Mountaintop removal: το τέλος μιας από τις πιο καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης;


MTRΦωτό: UMES/Margaret Palmer

Νέους αυστηρότερους κανονισμούς για την εξόρυξη άνθρακα στα Αππαλάχια Όρη εξέδωσε χθες (1/4) η Αμερικανική ΕΡΑ (Environmental Protection Agency), οι οποίοι μπορεί να βάλουν επιτέλους τέλος σε μια από τις πιο καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης (EPA Issues Comprehensive Guidance to Protect Appalachian Communities From Harmful Environmental Impacts of Mountain Top Mining).

“Mountaintop removal” (MTR) που σημαίνει κυριολεκτικά “αφαίρεση βουνοκορφής” (!) είναι μια μέθοδος επιφανειακής εξόρυξης άνθρακα που εφαρμόζεται στις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως στη Δυτική Βιρτζίνια, το Κεντάκυ και το Τεννεσί. Τεράστιες εκτάσεις αποψιλώνονται από τα δάση τους και η κορυφη του βουνού ανατινάσσεται για να αποκαλύψει τις μαύρες φλέβες του κάρβουνου που βρίσκονται από κάτω. Τα στείρα και τα μπάζα της εξόρυξης απορρίπτονται σε κοιλάδες και ρέματα, καλύπτοντας με τοξικά υποπροϊόντα τις πηγές του νερού και εξαφανίζοντας πανίδα και άγρια ζωή.

Δείτε και το παρακάτω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βίντεο-ντοκυμανταίρ, παραγωγή του Yale Environment 360 και της MediaStorm. Αξίζει πραγματικά!

Η εξόρυξη άνθρακα αποτελεί τον κορμό της οικονομίας της Δυτικής Βιρτζίνια. Όμως οι μεγάλες καταστροφές που έχουν προκληθεί από την μέθοδο της “αφαίρεσης βουνοκορφής”, κατά τις τελευταίες δυο δεκαετίες, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κοινοτήτων που κατοίκουν σε αυτά τα βουνά. Η μέθοδος είναι στην κυριολεξία ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ των βουνών. Eκεί όπου δεν είναι οικονομικά αποδοτική η παραδοσιακή υπόγεια εξόρυξη, οι εταιρείες πολύ απλά αφαιρούν όλο το βουνό από πάνω! Το βουνό που αφαιρέθηκε είναι πλέον απόβλητο και τοποθετείται σε κοιλάδες ρεμάτων (valley fills) ρυπαίνοντας τις πηγές των νερών μεγάλου μέρους των ανατολικών ΗΠΑ.

Εκατοντάδες τέτοιες άδειες εξόρυξης εκδόθηκαν από τις Διοικήσεις Κλίντον και Μπους. Σύμφωνα με την ίδια την ΕΡΑ, 2.000 μίλια υδατορεμάτων έχουν θαφτεί κάτω από τα απόβλητα της  MTR, ενώ μέχρι το 2012 θα έχουν ισοπεδώθει 5,7 εκατ. στρέμματα δάσους στα Αππαλάχια. Oι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, κυρίως λόγω του ρυπασμένου νερού, είναι σημαντικές, ενώ οι βλάβες στα οικοσυστήματα είναι συχνά μη αντιστρέψιμες.

Σύμφωνα με το βίντεο, τον περασμένο Ιούνιο οι κάτοικοι κύρηξαν έναν αγώνα ενός έτους με στόχο να σταματήσουν την απαράδεκτη αυτή πρακτική. Πριν περάσει ένας χρόνος ήρθε η απόφαση της ΕΡΑ, η οποία θέτει πολύ αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας για τα νερά κατάντι των αποθέσεων, τις οποίες πολύ λίγα ορυχεία θα είναι σε θέση να τηρήσουν. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ΕΡΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της άσκησε βέτο για να ακυρώσει άδεια που είχε ήδη εκδοθεί, για το μεγαλύτερο ορυχείο “αφαίρεσης βουνοκορφής” που θα γινόταν ποτέ στη Δυτική Βιρτζίνια (New regulations will put an end to mountaintop mining | guardian.co.uk).

Οι κάτοικοι κέρδισαν μια πολύ σημαντική νίκη. Όμως το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας είναι ότι η ίδια η ΕΡΑ, με τις δικές της μελέτες που έδωσε στη δημοσιότητα, απορρίπτει ως αναπόδεικτους τους βασικούς ισχυρισμούς της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα: Οι καταστροφές ΔΕΝ είναι προσωρινές και αναστρέψιμες. Η “αποκατάσταση” ΔΕΝ επαναφέρει το περιβάλλον στην προηγούμενη κατάσταση. Η ζωή ΔΕΝ επανέρχεται στα ρέματα.


5 απαντήσεις στο “Mountaintop removal: το τέλος μιας από τις πιο καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης;”

  1. Δύο… ΔΕΗ στις 30 πιο «βρόμικες» επιχειρήσεις…

    Η έκθεση «Dirty Thirty» («Oι 30 βρόμικοι») αξιολογεί τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσια και εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα
    Οι δύο ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και την Καρδιά συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 30 πιο «βρόμικες», δηλαδή τις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε χθες. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χώρα μας, η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται αντί να καλυτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2009 ανέβηκε στην 9η θέση από την 11η που βρισκόταν το 2008 με έκλυση 12,9 εκατ. τόνων CO2 από 11,8 εκατ. τόνους ένα χρόνο πριν.

    Ανέβηκε…
    Οσο για τον σταθμό στην Καρδιά στην Κοζάνη, ανέβηκε 6 θέσεις, από την 20ή στην 14η θέση με 9,6 εκατ. τόνους CO2. Η έκθεση «Dirty Thirty» («Oι 30 βρόμικοι») αξιολογεί τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσια και εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα. Στο σύνολό τους οι 30 εταιρείες σημείωσαν αξιοπρόσεκτη βελτίωση σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων. Από 387 εκατ. τόνους CO2 που εκλύθηκαν το 2008 καταγράφηκε υποχώρηση 10,2%, στους 348 εκατ. τόνους CO2 πέρυσι.
    Οι 30 εταιρείες, δηλαδή υπολείπονται κατά 82,7 εκατ. τόνους CO2 τους οποίους ήταν υποχρεωμένες να αγοράσουν, στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου των ρύπων, και θα τους κόστιζε 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τα κράτη καθώς η επιτρεπόμενη έκλυση διοξειδίου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 265 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα είναι η βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ολέθριες επιπτώσεις της στους ανθρώπους και τη φύση ενώ ο τομέας της ενέργειας ευθύνεται για το 37% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.

    Γερμανία
    Τώρα, στη σχετική λίστα, πρωταθλήτρια αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά η Γερμανία η οποία διαθέτει 12 εργοστάσια στα 30 πιο «βρόμικα». Μεταξύ αυτών και ένα εργοστάσιο της γνωστής στην Ελλάδα, λόγω των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ThyssenGroup, που βρίσκεται στην 24η θέση.
    Την πρώτη θέση στη «βρόμικη» λίστα, πάντως, καταλαμβάνει ένα πολωνικό εργοστάσιο το οποίο εκλύει 29,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η Πολωνία, μάλιστα, έχει 6 από το πιο ρυπογόνα εργοστάσια στην Ευρώπη και ακολουθεί η Βρετανία με 5. Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα περισσότερα πιο ρυπογόνα εργοστάσια σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα στη Γερμανία, την 5η, 6η και 7η θέση καταλαμβάνει η γνωστή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού RWE AG.

    Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία

  2. Συμπληρωματικά με την παραπάνω μεθοδο υπάρχει και η HMR (Half Mountain Removal) που εφαρμοζεται επιτυχως από την S&B στην περιοχή της Γραβιάς. Συνίσταται στην επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη με μη αποκαταστημένες βαθμίδες υψους 30 μέτρων. Η εταιρεία δικαιολογει τις μη αποκαταστασεις με το σκεπτικό οτι θα παραδώσει στον ΕΟΣ Αμφισσας το τείχος για τις παρακάτω δραστηριότητες:

    – Αναριχήσεις (πιολετ και εσκαλαντ)
    – Παραπεντε
    – Μπαντζι τζαμπινγ
    – Μπομπ Σλεικ
    – Αναπαραστασεις ιστορικων γεγονοτων όπως ο Χορός του Ζαλογγου.
    – Σκηνοθεσία ατυχηματων για οποιους δεν αγαπατε.

    Επίσης η Εταιρεία ετοιμαζει για την περιοχή του Λιδωρικίου και συγκεκριμενα για το κοίτασμα Βλαχοθανασης νέο τυπο εξορύξεων το ΤΜR (Total Mountain Removal- να μη μεινει τιποτα) οι οποιες προπαρασκευαζονται δια της μεθοδου BSBG (Beware Sanoudos bringing gifts – Φοβου τον Σανουδο και δωρα φεροντα) ως τιμη εις τον πρωτεργατη της εν λογω μεθοδου την οποια και εχει κατοχυρωσει με copyright.

  3. Παιδιά για να γελάσουμε και λιγο αυτο που εχει ακουστει στην περιοχη ειναι η συγχρονη εκδοχη του παραμυθιου της Κοκκινοσκουφιτσας με Κοκκινοσκουφιτσα πτωχη νεαρα Λιδωρικιωτισσα βοσκοπουλα και Κακο Λυκο τον Σανουδο με τα δωρα.

    Φανταστειτε τον Σανουδο μεταμφιεσμενο σε γιαγια με μπερτα και γυαλιά να παραπλανει την Κοκκινοσκουφιτσα για να την φαει.

    Τρελλη φάση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.