Μαύρες προφητείες και ο θρίαμβος του χρυσού!


MacBook Pro in 24-carat Gold Not the car to be driving if you work at the Mint
Supra Muska Gold shoes

Επίχρυσοι υπολογιστές (MacBook Pro είναι, για όποιον ενδιαφέρεται), επίχρυσα αυτοκίνητα και επίχρυσοι άνθρωποι. Της μόδας είναι και τα επίχρυσα κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, αθλητικά παπούτσια, κονσόλες παιχνιδιών, ζάντες αυτοκινήτων.

Αντιγράφουμε άρθρο από το http://www.sofokleous10.gr/ που επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε γράψει και παλιότερα. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις Σκουριές σε χρυσές Μερσεντές. Έρχεται πόλεμος.

Καθώς το δύσκολο 2009 εκπνέει και οι περισσότεροι επενδυτές ανά τον κόσμο υποδέχονται το νέο έτος με συγκρατημένη αισιοδοξία, ένας από τους διαχειριστές-γκουρού της διεθνούς αγοράς εκδίδει… δελτίο πρόβλεψης επικίνδυνων φαινομένων στα χρηματιστήρια και υποδεικνύει στους επενδυτές να καταφύγουν στην ασφάλεια του χρυσού.

Η προειδοποίηση έρχεται από το διαχειριστή hedge funds, Έρικ Σπροτ, ο οποίος επάξια έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα. Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Sprott Hedge Fund που διευθύνει ο Σπροτ, με έδρα στο Τορόντο του Καναδά, τα τελευταία εννέα χρόνια είχε σωρευτική απόδοση 496%, ενώ την ίδια περίοδο ο «βασιλιάς» των χρηματιστηριακών δεικτών, ο δείκτης S&P 500, έχασε 32%.

Ο Σπροτ κατάφερε να «νικήσει την αγορά», με ένα hedge fund που επενδύει κατά βάση σε χρυσό και σε εταιρείες που οι δραστηριότητές τους συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο. Και τώρα προειδοποιεί, ότι ο δείκτης S&P 500 θα καταρρεύσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, καθώς θα διαψευσθούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως τονίζει στο Bloomberg, το ράλι του S&P κατά 66% από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου αντανακλά μια κακή ερμηνεία των οικονομικών δεικτών από τους επενδυτές. Προβλέπει, μάλιστα, ότι ο S&P θα πέσει κατά 40% το 2010, για να «προσγειωθεί» χαμηλότερα από τις 676,53 μονάδες της 9ης Μαρτίου, που ήταν και χαμηλότερο σημείο υποχώρησης του δείκτη την τελευταία δωδεκαετία.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τονίζουν αναλυτές στην Αθήνα, το 2010 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλα τα χρηματιστήρια, πολύ περισσότερο για το ΧΑ, που έχει να αντιμετωπίσει και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διαχειριστή,

– Βρισκόμαστε σε μια bear market που θα κρατήσει τουλάχιστον 15-20 χρόνια και ήδη έχουν διανυθεί τα εννέα.

– Η Fed έχει κρατήσει σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια, μέσω του προγράμματος αγοράς χρεογράφων, που θα πρέπει να τερματισθεί τον Μάρτιο.

– Αν πράγματι σταματήσει η μαζική αγορά χρεογράφων από την Fed, θα περιορισθεί σοβαρά η ζήτηση τίτλων σταθερού εισοδήματος, με συνέπεια να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια, «τραυματίζοντας» την οικονομική ανάκαμψη.

– Αντίθετα, αν η Fed συνεχίσει να αγοράζει χρεόγραφα, την ώρα που το αμερικανικό Δημόσιο θα εξακολουθεί να εμφανίζει ελλείμματα-ρεκόρ, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό νόμισμα.

«Αν ανακοινώσουν ότι θα συνεχίσουν την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, πιστέψτε με, η τιμή του χρυσού θα εκτιναχθεί κατά 50 δολάρια την ίδια ημέρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σπροτ, ο οποίος επιμένει τουλάχιστον από το 2001 σε μια επενδυτική στρατηγική βασισμένη στις επενδύσεις σε χρυσό τουλάχιστον από το 2001 και ως τώρα έχει δικαιωθεί απόλυτα στις επιλογές του, καθώς η τιμή του χρυσού έχει υπερτριπλασιασθεί.

Ο Σπροτ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τελευταίες στατιστικές, που έδειξαν σχετική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σημειώθηκαν το Νοέμβριο οι μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας από την έναρξη της ύφεσης. «Δεν υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, απλώς εμφανίζεται μια μείωση του ρυθμού απώλειας θέσεων εργασίας», τονίζει, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία, είναι ότι για 23 συνεχείς μήνες οι θέσεις εργασίας μειώνονται.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διαχειριστή, η οικονομική πολιτική οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο και ο χρυσός θα ευνοηθεί. «Αν έχεις φθάσει στο σημείο, όπου είσαι υποχρεωμένος να τυπώνεις όλο και περισσότερο χρήμα, ποιος μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η τιμή του χρυσού; Σε λίγο καιρό ο χρυσός μπορεί να γίνει το νέο νόμισμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.


Μία απάντηση στο “Μαύρες προφητείες και ο θρίαμβος του χρυσού!”

  1. […] – γιατί για φλουριά και σκουλαρίκια δεν συζητάμε καν. (Αυτές τις διεστραμμένες χρήσεις του χρυσού τις […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.