
      Θα χαρείς να μάθεις ότι έχω γράψει κάτι όπου αναφέρεται η ταινία που λες. Την έχω κιόλας.
      Δεν φαντάζομαι να σου λέει κάτι το ότι η ταινία πληρώθηκε από την εταιρεία, ε;

  5. Από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Stinger προκύπτουν διαπιστώσεις.
    Πρώτη διαπίστωση : H «μεταλλεία» ανθεί στις χώρες του τρίτου κόσμου.
    Δεύτερη διαπίστωση : Παρά τα πλούτη που ευαγγελίζεται η «μεταλλεία» η φτώχεια και η αυθαιρεσία είναι το γνώρισμα των χωρών αυτών.
    Και επειδή τα νούμερα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν βλέπουμε τρομερά κέρδη που προκύπτουν από την εξόρυξη , τα οποία όμως δεν διανέμονται.
    Αντίθετα η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας συνοδεύεται – από σύμπτωση? – από ανελεύθερα και διεφθαρμένα καθεστώτα.
    Τρίτη διαπίστωση : Δεν υπάρχει ανάλογη «δραστηριότητα» σε χώρες που «σέβονται» – η τουλάχιστον κρατούν τα προσχήματα – τα δικαιώματα των πολιτών τους.
    Τέταρτη διαπίστωση :Η «μεταλλεία» ακολουθεί αντίστροφη πορεία από τον δείκτη διαφθοράς ενός κράτους.
    Πέμπτη διαπίστωση : Η αξία του εξορυσόμενου πλούτου δεν μένει στην χώρα εξόρυξης αλλά στις εταιρείες που πραγματοποιούν αυτή. Είναι λοιπόν παραμύθι ότι η Ελλάδα πρέπει να ¨βγάλει» το χρυσό από μέσα της για να σωθεί.
    Ούτε ένα ευρώ δεν θα μπεί στα ταμεία του Ελληνικού κράτους από αυτή την δραστηριότητα.
    Ευχή λοιπόν και ελπίδα όλων μας είναι να μην αποκτήσει η χώρα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την μετατροπή της σε χώρα με υψηλή «μεταλλεία».
    Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι να καταφέρουν οι λαοί που υποφέρουν από τις συνέπειες αυτής της δραστηριότητας να ανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία και το δικαίωμα στη ζωή.
    Είναι οι χώρες αυτές που δίνουν στην κρεατομηχανή που έχουν στήσει αυτές οι εταιρείες ανα λεπτό 2 παιδιά νεκρά από πείνα.
    Είναι οι χώρες αυτές που εξορύσσουν πετρέλαιο χρυσό και ότι άλλο βάλει το μυαλό ενός ανθρώπου και ταυτόχρονα οι πληθυσμοί τους λιμοκτονούν.
    Η επερχόμενη πτώχευση της χώρας είναι ένα καλό σενάριο για όλους αυτούς.
    Άφησα για το τέλος το λόγο που χρησιμοποιώ «» στη λέξη «μεταλλεία».
    Οι κύκλοι αυτοί δεν αποσκοπούν πλέον στα κέρδη που θα τους αποφέρει αυτή η δραστηριότητα. Δραστηριοποιούνται μέσα στις αγορές εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη από όχι από την δραστηριότητα πλέον, αλλά από το σπεκουλάρισμα» αυτής.
    Η αντιμετώπιση λοιπόν αυτών των παρανόμων είναι είναι ταυτόχρονα και αντιμετώπιση κερδοσκόπων , διαφθοράς, υπεράσπιση δημοκρατικών θεσμών , ανθρώπινων δικαιωμάτων.
    Δεν σκοπεύω πλέον να αντιπαρατίθεμαι με χαριεντισμούς με ¨ανθρώπους» που κύριο μέλημα τους είναι η μετατροπή μιας χώρας σε μπανανία.
    Είναι οι περισσότεροι γνωστοί σε μένα και πραγματικά μου προκαλούν αηδία.
    Να πάρουμε όμως υπ όψη μας ότι είναι ενωμένοι.
    Να είμαστε σίγουροι ότι ο κατακερματισμός των δικών μας δυνάμεων δεν βοηθά.
    Ας δούμε την υπόθεση όχι με την στενή έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος , αλλά με τη γνώση ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μια μικρή παράμετρος του εγχειρήματος που λέγεται «μεταλλευτική δραστηριότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.