Τα φουρνέλα έριξαν τα Τέμπη


Aπό zougla.gr – 6/1/2009

Χωρίς σεισμολογικό και μεθοδικό – συστηματικό γεωτεχνικό έλεγχο των πετρωμάτων του όρους Κίσσαβος, επιχείρησαν οι κατασκευάστριες εταιρείες να διανοίξουν τις σήραγγες της παράκαμψης της κοιλάδας των Τεμπών. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει ένας από τους γνωστότερους διευθυντές Σεισμολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Ο κ. Άκης Τσελέντης, όπως δήλωσε στη «zougla.gr», κατέθεσε, προ είκοσι τεσσάρων ωρών, πρόταση στον υπουργό Δημήτρη Ρέππα για την από εδώ και πέρα παρακολούθηση του έργου με μία ειδική μέθοδο, ιαπωνικής προελεύσεως, η οποία βασίζεται στην τοποθέτηση γεωακουστικών κατά μήκος της νοητής γραμμής από την οποία περνούν οι σήραγγες. Η μέθοδος αυτή ιχνηλατεί τις αντοχές των πετρωμάτων και μετρά τις επιπτώσεις των δονήσεων στα διάφορα στρώματά τους. Πιο συγκεκριμένα, μετρά τις διαφορετικές επιταχύνσεις που προκαλούν οι δονήσεις από τα χρησιμοποιούμενα εκρηκτικά και, άρα, τις επιπτώσεις στη βραχόμαζα ή τη χωματόμαζα της περιοχής. Ιδιαίτερα όσον αφορά στον Κίσσαβο (Όσσα), του οποίου οι διαστρωματώσεις είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, αυτός ο έλεγχος έπρεπε να προηγηθεί της διάνοιξης των σηράγγων, επισημαίνει ο κ. Τσελέντης.

«Μερικά ποτενσιόμετρα και δύο μικροί σεισμογράφοι θα ήταν αρκετοί για να καταγράψουν τις αντοχές του εδάφους» εξηγεί και άλλος γνωστός σεισμολόγος στη «zougla.gr», ο οποίος επιμένει πως η κατολίσθηση στα Τέμπη οφείλεται στην ανεξέλεγκτη χρήση εκρηκτικών, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και άρα μείωση εξόδων κατά τη διάνοιξη των σηράγγων. «Τα φουρνέλα επέτειναν την καταστροφή, σε συνδυασμό με την ασταθή κατάσταση των πρανών και του ίδιου του εδάφους» δήλωσε στη «zougla.gr» ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Μακρόπουλος, προσθέτοντας: «Με τις διαθέσιμες τεχνολογίες είναι δυνατός πλέον ο προληπτικός έλεγχος αλλά και στη συνέχεια η διαρκής παρακολούθηση ενός σημαντικού και δύσκολου δημοσίου έργου.

Αγνόησαν τις γεωτεχνικές μεθόδους

«Οι κατασκευάστριες εταιρείες αρνούνται κατά παράδοση να υιοθετήσουν επιστημονικές μεθόδους προληπτικής κατ’ αρχάς και, στη συνέχεια, συστηματικής παρακολούθησης ενός αναλόγου εύρους δημοσίου έργου. Ο λόγος είναι απλός. Το κέρδος. Κοστολογούν την εξόρυξη χώματος με την ίδια τιμή της εξόρυξης βραχόμαζας. Το κέρδος είναι τεράστιο. Αν υιοθετούσαν επιστημονικές μεθόδους παρακολούθησης, θα γνώριζαν εκ των προτέρων την υφή των πετρωμάτων που θα είχε καταγραφεί σε ένα είδος τομογραφίας. Αυτό σημαίνει πως θα γνώριζαν την κατάσταση, ως εκ τούτου και το κόστος και οι ελεγκτές, δηλαδή το κράτος. Είναι αντιληπτό, λοιπόν, το γιατί αρνούνται οι εταιρείες να προσφύγουν σε ασφαλείς μεθόδους προελέγχου».

Σε αυτό το συμπέρασμα – καταγγελία προβαίνει το εξειδικευμένο σε τέτοια ζητήματα επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που θεωρεί συνάμα ότι ο βασικός λόγος που προκάλεσε τη θανατηφόρα κατολίσθηση στα Τέμπη ήταν τα φουρνέλα.

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής που όρισε το Υπουργείο Υποδομών για την διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης, οι σεισμολόγοι καθώς και οι ειδικοί γεωλόγοι εκφράζουν βάσιμες υποψίες για το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος. Θυμίζουν πως και στο πρόσφατο παρελθόν κατασκευάστριες εταιρείες είχαν αρνηθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών στον τρόπο εντοπισμού προβλημάτων κατά τη διάνοιξη σηράγγων. Αυτό συνέβη μάλιστα κατά τη διάρκεια κατασκευής του Μετρό στην Αθήνα. «Αν μας είχαν ακούσει, δεν θα συνέβαινε το περιστατικό στην Δουκίσσης Πλακεντίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ένας εκ των σεισμολόγων συνομιλητών της «zougla.gr».

Σήραγγες πάνω σε ρήγματα

«Οι σήραγγες που κατασκευάστηκαν στην περιοχή Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου έως την έξοδο στον Μαλιακό έχουν διανοιχθεί ακριβώς πάνω στο ρήγμα της Αταλάντης. Δεν είχε προηγηθεί καμία σοβαρή και ασφαλής γεωτεχνική μελέτη. Η πολιτική ηγεσία του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ «βιάστηκε» να επιδείξει έργο, αλλά και να διασφαλίσει την κατασκευή των έργων από τις διαπλεκόμενες (με την πολιτική ηγεσία) κατασκευάστριες εταιρείες. Το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Η κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται πάνω σε ρήγμα. Είναι το ίδιο ένα ρήγμα». Με αυτά τα λόγια, ένας εκ των πολύ γνωστών σεισμολόγων περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην κατασκευή σημαντικότατων για την Οικονομία και την Ασφάλεια του Πολίτη δημοσίων έργων σε αυτήν τη χώρα. Είναι προφανές επισημαίνει πως αυτές τις «λεπτομέρειες» δεν θα τις ανακαλύψει κανείς σε κάποιες από τις επίσημες μελέτες. Δεν θα τις ανακαλύψει ούτε στην εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών και των κρατικών φορέων. Είναι ζήτημα Ομερτά.

…η συνέχεια του άρθρου στο http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=92809&cid=4


Μία απάντηση στο “Τα φουρνέλα έριξαν τα Τέμπη”

  1. Προσωπικά πιστεύω ότι τα εκρηκτικά επιτάχυναν το φαινόμενο διάβρωσης του εδάφους από τα νερά του ποταμού που κιλά δίπλα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.