Στρατώνι: μια φυσική καταστροφή με παρά φύσιν αίτια και παρενέργειες


Η τραγωδία του Στρατωνίου, της νύχτας της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου προξένησε τεράστιο υλικό και ψυχικό κόστος στους κατοίκους του και θλίψη σε όλους εμάς τους γείτονες του χωριού.

Επειδή συχνά κατηγορούμαστε ως “εχθροί του Στρατωνίου” λόγω της αντίθεσής μας στη μεταλλευτική δραστηριότητα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε το αυτονόητο: ότι συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους του Στρατωνίου για την τρομακτική ανθρώπινη τραγωδία που χτύπησε το χωριό τους κι αυτό δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τη θέση μας για το μεταλλείο.

Επίσης, επειδή μαθαίνουμε από τα τηλεοπτικά κανάλια ότι μας αποδίδονται “δηλώσεις” που επιρρίπτουν τις ευθύνες για την καταστροφή στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε κάνει καμμία τέτοια δήλωση. Δεν έχουμε πει ούτε μια λέξη για την καταστροφή του Στρατωνίου. Κι ούτε πρόκειται να πούμε αν δεν έχουμε μορφώσει πλήρη άποψη και δεν την έχουμε τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία. 

Είναι δεδομένο ότι αυτή την περίοδο προέχει η αποκατάσταση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής στο Στρατώνι. Όμως για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της σημερινής καταστροφής και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις του Νομάρχη, του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Δ. Στρατωνίου που αποδίδουν την καταστροφή αποκλειστικά στα “ακραία καιρικά φαινόμενα”, είναι πρόωρες και ρηχές. Όσο ανεύθυνο θα ήταν αυτή τη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες βιαστικά και χωρίς στοιχεία, άλλο τόσο ανεύθυνη είναι η σπουδή να αποκλειστεί προκαταβολικά η πιθανή συμβολή και άλλων παραγόντων σε όσα συνέβησαν την Τετάρτη. Και σίγουρα δεν ωφελεί το Στρατώνι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεντρώσει, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις εμφανίζονται ως ο κύριος ένοχος για τα τραγικά αποτελέσματα της βροχόπτωσης της Τετάρτης. Παρεμβάσεις που δεν είναι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Εξακριβωμένες παρεμβάσεις των προηγούμενων μεταλλευτικών εταιρειών καιενδεχόμενες παραλείψεις της σημερινής.

Τέλος, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να προσδιοριστούν και να εκτιμηθούν και οι περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της καταστροφής, που αφορούν όχι μόνο το ίδιο το Στρατώνι αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε, ως Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου, να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις και κονδύλια για να προχωρήσουμε στην αποκατάστασή τους. Κονδύλια που δεν θα προέρχονται κατ’ανάγκην από την Κυβέρνηση και τα άδεια δημόσια ταμεία, εν μέσω της βαθειας οικονομικής κρίσης που διανύουμε.


44 απαντήσεις στο “Στρατώνι: μια φυσική καταστροφή με παρά φύσιν αίτια και παρενέργειες”

  1. Προσωπικά θα περίμενα από τους δυο ευρωβουλευτές που επισπεύτηκαν την περιοχή σχετικά πρόσφατα ενέργειες και δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ….

  2. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριου Ζωγράφου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την υπ’ αριθμ. 1120/12-2-2010 απόφαση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τους Δήμους:

    ΓΡ.ΤΥΠΟΥ

    Σταγείρων – Ακάνθου, Παναγίας, Αρναίας, Τορώνης, Σιθωνίας, Μουδανιών και Πολυγύρου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2010 με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.
    Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας δυσμενούς κατάστασης θα ανατεθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής. http://www.halkidiki.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1224&Itemid=80

  3. Δεν είναι αναγκαίο να είσαι γεωτεχνικός για να αντιληφθείς τα αίτια της καταστροφικής πλημμύρας στο Στρατώνι. Η επίσκεψη στο Google Earth θα σου δώσει την απάντηση.

    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι:
    α) Η παλαιά και νέα μεταλλευτική δραστηριότητα καμία σχέση έχει με τη δημιουργία των μπάζων
    β) Η αίτια πρέπει να αναζητηθεί στη ΜΟΜΑ και στον υπερεργολάβο της τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ του κ. Εμφιεμτζόγλου, όταν τη δεκατία του 70 έκαναν την διάνοιξη του δρόμου.

    Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να με πληροφορήσετε τίνος υπευθυνότητα είναι το καθάρισμα των λάκκων? Το ξέρω θα μου πείτε ότι η Νομαρχία δεν σας έδωσε ποτέ τα απαραίτητα κονδύλια και ότι είχατε άλλες προτεραιότητες….

    Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει για τους κίνσορες του περιβάλλοντος στον Δήμο Σταγείρων – Ακάνθου.

    • H επίσκεψη στο Google Earth μας τις έδωσε πράγματι όλες τις απαντήσεις που ψάχναμε…
      Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΧΕΣΗ με τη δημιουργία των μπάζων!
      Κάνε λίγη υπομονή και θα τα πούμε τις επόμενες μέρες…

      • Σου συνιστώ να επισκεφτείς όλη την περιοχή όπου εξελήχθηκε το συμβάν ή μήπως φοβάσαι????

        Ξέρεις εάν φοβάσαι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γνωστό ελικόπτερο του φίλου σου, που το έχεις χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν….

        • “…Πήδησε στο άρμα ο Φαέθων, άρπαξε τα γκέμια και μαστίγωσε τα άλογα. Ξαφνιασμένα ορθώθηκαν τα ζώα, έπειτα με ορμή χύθηκαν στον ουρανό σέρνοντας το άρμα πίσω τους. Γρήγορα όμως ένιωσαν πως το χέρι που τα βαστούσε δεν ήταν του Ήλιου το στιβαρό χέρι, και αγριεμένα τίναξαν τα κεφάλια τους χλιμιντρίζοντας δυνατά. Από τα ρουθούνια τους πετούσαν φλόγες και τα πέταλά τους έβγαζαν σπίθες.
          Με το γόνατο στηριγμένο εμπρός του στο χρυσό τοίχωμα του άρματος, γύρευε ο Φαέθων να βαστάξει τ’ άλογα. Ο άνεμος σφύριζε στ’ αυτιά του, τα μαλλιά του τον έδερναν στο πρόσωπο, μα εκείνος με σφιγμένα τα δόντια τραβούσε τα γκέμια για να δαμάσει την ορμή των ζώων.
          Ήταν άξιος γιος του Ήλιου.
          Όλη τη δύναμή του τη μάζεψε, τα χέρια του σκάλωναν στα λουριά, το σώμα του γερμένο πίσω αγωνιζόταν να συγκρατήσει τ’ άλογα, μα εκείνα, πιο δυνατά από τον Φαέθοντα, είχαν πια παρατήσει το συνηθισμένο τους δρόμο, και μια κατέβαιναν τόσο χαμηλά, που έκαιγαν τη γη και μαύριζαν τους ανθρώπους, και μια πάλι πετιόνταν τόσο ψηλά, που πάγωνε η γη και σκεπαζόταν από χιόνια.
          Είδε ο Δίας από τον Όλυμπο το κακό που γινόταν, φοβήθηκε μη καταστραφεί ο κόσμος, και οργισμένος πέταξε τον κεραυνό του απάνω στο άρμα.
          Τα άλογα πετάχτηκαν ολόρθα, ξετρελαμένα από το χαλασμό γύρω τους, και σταμάτησαν απότομα, με τα ρουθούνια διάπλατα, τα μάτια κατακόκκινα, δαμασμένα από το φόβο.
          Το σώμα όμως του αγοριού συντριμμένο και αγνώριστο γλίστρησε από το άρμα κι έπεσε στον Ηριδανό ποταμό, το σημερινό Πάδο της Ιταλίας.
          Σαν είδαν οι αδελφές του πως τον σκέπασαν τα νερά, άρχισαν θρήνους και κλάματα, και, μοιρολογώντας, ανεβοκατέβαιναν την όχθη του ποταμού γυρεύοντας το πτώμα του Φαέθοντα. Τόσο τις λυπήθηκε ο Δίας που τις μεταμόρφωσε σε ψηλές λεύκες.
          Και όταν φυσά ο άνεμος σειούνται ακόμα σήμερα οι λεύκες και στενάζουν και τρέμουν τα φυλλαράκια τους από τον πόνο”.

          • Ηθικό δίδαγμα από την ιστορία του άμυαλου Φαέθοντα:
            Παίζετε με πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
            Και η Φύση δεν συγχωρεί.
            Τα αποτελέσματα τα είδατε στο Στρατώνι.

          • Antigoldgreece χαίρομαι αφάνταστα με την πρόοδο σου!!! Άρχισες να διαβάζεις έστω και αρχαία ελληνική μυθολογία που σημαίνει ότι μπορείς τώρα να πάς στο επόμενο στάδιο.

            Άρχισε να διαβάζεις χημεία, ώστε να μπορείς να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τις διεργασίες και και να μην λες ανοησίες για πολλαπλές μεταλλουργίες κτλ.

            Σου επαναλαμβάνω ότι είμαι διαθέσιμος για να σε βοηθήσω για ότι τυχόν δεν καταλαβαίνεις.

          • Ελπίζω ότι μέχρι το απόγευμα θα έχω λύσει το πρόβλημα με τα σχόλια που εμφανίζονται ανακατεμένα…

  4. antigold

    μάλλον δεν μας λέτε όλα τα γεγονότα…μιας και έμαθα ότι ρίχνανε σόδα (για να ανεβάσουν το pH προφανώς! γιατί άραγε? για να καταβυθίσουν τα βαρέα μέταλλα και τα κυανιούχα???)
    και είχε έρθει και ο στρατός!

    αλλά για σας …φταίει μόνο ο καιρός?

    η “πισίνα” με τα απόβλητα που έφτασαν στην θάλασσα? ψέματα μου είπαν? ή μήπως αλήθεια είναι …έστω κι αν δεν φταίει “κανένας”…

    αλλά για σας…οκ, δεν φταίει ο Ελλ. Χρυσός!
    ποιος φταίει όμως βρε παιδιά?

    μήπως ο stinger ?

    ή οι αγρότες και τα νιτρικά τους?

    • Γιάννη ναι, ρίχνουν αβέρτα σόδα μες στα ρέματα για να ανεβάσουν το pH. Και μια και το αναφέραμε, τι παθαίνουν τα ρεματάκια όταν τους πετάς μέσα σόδα;
      Για τα αίτια δεν λέμε τίποτα μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Αλλά δεν φαντάζομαι να έχεις αμφιβολίες ότι δεν θα κρύψουμε τίποτα!

  5. Περίμενα, από περιέργεια. Πέρασαν οι μέρες μετά τη θεομηνία στο Στρατώνι. Κι εσείς εδώ κκ. antigoldgreece, αφού με το ζόρι μας είπατε ότι “συμπάσχετε” (;), δεν χάσατε την ευκαιρία για μια κλασσική καταστροφοκινδυνολογία και για σπέκουλα κατά του χρυσού και των μεταλλείων. Στο τέλος από ό,τι βλέπω καταλήξατε (ή καλύτερα καταντήσατε) να κάνετε πλακίτσα με την…ελληνική μυθολογία.
    Τι μεγάλη συμπαράσταση στο Στρατώνι αλήθεια !

    Προφανώς δεν σκοπεύετε να δημοσιεύσετε ούτε κάν το παρακάτω Δελτίο Τύπου, οπότε αναγκαστικά θα το κάνω εγώ, έστω κι αν έχει μπαγιατέψει:

    ” ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΠΙΤΗΡΩ, 12/2/2010

    Μετά από σχετική ενημέρωση, η ΕΠΙΤΗΡΩ επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή Στρατωνίου που για τρίτη ημέρα δοκιμάζεται από τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκληθήκαν από πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τα τοπικά μετεωρολογικά στοιχειά το επίπεδο της βροχόπτωσης στην επίμαχη περίοδο μετρήθηκε σε 250 χιλιοστά, ενώ το αντίστοιχο ετήσιο ανέρχεται σε 650 χιλιοστά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην διάρκεια μίας ώρας το επίπεδο αυτό προσέγγισε τα 65 χιλιοστά.

    Από τις παρατηρήσεις της επιτροπής στο πεδίο διαπιστωθήκαν τα παρακάτω :

    1. Οι καταστροφές εντοπίζονται στον οικισμό του Στρατωνίου όπου τα νερά των ρεμάτων μετέφεραν μεγάλες ποσότητες λάσπης, πετρών και βράχων που κατέκλυσαν σπίτια. δρόμους, αυτοκίνητα και οικοσκευές.
    2. Σημαντικές ζημιές προξενήθηκαν και στο εθνικό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι αλλεπάλληλες κατολισθήσεις σε τμήματα του δρόμου Ολυμπιάδας –Στρατωνίου με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας για δυο ημέρες.
    3. Η υπερπλήρωση των ρεμάτων που βρίσκονται ανάντι των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, διασχίζουν τον προαναφερόμενο δρόμο και καταλήγουν στον οικισμό του Στρατωνίου έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά τεραστίων όγκων στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του αστικού ιστού.
    4. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του μεταλλείου δεν έχει υποστεί ζημιές και παραμένει προσβάσιμο.
    5. Οι λίμνες τελμάτων Σεβαλιέ και ο χώρος απόθεσης στείρων Καρακολιου δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα και παραμένουν σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα. Επίσης κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάσθηκε στο θέμα της παροχέτευσης των νερών του Κοκκινόλακα στις εισόδους των στοών 360 και 220 με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις παρακείμενες εγκαταστάσεις του μεταλλείου.
    6. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις επιφανειακές εγκαταστάσεις διαχείρισης νερών όπου επικεντρώνονται πλέον οι παρεμβάσεις λειτουργικής αποκατάστασης.”

  6. Χμμμμ. Κόλαση η ζωή σας τώρα τελευταία “μπροστάρηδες” του αγώνα.
    Τα’χετε κάνει μούσκεμα.
    Συμβούλιο Επικρατείας, Ημερίδα Ορυκτού Πλούτου, φιάσκο στα Νομαρχιακά Συμβούλια. Ακόμα και η καταστροφή στο Στρατώνι (που τόσο πολύ παρακαλούσατε να’ρθει και αρχικά σας ενθουσίασε) ανάποδα σας βγήκε. Ακούς εκεί μπάζα από κατασκευή δρόμων…
    Και το χειρότερο: Στην αρχή ήν ο Stinger…μετά ήλθε η Αλήθεια…. και μετά ξέσπασε η κόλαση. Οι φωνές γίνανε πολλές. Τόσο πολλές που δεν το φανταζόσαστε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σας.
    Η Αλήθεια δεν θα πει πολλά σήμερα. Το κάνουν άλλοι πολλοί καλύτεροι από αυτή. Με βαθιά γνώση των λεπτομερειών που κρύβανε οι “μπροστάρηδες” από τους καλούς τους (ατυχείς) οπαδούς. Τώρα οι “μπροστάρηδες” έχουν πέσει με τα μούρα στο διάβασμα. Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, Χημεία, Φυσική, Γεωλογία, Μετεωρολογία, Χαρτομαντεία, Αλχημεία, Βουντού… Πολύ πράμα. Δυσκολέψαν οι καιροί. Ακόμα και οι οπαδοί αναρωτιούνται αν ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουνε…
    Και κατήφεια βασιλεύει στο άλλοτε χαρούμενο κοπάδι των “μπροστάρηδων”.
    Μόνη εξαίρεση η Perlomin που πάντα (χαζο)χαρούμενη, ανάγει την Αλήθεια (μαζί με το Κρέας και το Σεξ) σε μία από τις τρεις απολαύσεις της ζωής. Να’σαι καλά Κατερινιώ.

    • Οι άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μας δεν είναι εχθροί μας κ.Stinger, δεν τους μισούμε, δεν θέλουμε το κακό τους, δεν χαιρόμαστε με τις τραγωδίες τους… Αυτονόητα πράγματα είναι αυτά που φυσικά δεν περιμένω να τα καταλάβει κάποιος που πληρώνεται για να βάζει φυτίλια. Το ότι λυπόμαστε για τους ανθρώπους που πάθανε ζημιά δεν σημαίνει βέβαια ότι αλλάζουμε την άποψή μας σχετικά με το μεταλλείο.

      Σχετικά με την καταστροφή έχουμε ήδη πει ότι θα μιλήσουμε όταν έχουμε όλα τα στοιχεία. Αφού λοιπόν έχετε τόση περιέργεια, θα περιμένετε λίγο ακόμα. Έτσι κ. Stinger?

      Εμείς δεν είπαμε τίποτα, η ΕΠΙΤΗΡΩ όμως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι “οι λίμνες τελμάτων Σεβαλιέ και ο χώρος απόθεσης στείρων Καρακολιου δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα”… Αλήθεια, με ποιά επιστημονική ειδικότητα και ποιο θεσμικό ρόλο; Η ΕΠΙΤΗΡΩ δεν υφίσταται πλέον, από την 1.1.2010. Και δεν πρόκειται βέβαια για “στείρα” αλλά για απόβλητα εμπλουτισμού, δηλαδή για τοξικά επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με τις εκθέσεις της ίδιας της ΕΠΙΤΗΡΩ !

      Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πρόβλημα με το φράγμα στο Καρακόλι, όμως διατηρούμε τις αμφιβολίες μας αν γνωρίζει η ΕΠΙΤΗΡΩ… Μπορούν ένας συνταξιούχος μεταλλειολόγος, ένας οικονομικός γεωλόγος, ένας περιβαλλοντολόγος, ένας αποφοιτος Λυκείου κι ένας υπάλληλος της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ να αποφαίνονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια ενός τέτοιου φράγματος;;; Ειδικά όταν το “περιεχόμενό” του είναι τόσο επικίνδυνο;;;

      Mπορεί να γελάμε λίγο στο blog με το κικιρίκου και την ανεκδιήγητη Αλήθεια, έτσι κι αλλιώς για περισσότερα δεν είναι, όμως αυτό που έγραψα για τον Φαέθοντα δεν ήταν καθόλου πλάκα. Πολύ σοβαρό ήταν.

      Παίζετε με πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Σας το έδειξε ένα μικρό ρεματάκι, η Αργυρώ.

  7. Με αφορμή την βιοχημική καταστροφή στη Βόρεια Χαλκιδική, που προκάλεσαν την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζω και πάλι ότι θα μπορούσε να γίνει καμπάνια για την εξαίρεση των πληγεισών περιφερειών από το σύμφωνο σταθερότητας και για την απόσπαση έκτακτης ευρωπαϊκής ενίσχυσης…Η ιδέα δεν είναι άσχημη, έλα όμως που το κυρίαρχο μοντέλο «συμπαραστασης» στην εποχή μας είναι επηρεασμένο από τη σχέση ΗΠΑ –Αϊτής : Όπου οι συμπαραστάτες κομίζουν εκτός από βοήθεια και στρατό κατοχής, στην «αποδεχόμενη» (ή υφιστάμενη…) την συμπαράσταση χώρα..«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», έλεγαν άπό την εποχή των Τρωϊκών πολέμων κι εδώθε…..

  8. Θα μας πεί η ΕΠΙΤΗΡΩ γιατί μύριζε θειάφι από το βενζινάδικο μέχρι το ρέμα, μπροστά απο της δασκάλας;.
    Aπό το γήπεδό μέχρι τον ΟΑΕΔ;.
    Θά μας πεί η ΕΠΙΤΗΡΩ γιατί ξεράθηκαν τα μποστάνια;.
    Θα μας πεί η ΕΠΙΤΗΡΩ τί χρώμα είχαν τα νερά απο το κεντρικό ρέμα;,
    Θα μας πεί η ΕΠΙΤΗΡΩ αν εκείνα τα βαρέλια μπροστά απο την εταιρεία είναι όλα στην θέση τους; Mήπως κάποια είναι ήδη μέσα στην θάλασσα;.
    Και τί είχαν αυτά τα βαρέλια;.

  9. Μισό λεπτό, αδυνατώ να παρακολουθήσω. Η ΕΠΙΤΗΡΩ είναι αρμόδια επιστημονικά και αξιόπιστη??? Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ? Γιατί πολλά από αυτά που φέρνετε εδώ βασίζονται στις εκθέσεις της…

    • @ sonic:

      Η ΕΠΙΤΗΡΩ συστάθηκε για συγκεκριμένο σκοπό, τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, και περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιστημονικές ειδικότητες:
      
1. έναν μεταλλειολόγο
      2. έναν γεωλόγο
      3. έναν περιβαλλοντολόγο.
      Και δυο ακόμα μέλη:
      4. έναν εκπρόσωπο της εταιρείας και
      5. έναν εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, απόφοιτο λυκείου.


      Η ΕΠΙΤΗΡΩ έκανε καλά τη δουλειά της, όμως αυτό που συζητάμε δεν είναι η δουλειά της. Έχουμε εδώ ένα φράγμα φράγμα βαρύτητας φτιαγμένο από τα αδρομερή απόβλητα του εμπλουτισμού, με την πιο επικίνδυνη και πιο φτηνή μέθοδο (upstream dam- ανύψωση προς τα ανάντι). Άρα προβληματικό ούτως ή άλλως και με ιδιαίτερα βεβαρυμένο ιστορικό.

      Κουίζ: ποιος από τους ανωτέρω πέντε (5) ανθρώπους μπορεί να αποφανθεί για την αντοχή αυτού του φράγματος μετά από μια κατακλυσμιαία βροχόπτωση και να αναλάβει και την ευθύνη για αυτό που λέει; Ο μεταλλειολόγος, ο γεωλόγος, ο περιβαλλοντολόγος ή ο απόφοιτος λυκείου;
      Ποιός μπορεί να αντιληφθεί τα στατικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει πιθανή υπερχείλιση;
      Ποιός μπορεί να να προσδιορίσει τις δυνάμεις που ασκούνται από το εσωτερικό του φράγματος που έχει μαζέψει τεράστιες ποσότητες νερού;
      Ποιος γνωρίζει πώς συμπεριφέρονται τα απόβλητα του εμπλουτισμού όταν τους προστεθεί μια τέτοια ποσότητα νερού; Σαν στερεά ή σαν υγρά;
      Βρισκόμαστε στην τραγική κατάσταση ο μόνος τρόπος αποφόρτισης του φράγματος από τα νερά της βροχής να είναι η διαφυγή τους από τον πυθμένα του χώρου απόθεσης, που βέβαια δεν έχει κανενός είδους επίστρωση. Τι κουβαλάνε αυτά τα στραγγίσματα και ποιες οι επιπτώσεις για τα νερά της περιοχής;

      Η ΕΠΙΤΗΡΩ λέει ότι το Καρακόλι “είναι σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα” δηλαδή είναι έτοιμο να δεχθεί και νέα απόβλητα. Όμως το Καρακόλι έπρεπε να έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 αναφερόταν ότι το Καρακόλι “είχε πληρωθεί”. Όλες οι Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν εκδοθεί για τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου (για την TVX και την ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ) έχουν σαν βασικό όρο την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση του φράγματος του Καρακολίου.

      Κι όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται εν έτει 2010 και να φορτώνεται συνεχώς με νέες ποσότητες αποβλήτων. Πόσο θ’αντέξει;

      Η ΕΠΙΤΗΡΩ τα γνωρίζει όλα αυτά και τα έχει καταγράψει και στις εκθέσεις της. Η πρόσφατη δήλωση περί “λειτουργικής ετοιμότητας” του Καρακολίου είναι ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες.

      Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθούμε: Εμείς δεν γνωρίζουμε πόσο πιο επικίνδυνο έγινε το Καρακόλι μετά από την τελευταία βροχόπτωση. Όμως δεν γνωρίζει ούτε η ΕΠΙΤΗΡΩ.

  10. Kαι καμμία παροιμία επίσης χρειάζεται.
    “Το δίς εξαμαρτείν ………………..”
    “άμα τριτώσει το κακό……………”
    Μάλλον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυταπάτες.
    Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε το μέλλον μας.
    Από τώρα.

  11. Από το ΥΕΝ προς φανατικά εμβαπτιζόμενους στην κολυμπήθρα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

    ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΛΙΕΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ “ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ” ΔΥΤΙΚΩΣ ΚΑΤΆ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΗΣ 1000Μ. ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 1 ΝΑΥΤ.ΜΙΛΙ ΑΡΘΡΟ 26 Ε.Κ.Λ. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ (ΦΕΚ 407Β/80)

  12. «Οι άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μας δεν είναι εχθροί μας κ.Stinger, δεν τους μισούμε, δεν θέλουμε το κακό τους, δεν χαιρόμαστε με τις τραγωδίες τους…» Ποιός τα λέει αυτά? O/H antigoldgreece!!! Το άκρον άωτον της υποκρισίας.

    Εμείς θέλουμε να κλείσει το μεταλλείο. Εάν από αυτή την ενέργεια μας εσείς χάσετε την δουλειά σας δεν φταίμε εμείς. Η δουλειά σας φταίει!!!! Η antigoldιος λογική με άφθονη κοινωνική αναλγησία!!

    Τι τους νοιάζει αυτούς, εάν αύριο δεν υπάρχει μεροκάματο στην περιοχή και θα πρέπει να ξενιτευτούν όλοι από το χωριό. Μήπως έχουν σκυλιά ή γατιά να νοιαστούν? Θα πρέπει να κλείσει το μεταλλείο γιατί το είπε ο κ. Τόλης, άσχετα εάν έχουν βγεί δικαστικές αποφάσεις, που έχουν καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς του.
    Γεροντοεγωισμός λέγεται αυτό ή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων?

    • 1. Το μεταλλείο στις Μαύρες Πέτρες αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς καμία άδεια. Αν κλείσει και χάσετε τη δουλειά σας δεν θα φταίμε ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος.
      ΜΟΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ.
      2. Το Επενδυτικό Σχέδιο δεν αφορά μόνο το χωριό σας, αφορά όλη την περιοχή και θα αποφασίσει γι’αυτό όλη η περιοχή.
      3. Εσύ δεν είσαι που ήθελες να συζητήσεις για την απόφαση του ΣτΕ; Άντε λοιπόν! Εχει τρεις μέρες που ανεβάσαμε το σχόλιό μας και το μόνο που έχω δει από σένα είναι χολή και λάσπη. Επιχείρημα ουδέν.
      Στη σχετική ανάρτηση παρακαλώ, όχι εδώ!

  13. Και έτσι η “τρομερή Αλήθεια” που εμφανίστηκε όταν σκοτώθηκε ο μεταλωρύχος στη Στρατονίκη με το προσωπείο του ΕΓΑΖΌΜΕΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ της Στρατονικης , ωρυόμενος για τυμβωρυχία, μεταλλάχτηκε σε επιστημονικό συνεργάτη της S&B και της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
    Καλέ.
    Μερικές ερωτήσεις.
    Στα έκοψε ο γιατρός τα lexotanil…. ή τα έκοψες απο μόνος σου?.
    Την επιμονή σου στο να παρουσιάζεσαι με πολλά διαφορετικά πρόσωπα την έχεις πεί στον γιατρό ή πιστεύεις ότι αυτό είναι φυσιολογική διαδικασία?.
    Εξακολουθείς να “ιδρώνεις όταν αγκομαχά η γή όταν της βγάζεις τα σπλάχνα έξω” και άλλες τέτοιες παπαριές που έγραφες ή τα ηρεμιστικά έκαναν καλή δουλειά?.
    Τα διαλέγεις τα μανιτάρια ή ότι βρείς το κατεβάζεις?.
    Και μην προσπαθείς να βρείς όνομα καί θέση στην εταιρεία, γατί απλά σου λείπει μια πολλή βασική παράμετρος.
    Ξέρω σε ενοχλεί ότι εγώ σε βλέπω αλλά εσύ ψάχνεσαι.
    Θα ψάχνεσαι για καιρό.
    Προς το παρόν να βλέπεις παλιές καλές ελληνικές ταινίες.

  14. Μάρκο, only a problem of geological ruin.
    κανένα μεταλλείο μέχρι τη Σαρδηνία, όπου έχει μεταλλείο χρυσού και μάντεψε τι χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι…

  15. Αφού σου το εξήγησα μωρέ antigold! Αυτός ήταν ο αρχαίος φαέθων! Ο σύγχρονος είναι τροπικόν πτηνόν με τρεις ποικιλίες. Ο δικός μας είναι μάλλον ο κοκκινόκωλος (σαν της μαϊμούς)
    Νάσαι καλά που με κάνεις και γελάω ρε stinky!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr

  16. Stinky said:
    “Άρχισε να διαβάζεις χημεία, ώστε να μπορείς να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τις διεργασίες και και να μην λες ανοησίες για πολλαπλές μεταλλουργίες κτλ.”

    Γεια σου stinky επιστήμονα!!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    [email protected]

  17. http://www.oiseaux.net/photos/francoise.folliard/phaeton.a.brins.rouges.3.html#monde

    phaethon rubricada
    Ορίστε ο κοκκινόκωλος phaeton!!!!
    Λίγο η επιστημονική κατατομή του stinky, λίγο το αγέρωχο βλέμμα της κότας, πάει! Θα μας μείνει αξέχαστος!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    [email protected]

  18. Προς antigold
    Το φράγμα πρέπει να ελεγχθεί από ειδικευμένο πολιτικό μηχανικό. Ένας παλιός συμφοιτητής και φίλος μου είναι στον τομέα υδραυλικών έργων του γεωπονικού πανεπιστήμιου. Αν θέλετε μπορώ να του μιλήσω να βρεθεί μια λύση.
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr
    Τα φράγματα βαρύτητας πάσχουν ακριβώς από τη διάβρωση και τη διείσδυση του νερού, που με την άνωση δρα αντίθετα από το βάρος τους. Η επικινδυνότητα του φράγματος είναι μάλλον πρστιθέμενη. Κάθε νέα φθορά προστίθεται στις παλιές. Θα βοηθούσε αν έδιναν πληροφορίες οι μηχανικοί της κατασκευάστριας εταιρίας.
    Κατά τη γνώμη μου ο γεωλόγος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του φράγματος χωρίς τη γνώμη πολιτικού μηχανικού με εμπειρία σε παρόμοιες κατασκευές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.