Η απάντηση του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας για το “Κόκκινο Χούμα”


Γκιώνα  8-4-2010 032Με κάποια καθυστέρηση, δημοσιεύουμε την απάντηση που στάλθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Φωκίδας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας (OΣΑ) , σχετικά με την S&B και την εξόρυξη στο “Βλαχοθανάση- Κόκκινο Χούμα”. Από το www.lidoriki.com.

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Ο επί μία 25ετία μοναχικός, ανιδιοτελής, κατά μέτωπο αγώνας του ΟΣΑ και οι επιτυχίες του σε δικαστικούς αγώνες κατά των μεταλλευτικών εταιριών, οι οποίες λειτουργώντας με καταστροφικό και ανεύθυνο τρόπο, λεηλατούν και ξεκοιλιάζουν τα σπάνιας ομορφιάς βουνά της Φωκίδας, υποβαθμίζουν τον νομό μας, αποκλείουν την όποια προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας πλην της μεταλλευτικής και κρατούν όμηρους, με τις γνωστές τακτικές τους των χορηγιών, τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς άρχοντες, αποτελεί την πλέον κατάλληλη απάντηση σε λιβελογραφήματα νεόκοπων «ενεργών» πολιτών. Αυτών, που στο διάστημα των 70 και πλέον χρόνων της εξόρυξης βωξίτη στην Φωκίδα, η μόνη «κραυγαλέα ενέργεια» που έχουν να επιδείξουν είναι το αγνάντεμα από το καφενείο του χωριού τους της καταστροφής της Γκιώνας και της εξαφάνισης σχεδόν από τον χάρτη του χωριού των Καρουτών, λόγω της εκτεταμένης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.

Ο ΟΣΑ δεν χρειάζεται ούτε να εξηγήσει ούτε να πείσει ότι δεν είναι «πουλημένος». Το αποδεικνύει ο συνεχής και επίμονος αγώνας του για την διάσωση των βουνών της Φωκίδας και την δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης στον τόπο μας.

Η παρούσα απάντησή μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι συνέχεια της από 14-04-2010 επιστολής μας, η οποία απευθύνετο προς την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» και η οποία δόθηκε από μας τους ίδιους προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο συγχρόνως με την αποστολή της προς την εταιρία:

Μετά την Προσωρινή Διαταγή Αναστολής της εξόρυξης βωξίτη στη θέση «Βλαχοθανάση Α7» στις Καρούτες της Γκιώνας, που επιδιώξαμε εμείς μαζί με τον νεοσύστατο Σύλλογο Καρουτιανών «Η Γαρδενίτσα» και τους καρουτιανής καταγωγής Δημήτριο Τσιπούρα και Ιωάννη Φλωρόπουλο και επιτύχαμε τελικά την έκδοσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ο ΟΣΑ, ο ίδιος που έδωσε και δίνει όλους του αγώνες μέχρι σήμερα, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τις όποιες συνθήκες την διαμόρφωναν , με φρόνηση, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του, έκρινε ότι έπρεπε να λειτουργήσει ακριβώς με αυτόν τον τρόπο που λειτούργησε. Τούτο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η στάση του διαφοροποιήθηκε ως προς τις βασικές του αρχές και την καταξιωμένη του πορεία ή ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Όσο αφορά τους ενεργούς πολίτες, που με άποψη και κουράγιο θέλουν να αντιδράσουν στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και στον μαρασμό του τόπου μας και να αγωνιστούν για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης αποικιακής Φωκίδας, τους έχουμε προσκαλέσει και επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση για κοινό αγώνα, άλλως είναι προφανές ποιος είναι αυτός που γελάει και ωφελείται τελικά από αυτή την μεταξύ μας αντιπαράθεση (υποσημείωση: η συμμετοχή σε αγώνες και η κριτική αγώνων άλλων δεν γίνεται με e-mail στο διαδύκτιο).

Άμφισσα 20-04-2010

Για τον ΟΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ


2 απαντήσεις στο “Η απάντηση του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας για το “Κόκκινο Χούμα””

  1. Με την πρωτη επιστολη αγαπητοί ορειβατες λετε στο ΣτΕ οτι Γη προσφυγη σας δεν ηταν σοβαρη.

    Και οτι τωρα λιδωρικιώτες παρτε τ’αρματα και καθαριστε την κατασταση κλεινοντας δρομους.

    Γιατι βρε παιδιά?

  2. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας έχει προσφέρει μοναδικό έργο και κανένας δεν του το αμφισβητεί. Ας μας πει όμως πώς να ερμηνεύσουμε και πώς να χειριστούμε τρία αναμφισβήτητα γεγονότα:

    1) Το να μην συμπεριλάβει τους Λιδορικιώτες στην γνωστή προσφυγή κατά της S&B χωρίς να τους ενημερώσει.
    Ο ΟΣΑ έχει χρόνια που αγωνίζεται και παραπονιέται συνεχώς για μη συμμετοχή και άλλων κατοίκων του νομού .Έχει κάποιο δίκιο αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι έτσι γίνεται παγκοσμίως. Αυτοί οι δρόμοι στην αρχή έχουν «μοναξιά».
    Σήμερα ο ΟΣΑ παραπονιέται ότι σηκώνει το «φορτίο» της υπόθεσης Βλαχοθανάση μόνος του ενώ από τα γεγονότα προκύπτει ότι αυτό συμβαίνει με δική του ευθύνη.
    Μία ομάδα στο Λιδορικι που επίσης αγαπάει τον τόπο της, οργανώθηκε και αποφάσισε και αυτή να προστατέψει τον τόπο της. Δεν παίζει κανένα ρόλο αν αυτή η ομάδα υπήρχε από παλιά ή δημιουργήθηκε χθες. Η ομάδα αυτή λοιπόν, εμπρόθεσμα, συνεννοήθηκε με τον ΟΣΑ και μετά από συμφωνία και υπόδειξη του Προεδρείου του Συλλόγου, έστειλαν και αυτοί τα στοιχεία τους στη δικηγόρο του προκειμένου να κάνουν την προσφυγή από κοινού.
    Ο ΟΣΑ τους εφησύχασε ότι “κάνει κουμάντο” και το κουμάντο που έκανε κατέληξε να τους αφήσει έξω από την προσφυγή, γεγονός που τους έκλεψε την δυνατότητα να δώσουν τον αγώνα τους. Αν φταίει η δικηγόρος του, ο ΟΣΑ οφείλει να απαιτήσει από αυτήν μια δημόσια συγνώμη προς τους κατοίκους του Λιδορικίου. Αν το να μείνουν απέξω ήταν επιλογή του ΟΣΑ, θα έπρεπε τουλάχιστον να τους ενημερώσει εμπρόθεσμα ώστε να έχουν την δυνατότητα και την ευθύνη τον επιλογών τους.

    2) Ο ΟΣΑ δεν διάψευσε τον Νομάρχη κύριο Φουσέκη που είπε ότι μεσολάβησε μετά από παράκληση του ΟΣΑ. Τις προτάσεις της S&B τις είχε κάνει ο κος Σανούδος στην παράσταση μετά χειροκροτητών που έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιδορικίου. Γιατί όταν βγήκε η προσωρινή διαταγή, ο ΟΣΑ αποφάσισε ότι συζητά την πρόταση και έσπευσε να “παρακαλέσει” το Νομάρχη για να ξαναμπούνε στο τραπέζι τα «ανταλλάγματα» ;;; Φοβήθηκε μήπως δεν υλοποιηθούν τα ανταλλάγματα αν δεν ήταν γραπτή η συμφωνία; Φοβήθηκε μήπως σώσει τελικά το βουνό και χάσει το «χρήμα» ;;; Πολλοί άνθρωποι περιμένουν με αγωνία αυτή την διάψευση.

    3)Στην επιστολή του προς την S&B όπου απαριθμεί τα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά έναντι της καταστροφής της περιοχής Κόκκινο Χούμα – Βλαχοθανάση, ο ΟΣΑ αναφέρει ότι συζήτησε με την τοπική κοινωνία. Με ποια τοπική κοινωνία συζήτησε ;; Η πρώτη τοπική κοινωνία που αφορά το θέμα μιας εξόρυξης στο Λιδορίκι είναι του Λιδορικίου. Και αυτή και ευαίσθητη είναι και μαχητική.

    Όλοι μας ελπίζουμε οι συνομιλητές του ΟΣΑ να μην τον χαρακτηρίσουν και επίσημα «εκβιαστή», χρησιμοποιώντας την επιστολή του για να αποδυναμώσουν νομικά τα κίνητρα της προσφυγής. Αυτό που κινδυνεύει είναι το «Κόκκινο Χούμα».
    Οι άνθρωποι του Λιδορικίου που εμπιστεύτηκαν αλλά έμειναν τελικά έξω από την προσφυγή έχουν δώσει τον δικό τους αγώνα. Κάποιοι από αυτούς έχουν «εκτεθεί» πολύ πρίν από τον ΟΣΑ , τότε όμως δεν κατάφεραν να αφυπνίσουν την τοπική κοινωνία που ήταν και είναι σε ομηρία. Σήμερα οι κόποι τους αποδίδουν καρπούς και ο αγώνας τους παίρνει επιτέλους διάσταση.
    Ο ΟΣΑ δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει, με τα δημοσιεύματά του, έστω και ένα κάτοικο του Λιδορικίου να πιστεύει ότι αυτοί οι συντοπίτες του έχουν οποιαδήποτε σχέση με την δράση του και τις επιλογές του. Οφείλει τουλάχιστον μία δημόσια διευκρίνηση ότι δεν συζήτησε με κανέναν από αυτούς τις ενέργειές του.

    Ολες οι εταιρίες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι οι ενεργοί πολίτες που είναι αντίθετοι στα σχέδια τους είτε είναι φιλόδοξοι εκβιαστές που “αγωνίζονται” για να μπορέσουν να πάρουν οικονομικά ανταλλάγματα, είτε εκπρόσωποι ανταγωνιστικών συμφερόντων. Και δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία θύματα αυτών των ομάδων που σκόπιμα διασπείρουν παραπληροφόρηση για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς.

    Αυτό είναι φανερό από όλα τα σχετικά παγκοσμίως βραβευμένα ντοκυμαντέρ αλλά και από την πρόσφατη εργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ανατολικής Στερεάς που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ στις 13/1/2010 .
    Το θέμα της Ημερίδας του ΤΕΕ ήταν «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ». Η μόνη αναφορά στα είκοσι πέντε χρόνια αγώνα του Ορειβατικού Συλλόγου στην Φωκίδα ήταν στο κεφάλαιο «Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεταλλευτική Δραστηριότητα» Παρ.4 «Δράση τοπικών συμφερόντων με στόχο την ελλιπή ή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας».
    Επικεφαλής της ομάδας μελέτης και παρουσιαστές των συμπερασμάτων στην Ημερίδα ήταν οι κοι Κ. Φαρέας και Ζήσης Γεωργιάννης , «συμπτωματικά» εργαζόμενοι στον «κύκλο» των Βωξιτών . «Στελέχη» δηλαδή, από αυτά με τα οποία συνομιλεί σήμερα ο ΟΣΑ. Έτσι παρουσιάζουν τον ΟΣΑ οι εταιρείες του βωξίτη και αυτό σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία του και τους αγώνες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.