Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Φωκίδας, από τις εταιρείες βωξίτη και τον Noμάρχη κ. Φουσέκη


itea giona2
Από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – Τμήμα Φωκίδας”

Επιτέλους έπεσαν τα προσωπεία και αποκαλύπτεται η αλήθεια για το τι συμβαίνει στον τόπο μας. Ποια προσωπεία ; Ποια αλήθεια; Ποιού τόπου;

Θα αναφερθούμε εν συντομία σε κάποια δεδομένα και για όσους τα ακούνε πρώτη φορά, υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία με ξεχωριστά κείμενα με αναλυτική τεκμηρίωση και παράθεση στοιχείων για το κάθε ένα από αυτά. Συνοπτικά λοιπόν από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τη Στατιστική Υπηρεσία κ.λ.π.:

ΦΩΚΙΔΑ
Νομός στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, δυο ώρες από την Αθήνα, μια ώρα από Λαμία, δυο ώρες από Βόλο-Λάρισα, κάτι λιγότερο από Πάτρα. Δελφοί, Γαλαξίδι παραδοσιακοί οικισμοί μοναστήρια, μικρές αλλά πολλές και όλων των ειδών παραλίες, σε όλους τους προσανατολισμούς, πλούσια επιφανειακά, υπόγεια, καρτεσιανά νερά, καθαρές θάλασσες υπερπροστατευμένες από ανέμους, πλούσια ορεινή βλάστηση με μεγάλη ποικιλία ειδών με πολλές και κοντινές εναλλαγές, χιονοδρομικό Παρνασσού και πολλά άλλα που όλοι ξέρουμε (όσοι τουλάχιστον θέλουν να έχουν άποψη).

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Πληθυσμός που μειώνεται συνεχώς από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Η μαζική προσέλευση οικονομικών μεταναστών της δεκαετίας του ’90 και η διάνοιξη δρόμων που διευκόλυνε την παρουσία αυτών που είχαν πάει σε κοντινά μέρη (όπως Αθήνα, Λαμία, Πάτρα κ.λ.π.) στα χωριά τους την ημέρα της απογραφής του 1991 και 2001 «ξεγέλασαν» λίγο τους δείκτες.

Μέχρι πρόσφατα , η συντριπτική πλειοψηφία όσων σπούδαζαν σε κάποια σχολή δεν επέστρεφαν πίσω. Τα τελευταία χρόνια που η Αθήνα παρουσιάζει έντονα προβλήματα σε όλο και περισσότερους τομείς, παραμένουν ή επιστρέφουν όλο και περισσότεροι. Διαχρονικά κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον πιο γερασμένο πληθυσμό (φυσική συνέπεια των πιο πάνω). Την τελευταία δεκαετία που όλο και μεγαλύτερο μέρος των νέων επιστρέφει στον τόπο του κατακτήσαμε και άλλη πρωτιά. Σταθερά στην κορυφή τα προβλήματα με ναρκωτικά στους νέους και με όλο και περισσότερους θανάτους από αυτά. Πού; Στη Φωκίδα!

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα στην ΩτΦ στις 27/11/2009 μας ενημέρωσε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει στο Νομό μας 12 Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία και το ¼ του συνολικού πληθυσμού των μαθητών Α’βάθμιας εκπαίδευσης είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών.

Τα ίδια τριάντα τελευταία χρόνια που η Φωκίδα σβήνει οι άλλοι επαρχιακοί Νομοί της Ελλάδος έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Διαχρονικά από τους δυο φτωχότερους Νομούς της Ελλάδας και στην πρώτη τετράδα με την μεγαλύτερη ανεργία (της Ελλάδας που τις 29/11/2008 ανακηρύσσονταν δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης μετά τη Λετονία). Κύριες δραστηριότητες που προσέφεραν εργασία τα τελευταία 40 χρόνια είναι σταθερά οι εξορύξεις βωξίτη , το Δημόσιο και παραγωγή προϊόντων ελιάς τα οποία είναι πιά μη ανταγωνιστικά στην αγορά. Η παρουσία και μόνο του Δημοσίου στις κύριες παραγωγικές δραστηριότητες αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία αυτού του μοντέλου απασχόλησης .

Ο τουρισμός αναπτύχθηκε επιθετικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και πιο πριν, αρχικά στην περιοχή Δελφοί – παραλία Δελφών. Αναμενόμενο μιας και έως και σήμερα το επίσημο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι «ήλιος – θάλασσα – πολιτισμός» και η περιοχή αυτή είναι από τα πληρέστερα «τουριστικά πακέτα» της χώρας. Το ταυτόχρονο όμως παράνομο μπάζωμα στο δυτικό άκρο της Ιτέας για την δημιουργία των εγκαταστάσεων βωξίτη που έχουμε και σήμερα, σε συνδυασμό με την «σύμπτωση» να μετατραπεί ο Κρισσαίος κόλπος , μεταξύ Ιτέας και Γαλαξιδίου, σε νεκροταφείο πλοίων κατά την κρίση του 75’ (όπως προσπάθησαν να ξανακάνουν κάποιοι και το 2009), ακύρωσε την τουριστική προοπτική του Νομού μιας και η περιοχή αυτή ήταν και είναι η «βιτρίνα» του τοπικού τουριστικού «πακέτου» .

Επί σειρά ετών τα παροπλισμένα πλοία έπλεναν κάθε καλοκαίρι (!!!) τα αμπάρια και τις δεξαμενές και καθάριζαν με αμμοβολή τις λαμαρίνες , μολύνοντας καθημερινά τις παραλίες με πίσσα και σκουριά . Έτσι οι γεμάτες τουρίστες παραλίες άδειασαν και κανένας δεν θα έπρεπε να απορεί γιατί. Όποιες τουριστικές εγκαταστάσεις είχαν προλάβει να κατασκευαστούν την δεκαετία του ‘70 στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών είναι αυτές που έχουμε μέχρι και σήμερα (κάποιες έχουν κλείσει). Η πρωτεύουσα του Νομού, Άμφισσα, έχει μόνο ένα μικρό ξενοδοχείο και όλοι οι κάτοικοι της Άμφισσας έχουν συνιδιοκτήτη των σπιτιών τους την μεταλλευτική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα του κοιτάσματος βωξίτη κάτω από τα σπίτια τους.

Για πολλές δεκαετίες ένας νέος που ήθελε να μείνει στη Φωκίδα και «δεν τον είχε τακτοποιήσει ο μπαμπάς του», έπρεπε να συρθεί στα γραφεία του εκάστοτε βουλευτή για μια θέση στο Δημόσιο ή στα μεταλλεία. Αν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο δικό του, που θα εξαρτιόταν από την τοπική αγορά, θα έπρεπε να προσέχει να μην μιλήσει άσχημα για το θέμα ταμπού, τα μεταλλεία. Θα έπρεπε να μην τον ενοχλεί το «Λαρνάκι» στην Ιτέα και οι καταστροφές των δασών. Έτσι , έως πριν από λίγα χρόνια, ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, σαν γνήσιος τριτοκοσμικός ιθαγενής χαζογέλαγε όταν κάποιος επισκέπτης – πελάτης του έλεγε για αυτά τα χάλια. Όταν η συζήτηση άνοιγε δημόσια, ο επαγγελματίας άλλαζε κουβέντα μην τυχόν και χάσει τους ντόπιους «εκλεκτούς πελάτες».

Τα ίδια «σαράντα χρόνια» η Ελλάδα όλη μεταμορφώθηκε. Έρημες παραλίες μήκους 100 μέτρων μακριά από «Δελφούς» και δάση, ανέπτυξαν τουριστικές εγκαταστάσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων κλινών.

Από το συγκριτικό αποτέλεσμα, η κυριαρχία των «εξορύξεων» στις παραγωγικές δραστηριότητες της Φωκίδας, εις βάρος τουλάχιστον της άλλης επιλογής που είναι ο τουρισμός, αποδείχτηκε αναμφισβήτητα αποτυχημένη και οι κάτοικοι δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν άλλα πενήντα χρόνια την ίδια «συνταγή». Δεν υπάρχουν πια ούτε αμφιβολίες, ούτε περιθώρια.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Κος ΦΟΥΣΕΚΗΣ
Ο κος Φουσέκης εμφανίζεται (στα λόγια) από την αρχή της πολιτικής του παρουσίας, σαν υπέρμαχος της τουριστικής ανάπτυξης. Πολλοί τον θεώρησαν «ανοιχτό μυαλό» μιάς και τα λίγα χρόνια που είχε δουλέψει, ήταν «στέλεχος» της S&B (όπως ο ίδιος λέει) και οι εξορύξεις είναι το κατεξοχήν «αντίθετο» του τουρισμού. Οι κάτοικοι της Άμφισσας και κυρίως οι νέοι τον πίστεψαν. Αφού λοιπόν ως Δήμαρχος άφησε το Δήμο Άμφισσας χρεωμένο με μερικά εκατομμύρια € και αφού τον “ανέπτυξε τουριστικά”, ανέλαβε να κάνει το ίδιο και για την Νομαρχία.

Σαν υποψήφιος Νομάρχης Φωκίδας, ο κος Φουσέκης δήλωνε πάλι “υπέρμαχος του τουρισμού. Αλλά πριν τις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές δήλωσε σε πρωτοσέλιδη συνέντευξη στην ΩτΦ ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ των επιφανειακών εξορύξεων ,εάν θέλουμε εξορύξεις στη Φωκίδα και ότι για αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Από την στάση του εως σήμερα, καταλαβαίνουμε ότι εννοούσε ότι εάν τον ψηφίζαμε για Νομάρχη θα συμφωνούσαμε και εμείς με τις επιφανειακές εξορύξεις (και όχι τουρισμό). Οι κάτοικοι όμως της Φωκίδας δεν καταλάβαμε το ίδιο και τον ψηφίσαμε.

Στη θητεία του σαν Νομάρχης λοιπόν, χρηματοδοτεί τα τελευταία καλοκαίρια συναυλίες, αγώνες, κ.λ.π. δήθεν για τουριστική προβολή του Νομού, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι γνωστό:

  • Όλοι οι ευκαιριακοί επισκέπτες λένε πάνω κάτω τα ίδια για το Νομό: «Φανταστικός τόπος, αλλά πώς ανέχεστε αυτά τα χάλια;». Και πού να τον πάμε; Στη θάλασσα ή στο βουνό;; Κανένας από αυτούς δεν επιστρέφει τον άλλο χρόνο από μόνος του σαν τουρίστας.
  • Η Νομαρχία δεν έχει κάνει καμία σοβαρή επένδυση σε αναπτυξιακό έργο στους Δελφούς, στην παραλία των Δελφών ή την ευρύτερη περιοχή (όπως δεν έχει γίνει τίποτα και τις τελευταίες δεκαετίες). Αυτά που εμείς ονομάζουμε αναπτυξιακά έργα στην καρδιά του τουριστικού «πακέτου» της Φωκίδας, σε άλλους νομούς θεωρούνται απλά έργα ρουτίνας για τη συντήρηση των βασικών υποδομών.

Ταυτόχρονα όμως και σιωπηλά, ο Νομάρχης Φωκίδας κος Φουσέκης υπονομεύει τον τουρισμό στο Νομό:

Το 2009, ο κος Σουφλιάς (της Κυβέρνησης του δικού του κόμματος όπου ο κ. Φουσέκης έχει επιρροές, ως Νομάρχης σε μονοεδρικό νομό) φτιάχνει το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας και ζητά τις αποφάσεις των Νομαρχιών για το ποιες περιοχές θέλουν να χαρακτηριστούν τουριστικές. Το Μάιο 2009, ο Νομάρχης κος Φουσέκης μεταβιβάζει το σχετικό έγγραφο στα Δημοτικά Συμβούλια και ζητά τις δικές τους προτάσεις.

Όμως στις 15 Ιουλίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο κος Φουσέκης ζητάει αναβολή στην λήψη αποφάσεως για το ποιες περιοχές της Φωκίδας θα προτείνει για τουριστικές, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις « … τι σημαίνει τουριστικός τόπος…, μήπως σημαίνει κάτι που δεν θέλουμε και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…»! Ταυτόχρονα εκφράζεται απαξιωτικά για τις ομόφωνες αποφάσεις σχεδόν όλων των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού που ζητούν να χαρακτηριστούν τουριστικά τα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα, επειδή ήταν συνοπτικές και σε λίγες γραμμές (ο χρόνος που είχαν οι Δήμοι για τις αποφάσεις αυτές από ειδοποίηση μέχρι αποστολή απόφασης ήταν μόλις τρεις εβδομάδες).

Δεν μπορεί να μην γνώριζε ο Νομάρχης ότι ο Νομός Φωκίδας είχε ήδη χαρακτηριστεί γενικώς μεταλλευτική περιοχή από το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία” που είχε ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Έτσι όποια περιοχή του Νομού δεν χαρακτηριζόταν και τουριστική θα επέλεγε ξεκάθαρα μόνο εξορύξεις για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Προσπάθησε να “προστατεύσει” τη Φωκίδα από τον τουρισμό ο κος Νομάρχης και το κατάφερε, ενώ δεν είχε καμία αντίρρηση όταν όλος ο Νομός χαρακτηριζόταν μεταλλευτικός. Εν τέλει, το πραγματικό και σημαντικό έργο που παρήγαγε ο κ. Φουσέκης είναι να είναι σήμερα όλος ο Νομός Φωκίδας ξεκάθαρα χαρακτηρισμένος ως “μεταλλευτικός” και αορίστως “τουριστικός”, τοπικά κάπου γύρω από τους Δελφούς. Ευτυχώς οι Νόμοι αυτοί είναι προς αλλαγή και κατάργηση (με τη βοήθεια των πραγματικών Τοπικών Αρχόντων, αν έχουμε και αν ξυπνήσουν).

Στις 13 Ιανουαρίου 2010, ο κος Φουσέκης συμμετέχει ως Νομάρχης Φωκίδας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές κοινωνίες». Το δικό του θέμα ομιλίας έχει τίτλο: «Εκμετάλλευση Μεταλλείων Βωξίτη στη Φωκίδα. Οικονομική Ανάπτυξη, Επιδράσεις στο περιβάλλον και Τοπική κοινωνία». Από την ομιλία του θα έπαιρναν πληροφορίες για τη Φωκίδα και άνθρωποι της σημερινής Κυβέρνησης που σύντομα θα συντάξουν αναπτυξιακούς Νόμους, Προγράμματα Επιδοτήσεων επιχειρήσεων κ.λ.π. που θα αφορούν και τη Φωκίδα. Στην ημερίδα αυτή ο Νομάρχης Φωκίδας κος Φουσέκης , ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε (πολύ σύντομα) ότι δυστυχώς χρειάζεται να καταστρέψουμε και δάσος κάποιες φορές για να εξορύξουμε τον βωξίτη, αλλά κατά τα άλλα η τοπική κοινωνία είναι ευχαριστημένη με την ισχύουσα κατάσταση και όλα έχουν καλώς. Και τουρισμό (άφησε να εννοηθεί ότι) έχουμε και το μόνο που θέλουμε είναι και άλλα λεφτά από το κράτος. Για οικονομική κατάντια, για πληθυσμιακά προβλήματα και ερήμωση, για κοινωνικά προβλήματα, για καταστροφή του φυσικού πλούτου, για αντιδράσεις κ.λ.π., ούτε λόγος . Όλα καλά!

Και εμείς, αν δεν αλλάξει ο χαρακτηρισμός του Νομού μας ως “μεταλλευτικού”, θα απορούμε γιατί θα μένουμε έξω από επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα τουρισμού. Θα αναρωτιόμαστε γιατί στο Δελφικό Τοπίο απαγορεύονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά επιτρέπονται οι εξορύξεις και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως στο «Λαρνάκι» και η σκάλα φόρτωσης της ΕΛΜΙΝ απέναντι από την Ιτέα. Δεν θα καταλαβαίνουμε γιατί κάποιες επενδύσεις δεν μπορούν να πάρουν άδεια κι έτσι χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας, επειδή δεν μπορούν να φτιάξουν οδικό κόμβο για τις εγκαταστάσεις τους και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας «δεν παίζουν με αυτά», ενώ στο «Λαρνάκι» οι εγκαταστάσεις της S&B λειτουργούν τουλάχιστον τρείς δεκαετίες παράνομα χωρίς κόμβο χωρίς να τις ενοχλούν καθόλου οι Υπηρεσίες του Νομάρχη.

Τελικά ο κος Φουσέκης, πιθανόν νομίζοντας ότι ο λαός της Φωκίδας θα του αναγνωρίσει τις ηγετικές του ικανότητες να τακτοποιεί τα θέματα των «αγράμματων ιθαγενών», αναλαμβάνει διαμεσολαβητής ανάμεσα στον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας και την S&B .Τα προσωπεία πέφτουν (η αρχή του τέλους).

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η εταιρεία S&B είναι μια εταιρεία σαν όλες τις ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σεβαστή η αγάπη που της έχουν οι εργαζόμενοι της μιας και ταυτίζεται με την εργασία τους και τα προς το ζην τους, αλλά όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε την αλήθεια στο σύνολό της χωρίς συναισθηματισμούς και πιστεύουμε ότι και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Το 1952 ξανάρχισαν οι εξορύξεις που είχαν ξεκινήσει την προπολεμική περίοδο και προσελήφθησαν όσοι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονταν για την κερδοφόρα παραγωγή της εταιρίας. Τυπικά πράγματα χωρίς χάρες. Δεκαέξι χρόνια μετά άρχισε το μπάζωμα στο «Λαρνάκι» Ιτέας και τα επόμενα δέκα χρόνια η εταιρεία πρόσφερε δουλειά στους ντόπιους, αλλά ταυτόχρονα επιτύγχανε δυο πολύτιμους στόχους:

  1. Μέχρι να αλλάξει η Νομοθεσία στα τέλη της δεκαετίας του 70′ και να είναι υπεύθυνες για τις αποκαταστάσεις οι εταιρείες και όχι το Δημόσιο, η εταιρεία είχε εξορύξει πάρα πολλά επιφανειακά κοιτάσματα με χαμηλό κόστος και με τεράστια κέρδη, καταστρέφοντας σε πολλά σημεία παρθένο δάσος αλλά και παραλίες, όπως στον Κόλπο Καμιώτισα και δυτικά της Ιτέας. Όλα αυτά χωρίς να δίνει σχεδόν καμία αναφορά σε κανέναν, όπως ακριβώς μπάζωσε και το «Λαρνάκι».
  2. Είχε αναπτύξει σε τερατώδη αντιτουριστική διάσταση τις εγκαταστάσεις της δυτικά της Ιτέας , ανακόπτοντας και εξαλείφοντας την τουριστική ανάπτυξη και καταδικάζοντας τον τουρισμό της περιοχής και του Νομού στα μαρασμό που όλοι γνωρίζουμε. Έτσι εξαρτήθηκε η οικονομία όλου του νομού από την εταιρεία και έγινε η εταιρεία (κατά λάθος ;;;) κυρίαρχος του τόπου.

Συμπτωματικά ή όχι ,τα επόμενα πολλά χρόνια, κανείς Δήμαρχος, κοινοτάρχης ή βουλευτής δεν αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα και που θα οδηγούσε τον τόπο αυτή η εξάρτηση. Κανείς δεν αντιμιλούσε και κανείς δεν χάλαγε το χατίρι της εταιρείας. Η Νομιμότητα των πράξεών της ελέγχεται σήμερα, τριάντα χρόνια μετά.

Αρχές δεκαετίας του ’90, η “ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού”, συγχωνεύεται με την S&B, εξαντλώντας στο φτωχό Νομό Φωκίδας τις απολύσεις που είχε δικαίωμα να κάνει το νέο σχήμα στο σύνολο των εργαζομένων του και αδιαφορώντας για το λόγο για τον οποίο ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει μέγιστο ποσοστό απολύσεων ανά περιοχή. Κανένας οίκτος και κανένα συναίσθημα. Αρκεί που υπήρχε το «παράθυρο» του Νόμου. Όλοι οι απολυμένοι βρήκαν δουλειά και πολλοί έκαναν και καλύτερη προκοπή από τους εναπομείναντες υπαλλήλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΩτΦ , το πρώτο εννεάμηνο του 2007 , ο όμιλος εταιρειών της S&B, έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 16,6% και καθαρά κέρδη 21,9%. Δεν υπήρχε λόγος να περιμένει κάποιος στη Φωκίδα ανταπόδοση σε κάτι. Δεν είμαστε συνέταιροι.

Όταν η εταιρεία χρειαζόταν προσωπικό προσλάμβανε άτομα, όταν είχε περίσσευμα έκανε απολύσεις. Συνηθισμένα, φυσιολογικά και αναμενόμενα πράγματα. Για την αντιμετώπιση των εργαζομένων, διαβάζουμε σε από άρθρο της ΩτΦ στις 27/1/2010 για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιδoρικίου στις 25/1/2010 «…εκείνο που δημιούργησε αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι η εταιρία μετέφερε πάνω από 50 εργαζόμενους με στόχο να πιέσει συναισθηματικά τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους παρευρισκόμενους στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας». Αυτή είναι η αντίληψη της εταιρίας για τους ιθαγενείς κατοίκους και τοπικούς άρχοντες και όσο για το τι γινόταν παλιότερα ας το ανακαλύψει μόνος του όποιος ενδιαφέρεται.

Στις 28/05/2009, η Ένωση Εργαζομένων στα μεταλλεία Βωξίτη της S&B με ανακοίνωσή της ζήταγε ανάκληση των 5 νέων απολύσεων που έκανε η εταιρεία, αμέσως μόλις «περίσσεψαν» από την παραγωγική διαδικασία. Η Ένωση Εργαζομένων με αγνές προθέσεις αλλά αφελώς, θεωρούσε ότι είναι ικανοποιητικό εργαλείο πίεσης για την ανάκληση των απολύσεων, η δημοσίευση ότι η κερδοφορία της S&B την εξαετία 2003-2009, άγγιξε το 150%. Όχι 30% ή 50%, αλλά 150% για τουλάχιστον μια εξαετία!! Σίγουρα θα πρόκειται για τυπογραφικό λάθος αλλά ούτε μια διάψευση;;!! (Ποιος ξέρει άραγε την κερδοφορία της εταιρίας τα παλιότερα χρόνια. Πρίν το 90’). Και πάλι δεν υπήρχε λόγος να περιμένει κάποιος στη Φωκίδα ανταπόδοση σε κάτι. Δεν είμαστε συνέταιροι.

Προφανώς η Ένωση Εργαζομένων είχε ξεχάσει τις μαζικές απολύσεις του ’90 και ότι η S&B και κάθε ιδιωτική εταιρεία έχει σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους της. Αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και αυτό θα έπρεπε να το έχουμε καταλάβει όλοι.

Για τις συνθήκες εργασίας και γενικώς για το τριτοκοσμικό επίπεδο των εξορύξεων στην Φωκίδα, τραγικός μάρτυρας είναι και τα θανατηφόρα ατυχήματα όλες αυτές τις δεκαετίες. Σε ένα μόνο άρθρο της ΩτΦ στις 19/11/2007 διαβάσαμε «Όχι άλλο αίμα στο βωμό των συμφερόντων των διάφορων μεταλλευτικών εταιρειών του Νομού!! Φτάνει πιά! Είναι ο έκτος νεκρός σε δυο χρόνια- Ο άτυχος εργαζόμενος δεν διέθετε δίπλωμα, δεν είχε δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι δούλευε Σαββατοκύριακο και δεν υπήρχε τουμπαδόρος» και το Εργατικό Κέντρο να καταγγέλει «Οι ευθύνες της συγκεκριμένης εταιρείας για μια ακόμη φορά είναι τεράστιες….» Ο λόγος για ένα παλικάρι 29 ετών από την Αγία Ευθυμία που έχασε τη ζωή του και την εταιρεία S&B.Την ενοχή την μοιραζόμαστε όλοι, η αλήθεια δεν είναι μυστική πια. Ο Νομός Φωκίδας έχει δώσει και ιδρώτα και αίμα κυριολεκτικά όλες αυτές τις δεκαετίες. Η εταιρεία τι κάνει;;;; Σέβεται αυτόν τον τόπο;;; Τηρεί τις τυπικές ,σύμφωνες με τον Νόμο ,υποχρεώσεις της;;;

Αυτό που ίσως δεν έχουν καταλάβει πολλοί, είναι ότι σήμερα οι εξορυκτικές δραστηριότητες δεν έχουν μπει άδικα στο στόχαστρο. Αυτό συμβαίνει, αφενός μεν, διότι τόσα χρόνια κράτησαν την περιοχή μακριά από τον τουρισμό και από κάθε άλλη μορφή οικονομικής ανάπτυξης, αφετέρου δε γιατί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων στο «Λαρνάκι» και με τη συνέπεια της S&B στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Νόμο, στον τρόπο που έκανε τόσα χρόνια τις εξορύξεις και τις αποκαταστάσεις που υποχρεούνταν να κάνει.

Η διαφαινόμενη αποικιοκρατική συμπεριφορά της εταιρείας είναι κυρίαρχης σημασίας για όλο τον νομό, αλλά και ειδικά για τους εργαζόμενους στην εταιρία που είναι θύματα από πολλές πλευρές .

Εάν οι αποκαταστάσεις δεν γίνονταν τόσα χρόνια όπως έπρεπε, αυτό σημαίνει παράνομη αποφυγή θέσεων εργασίας που δεν πρόσφερε η εταιρεία στην τοπική κοινωνία, προσθέτοντας αυτούς τους μισθούς στα κέρδη της.

Εάν τα αδρανή αποθέτονταν οπουδήποτε δημιουργώντας παράνομα άγονα τοπία και δεν μεταφέρονταν εκεί που έπρεπε, αυτό σημαίνει αμοιβές μεταφορών που αντί να πάνε στους επαγγελματίες της Φωκίδας προστέθηκαν στα υπερκέρδη της εταιρείας.

Εάν αντί υπογείων, η εταιρεία έκανε επιφανειακές εξορύξεις , αυτό σημαίνει παράνομη καταστροφή και πολλές θέσεις εργασίας , που δεν προσφέρθηκαν ποτέ στην τοπική κοινωνία και των οποίων οι μισθοί προστέθηκαν και αυτοί στα υπερκέρδη.

Ο έλεγχος για παρατυπίες, παρανομίες κ.λ.π. θα έπρεπε να είναι επιθυμητός από όλους ανεξαρτήτως ηθικής και αγάπης για τον τόπο, εκτός ίσως από την εταιρία και όσους έχουν κοινά με αυτήν συμφέροντα. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, να σταματήσουν επιτέλους και οι αντιδράσεις. Αυτό που σίγουρα έχει αφήσει η εταιρία στον νομό Φωκίδας ,είναι καταστροφή. Αν έτσι ήταν φυσικό και νόμιμο να συμβεί, κανείς δεν θα προσθέσει κάτι.

Κλείνοντας θα αναφέρουμε για την εταιρία την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε, συμπληρώνοντας άλλο ένα απόσπασμα από το προαναφερθέν άρθρο της ΩτΦ για το Δ.Σ. Λιδωρικίου στις 25/1/2010 « Το σημείο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι όταν ο κος Σανούδος παραδέχτηκε δημόσια ότι η εταιρία στο παρελθόν δεν έχει δράσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο , ούτε σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις ούτε κάποιες παλιές συμπεριφορές μας…..ζητώντας να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για να «αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει νοοτροπία»».

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν έχουμε βρεί ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία. Πριν από την έκρηξη των Κινήσεων Πολιτών που άρχισαν να ελέγχουν παρόν και παρελθόν, καμία κίνηση της εταιρείας δεν έδειχνε καλύτερες προθέσεις από τις «χθεσινές». Προσαρμογή και ελιγμοί στις πιέσεις δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας. Οι προθέσεις της εταιρείας έχουν έμπρακτα καταγραφεί από το παρελθόν που ενεργούσε ασύδοτα και απουσία ελέγχων και όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα είναι πλέον όλα ξεκάθαρα.

Τότε θα έχει νόημα να μιλάμε για τα 500 και 1000 € ετήσιων δωρεών στους φτωχούς συλλόγους του φτωχότερου νομού της Ευρώπης. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να ήταν οι «γυάλινες χάντρες» που έδιναν για να πάρουν το χρυσάφι μας που μπορεί να είναι ο Φυσικός μας πλούτος. Ο βωξίτης είναι αποδεδειγμένα ο δικός τους πλούτος , όχι του νομού Φωκίδας και των κατοίκων του.


25 απαντήσεις στο “Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Φωκίδας, από τις εταιρείες βωξίτη και τον Noμάρχη κ. Φουσέκη”

  1. H S&B ειναι ο,τι χειροτερο παρουσιαζει ο μεταλλευτικος κοσμος της Ελλαδας. Μια εταιρεια μεσα στη διαπλοκη απρογραμματιστη, εκβιαστρια, με νοοτροπια για ιθαγενεις.

    Απορουμε γιατι ο κόσμος δεν μπορει να καταλαβει πως αν ηταν καποιοι αλλοι και προκοπη θα ειχαν δει και αξιοπρεπεις θα ηταν.

    Αυτα για την ρουφιανοεταιρεια, τον τιτλο τον κερδισε επαξιως σε σχετικο δημοψηφισμα μεταξυ των μεταλλευτων της Φωκιδας.

    ΥΣ: Απ’οτι ακουγεται τα νεα δεν ειναι καθολου καλα για την Εταιρεια μια και δεν εχει αλλο βωξιτη να δωσει.

    Αντε στο καλο

  2. Τελικά ΟΛΑ όσα έχει πει η Αλήθεια έχουν αποδειχτεί σωστά.
    Δεν ήταν η Ελληνικός Χρυσός που ενοχλούσε τις “Τοπικες Κενωνίες”. Δεν ήταν τα δάση της Β.Α. Χαλκιδικής για τα οποία “αγωνιούσαν”. Δεν ήταν η όξινη απορροή των μεταλλείων στις Πέτρες. Ήταν και είναι η Μεταλλεία που ενοχλεί.
    Οι μάσκες πέφτουν. Ο περιφερόμενος θίασος αρχίσει και κατεβαίνει Νότια. Αφού έφαγε τα μούτρα του στο Βορρά γυροβολάει προς τα κάτω σαν την πεινασμένη αγέλη λύκων.
    Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά αγέλη πεινασμένων λύκων.
    Ο “τουρισμός” σας καταρρέει. Αυτή η διαβόητη βιομηχανία του αυθαίρετου και του τσιμέντου καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Και η Μεταλλεία δυναμώνει.
    40 με 50% μειωμένες οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Ήδη 8.000 άτομα έχουν απολυθεί ή δεν επαναπροσλήφθηκαν αφού πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν (και ούτε πρόκειται).
    Ήλθε και το ηφαίστειο και διέλυσε όλη τη “βιομηχανία| των περοφερόμενων ξυπόλητων που εσείς τους λέτε τουρίστες (ναι αυτοί που τρώνε μία σαλάτα την ημέρα!!!). Είναι ειρωνία αλλά η Γη η ίδια σας δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η βιομηχανία Σας. ΚΑΜΜΙΑ πτήση τις τελευταίες μέρες. Και αυτό μπορεί να βαστήξει πολλές ακόμα (μερικοί λένε και για μήνες).
    Η έκρηξη αυτή δε σας δείχνει μόνο πόσο ευάλωτες είναι οι “τουριστικές” λυσεις. Σας δείχνει κάτι ΑΚΟΜΑ πιό σημαντικό: Παλεύετε, πασχίζετε να “προστατεύσετε” το περιβάλλον. Τρομοκρατείτε τον κοσμάκη με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με την μόλυνση και ότι άλλο σας κατέβει, έχοντας την αυταρέσκεια και την ψευδαίσθηση ότι η ανθρωπότητα έχει τη δύναμη να νικήσει (ή και να καταστρέψει) τη Φύση. Κούνια που σας κούναγε. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από αυτό το ηφαίστειο της Ισλαδίας ισοδυναμούν με τις εκπομπές της βιομηχανικής δραστηριότητας του πλανήτη για τρία χρόνια (αν όχι περισσότερα). Μέσα σε τέσσερεις ημέρες. Και από την άλλη, η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Και ξέρετε πολύ καλά μία από τις συνέπειες αυτού: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις 2.000 δολλάρια την ουγγιά.
    Πόσο νομίζετε ότι ο κόσμος θα τρώει τις απατεωνιές σας. Θα δούμε φέτος τι εισόδημα θα φέρει ο τουρισμός στην Χαλκιδική και τη Φωκίδα. Θα πεινάσουν και τα σκυλιά.
    Και από την άλλη βρίζετε τις λίγες καθαρά εξαγωγικές εταιρείες που έχουν απομείνει σε αυτό τον ρημάδι τον τόπο. Που φέρνουν συνάλλαγμα και απασχολούν μακροπρόθεσμα τον κόσμο. Η πλάστιγγα θα γείρει πολύ φέτος υπέρ της πρωτογενούς παραγωγής και εναντίον των υπηρεσιών που υποστηρίζετε με πάθος. Ο τομές των υπηρεσιών μας χαντάκωσε σαν χώρα. Οι τράπεζες, τα άναρχα κτισμένα ξενοδοχεία (μέσα στα καμμένα) και τα αυθαίρετα και παράνομα ενοικιαζόμενά σας. Μόλις ήλθε η κρίση, οι υπηρεσίες γονάτισαν, εξαφανίστηκαν. Ενώ τα προϊόντα της γής κρατούν και φέρνουν συνάλλαγμα.
    Όλα εναντίον σας και εσείς συνεχίζετε. Ψευτοοικολόγοι. Τώρα τα βάζετε με την S&B που είναι πρόσκοποι. Άλλες εποχές θα σας έσπαγαν τα κεφάλια με το που θα πατάγατε το πόδι σας στην Φωκίδα. Αλλά αυτοί είναι πρόσκοποι και πάνε με το σταυρό στο χέρι αντί να σας αποκαλύψουν έναν ένα (μία μία) ποιοί είστε και τι σκοπό παίζετε. Και πιστεύουν στο διάλογο ακόμα και με εσάς που σαν μόνη απόστολή (αφού γι’αυτό σας πληρώνοιυν) έχετε να τα κλείσετε όλα.
    Πριν από μερικούς μήνες λέγατε ότι εμάς μας ενδιαφέρει η Χαλκιδική και δεν έχουμε πρόβλημα με τον κλάδο της Μεταλλείας. Τώρα τι γίνεται καλοί φίλοι της Αλήθειας; Μεγαλώσαμε τις δουλειές μας; Μάλλον όχι.
    Όπως είπε η Αλήθεια στην αρχή οι αναδουλειές σπρώχνουν την αγέλη Νότια. Και είναι έτσι αφού η πείνα αρχίζει κα σας θολώνει το μυαλό. Η επερχόμενη ήττα σας τρελλαίνει. Και σας αναγκάζει να παραβαίνεται και τον απαράβατο κανόνα των μπλογκς: Αυτόν της ανωνυμίας. Ξερνάτε χολή εναντίων ανθρώπων αποκαλώντας τους με το όνομά τους. Μεγάλο φάουλ!!! Λες και η Αλήθεια δεν ξέρει έναν έναν σας με το όνομά σας, με τις διαδρομές σας στα φοιτητικά έδρανα, στα σοκάκια των εξαρχείων, στα καφενεία της Χαλκιδικής, στις τρύπες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα σαλόνια των Αθηνών. Κρατείστε τα νεύρα σας φίλοι και σύντροφοι. Φερθείτε ευπρεπώς και πάψτε να σπάτε κάθε κανόνα τις διακίνησης των ιδεών.΄
    Έχτε πάρει χαμπάρι ότι οι Υπουργοί (σας) έχουν δεύτερες σκέψεις για εσάς. Σας εχουν πεθάνει στο μπαλαμούτι αλλά όταν ο λαός σε βάζει στην εξουσία σε βάζει για να δώσει ψωμί στον κόσμο, για να αναπτύξεις τη χώρα και όχι για επαναστατικές ασκήσεις. Τα χάσατε τα ερείσματά σας και εκεί που νομίζατε ότι θα κάνετε κουμάντο. Η κρίση έρχεται ακόμα μεγαλύτερη. Το ΔΝΤ θα μπει. Εσείς ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ. Αν θέλουμε να προκόψουμε.

    Η δυσάρεστη Αλήθεια

    ΥΓ: Τελικά ζήτησαν οι Νομαρχαίοι της Χακιδικής μη εφαρμογή του Δασικού Χάρτη; Πολύ τους Κινέζους κάνετε…Χαχαχα

    • Χαχαχα, χαχαχα, χαχαχα, αλλά σα να μου φαίνεται ότι δεν γελάς με την καρδιά σου…
      Προφανής ο λόγος. Ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι και ξεσκεπάζει τις παρανομίες σας και τις πολιτικές σας διαπλοκές.
      Δε φεύγεις, ε; Έχουμε κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα να πούμε για τα προσκοπάκια της S&B!!!

  3. Εσύ Αλήθεια αυτές της δύσκολες ώρες για το «έθνος» παραμένεις σε υπερωριακή απασχόληση βλέπω .Μπράβο στην επιμονή σου να γράφεις τόσες σελίδες κατεβατά …μπράβο και στον εργοδότη σου που σε χρηματοδοτεί

  4. Προς αληθεια,

    Ρε φιλε μηπως μετα τα βουνα μας τα προσκοπακια θελουν και τις γυναικες μας?.

    κατσε καλα ρε μεγαλε γιατι πολυ τραμπουκος μας τη βγαινεις. Κι απο το στυλακι σου μαλλον χαρτογιακας εισαι (μεταλλειολογος ισως???) που δεν εχει πατησει σε στοα για να δει τα ρουφιανοπροσκοπακια ποιανων θα σπασουν τα κεφαλια.

  5. Ο Αληθειας πρέπει να έχει μεγάλο πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Ο πανικός του είναι ξεκάθαρο ότι προέρχεται από το πρωτόγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Δεν νιώθει ικανός να ζήσει από καμία άλλη δουλειά εκτός από την «Μεταλλεία του» που τον ζει σήμερα. Εχθρεύεται ευθέως και απόλυτα τον τουρισμό και παραβλέπει ότι είναι η δραστηριότητα που η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει σαν την κύρια δραστηριότητα της Ελλάδας. Αντιλαμβάνεται τον τουρισμό μόνο σαν «…την βιομηχανία του αυθαιρέτου και του τσιμέντου….», προφανέστατα διότι η «Μεταλλεία του» μόνο έτσι αντιλαμβάνεται τον κόσμο και έτσι δρα , «αυθαίρετα». Χαίρεται με 8.000 απολύσεις διότι αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό ως παιχνίδι μέχρι θανάτου. Ζει για την στιγμή που η κατάντια της Ελλάδας θα είναι τέτοια ώστε το καλύτερο που θα μπορούμε να κάνουμε θα είναι η «Μεταλλεία του».Αν αυτό θα μπορέσει να ζήσει όλη την Ελλάδα ή μόνο τον εαυτό του και για πόσα χρόνια ,σαφέστατα δεν τον ενδιαφέρει.. Η γη , το ηφαίστειο, οι πολιτικοί, η κρίση, η εξαθλίωση των ανθρώπων ,το ΔΝΤ, όλα στις υπηρεσίες των «ανώτερων αξιών» που πρεσβεύει : «Επιβίωση» και «κυριαρχία» με κάθε μέσο. Κάτι σαν ζώο .
    Μεγάλε…
    -Πληροφοριακά , και τουρισμός υπάρχει πριν τα αυθαίρετα και «Μεταλλεία» πριν την μόλυνση και την καταστροφή (μπορεί να σε βοηθήσει).
    -Για το αξιακό σου επίπεδο δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, μεγάλωσες πιά.
    -Ευχαριστούμε που συνομολογείς ότι σε άλλες εποχές η S&B έσπαγε κεφάλια. Αντιλαμβανόμαστε γιατί είσαι περήφανος για αυτό , δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τον πόνο σου που αυτές οι εποχές πέρασαν.
    -Για τον πανικό της πείνα σου, ηρέμισε. Αν δείς και δεν μπορείς να ζήσεις αλλιώς, κάποιο στάβλο θα βρούμε να σε βάλουμε και κάτι θα σε ταΐζουμε κάθε μέρα.
    – Όσο για τις απειλές σου και την τρομοκρατία που νομίζεις ότι σπέρνεις, πρόσεξε τι θα θερίσεις………………………………………………………………………….
    Υπάρχουν και Νόμοι και δικαιοσύνη.

    Αφού πας σε κάποιο λεξικό και διαβάσεις τι σημαίνει “ουσία”, για την ουσία του κειμένου έχεις κάτι να πεις ή μόνο άναρθρες κραυγές;;;

  6. Είναι δυνατόν ρε ηλίθιε να λες “τα προϊόντα της γης” και να εννοείς τα μέταλλα;;;;;;;;
    Προϊόντα της γης είναι αυτά που παράγει η γη και που μπορεί να τα παράγει για πάντα και να ζει ο κόσμος από αυτά για πάντα.
    Τα μέταλλα άπαξ και τα έβγαλες από τη γη, πάει τελείωσε. Και μετά δεν έχεις ούτε μέταλλα ούτε γη.
    Τα μέταλλα πουλιούνται ακριβα. Ναι, γιατί δεν ανανεώνονται. Πες ότι κόβεις την Ελλάδα κοματάκι- κοματάκι και την πουλάς. Εντάξει, θα βγάλεις κάποια λεφτά. Και μετά τι θα έχεις; Με τι θα ζήσεις;
    Θα ξεχρεώσεις νομίζεις; Κούνια που σε κούναγε! Οι αετονύχηδες επιχειρηματίες, αυτοί που ελέγχουν τις κυβερνήσεις, αυτοί που δεν πληρώνουν ποτέ φόρους, αυτοί που μας έφεραν στην τραγική κατάσταση που είμαστε, αυτοί θα γεμίσουν τις τσεπάρες τους και θα γίνουν καπνός.
    Φίλοι μου προσέχετε. Ο πρώτος στόχος αυτών των ευαγών ιδρυμάτων τύπου ΔΝΤ είναι οι ορυκτοί πόροι. Θα πέσουν πάνω μας σα λυσσασμένα σκυλιά. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

  7. Ρε Αγάπη,

    τι καθεσαι και του τεκμηριώνεις. Αυτος πρεπει να ειναι συγγενής του Κυριακοπουλου η και ο ιδιος (τωρα που φαληρισε την Λυρικη, η Σ και Μπι παει κατα διαολου, απο τον ΣΕΒ τον ξεπεταξαμε, πρεπει το παιδι να βρει απασχοληση και ισως μπλογκαρει)

  8. Επιπλεον να πουμε πως η Σ και Μπι στην Φωκιδα εχει μεινει απο τα πάντα:

    Εμεινε απο βωξιτη στα υπογεια
    Εμεινε απο εργολαβους, μια και ο τελευταιος εργολαβος τους -μια γαλλικη εταιρεια – τους κατηγγειλε την συμβαση και τους παει στα δικαστηρια για εκατομμυρια
    Εμεινε απο αδειες, μια και ψυθιριζεται πως η αστυνομια τους εβαλε λουκετο στο κοιτασμα Νερα 4.

    Αφου δεν εχουν πια τιποτα με τη γη μας γιατι δεν επιστρεφουν τα χρεωστούμενα για να την κανουν με ελαφρα πηδηματακια?

    Αντε στο καλό παιδια

  9. Κύριοι,

    Στο μπλογκ λιδωρικι.κομ γινεται της τρελλης με την τελευταια επιφανειακη της Εταιρειας. Κανω κοπυ πειστ.

    Τρελλό Σενάριο:
    Η Σ και Μπι απολυει τον Σανουδο (παντα με φιλικα μπατσακια στη πλατη)
    για το εκπληκτικη επιτυχια του στη Φωκιδα.
    Ο Σανούδος αναγνωριζει τα λαθη του και για να επανορθωσει τασεται με το πλευρο των μαχομενων Λιδωρικιωτων.
    Στις αρχαιρεσιες του ΕΟΣ Αμφισσας καταλαμβανει την Προεδρια εκδιωκοντας τον δοσιλογο Παπαγεωργιου.
    Οταν ελθουν οι μπουλντοζες της Σ και Μπι ζωνεται με δυναμιτιδα και απειλει να ανατιναχθει για τη σωτηρια του τοπου.
    Η δημοτικοτητα του ειναι τοση που στις καλλικρατειες εκλογες ψηφιζεται για περιφερειαρχης.
    Πενηντα χρονια αργοτερα εγκαινιαζεται ο αδριαντας του στο Λιδωρικι με την επιγραφη ο σωτηρας της Γκιωνας
    Μετα ξυπνησαμε

    April 17, 2010 8:00 PM

    Anonymous said…

    Ρε παιδια αντι να μας λαδωνουνε αυτοι δεν τους λαδωνουμε εμεις να τελειωνουμε.
    Απ’οτι λεγεται στη φτηνια τους εχουνε.
    Να δωσουμε δεκα χηνες στο Σανουδο και καθαρισαμε.
    Βγαλτε αυριο δισκο στη εκκλησια υπερ απορων διευθυντων και στελεχων της Σ και Μπι να το ληξουμε το θεμα

    April 17, 2010 8:04 PM

    Anonymous said…

    Μια και ειμαστε σε πολεμο ισως ειναι καλυτερο να τους αιφνιδιασουμε:
    Θα υποδεχθουμε την Σ και Μπι με τη μπαντα του Δημου. Δια πομπης θα συνοδευσουμε τα μηχανηματα στο Βλαχοθαναση.
    Οταν θα μπει το πρωτο φουρνελλο ενας λυσασμενος σκυλος θα κυνηγησει ολως τυχαιως τον Σ και Μπι.
    Την επομενη θα αμολησουμε φιδια.
    Κατοπιν θα γυρισουμε ταινια με την Αλεξανδρατου στον Βλαχοθαναση με τιτλο Οργια στα νταμαρια.
    Την τεταρτη μερα ολως τυχαιως το βραδυ θα χαθει το σφυρι του διατρητικού.
    Μετα θα μπει ενα κοπαδι για δυο μερες και δε θα φυγει
    Καθε μερα και ενα καψονι, μετα απο δυο χρονια δεν θα εχει πεσει ουτε φτυαρια.
    επισης να διαδωσουμε πως το μερος ειναι στοιχειωμενο και πως οποιος παραβαινει το χρησμο και πατει στο Βλαχοθαναση παθαινει τα χιλια μυρια.
    Να βρουμε και καμια πετρα ατζουμπαλη και να την ονομασουμε Σανουδοπετρα και να λεμε πως αμα ξεκουραστεις και νοιωσεις κατι σαν μπατσακια στην πλατη, να φυγεις οσο πιο μακρυα γινεται γιατι ειναι το στοιχιο του Διευθυντη που σερνεται στον τοπο της θυσιας του.
    Τις κερδισα τις διανυκτερευσεις στο δοσιλογαδικο ?(κοιτων 70 κραββατων για το η Τζουλια και οι 70 Σ και Μπηδες)
    Ετσι για να γελασουμε και λιγο

  10. Επίσης παραθετω το αμιμητο για τον ΟΣΑ Αμφισσας

    Anonymous said…

    Κυριε Καψαλη κοιτα τι τους σουρνουνε στον ιτεανετ

    Αγαπητοί Κυριοι της S&B,
    Εμεις μενουμε στο Παγκράτι και ειμαστε μελη ΕΟΣ στην Αττική.
    Μαθαμε ότι μοιραζετε χρημα και απαιτούμε για να μην σας μπλοκαρουμε το προσεχες κοιτασμα (αν το βρειτε, που να το βρειτε που τα φαγατε ολα!!!!) στο ΣΤΕ τα ακολουθα:
    1. Πέντε αεροπορικα εισητηρια μετ’επειστροφης για Νέα Υορκη (business class παρακαλώ μια και το αφεντικό ειναι αμερικανοθρεμενο).
    2. Διάθεση με χρονομισθωση ενος σαλε στο Σαλτ Λεικ Σιτυ (αφου θα παμε που θα παμε).
    3. Την ασφαλτόστρωση του μονοπατιού Πεντελης Νταμαρια – Σπηλια Λησταρχου Νταβελη (οποιοσδηποτε συσχετισμος ειναι αστοχος και συμπτωματικός)
    4. Βελτιωση της αφετηριας παραπεντε στον Κιθαιρωνα (για να θαυμαζουμε τη Γκιώνα από ψηλά)
    5. Δημιουργια πιστας μοτο κρος στο Πικερμι.
    Ανωφελο να ελθουμε σε διαπραγματευσεις κατοπιν εορτης. Στην περιπτωση προκαταβολης σας κανουμε και εκπτωση 20%.
    Στην περιπτωση που δεν εχει κοιτασματα η Φωκιδα, δεχομαστε να εμπλακουμε και στη Μηλο.
    Σας προειδοποιούμε οχι τσιγγουνιές, μάθαμε πως ειστε large.
    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

    Ορειβατες με Οραμα

  11. ΤΟ ΔΝΤ ΕΡΧΕΤΑΙ…. ΟΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ.

    Λεξεις κλειδια (για τους μελετηρούς): ΟΑΕΔ, Επιδομα ανεργιας, Εφορια, «ΣΔΟΕ», Αδειες τσεπες, Τεως σιτιζομενοι από το Δημοσιο, Αφραγκοι RentRoomάδες, Ανεργα γκαρσονια, Υπερηφανες ξεσκατωστρες Γερμανων συνταξιούχων, Αλλαξοσεντοναδες με οικολογικη συνειδηση.

    ΥΓ. Περιμενω μια απαντηση αλλα ολοι στο blog σφυριζετε αδιαφορα: Κανετε αγωνα για να πανε τα μεταλλεια στους λιγουρηδες του Τριτου κοσμου? Εισαστε προθυμοι να στερηθείτε αυτοκινητα, τηλεορασεις, μαγνητικούς τομογραφους, φαρμακα και λιπασματα?

  12. Doctor Mirabilis o φόβος είναι όπλο. Όλες οι εξουσίες έχουν παίξει μαζί του. Βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, κομισάριοι, όλοι τον έχουν κουνήσει τον μπαμπούλα μπροστά στο έντρομο βλέμμα του πλήθους.
    Όταν ο άλλος φοβάται, θα κάτσει πιο εύκολα κότα. Κι ο πιο βαθύς αταβιστικός φόβος, το πιο βαθύ ένστικτο είναι της επιβίωσης. Όταν λοιπόν ενσταλάξεις στην ψυχή του πλήθους τον φόβο της πείνας, της ανεργίας, της φτώχειας, τότε πιο εύκολα θα του επιβάλλεις αυτά που δεν τολμάς να ψελλίσεις πριν τις εκλογές.
    Όταν το πλήθος μένει βουβό, μουδιασμένο, τότε μπορούν οι επίορκοι να υπηρετήσουν χωρίς προσχήματα τους ξένους αφέντες τους και τις ιδεοληψίες τους.
    Το παλιό ΠΑΣΟΚ αποβιομηχάνισε την χώρα και ξεκίνησε κι ολοκληρώνει την αποβιοτεχνοποίηση της. Ευνούχισε κι εξευτέλισε τους αγρότες, τους έκανε δούλους των επιδοτήσεων, έσπασε την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Έκανε πελατειακή πολιτική με πακτωλό δανεικών αλλά ΟΧΙ ΑΓΥΡΙΣΤΩΝ (όπως αποδεικνύεται τώρα.
    Η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας ολοκληρώθηκε στη συνέχεια επί των ημερών του «σημίτειου άγους». Επί της διακυβέρνησης της χώρας από την «μαύρη τρύπα» της νεότερης πολιτικής μας Ιστορίας, εκτός από τις γκρίζες ζώνες, το φιάσκο των S-300, το ρουφιανιλίκι της υπόθεσης Οτσαλάν και το πρώτο κύμα επιδρομής της «πολιτικής ορθότητας», είχαμε και δυο τεράστιες επιχειρήσεις πλιάτσικου, μοναδικές στα χρονικά της Πατρίδας: το Χρηματιστήριο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    Η καθεστωτική αλητεία, λούμπεν απόγονοι μαυραγοριτών, ανακυκλωμένοι «προοδευτικοί», «εκσυγχρονιστές», «ανανεωτικοί» και κοσμοπολίτες ενοχικοί δεξιοί, έκαναν την μεγαλύτερη κουρσάρικη επιδρομή απευθείας στις τσέπες των πολιτών. Δημιουργήθηκαν αφανείς «εταιρείες», εγκληματικές οργανώσεις – παρέες από σοσιαλιστικά στελέχια, κολλητούς επιχειρηματίες, χρηματιστές κι εκδότες, που μάδησαν το πόπολο μέχρι φόδρα, με το πιο μεγάλο παπατζίδικο κόλπο της Ιστορίας. Σκουπιδόχαρτα αντί ζεστού χρήματος. Οι κράχτες ήταν οι ίδιοι οι σοσιαλιστές κυβερνώντες με τις δηλώσεις και παραινέσεις τους. Οι παρεούλες αυτές, ούτε 500 άνθρωποι, μάζεψαν όλο το χρήμα. Το ξανάγραψα: ποτέ τόσο λίγοι δεν έκλεψαν τόσο πολλά από τόσους πολλούς σε τόσο λίγο χρόνο. Η Κατοχή μας κόστισε λιγότερο.
    Αντί για συγκέντρωση κεφαλαίων για ένα αναπτυξιακό, τεχνολογικό και παραγωγικό μπουμ, ήταν τελικά μια πολυτελής εκδοχή του κλασσικού παιχνιδιού, που παίζουν τα ξεφτέρια σε μια αναποδογυρισμένη χαρτόκουτα στην Πειραιώς, σε βάρος των κορόιδων. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι τα φράγκα οέο;
    Η ατιμώρητη αυτή εθνική κλοπή που παρέσυρε στη δίνη της και κατέστρεψε και τίμιους επιχειρηματίες (υπάρχουν και τέτοιοι) επέτεινε ακόμη περισσότερο το βούλιαγμα της παραγωγικής βάσης. E μετά ολα τα παραπάνω μπαστα ποια.

    • Το εγιαφγιαλαγιοκουλ στην υπηρεσία της προπαγάνδας των εκ-μεταλλευτών μας; Γιατί όχι, σάμπως έχουνε τίποτα σοβαρό να πουν;

      Δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω τις αηδίες του Αλήθεια, αλλά έπεσα πάνω σ’αυτό:
      http://www.treehugger.com/files/2010/04/climate-impact-of-iceland-volcano.php
      Μια σχετικά μικρή έκρηξη ηφαιστείου ήταν αυτή που έγινε στην Ισλανδία, άσχετα αν μας αναστάτωσε πολύ. Οι συνολικές ετήσιες εκπομές αερίων του θερμοκηπίου από την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι ΜΟΛΙΣ το 0,7% των ανθρωπωγενών εκπομπών. Οι εκπομπές δυο μόνον μεγάλων εταιρειών, της CHEVRON και της βιομηχανίας ενέργειας ΑΕΡ, για το 2008, ήταν μεγαλύτερες από όλες τις εκπομπές των ηφαιστείων για εκείνη τη χρονιά.

      Εκτός από σύννεφα καπνού, έχεις τίποτα άλλο ρε Αλήθεια;

    • Περίληψη: Τράπεζες των ΗΠΑ, γερμανικά Συγκροτήματα και η Ε.Ε. είναι συνυπεύθυνες. Ωστόσο ειδεχθή δάνεια δεν πρέπει να πληρωθούν. Επιχειρήματα για αντίσταση

      του Γερμανού οικονομολούγου Werner Rügemer, μεταφρασμένο από την ange-ta στο http://ange-ta.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html.
      Πειραματόζωο η Ελλάς

      Η Ελλάδα, με αντικειμενικά κριτήρια, δεν ανήκει στις δακτυλοδεικτούμενες υπερχρεωμένες χώρες. Μάλιστα, αυτή η επίθεση κατά της Ελλάδας από τους αγγλοαμερικάνους σπεκουλαδόρους, είναι τόσο πιο αντιφατική, όσο ξέρουμε ο,τι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν ένα έλλειμμα που ξεπερνά το 10%, με τη διαφορά ότι αυτοί, αλλιώς απ ότι οι Έλληνες, δεν κάνουν καμία προσπάθεια να το φέρουν κοντά στο 3%. (Financial Times Deutschland, 12.2.2010).
      Η αύξηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους από την αρχή της οικονομικής κρίσης ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του OECD για την Ελλάδα 19,4%, την Γαλλία 22,6%, την Ιαπωνία 30,1%, τις ΗΠΑ 30,6%, το Η.Β. 36,2% και την περιέργως πως αγαπημένη χώρα της Ε.Ε. Ιρλανδία 53%. Για όλες αυτές τις χώρες δεν είναι ορατή κάποια οικονομική ανάπτυξη με μείωση του δημόσιου χρέους!

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

    • Greekminers, το παρακολουθούμε κι εμείς το lidoriki.com κι έχουμε πεθάνει στο γέλιο! Εχει προκυρήξει λέει και διαγωνισμό για το καλύτερο σχόλιο . Αύριο το πρωί θα ανεβάσουμε κι εμείς ένα άρθρο σχετικά με όσα συμβαίνουν τελευταία στη Φωκίδα.

  13. Σε αυτή τη χώρα έχουμε παρακολουθήσει όχι λίγα επεισόδια απώλειας ψυχραιμίας και υστερίας. Κάποτε με το Τσερνομπύλ, κάποτε με τις πυρκαγιές των δασών, κάποτε με τη γρίπη, κάποτε με ορισμένες φάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα «παιδιά κάποιας ηλικίας» θα πρέπει να θυμούνται τις μεγάλες καταναλωτικές εφόδους στα σουπερμάρκετ, σε συγκεκριμένες φάσεις της ιστορίας του τόπου.
    Σήμερα οι διεθνείς «δοσάδες» μηχανεύονται την κατά το δυνατό ταχύτερη εξόφληση του ελληνικού χρέους, έστω και αν αυτό σημαίνει οικονομική καθίζηση και παραγκωνισμό των μεγάλων θεμάτων ποιότητας ζωής.Και αυτοί μεν τη δουλειά τους κάνουν, διαπραγματευόμενοι με δυνάμεις ιστορικά υπεύθυνες για την κατασπατάληση πόρων και την ιδιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών – από την εποχή του Κολοκοτρώνη και εντεύθεν….. Όμως υπάρχουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι, ο λαός . Που μπορούμε να παρέμβουμε στην υπόθεση της «δοσολογίας» των δόσεων. Που μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτή την αδιέξοδη «ομοιοπαθητική» θεραπεία της κρίσης δια της μεγαλύτερης κρίσης (!)και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο εξόδου…..
    http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html

  14. Ναι, όπως το λέει η ανάρτηση είναι: “Επιτέλους έπεσαν τα προσωπεία και αποκαλύπτεται η αλήθεια για το τι συμβαίνει στον τόπο μας. Ποια προσωπεία ; Ποια αλήθεια;” Να σας πώ ποιά.

    Καταρχάς, για την ουσία των αναφερόμενων στην ανάρτηση (ανάπτυξη στην περιφέρεια και υποτιθέμενη αντίθεση τουρισμού-μεταλλείας) έχει γίνει εκτενής διάλογος με συμμετοχή του γράφοντα και άλλων αναγνωστών σε πάμπολλες αναρτήσεις. Μην ξαναλέμε τα ίδια, πιο πρόσφατη και σχετική, εδώ:
    http://antigoldgr.org/blog/2010/04/01/tourism/#comments

    Προκαλεί γέλωτα η συκοφάντιση της μεταλλείας σαν “αναπτυξιοκτόνου” δραστηριότητας. Τι λέτε βρε παιδιά! Οι πάντες γνωρίζουν ότι η μεταλλεία αποτελεί μια από τις κατεξοχήν περιφερειακές δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην συγκράτηση του πληθυσμού και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αλλίμονο δηλ. αν δεν είχε και μεταλλεία η Β. Χαλκιδική και η Φωκίδα ! Ωραία και η συνωμοσιολογία με τον κατευθυνόμενο αναπτυξιακό σχεδιασμό από τη Μεταλλευτική…Μασονία. Μόνο που η μεταλλεία ποτέ δεν διεκδίκησε για τον εαυτό της το ρόλο της μονοκαλλιέργειας. Άλλες δραστηριότητες προσπαθούν να την εξοβελίσουν για να επωφεληθούν και από το τελευταίο κομμάτι γής, ματαιοδοξώντας να αυτο-μετατραπούν σε μονοκαλλιέργειες-σωτήρες.

    Το γεγονός είναι πως επί δεκαετίες ο τουρισμός προωθήθηκε υπέρμετρα από την Πολιτεία, απορροφώντας πόρους, δράσεις, κονδύλια, επιδοτήσεις, σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τουρισμού βέβαια κάνουμε πως τα ξεχάσαμε. Ο τουρισμός προκαλεί πολλαπλή ρύπανση (περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική) εξαντλώντας τους τοπικούς και όχι μόνο, πόρους. Τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της “αναπτυξιακής” στρατηγικής αρχίσαμε να τα βιώνουμε με την οικονομική κατρακύλα μας. Καταντήσαμε να εξαρτώμαστε οικονομικά φέτος από το πόσο γρήγορα παίρνουν βίζα οι Ρώσοι τουρίστες, όπως διαβάζω…Αρκετά δεν είναι; Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο τουρισμό, αλλά ΛΙΓΟΤΕΡΟ και ΒΙΩΣΙΜΟ, δηλ. ποιοτικότερο και μεγαλύτερου κέρδους. Πρέπει να πάμε σε ΑΠΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και ταυτόχρονη αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος μας, που ως γνωστόν συνοψίζεται εδώ και δεκαετίες στους στίχους του άσματος: “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου”.

    Μέχρι τώρα κάποιοι διερωτόντουσαν (βρίζοντας κατά κανόνα αναλόγως) “γιατί δεν κουβεντιάζουμε μόνο για τη Χαλκιδική και το Χρυσό”. Ελα ντε, ρωτάω κι εγώ, γιατί τώρα κατηφορίσαμε στη Φωκίδα;; Και μάλιστα εν όψει επερχόμενων εκλογών για (μετασχηματισμένη) τοπική αυτοδιοίκηση;…Αν το έκανε ο γράφων θα τον έβριζαν για αποπροσανατολισμό. Αλλοι πάλι δυσανασχετούσαν γιατί σκεπτόμενοι αναγνώστες επιμένουν να γράφουν “σεντόνια” για την ανάπτυξη, τις πηγές ρύπανσης, τον τουρισμό της κακιάς ώρας, τις πυρκαιές των δασών, τους οικοπεδοφάγους, τα αυθαίρετα, την τσιμεντοποίηση των πάντων, την αποβιομηχάνιση των χώρας, την πραγματική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τη βιώσιμη διαχείριση του μέλλοντός μας. Για ποιο λόγο έθετα επίμονα το ερώτημα προς τους πάντες, αν είναι υπέρ ή κατά της μεταλλείας και βιομηχανίας. Ποια εναλλακτική βιώσιμη πρόταση έχουν οι “οικολόγοι” για την ανάπυτυξη σε βάθος χρόνου.

    Ε, νομίζω ότι ο λόγος είναι πιά προφανής: Διότι φίλτατοι (όπως γνωρίζετε πολύ καλά), ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ” ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ. ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ. Φαίνεται πως έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα περιθώρια τουριστικής και οικιστικής αυθαιρετο-ανάπτυξης σε στάτους “ως έχει” και πάμε για την τεχνητή επέκταση των ορίων. Εκεί κάποιοι θεωρούν ότι η μεταλλεία μάλλον χαλάει τη σούπα. Παραθεριστικές κατοικίες σε δάση και αιγιαλούς, condo hotels και πολυδύναμα τουριστικά συγκροτήματα που παρέχουν όλο το φάσμα υπηρεσιών και προιόντων στους κακόμοιρους χαμηλών απαιτήσεων τουρίστες. Αυτά οδηγούν το οικιστικο-τουριστικό μέλλον μας. Πού είναι ο κ. B.B. (τον θυμάστε;) να μας αναλύσει το…αξιακό σύστημα ολικής τσιμεντοποίησης του δάσους σε σύγκριση με ένα μεταλλείο; Πόσες και τι είδους παραθεριστικές κατοικίες θα έχτιζε άραγε στη Φωκίδα; Μήπως ξεχάσαμε το μέγα σκάνδαλο Βατοπεδίου και την προσπάθεια “αξιοποίησης” του δασικού μεγαλο-οικοπεδου της Μονής;
    http://antigoldgr.org/blog/2009/06/14/ouranoupoli/
    http://antigoldgr.org/blog/2009/05/13/vatopedi/

    Ηρθε η ώρα να ξανακοιτάξουμε με άλλο μάτι τον παραμελημένο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, για να αρχίσουμε επιτέλους να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ αξία. Στον πρωτογενή τομέα βάζω μέσα και τη γεωργία. Κι αυτή δραστηριότητα περιφερειακής ανάπτυξης είναι. Το ποια είναι η θλιβερή κατάσταση της γεωργίας το έχω πεί με νούμερα σε παλιότερα σχόλια και είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλα και με αυτή. Απλά καταντήσαμε να μην μπορούμε να παράγουμε ανταγωνιστικά ούτε πατάτες. Είπατε πως δεν είναι πιά ανταγωνιστικά τα προιόντα ελιάς της Φωκίδας; Μήπως φταίει η μεταλλεία και γι’ αυτό;

    • Σε λίγο θα έχεις γίνει τόσο γραφικός που δεν θα σου απαντάει πια κανείς.

      Η ΟΥΣΙΑ του άρθρου δεν ήταν ο τουρισμός, ήταν το πώς έχετε καταντήσει τη Φωκίδα. Η μέθοδος είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και στη Χαλκιδική: αναπτυξιακή υποβάθμιση του τόπου για να μπορεί να αναπτυχθεί η μεταλλεία. Και τα εργαλεία είναι γνωστά και τα έχω γράψει τόσο πολλές φορές που βαριέμαι να τα ξαναγράφω αναλυτικά. Χωροταξικός σχεδιασμός καθ’υπαγόρευσιν του ΣΜΕ, Μεταλλευτικός Κώδικας, Οριστικές Παραχωρήσεις, ακύρωση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που είναι αντίθετα στις επιδιώξεις σας κλπ.

      Αλλά εσύ, όπως κι ο Αλήθειας, μάλλον πρέπει να ψάξεις στο λεξικό τη λέξη “ουσία”… Μετά λοιπόν από αυτό το εισαγωγικό κείμενο, ανεβάσαμε κι άλλα σχετικά με τις παρανομίες της εταιρείας ΣΟΥ. Για πέρνα κι από κει μια βόλτα να μας πεις την άποψή σου για το Λαρνάκι, για τις εξορύξεις χωρίς άδεια, για τις εξορύξεις που παρουσιάζονται ως υπόγειες ενώ είναι επιφανειακές. Περιμένω.

  15. Σημείωσα εμπλουτισμό του ακροατηρίου (νέα μέλη στο τσούρμο;) με Ελληνες “μεταλλωρύχους” της Φωκίδας (;) Βέβαια, αν δεν κάνω λάθος, βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή βγάζουν τρείς εταιρείες. Μας πληροφορούν ποια είναι η χειρότερη μεταλλευτική εταιρεία. Κι εγώ που άκουγα ότι ήταν η ΔΕΗ ή η ΛΑΡΚΟ…Τέλoς πάντων. Αναρωτιέμαι αλήθεια, ποια είναι η σχετικώς καλύτερη εταιρεία. Κάποιος άλλος “ορειβάτης” (ή ακροβάτης) φαίνεται να γνωρίζει τεχνικές εκβιασμού εταιρειών με την απειλή προσφυγής στο ΣτΕ. Κάτι θα ξέρει αυτός…Ευτυχώς που συνταξιοδοτήθηκε κι ο κ. Δεκλερής.

    Από ό,τι διαπιστώνω έχετε οργανωτική αναδιάρθρωση κκ. antigoldgreece. Για να είναι ολοκληρωμένη, θα σας πρότεινα να αλλάξετε και όνομα και να μετονομασθείτε σε Πρωτοβουλία Στήριξης Τουριστικών Δραστηριοτήτων με Παραρτήματα Αντιμεταλλευτικής Δραστηριότητας Χαλκιδικής, Φωκίδας και όπου αλλού σας οδηγήσουν τα πράγματα.

    “Οικολογικά” λεβεντόπαιδα του real estate και του τουρισμού, τα νέα είναι πως το “αναπτυξιακό” μοντέλο “Τουρισμός-Αραλίκι στο Δημόσιο-Παραγωγή του Τίποτε-Επιδοτήσεις και Δάνεια από τους κουτόφραγκους”, κατέρρευσε. Κι αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, ΕΙΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

  16. Μια συμπλήρωση στον Στεφανή:
    Όταν λοιπόν ενσταλάξεις στην ψυχή του πλήθους τον φόβο της πείνας, της ανεργίας, της φτώχειας
    και της τοξικής ρύπανσης
    τότε πιο εύκολα θα του επιβάλλεις αυτά που πριν δεν τολμάγες να ψελλίσεις.
    Και μια ερώτηση:
    Αν η συγκέντρωση κεφαλαίων για ένα αναπτυξιακό, τεχνολογικό και παραγωγικό μπουμ τελικά γινόταν, σε ποιο κλάδο που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα θα κατευθυνόταν κατά προτεραιότητα? Μήπως σ’αυτόν που πολεμάμε εδώ? Τότε ας μη φωνάζουμε για εθνική κλοπή γιατί και να μην υπήρχε θα βρίσκαμε δικαιολογία να μην επενδυθούν τα κεφάλαια εκεί που πρέπει. No dirty gold!

  17. Εκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία Μπόμπολα με Αναστασιάδη και Καραμήτσο για την πώληση των μετοχών του πρώτου στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Πλέον οι δύο δημοσιογράφοι θα έχουν το 100% των μετοχών της εταιρείας ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τίμημα από 16 έως 20 εκατ. ευρώ, όπως είχε γράψει πριν μερικές εβδομάδες το antinews.gr,…Λέτε να ήρθε η ώρα του «Ελληνικός Χρυσού» να τα ξαναπουλήσει στον Χρ. Παχτα

  18. Η Ελληνική Αριστερα της πλακας και οι Οικολογοι της «χαράς» αφου εμποδισαν την δεκαετια του ’70 να γινει το Πετροχημικο εργοστασιο και τις δεκαετιες του ’80-90 να γίνει η Αλουμινα στη Θισβη και η Μοναδα Ανοξειδωτου Χαλυβα στην Μαγνησια, αφου εκλεισαν την Πειραϊκη-Πατραϊκη και εδιωξαν την Πιρελλι από την Πατρα, κ.λπ. κ.λπ., τωρα ζητανε και τα ρεστα στο

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=299467&dt=21/04/2010

    Είπαμε όμως είναι πια πολύ αργα. Ο υπερηφανος παρασιτικός καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια, η «αναπτυξη» με δανεικα κι’αγυριστα μας τελείωσε. Οι χωρες που παραγουν πραγματικο πλουτο (βλ. «Βιομηχανικος Βορρας») δανειζουν τις χωρες-παρασιτα (βλ. λημματα «Τουρισμός αρπα κολλα παρα θιν αλός – Τριτοκοσμικές ΥπΕρεσιες»). Τα ομορφα «Κρατη-Λαμογια» ομορφα καιγονται……

  19. Αποχαιρετισμός στα οπλα:
    Ο «Καλλικρατης» ερχεται – οι δευτεροκλασατοι Δημαρχοι-Σταρ φευγουν (και ψαχνουν για άλλες εξίσου προσοδοφορες ενασχολησεις)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.