Τόποι εξόρυξης – (ο)ρ(ύ)ήγματα προσδοκιών;


Στη διεύθυνση http://library.tee.gr/digital/m2474/m2474_contents.htm υπάρχουν πλέον οι εισηγήσεις της ημερίδας  του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”. Aπουσιάζει η εισήγηση του Νομάρχη Φωκίδας κ. Φουσέκη, ενώ από την (ενδιαφέρουσα και χρήσιμη) εισήγηση της κας Μπατμάνογλου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ υπάρχει μόνο μια εισαγωγική σελίδα.

Στο καινούριο site της “Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας http://www.savetheforest.gr/ διαβάζουμε για την σημερινή παρέμβαση των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιδωρικίου για τις υπαίθριες εξορύξεις στη Γκιώνα όπως επίσης και μια αναφορά στην εξαιρετική εισήγηση στην ημερίδα του ΤΕΕ της κας Ειρήνης Κλαμπατσέα, Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού – Χωροτάκτη, Λέκτορα Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

Ο τίτλος της εισήγησης είναι : “Τόποι εξόρυξης – (ο)ρ(ύ)ήγματα προσδοκιών;” και γράφει χαρακτηριστικά η κα Κλαμπατσέα:

“…οι περιπτώσεις περιοχών που στο παρελθόν στήριξαν την “ανάπτυξη” τους στο “πλεονέκτημα” της ύπαρξης (εξόρυξης ή και επεξεργασίας) ορυκτών πόρων είναι πολλές και γνωστές. Το ερώτημα που διατυπώνεται αρκετά επιτακτικά πλέον είναι διττό:

α) πόσο προνομιακή μπορεί να θεωρηθεί σήμερα μια τέτοια περιοχή υπό το πρίσμα μιας αειφορικής προσέγγισης της “ανάπτυξης” και
β)Υπό ποιες προυποθέσεις μπορεί να είναι επιθυμητή μια τέτοια προοπτική από την εκάστοτε τοπική κοινωνία ? ……”

διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση σε PDF


Μία απάντηση στο “Τόποι εξόρυξης – (ο)ρ(ύ)ήγματα προσδοκιών;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.