Η πληγή της ΛΑΡΚΟ


larko-eviaΑυξάνονται οι αντιδράσεις στην Εύβοια για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ. Oμόφωνα αρνητική ήταν η Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Εύβοιας για την Μ.Π.Ε που υπέβαλε η λαρκο για την θέση “Ζυγός” του δήμου Μεσσαπίων. Δηλαδή για να φτιάξει άλλο ένα όμορφο τοπίο σαν αυτό της φωτογραφίας… (Πηγή: http://kontodespoti.blogspot.com/2010/03/blog-post_6901.html)

Η ΛΑΡΚΟ βουλιάζει στα χρέη με απώλεια εσόδων πάνω από 26 εκατ. ευρώ το μήνα, χώρια τα χρέη προς τη ΔΕΗ, την  Αγροτική, ακόμα και …προς την παλιά ΛΑΡΚΟ! Η επιχείρηση συντηρείται πλέον αποκλειστικά μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Τα χρήματα από την προηγούμενη αύξηση έχουν ήδη ξοδευτεί και τώρα προτείνεται ως “λύση” μια νέα αύξηση, στην οποία οι μεγαλομέτοχοι ΔΕΗ και ΕΤΕ αρνούνται να συμμετέχουν… Όπως φαίνεται, τα “σπασμένα” της ΛΑΡΚΟ θα τα φορτωθεί αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 54% της επιχείρησης. Δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Πηγή: Λάρκο: Μονόδορομος η αύξηση κεφαλαίου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/3/2010

Απώλεια εσόδων που ξεπερνά τα 26 εκ. ευρώ, μηνιαίως, καταγράφει το τελευταίο διάστημα η Λάρκο, καθώς αδυνατεί να αξιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές της δυνατότητες, λόγω δραματικής έλλειψης ρευστότητας.

Την κατάσταση επιβαρύνουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ (εκτιμώνται σε 40-55 εκ. ευρώ) και προμηθευτές, καθώς και δύο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Αγροτική και την παλαιά Λάρκο, ύψους 21 εκ. ευρώ, που είναι δεσμευμένες σε λογαριασμό της Εθνικής.

Η άλλοτε κραταιά μεταλλοβιομηχανία «βλέπει» τη διεθνή τιμή νικελίου να έχει «εκτοξευτεί» σε επίπεδα άνω των 23.000 δολαρίων ο τόνος και μαζί της να χάνεται και μια μεγάλη ευκαιρία να «ρεφάρει» μέρος από τις ζημίες που έγραψε τα προηγούμενα λίγα έτη. Χωρίς «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της η επιχείρηση είναι καταδικασμένη να παράγει μόλις 550 ? 600 τόνους κράματος νικελίου το μήνα, όταν η συνολική της παραγωγική δυναμικότητα μπορεί να φθάσει τους 1.800 τόνους μηνιαίως.

Με αυτά τα δεδομένα μόνη διέξοδος για να σταματήσει η επιχείρηση να «βουλιάζει» σε χρέη είναι να προσφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ενδεχόμενο, πάντως, να ξαναβάλουν οι μέτοχοι το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τη Λάρκο δεν φαίνεται να τους ενθουσιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» πριν περίπου 2-3 εβδομάδες το θέμα έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά η ΔΕΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά, η ΕΤΕ έδειξε να αμφιταλαντεύεται και εκτός απροόπτου το φορτίο θα κληθεί να το σηκώσει και πάλι το Δημόσιο, που έχει στην κατοχή του το 54%.


Μία απάντηση στο “Η πληγή της ΛΑΡΚΟ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.