Επιστολή στον Πρωθυπουργό για να μη γίνουν οι “επενδύσεις” χρυσού στη Θράκη


5-3 1&20 4XROMHΕπιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στέλνει η “Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού”, ζητώντας του να μείνει σταθερός στην προεκλογική του δέσμευση να μην αφήσει να γίνουν οι “επενδύσεις χρυσού”.

Η επιστολή έρχεται σε μία περίοδο που η εταιρεία ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ακολουθεί «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική» προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα στην κοινωνία. Η εταιρεία δίνει συνεντεύξεις τύπου στην Αθήνα (Eπένδυση εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου από τα Χρυσωρυχεία ΚΕΡΔΟΣ online 1/3/2010), πληρώνει διαφημιστικά σποτ στην τοπική τηλεόραση, κάνει χορηγίες σε αθλητικά σωματεία και διεθνή συνέδρια («Πόλεμος» εντυπώσεων για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, Η ΓΝΩΜΗ, 23/3/2010).

Σύμφωνα με το άρθρο της “ΓΝΩΜΗΣ”, κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Πεταλωτής και ο νομάρχης Έβρου δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην επένδυση. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, που πρόσφατα επέτρεψε τη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη χωρίς νόμιμη άδεια, είπε: «καμία επένδυση που δεν βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ασχέτως αν τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κινητικότητα και προσεγγιστικές λογικές». Θα μας επιτρέψει ο κ. Μανιάτης να του θυμίσουμε τις δηλώσεις του όταν έρθει προς συζήτηση η ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ…

Τι λεει η επιστολη

Πηγή: http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com/

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας ως η διανομαρχιακή επιτροπή Έβρου και Ροδόπης, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 240 φορείς (που υπερβαίνουν το 99% των φορέων) των δύο Νομών και η οποία συγκροτήθηκε για να συντονίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη.

Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα των χρυσωρυχείων είχε τεθεί προ ετών και είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Θράκης, ιδιαίτερα του Έβρου και της Ροδόπης, εξαιτίας των περιβαλλοντικών κινδύνων που μία τέτοια μονάδα εγκυμονεί.

Παρά τις έντονες προσπάθειες της ενδιαφερόμενης εταιρείας να πείσει τους κατοίκους της περιοχής για τα υποτιθέμενα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη που θα είχε η εγκατάσταση των χρυσωρυχείων, η αντίδραση των κατοίκων μετά από ημερίδες, συνέδρια, γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων υπήρξε κατηγορηματικά αρνητική. Ήταν πρωτοφανής η σύμπνοια και η κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων (Δήμων, Νομαρχιών, Εκκλησίας, Επιμελητηρίων, Εργατικών κέντρων, Επιστημονικών και Πολιτιστικών φορέων, κομμάτων) και πολιτών η οποία εκδηλώθηκε με εντυπωσιακά μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα για τον τοπικό πληθυσμό υπήρξε η δική σας προσωπική προ-εκλογική δέσμευση ότι θα σεβαστείτε την κατηγορηματικά εκδηλωμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και ότι δεν θα επιτρέψετε να εγκατασταθεί στην περιοχή μία μονάδα της οποίας τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι μηδαμινά συγκρινόμενα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που εγκυμονεί και την υποβάθμιση της περιοχής την οποία μοιραία επιφέρει.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις αποσόβησαν τότε την προώθηση των σχεδίων της επιχείρησης «Χρυσωρυχεία Θράκης». Σήμερα, όμως, η ίδια εταιρεία επανα-δραστηριοποιείται.

Με οδυνηρή έκπληξη, η τοπική κοινωνία γίνεται μάρτυρας μίας επικοινωνιακής «επίθεσης» εκ μέρους της η οποία στοχεύει να πείσει εκ νέου για τα «οφέλη» της εγκατάστασης των χρυσωρυχείων στην περιοχή. Έτσι, παρατηρούμε την εταιρεία να γίνεται χορηγός σε τοπικά αθλητικά σωματεία και να προχωρά σε διαφημιστικές καμπάνιες στην τοπική τηλεόραση για την μελλοντική προσφορά της στη Θράκη, σε μία περιοχή, όπως δηλώνει, «με μηδαμινή ανάπτυξη και σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης». Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι προσπάθειες της εταιρείας δεν εξαντλούνται στην επιρροή της κοινής γνώμης της τοπικής κοινωνίας αλλά επεκτείνονται σε όποιες κατευθύνσεις απαιτούνται για την έγκριση της αδείας εγκατάστασης στην οποία προσβλέπει.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς, ως διανομαρχιακή επιτροπή, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η τοπική κοινωνία εμμένει στην κατηγορηματική της απόρριψη της προοπτικής εγκατάστασης χρυσωρυχείων στην περιοχή. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, ακόμη, ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν για μία ακόμη φορά και να δείξουν την αποφασιστικότητά τους. Ωστόσο, θα θέλαμε να στραφούμε προς εσάς και να σας υπενθυμίσουμε την προ-εκλογική σας δέσμευση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εμμένετε σε αυτήν την δέσμευση ΚΑΙ επειδή θα σεβαστείτε τα οράματα και τις διαθέσεις των Θρακιωτών για τον τόπο τους αλλά ΚΑΙ επειδή έχετε ήδη διακηρύξει την ευαισθησία σας σε ζητήματα περιβάλλοντος και σε ζητήματα πράσινης ανάπτυξης. Εκπροσωπώντας 240 φορείς, είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι δεν θα ήθελε ο λαός της Θράκης μία ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος. Δεν θα ήθελε να μετατραπεί σε σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης, όπου ρυπαίνουν «κερδοφόρες» επιχειρήσεις όπως χρυσωρυχεία, απολήξεις αγωγών πετρελαίου ή ίσως και διυλιστήρια. Αντιθέτως, θα ήθελε μία ήπιας μορφής, «πράσινη» ανάπτυξη, όπως αυτή που και εσείς, ως κυβέρνηση, οραματίζεσθε.

Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η στάση σας στη περίπτωση των χρυσωρυχείων της Βουλγαρίας όπου αρκεστήκατε στις διαβεβαιώσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης για την εκπόνηση σχετικών περιβαλλοντικών μελετών. Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε στην περίπτωση της Θράκης μία κατηγορηματική και άνευ όρων άρνηση εκ μέρους σας.

Φωτεινό παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας στις 7-12-2009 για την «απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο»

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, κλείνοντας, ότι εάν παραμείνετε αμετακίνητος στην προ-εκλογική θέση σας σχετικά με τα χρυσωρυχεία, όχι μόνον θα αποσοβήσετε μία επικίνδυνη εξέλιξη για την Θράκη αλλά θα αποδείξετε την ευαισθησία σας σε ζητήματα περιβάλλοντος αλλά και ανάπτυξης».


16 απαντήσεις στο “Επιστολή στον Πρωθυπουργό για να μη γίνουν οι “επενδύσεις” χρυσού στη Θράκη”

  1. Ποιά είναι αυτή η διανομαρχιακή επιτροπή που εκπροσωπεί 240 φορείς? Υπάρχει καταστατικό? ΔΣ? Είναι σύλλογος, τι μοερφή έχει?Υπάρχει έδρα, γραφεία, υπεύθυνος επικοινωνίας?Υπάρχουν πρακτικά συνελεύσεων φορέων από τα οποία να προκύπτει ότι εκπροσωπούνται από την διανομαρχιακή επιτροπή? Ποιά η επιστημονική τεκμηρίωση για την απόρριψη των μεταλλείων? Ποιοί οι επιστήμονες που τεκμηρίωσαν την πόρριψη των μεταλλέιων στη Θράκη? Επιτέλους έλεος, θα τρελαθούμε τελείως? Η χώρα βουλιάζει, η οικονομία καταρρέει και υπάρχουν άνθρωποι που λένε όχι και στα χρυσορυχεία και στους αγωγούς και στα διυλυστήρια? Είναι ικανή η πράσινη οικονομία από μόνη της να σώσει τη Θράκη? Έχετε βγει καθόλου έξω σε Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη? Βλέπετε τα λουκέτα? Πήγατε σε καμμιά ΒΙΠΕ σε αυτές τις πόλεις Τα είδατε και εκεί τα λουκέτα? Δηλαδή πείτε μας πως θα βγούμε από αυτή τη δεινή θέση αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις? Μήπως πρέπει να να θέσετε εκ νέου προτεραιότητες? Μήπως πρέπει να σκεφτείτε τρόπους να διασφαλίσετε και να προστατεύσετε το περιβάλλον από τις αναμφίβολες και σημαντικές επιπτώσεις που έχουν αυτού του είδους οι επενδύσεις παρά να σκέφτεστε τρόπους να μη γίνει καμμιά νέα επένδυση?

    • Ναι υπάρχουν πρακτικά συνελεύσεων και ψηφίσματα όλων αυτών των φορέων από τα οποία προκύπτει ότι εκπροσωπούνται από την άτυπη Διανομαρχιακή Επιτροπή.

      Η επιστημονική τεκμηρίωση προέρχεται από τη δουλειά που έχει κάνει το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, αλλά και από την επιστημονική διημερίδα “Εκμεταλλεύσεις χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη” που οργάνωσε το ΤΕΕ στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο του 2000. Στην διημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από όλον τον κόσμο και ακούστηκαν ΟΛΕΣ οι απόψεις, υπέρ και κατά. Τα τελικά συμπεράσματα ήταν αναμφισβήτητα αρνητικά για τις εκμεταλλεύσεις χρυσού και με βάση αυτά η κοινωνία των δυο Νομών αποφάσισε να τις απορρίψει.

  2. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα!
    Η διανομαρχιακή δεν εκπροσωπεί επίσημα κανέναν φορέα. Έχετε ακούσει φορείς να εκπροσωπούνται από άτυπες επιτροπές? Στην περίφημη ημερίδα της Κομοτηνής έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέτε! Τυχαίνει να ήταν εκεί και άνθρωποι που ξέρουν πέντε πράγματα περί μεταλλευτικής και μπορούν να κρίνουν…Όσο για την δουλειά του ΤΕΕ Θράκης που τεκμηριώνει επιστημονικά κατά τη γνώμη σας την απόρριψη των μεταλλείων μόνο εσείς την έχετε υπόψη. Στο Πέραμα έχετε πάει τελευταία? Ρωτήσατε τη γνώμη τους για τον χρυσό? Τι σας είπαν? Εκτός και αν πιστεύετε ότι οι κάτοικοι του Περάματος δεν αποτελούν την τοπική κοινωνία…Μήπως είναι υπέρ του χρυσού? Αυτοί δεν είναι κάτοικοι του νομού?

  3. Η περίπτωση του χρυσού στη Θράκη είναι η μόνη περίπτωση τα τελευταία 15-20μχρόνια όπου δημιουργήθηκε κοινωνικό κίνημα. και στο γενάσθαι του κοινωνικού κινήματος για την προάσπιση του περιβάλλοντος του τόπου μας δεν κοιτάς να βγάλεις ΑΦΜ! Δε σου χρειάζεται. Φυσικά και έχουν ψηφίσει τα ΔΣ φορέων κείμενα κατά της εξόρυξης, προσωοπικά έχω δει αρκετές δεκάδες με τα ίδια μου τα μάτια. Στην ημερίδα στην Κομοτηνή το 2000 συμμετείχα και εγώ και η πλειονότητα (όχι όλες βέβαια) των εισηγήσεων και τα συμπεράσματα ήταν κατηγορηματική για την εξόρυξη χρυσού. Παραδέχομαι οτι η εταιρεία στο Πέραμα κάνει επαγγελματική δουλειά στη διαφίμιση, στο λάδωμα, στην επικοινωνιακή της πολιτική (εντός και εκτός εισαγωγικών) και σε άλλα….. Φαίνεται επίσης οτι κάποιες/ κάποιοι την επικροτούν και την ασπάζονται…..
    Πόσο πάει η δήλωση μετάνοιας?????

    • Προσπαθείτε να αμφισβητήσετε τα αποτελέσματα της διημερίδας της Κομοτηνής; Είναι η καινούρια “γραμμή” αυτή; Επειδή έχει περάσει μια δεκαετία και θεωρείτε ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει;

      Και εμείς συμμετείχαμε στην ημερίδα, όπως συμμετείχαν και όλες οι εταιρείες χρυσού (πάλι τρεις ήταν τότε, διαφορετικές από τις σημερινές) που είχαν κουβαλήσει και ένα σωρό επιστήμονες, έλληνες και ξένους, για να τις υποστηρίξουν. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν εξαιρετικά μεγάλη και μάλλον πρωτοφανής για επιστημονικό συνέδριο. Όσοι ήταν εκεί λοιπόν θυμούνται τους εκπροσώπους των εταιρειών να χάνουν τα λόγια τους και να μην μπορούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις και θυμούνται τις αντιδράσεις του κόσμου, γιατί ο κόσμος ΚΑΤΑΛΑΒΕ! Και το ΤΕΕ φυσικά κατάλαβε και έκτοτε, προς τιμήν του, δεν έχει αλλάξει άποψη.

      Η ημερίδα της Κομοτηνής ήταν μια μεγάλη ήττα για τις εταιρείες χρυσού που δεν τόλμησαν ποτέ να αμφισβητήσουν. Μέχρι που αποχώρησαν, μετά πολλών επαίνων!

      Οι καινούριες εταιρείες έχουν περισσότερα λεφτά (να’ναι καλά ο χρυσός που ανέβηκε) για να ρίξουν στη διαφήμιση και στην εξαγορά ανθρώπων, όμως τα συμπεράσματα από τη διημερίδα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά και στον τοπικό τύπο και ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΑ.

  4. Προς Κομοτηνή:
    Πάλι δεν απαντάτε στα συγκεκριμένα ερωτήματα ως είθισται!
    Το ερώτημα είναι σαφές και είναι: Από που και ως που η διανομαρχιακή εκπροσωπεί φορείς? Το να συμφωνεί κάποιος με τη διανομαρχιακή δεν σημαίνει ότι εκπροσωπεί και τον φορέα στον οποίο ανήκει…π.χ. Ο Νομάρχης είναι κατά-δεν σημαίνει ότι η διανομαρχιακή εκπροσωπεί τη Νομαρχία… Να ξέρουμε τι λέμε…
    Μιας και σχετίζετε- τόσο εύστοχα- λοιπόν το θέμα της πρόασπισης του περιβάλλοντος με τον ΑΦΜ να σας πω λοιπόν ότι ΑΦΜ έχουμε όλοι! Και εγώ, και εσείς και οι επιστήμονες που κατά την γνώμη σας τεκμηρίωσαν επιστημονικά την απόρριψη του χρυσού σας, και γενικά όλοι….
    Μια και σαν βλέπω ενημερωμένη/ο πείτε και ποιός έχει καταθέσει πρόταση στο πρόσφατο παρελθόν ύψους εκατ. ευρώ για “αποκατάσταση” των μεταλλείων Κασσάνδρας?
    Προφανώς στη Κομοτηνή θεωρείτε ότι εσείς είστε η “τοπική κοινωνία” και όχι το Πέραμα…Καλό και αυτό, η άμεση και πραγματική τοπική κοινωνία λέμε ότι λαδώνετε, χρηματίζετε κλπ οπότε αποφασίζουν άλλοι για αυτούς, στη περίπτωση μας εσείς! Μετά σας ενοχλεί που οι ΚΥΑ έγκρισης περιβαλοντικών όρων εγκρίνονται και υπογράφονται στην Αθήνα…
    Αν εσείς Κομοτηνή και antigold βγάλατε αυτά τα συμπεράσματα από την ημερίδα της Κομοτηνής, τι να πω, δικαίωμα σας. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει…Επιτρέψτε κάποιους να έχουν διαφορετική γνώμη από εσάς…

    Προς antigold:
    Μια από τα ίδια. Όποιος είναι υπέρ της μεταλλευτικής γενικότερα, έχει εξαγοραστεί από τις εταιρίες…Τι επιχείρημα και αυτό? Για σκάνδαλα και εξαγορές μπορείτε να ψάξετε εκεί κοντά σας, κατά “Βατοπέδι” μεριά…

    • Μας ρώτησες αν υπάρχουν αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων και των φορέων και σου απαντήσαμε ότι ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
      Και είναι τόσο πολλοί, μερικές σελίδες κατεβατά, από κάθε γωνιά των δυο Νομών και όχι μόνο από Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, που ενδέχεται να αδικούνται και μερικοί που από λάθος δεν έχουνε μπει στη λίστα. Θα την αναρτήσω κάποια στιγμή τη λίστα και τότε – αν έχεις τα κότσια – πες μας ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις των συγκεκριμένων φορέων που να αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούνται από τη Διανομαρχιακή!
      Προς το παρόν, αυτά που γράφεις είναι γενικόλογοι λεονταρισμοί. Προσπαθείς να πείσεις …αλήθεια ποιον και για ποιο πράγμα; Η κοινωνία της Θράκης ξέρει ποια είναι η Διανομαρχιακή και η συντριπτική πλειοψηφία των δυο νομών στηρίζει αυτόν τον αγώνα. Για πήγαινε πες το στη Θράκη ότι οι φορείς δεν εκπροσωπούνται από τη Διανομαρχιακή, να δούμε τι θα σου πουν! Τολμάς;

  5. Τώρα απειλούμε κιόλας antigold?
    Όλο και καλύτερα…
    Σιγά να μη φοβηθούμε να πούμε και την γνώμη μας.
    Περιμένω τις περίφημες λίστες σου που αποδεικνύουν ότι η διανομαρχιακή εκπροσωπεί 240 φορείς της Θράκης.
    Εξακολουθείς να μην απαντάς ποτέ επί της ουσίας.
    Συγκεκριμένα ερωτήματα που σκοπίμως μένουν αναπάντητα.
    Ξαναρωτώ: Ποιά η γνώμη των κατοίκων του Περάματος? Την σέβεσαι αυτή την γνώμη, ναι ή όχι?

    • Aν εσύ έχεις την εντύπωση ότι σε απειλούν και σε κυνηγάν, είναι πρόβλημά σου και πήγαινε να το λύσεις. Εγώ έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από το να “απειλώ” έναν ανώνυμο.

      Στο Πέραμα δυο-τρεις άνθρωποι μεταστράφηκαν και είναι τώρα υπέρ των χρυσωρυχείων. Δικαίωμά τους. Και λοιπόν; Αυτοί είναι όλο το Πέραμα; Είναι όλη η “τοπική κοινωνία”;

      Οι λίστες δεν αποδεικνύουν τίποτα. Οι λίστες είναι μόνον ο κατάλογος των φορέων που απαρτίζουν τη Διανομαρχιακή Επιτροπή. Το ότι πράγματι στηρίζουν τη Διανομαρχιακή ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ από τις αποφάσεις που έχουν λάβει αυτοί οι φορείς που σου το έχω πει τρεις φορές μέχρι τώρα ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! Και το ξέρει όλη η Θράκη!!!

      Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα. Αν όμως εσύ επιμένεις να μας κατηγορείς ότι λέμε ψέμματα, τότε ΕΣΥ πρέπει να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου. Απλό δεν είναι;

  6. Υποθέτω ότι λόγω του μεγάλου αριθμού (240…) είναι τεχνικώς δύσκολο να αναφερθούν οι φορείς της “Επιτροπής” στην επιστολή…Διότι προφανώς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 240. Είναι έτσι; Υπάρχουν ψηφίσματα και από τους 240 που εγκρίνουν την επιστολή; Εκτός κι αν αυτή την άτυπη (;) “Επιτροπή” την έχουν εξουσιοδοτήσει εδώ και καμμιά δεκαριά χρόνια και οι 240 φορείς να τους εκπροσωπεί και να ενεργεί για λογαριασμό τους εν λευκώ και αιωνίως. Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιστολή αυτή δεν εκφράζει παρά ΜΟΝΟ τους συντάκτες της.

    Τα περί “επιστημονικής” τεκμηρίωσης κατά της μεταλλουργίας χρυσού δεν χρειάζονται σχολιασμό. Με τους γνωστούς Λέκτορες του ΑΠΘ και υφηγητές από το Αμβούργο, μόνο τεκμηρίωση δεν χτίζεται. Οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι σε κάθε Ομάδα Εργασίας, Ημερίδα, εκδήλωση. Επί δέκα χρόνια προκαλούνται από καταξιωμένους συνδέλφους τους να τεκμηριώσουν επιτέλους στην επιστημονική κοινότητα τους ισχυρισμούς τους και αυτοί κάνουν “παραπομπές” και φτηνές λαικίστικες επικλήσεις στο συναισθηματισμό του κόσμου.

    Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή από τους “οικολόγους” μιάς παραλλαγής της μεθόδου Skinner που λέγαμε παλιότερα, έχει πετύχει να δημιουργήσει εχθρικά αντανακλαστικά σε κάποιους από τις τοπικές κοινωνίες: χρυσός=κυάνιο=χρυσός -> δηλητήρια+καταστροφή. Ο βομβαρδισμός του κόσμου στηρίχθηκε σε απλοικά διλήμματα, καταστροφολογία, ανεύθυνη παραπληροφόρηση, δεισιδαιμονία.
    Όμως οι καιροί είναι πιό ώριμοι σήμερα για μια συνολική αξιολόγηση τέτοιων projects, αφού η έννοια της βιώσιμότητας σαν δυναμικό τρίπολο περιβάλλον-οικονομία-κοινωνία έχει σήμερα γίνει πιο κατανοητή. Και από τις τοπικές κοινωνίες. Οι οποίες δεν έχουν αναθέσει εργολαβικά την εκπροσώπησή τους σε κανένα “οικολογικό” φορέα. Βέβαια για τους “οικολόγους” οι τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνουν μόνον όσους συμφωνούν με το δικό τους παραλογισμό και όσοι διαφωνούν δεν μπορεί παρά να “τα παίρνουν”. Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν γίνονται πλέον αποδεκτά τα παραμύθια περί “ήπιας” ανάπτυξης. Χρειάζεται και κάτι περισσότερο για να καταλάβουμε και να πεισθούμε τί περιλαμβάνει τέλος πάντων αυτή η “ήπιας μορφής” “πράσινη” ανάπτυξη (;) που λένε ότι οραματίζονται για τη Θράκη οι ανωτέρω ορκισμένοι εχθροί της μεταλλείας-βιομηχανίας. Οι οπαδοί του προ-βιομηχανικού μεσαίωνα, αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ας πληροφορηθούν ότι η Θράκη έχει ΗΔΗ περάσει σε περίοδο “ήπιας ανάπτυξης”. Απλά λόγω διαρκούς απο-ανάπτυξης…

    Το πού θα μας οδηγήσει η παραγωγική καχεξία και η απουσία σοβαρών επενδύσεων και στη Θράκη και στη χώρα μας γενικότερα, το βλέπουμε ήδη. Ως Παραγωγοί του Τίποτε, δεν επρόκειτο και δεν πρόκειται να πάμε και πολύ μακριά επί μακρόν…ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

  7. Για την ιστορία, παραθέτω χωρίς σχόλια (η έμφαση στα κείμενα δική μου), μερικά αποσπάσματα από άρθρα-συνεντεύξεις στην εφημερίδα της Κομοτηνής Χρόνος. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.

    ——————————————–

    “Ο χρυσός είναι το πρώτο μέταλλο που ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους. Με τη λάμψη και την ιδιότητά του να μένει αναλλοίωτος γοήτευσε τους ανθρώπους και έγινε περιζήτητος. Οι πρόγονοί μας κατά τη συνήθειά τους έπλασαν διδακτικούς μύθους για τον χρυσό. Ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος φανερώνει πως η επιθυμία για την απόκτηση του χρυσού οδηγεί σε εκστρατεία και πόλεμο. Ο μύθος του Μίδα δείχνει πως ο πόθος για την απόκτησή του παρακάμπτει τη λογική και οδηγεί σε κακό αποτέλεσμα. Θα έπρεπε από αυτόν το μύθο να διδαχθούν οι άνθρωποι ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικοί…Ακόμη και η βοήθεια του Σατανά επιζητήθηκε από τους αλχημιστές.
    …ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ζουν με την οικογένειά τους στη Θράκη και νοιάζονται πρώτα από όλα για την πατρίδα και τους συνανθρώπους.
    …Οι θέσεις εργασίας στα ορυχεία και στις εγκαταστάσεις δεν είναι ευεργέτημα για τον τόπο. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.”

    (“Η περιοχή επεξεργασίας χρυσού είναι ένας χαμένος εθνικός χώρος”, 3/3/1999, Φαίδων Ζαμπόγλου)
    ———————————————–

    “Αξίζει τον κόπο να γίνει μνεία και αναφορά στην επιστολή του μηχανικού μεταλλείων Γιώργου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος την περ. εβδομάδα στις Σάπες υπήρξε λάβρος κατά της λειτουργίας μονάδος επεξεργασίας χρυσού. Η επιστολή αυτή στάλθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1997 στον τότε δήμαρχο Σαπών…
    Σύμφωνα μ’ αυτά, “…το κοίτασμα των Σαπών, σε αντίθεση με τα μεταλλεία Στρατωνίου Χαλκιδικής, κατατάσσεται στα λεγόμενα «κλασικά» κοιτάσματα, στα οποία η εφαρμογή και μόνο της κυάνωσης καθιστά δυνατή την απόληψη του χρυσού, χωρίς να απαιτούνται άλλες προκαταρκτικές διαδικασίες.
    -Στον χώρο του μεταλλείου Σαπών, οι επεμβάσεις για την προσεχή δεκαετία θα γίνουν σε υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά δημόσια δασική έκταση, εμβαδού όχι μεγαλύτερου των 50 στρεμμάτων, για τους χώρους εκσκαφών και του εργοστασίου επεξεργασίας.
    …-Στην δική μας περίπτωση, θα λειτουργήσει μονάδα αποτοξικοποίησης, με μετατροπή του τοξικού υλικού σε αδρανές και απόρριψη υλικού με περιεκτικότητα σε κυανιούχα, μικρότερη του 1 ppm, όταν στην φύση γενικότερα, η περιεκτικότητα σε κυάνιο φθάνει τα 20 ppm.
    -Έχουν ήδη εκτελεσθεί πειράματα στην περιοχή Σαπών, αντιμετώπισης τοξικών ουσιών σε δείγματα του κοιτάσματος, τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν αναμένεται εκροή τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.
    -Δεδομένου δε, ότι το κυάνιο διασπάται όταν βρεθεί στο περιβάλλον των ηλιακών ακτίνων, ο λόγος γίνεται για μηδενική παρουσία κυανίου στα απόβλητα, ενώ ο χώρος μετά το πέρας εργασιών θα διατεθεί μετά από διαμορφώσεις για εξυπηρέτηση αναγκών του Δήμου Σαπών, π.χ. περιαστικό άλσος κλπ.”

    Τώρα, τι μεσολάβησε και ο κ. Τριανταφυλλίδης έγινε πολέμιος του εργοστασίου χρυσού, την στιγμή που οι κάτοικοι των Σαπών προ του φάσματος της ανεργίας συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές να γίνει εργοστάσιο, αυτό παραμένει μυστήριο.”

    (Μικροκομοτηναίικα, 8/6/2005)

    ———————————————–

    – (Δημ/φος): Η εταιρεία στον Έβρο ξεκίνησε μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια προβάλλοντας τα θετικά σύμφωνα με την άποψή της των επενδύσεων και μάλιστα το τι θα προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη ή ως εταιρική ευθύνη στην κοινωνία. Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος μία τέτοια προσπάθεια της εταιρείας και αν μπορεί να διασπάσει αυτό το ρήγμα της τοπικής κοινωνίας;

    – (Τόλης Π/γεωργίου):…H μεγάλη εταιρεία η TVX, που ήταν πολύ μεγάλη εταιρεία, έφυγε φτωχή από την περιοχή. Αυτό είναι μία απάντηση σε αυτό που ρωτάτε, που σημαίνει ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί και εδώ. Και βέβαια η απάντηση αυτή σε εμάς είχε ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αν σκεφθείτε ότι ΔΟΥΛΕΥΑΝ 720 ΑΤΟΜΑ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Εμείς δηλαδή δεν είχαμε να παλέψουμε μόνο για μία επιχειρηματική δραστηριότητα φάντασμα, είχαμε να παλέψουμε με ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ 720 ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΑ ΑΤΟΜΑ…»

    (2/10/2007)

    • Ω, τι ωραία, βολική, απλοϊκή και συμφέρουσα ερμηνεία των πραγμάτων!!! Κύριε Stinger, στέκεστε στο ύψος σας, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο…

      Μας λέτε δηλαδή ότι το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ και ΠΑΛΛΑΪΚΟ κίνημα κατά των χρυσωρυχείων που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε Ροδόπη και Έβρο δεν υπάρχει! Είναι μόνο “κάποιοι (λίγοι) από τις τοπικές κοινωνίες” (θα μου επιτρέψετε να γελάσω, ε;) στους οποίους οι κακοί οικολόγοι δημιούργησαν εχθρικά αντακλαστικά για τα καλά χρυσωρυχεία!!!

      Δυστυχώς για εσάς, δεν είναι καθόλου “λίγοι”… Είναι τα Νομαρχιακά Συμβούλια, είναι ΟΛΑ (άντε το 99%) τα Δημοτικά Συμβούλια, επιστημονικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, επαγγελματικά σωματεία, κομματικές οργανώσεις και πολλοί πολλοί άλλοι φορείς και από τους δυο Νομούς. Είναι το σύνολο σχεδόν των πολιτών των δυο Νομών που είπε ΟΜΟΦΩΝΑ όχι στα χρυσωρυχεία και για πρώτη φορά στην ιστορία της Θράκης βγήκε στους δρόμους να το διαδηλώσει.

      Και όλα αυτά τα πέτυχε η δική μας “παραπληροφόρηση”; Κύριε Stinger, ειλικρινά μας κολακεύετε… Και πώς μπορεί εμείς με τις ελάχιστες δυνάμεις μας να το καταφέραμε αυτό όταν την εποχή εκείνη (1999) οι δυο εταιρείες ήτανε κάθε μέρα στα κανάλια και τις εφημερίδες και οι Νομάρχες τότε έλεγαν ότι “η Θράκη ζει στον αστερισμό του χρυσού” και ότι “θα τρώμε με χρυσά κουτάλια”; Μήπως επειδή οι άνθρωποι, με ή χωρίς ειδικές γνώσεις, μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμμα;

      Αυτό που σίγουρα κάνετε είναι ΟΤΙ ΛΕΤΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ! Συγχαρητήρια!

      Για τον κ. Τριανταφυλλίδη άλλο “επιχείρημα” δεν έχετε, δέκα χρόνια τώρα… Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ όταν δεν εξαρτώνταν πλέον οικονομικά από την εταιρεία και είναι προς τιμήν του. Αλήθεια, για τον κ. Αρίκα τι λάσπη έχετε να ρίξετε; Ότι είναι “Υφηγητής στο Αμβούργο”; Ποιο είναι το μεμπτό; Το “υφηγητής” ή το “Αμβούργο”;

      Βεβαίως επιλεκτικά ξεχάσατε τον Dr Moran, τον Dr Korte και τον Dr Duman που ήταν από τους προσκεκλημένους εισηγητές στη διημερίδα της Κομοτηνής και είναι αδιαμφισβήτητου κύρους. Αλλά βέβαια, εσείς μόνο με λάσπη ξέρετε να απαντάτε. Και εκεί μάλλον δεν φτάνει η λάσπη σας.

  8. Antigold έχεις πέσει πού χαμηλότερα από ότι συνήθως όταν στριμώχνεσαι, ένδειξη εκνευρισμού..
    Μάλλον δεν έχεις σωστή πληροφόρηση και μιλάς για δυο-τρεις ανθρώπους στο Πέραμα. Να σημειώσω ότι μου άρεσε το “μεταστράφηκαν”, πολύ ευρηματικό…΄
    Επίσης χαίρομαι που αναγνωρίζεις το δικαίωμα τους στην “μεταστροφή”-προς στιγμή αμφέβαλα μήπως δεν είναι δικαίωμα τους αλλά ευτυχώς το διευκρίνησες…Μιας και λοιπόν το Πέραμα δεν είναι η τοπική κοινωνία άντε πες μας εσύ ποιά είναι η τοπική κοινωνία?
    Επίσης μόλις μάθαμε και κάτι καινούριο: Η διανομαρχιακή επιτροπή οχι απλά εκπροσωπεί 240 φορείς της Θράκης αλλά οι ίδιοι αυτοί φορείς απαρτίζουν την διανομαρχιακή επιτροπή!!!
    Ε, αυτό και αν δεν είναι νέο!!!
    Χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο για να αποδείξω ότι η διανομαρχιακή δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο παρά τα μέλη της-όποια και αν είναι αυτά?
    Μόνη σου τα λες όλα αυτά, δεν τα λέω εγώ.
    Εσύ λες τη μια για εκπροσώπηση των φορεών από τη διανομαρχιακή, την άλλη για στήριξη της διανομαρχιακής από τους φορείς την παράλλη ότι απαρτίζεται η διανομαρχιακή από φορείς και πάει λέγοντας..
    Πραγματικά είναι απλό…

    • Είδες, σου μαθαίνω και καινούριες λέξεις!
      Να σου πω και μια παροιμία; Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.
      Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πνιγμένος (εσύ) μες στην απελπισία του και ελλείψει επιχειρημάτων προσπαθεί να πιαστεί από τις λέξεις για να σωθεί.
      Με δυο λόγια, θα ήθελες πολύ να λέμε ψέμματα, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να το αποδείξεις…

  9. @TRY:
    Η χώρα βουλιάζει, η οικονομία καταρρέει και υπάρχουν άνθρωποι που λένε όχι και στα χρυσορυχεία και στους αγωγούς και στα διυλυστήρια?

    Υπομονή, ακόμη δεν φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο, θα χρειαστεί να βουλιάξουμε λίγο ακόμα, ίσως και να πεθαίνουμε της πείνας, μετά θα λέμε σε όλα ναι.

    Το θέμα των χρυσορυχείων αλλά και του αγωγού, μακράν έχει να κάνει με κάποιους ρομαντικούς αντι-αναπτυξιακούς οικολόγους. Είναι πρωτίστως μια οικονομική απάτη, αν δούμε χρονικά πέρα από τη μύτη μας. Σύμφωνα με την οικολογικη οικονομία, αλλά ακόμη και με την περιβαλλοντική οικονομία, ή ακόμα και μεσο-μακροπρόθεσμα με μια κλασική οικονομική μελέτη, μπορεί εύκολα κανείς να υπολογίσει πως οι όροι με τους οποίους γίνονται τα έργα είναι ασύμφοροι και καταχρηστικοί για την τοπική κοινωνία (= τους μόνιμους κατοίκους και τους απογόνους τους, τους οποίους (και θα) επηρεάζει άμεσα με φυσικό τρόπο η λειτουργία των έργων), μιας και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ αντιστάθμισμα, εκτός από κάποιες πιθανές (αγνώστου ποιότητας και ποσότητας) προσωρινές θέσεις εργασίας. Είναι καθαρά μία καταχρηστική οικονομική εκμετάλευση της περιοχής και των κατοίκων της από τρίτους, η οποία μάλιστα, μας επιβάλεται με το νόμο του ισχυρού(εκ των άνωθεν οι αποφάσεις), των εκβιαστικών διλημάτων(βλ σχόλιο TRY) και των λαδωμάτων(βλ TGM), με τη συνέργεια της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Βέβαια όποιος έχει αντίθετη άποψη, θα πρέπει ΑΥΤΟΣ να μας φέρει τις αποδείξεις και τα στοιχεία και όχι το αντίθετο, για τον απλούστατο λόγο του ότι το ΑΠΑΙΤΩ σαν μόνιμος κατοικος της περιοχής από τον όποιο επενδυτή, σαν ένα αρχικό ελάχιστο αντάλαγμα για το πιθανό κέρδος που θα έχει.

  10. Τα κυανιουχα καλλιο και νατριο τα χρησιμοποιει αλλη βιομηχανια χωρις να βλαπτεται το περιβαλλον και τα εμβια οντα.Γιατι οχι τα χρυσωρυχεια? Δεν ειναι ψεμα ειναι ομως η μιση αληθεια.Στην επιχρυσωση κοσμηματων ειναι διαλυμενα ολιγα γραμμαρια κυανιουχων .Τα εκλυομενα αερια εξουδετερωνονται οπως και το διαλυμα. Στα χρυσωρυχεια τα κυανιουχα ριχνονται στον πολτο με τα κιλα .Με την βροχη καταληγουν στον υδροφορο οριζοντα για να βλαπτουν το περιβαλλον και τα εβμια οντα για πολλες γενιες.Η εξουδετερωση με ασβεστι ειναι εικονικη .Ζαμπογλου Φαιδων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.