Αναβολή της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλουργία


Μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πορεία του αιτήματος απαγόρευσης του κυανίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση του θέματος θα γίνει αύριο το πρωί στις 9:00, αλλά η ψηφοφορία αναβάλλεται για τις 5 ή 6 Μαϊου. Εισηγητής είναι ο Ούγγρος Ευρωβουλευτής Janos Ader, ενώ ο δεύτερος (Ρουμάνος) εισηγητής δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να φτάσει στο Στρασβούργου.

Χθες το βράδυ συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο του ψηφίσματος που συνυπογράφεται από μέλη όλων των παρατάξεων του Ευρωκοινοβουλίου.


5 απαντήσεις στο “Αναβολή της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλουργία”

  1. Μέχρι το Μάιο ας κάνουμε μια επανάληψη στα βασικά για να τα εμπεδώσουμε, διότι η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως που λέει και το γνωστό ρητό:

    – Η κυάνωση είναι επίσημη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ευρωπαικής Ενωσης.

    – BATs για μη σιδηρούχα μέταλλα στο:
    http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/nfm.html

    – BΑΤs για Διαχείριση Μεταλλευτικών Αποβλήτων στο:
    http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/mmr.html

    Υ.Γ. Ούγγρος ο εισηγητής… Το υπ΄αριθμόν 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ουγγαρία είναι η ασύλληπτη πολυδιάστατη ρύπανση της “βιομηχανίας” του σεξο-τουρισμού…Σημειωτέον ότι η Ουγγαρία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1700 ΜW (40 % των ενεργειακών της αναγκών) που λειτουργούν στον πυρηνικό σταθμό του Paks (σοβιετικής κατασκευής) και οι οποίοι υποτίθεται έχουν προσαρμοσθεί ή θα προσαρμοστούν στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας. Ο Ούγγρος ασχολείται με την κυάνωση και τη μεταλλουργία χρυσού που δεν έχουν.

    • Η κυάνωση είναι ΒΑΤ (φυσικά, αφού έτσι συμφέρει τη βιομηχανία) όμως ποιος είπε ότι οι ΒΑΤ δεν μπορούν να αλλάξουν; Αλίμονο αν θεωρούσαμε ότι ΟΛΟΙ οι νόμοι, οι διοικητικές αποφάσεις, οι ΒΑΤ κ.λ.π. είναι εκ προοιμίου τέλεια και δεν προσπαθούσαμε να τα κάνουμε καλύτερα!

      Kαι επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως, ας επαναλάβουμε κι εμείς κάποια πράγματα σχετικά με τα dessous της θέσπισης των ΒΑΤ, από το: http://antigoldgr.org/blog/2010/01/22/tsipras/#comment-1763

      Για να μην μένει καμμιά αμφιβολία για τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι περίφημες ΒΑΤ (βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές) αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο ποιοί συνέταξαν αυτά τα κείμενα.

      Η Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του BREF (Best Available Technology Reference Document) για τη βιομηχανία παραγωγής μη σιδηρούχων μετάλλων βρίσκεται εδώ:
      http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/_members.cfm?twg=nf1
      Ένας δυο εκπρόσωποι από κάθε χώρα (την Ελλάδα εκπροσωπεί …η ΛΑΡΚΟ!) και 35 (τριανταπέντε!) στελέχη οργανώσεων της βιομηχανίας (industrial NGOs)!!!

      Ίδια (και χειρότερη όσον αφορά την Ελλάδα) η εικόνα της Ομάδας Εργασίας για τη διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων:
      http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/_members.cfm?twg=mmr

      Ένας-δυο εκπρόσωποι από κάθε χώρα και 22 (εικοσιδύο!) από industrial NGOs!!! Την περήφανη Ελλάδα εκπροσωπούν μια κυρία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Δημ. Κωνσταντινίδης της ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (χρυσωρυχείο Σαπών Ροδόπης) και η κα Κατερίνα Αδάμ (παρουσιάζεται ως στέλεχος της εταιρείας συμβούλων ECHMES …όμως το e-mail της γράφει “TVX”, της οποίας ήταν διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος)!

      Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτό που κατατέθηκε ως πρόταση “της Ελλάδας” για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας ήταν μια ΠΙΣΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ της παραγωγικής μεθόδου που θα χρησιμοποιούσε η TVX στο εργοστάσιο χρυσού της Ολυμπιάδας! Κανονικό copy-paste!!!

      Από αλλού ξεκίνησε (λέμε τώρα) η ΕΕ κι αλλού κατέληξε. Υποτίθεται ότι ο στόχος της σύνταξης αυτών των οδηγιών ήταν να αποφευχθούν στο μέλλον “ατυχήματα” όπως αυτό της Baia Mare. Η διαδικασία τελικά κυριαρχήθηκε από τη βιομηχανία η οποία φυσικά τα έκανε όλα όπως τα ήθελε κι όπως τη συνέφερε.

      Η Ελλάδα ειδικά δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και έστειλε να μας εκπροσωπήσουν οι υπάλληλοι των εταιρειών χρυσού! Αυτή είναι η ξεφτίλα της χώρας μας και αυτές είναι οι “βέλτιστες” τεχνικές τις οποίες υποτίθεται ότι εμείς τώρα πρέπει να δεχθούμε σαν ευαγγέλιο! ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!

    • Ναι, Ούγγρος είναι ο ένας εισηγητής και μπράβο του!!!

      Γιατί τα εργοστάσια χρυσού με κυάνωση είναι μείζον πρόβλημα για την Ουγγαρία, ακόμα κι αν είναι σε γειτονικές χώρες.
      Γιατί τα κυανιούχα απόβλητα από τη Ρουμανία το 2000 τα “έφαγε” η Ουγγαρία. Εκεί προκάλεσαν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική – και οικονομική – καταστροφή και όχι στην ίδια τη Ρουμανία.
      Γιατί η Ουγγαρία έχει προγράμματα χρυσού που με τη σημερινή τιμή του χρυσού ήταν απλά θέμα χρόνου να προχωρήσουν. Οι Ούγγροι πήραν μια πολιτική απόφαση να μην μπουνε σε τέτοιες επικίνδυνες διεργασίες και σταμάτησαν κάθε σχετική συζήτηση. Και πάλι μπράβο τους!

      Έχει σημασία ότι η πρόταση τροποποίησης του Μεταλλευτικού Νόμου με την προσθήκη άρθρου που απαγορεύει τη χρήση κυανίου, κατατέθηκε από βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων της Βουλής. Και ψηφίστηκε από όλους πλην ενός.

      Του Stinger λοιπόν δεν του αρέσει που είναι Ούγγρος ο εισηγητής και προσπαθεί να μειώσει τη χώρα γενικώς:

      H Oυγγαρία έχει άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Και ποιος δεν έχει; Μας ενδιαφέρει;
      Η Ουγγαρία έχει πυρηνικούς αντιδραστήρες – αυτό μάλλον σημαίνει ότι η χώρα κατατάσσεται στους “κακούς”, άρα (κατά Stinger) δεν μπορεί ή δεν δικαιούται να κάνει τίποτα καλό.
      Η Ουγγαρία έχει και βιομηχανία σεξο-τουρισμού! Ε, αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι αυτοί οι Ούγγροι είναι ο χειρότερος λαός της Ευρώπης και ότι είναι ανέντιμοι και ανήθικοι ως άνθρωποι γενικώς!
      Εμείς όχι μόνο δεν πρέπει να τους ακούμε αλλά καλύτερα να μην τους μιλάμε καθόλου μην τυχόν και μας μολύνουν!

      Πώς μια κουβέντα για το κυάνιο ξέπεσε στην ηθικολογία… Καημένε Stinger, πόσο πιο χαμηλά θα πέσεις;

  2. Τι ατελείωτη φάπα ήταν αυτή από την ΕΕ…. Επιτέλους πρέπει να καταλάβετε ότι η Οικονομία και το Περιβάλλον είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα για να ασχολείστε εσείς μαζί του. Γιατί δε γράφετε τίποτα για την ανακοίνωση της Κομισιόν για το μπουρδοψήδισμα του Κοινοβουλίου για το κυάνιο; Απίστευτο κράξιμο. Και εσείς μούγκα στη στρούγκα. Και θάβετε τις ειδήσεις που δεν ταιριάζουν με την επιλεγμένη αποβιομηχανιστική σας προπαγάνδα.
    Έχετε χάρη που η Αλήθεια είναι απασχολημένη με το άνοιγμα ΝΕΩΝ μεταλλείων εντός και εκτός Ελλάδος (χαμός γίνεται!!!) και δεν έχει χρόνο να ασχολείται με δευτεράντζες… Που ούτε ενοχλητικές δεν είναι πιά.
    Η Αλήθεια το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο. Τον χάσατε τον πόλεμο… Σαν πήγαν όλα στραβά βέβαια αλλά δε λυπάται καθόλου.
    Αν δεν δημοσιεύσετε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και με σχόλια την ανακοίνωση της Επιτροπής για το κυάνιο θα φάτε κράξιμο μεγατόννων.

    Με φιλιά η Αλήθεια σας.

  3. Αλήθεια- εκτός από θρασύς ,εμπαθής και πανιβλαξ που ..είσαι… και με παρατσούκλι ….κατάλαβε το και ..το Riesen2 δεν περνά εδώ ..διαβολάκο ….χώνεψε το .. αν έχεις κουκούτσι μυαλό… εσύ και η νταβάδες σου ….χρονο διαθετεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.