ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και πράσινα άλογα…


Η διαφήμιση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ακολουθεί προέρχεται από ένα ένθετο της “Ελευθεροτυπίας”, αφιερωμένο στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2009 και γεμάτο πληρωμένες διαφημίσεις. Λίγο παλιά, αλλά εμείς τώρα την ανακαλύψαμε και είναι σίγουρα άξια δημοσίευσης!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πρωτοπόρος στην “πράσινη ανάπτυξη”! Θαυμάστε!

– Ποιος είναι ο ορισμός του “χρυσωρυχείου”;
– Μια τρύπα στη γη, που ανήκει σε έναν ΨΕΥΤΗ

Mark Twain, Aμερικανός συγγραφέας

Τι να πρωτοθαυμάσει αλήθεια κανείς; Την τέχνη του γραφίστα που έδωσε στα δέντρα μια χρυσοκίτρινη απόχρωση, σαφή αναφορά στο χρυσό μας μέλλον; Το δεντράκι που προβάλλει μέσα από ένα κράνος μεταλλωρύχου;! Την κουκλίστικη μακέτα του εργοστασίου των Σκουριών, που κατάφεραν να το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με σχολείο;

Ή μήπως τα διαφημιστικά μυνηματάκια που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά όσων δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα;

  • “Διαχειριζόμαστε τον ορυκτό πλούτο για κοινό όφελος” … μόνο που όλα τα κέρδη πάνε στον Καναδά και φορολογούνται στον Καναδά, το κράτος δεν εισπράτει τίποτα, η δε τοπική οικονομία στραγγαλίζεται από τους ειδικούς νόμους που απαγορεύουν τις άλλες δραστηριότητες για να  αναπτυχθεί το μεταλλείο…
  • “Προστατεύουμε το περιβάλλον με χειροπιαστές λύσεις”… όπως η καινούρια χαβούζα στον Κοκκινόλακκα που υποτίθεται ότι θα μας απαλλάξει από το άγος του Καρακολίου, όμως στην πραγματικότητα θα μας αφήσει κληρονομιά άλλους 20 εκατ. τόνους από καινούρια τοξικά απόβλητα…
  • “Με την κοινωνία δίπλα μας”… μόνο που η κοινωνία παίρνει αποφάσεις ενάντια στο Επενδυτικό Σχέδιο, φτιάχνει φυλάκια αγώνα και ξενυχτά στο δάσος για να το προστετεύσει…
  • “Για ένα μέλλον χωρίς υποθήκες“… με  πολλές χιλιάδες στρέμματα δάσους κατεστραμμένα, βουνά από επικίνδυνα απόβλητα και νερά-δηλητήριο που θα πρέπει να “διαχειριζόμαστε” στον αιώνα τον άπαντα…
  • Για μια ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς μονοκαλλιέργειες”… όμως τα μεταλλεία στην περιοχή ΕΙΝΑΙ μια μονοκαλλιέργεια, νομικά κατοχυρωμένη, που δεν αφήνει να αναπτυχθεί τίποτα άλλο…

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ φαίνεται αποφάσισε να “επενδύσει” στη διαφήμιση, δηλαδή στην πλύση εγκεφάλου των Ελλήνων. Σύντομα θα βγει στον διαδικτυακό “αέρα” και το  site της εταιρείας στη διευθυνση http://www.hellas-gold.com/index_en.htm, με ωραίες γυαλιστερές φωτογραφίες του μεταλλείου και ανακοινώσεις για την “κοινωνική της προσφορά”.

Με τον χρυσό στα $1180 ανά ουγγιά σήμερα, είναι “πολλά τα λεφτά Άρη…”!


16 απαντήσεις στο “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και πράσινα άλογα…”

  1. Μπράβο στο Κ.Π.Ε. Αρναίας!!
    Ημερίδα με την ευγενική χορηγεία των “αγίων επιχειρήσεων” και συναφών λαμόγιων….
    Κόσμος όοομως στην ημερίδα!!! 56 εκπαιδευτικοί! Πού θα τους βολέψουν; Πρώτη φορά ακούω ημερίδα με τόσα ατομα. Αυτό με τις ακυρώσεις και τους αναπληρωματικούς μου άρεσε πολύ…ουρά θα κάνουν!

  2. * Τον ορυκτό πλούτο ΜΑΣ να τον αφήσετε ήσυχο εκεί που βρίσκεται λιγούρηδες, φαταούλες!
    * Το περιβάλλον ΜΑΣ το προστατεύουμε καλύτερα από τον καθένα! Δεν χρειαζόμαστε νταβατζήδες!
    * Με την κοινωνία σύσσωμη ενάντια σας- ούτε τους μεταλλωρύχους δεν ελέγχετε πια- πρέπει να είστε πολύ σκληρόπετσοι για να μην ξεκουμπίζεστε!
    * Το μέλλον εμείς το ορίζουμε γι’ αυτό κι αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι να ξεκουμπιστείτε από δω και απαλλαγεί ο τόπος μας από τη χούντα του μεταλλευτικού κώδικα!
    * Εδώ πραγματικά γελάνε! Υπάρχει χειρότερη μονοκαλλιέργεια από τα μεταλλεία;;;

  3. Λέτε ποτέ να παραδεχτούνε και μας πούνε για τα αστικά και βιοτεχνικά απόβλητα που καταλήγουν στο ρέμα Χωλομοντα και πλημμύρησαν πριν 3 χρονιά τον Μελλισουργο

  4. ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

    “Αρχισαν τα “όργανα” μεταξύ συνδικαλιστών και Μπιρμπίλη” (27/11/2009, Capital)

    Βεντέτα φαίνεται να ανοίγει μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και της υπουργού περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη. Μετά τη σχετικά ήπια πρώτη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που περιείχε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για την πολιτική που εγκαινιάζει η νέα υπουργός γύρω από τη ΔΕΗ, σειρά παίρνει ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών, που με ανοιχτή επιστολή του, ανοίγει μέτωπο εναντίον της υπουργού. Το ύφος της επιστολής αλλά και οι βολές εναντίον της υπουργού είναι χαρακτηριστικά:

    “Η υπόθεση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι γιορτή των ερωτευμένων, όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως θέλετε να την παρουσιάσετε” αναφέρει η επιστολή.

    Με αφορμή την εντολή της κ. Μπιρμπίλη για περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα ο σύλλογος των τεχνικών της ΔΕΗ κάνει λόγο για “λαχανί ανθρωπάκια που εμφανίζονται ως σύμβουλοι της υπουργού και τάσσονται εναντίον του λιγνίτη. Κάποιοι συνεχίζουν να παλεύουν για το κόντημα της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτά τα λαχανί ανθρωπάκια σας ως λαγούς με πρόσχημα την ρύπανση, ώστε να αναγκάσετε τη ΔΕΗ σε σβήσιμο μονάδων, προκειμένου μονάδες βάσης να είναι μόνο αυτές των ιδιωτών” λένε οι τεχνικοί.

    “Συμφωνούμε με το Rock ντυσιμό σας και με τις γνώσεις σας” αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή που συνεχίζει: “Η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εντελβάις και οριχιδέες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο ελληνικός λαός δεν είναι αγρότες που μόνοι ψάχνουν. Και από σκληρό Rock αν χρειαστεί ξέρουμε και διδακτορικό του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο. The Game is over κυρία υπουργέ”.

    Αν μη τι άλλο αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια…

  5. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ
    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668 http://www.seenerga.wordpress.com e-mail [email protected]

    Κοζάνη:24/11/2009

    Προτάσεις για τη λήψη άμεσα αναγκαίων μέτρων για την προ-στασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας.
    Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
    Κυρία Υπουργέ.
    Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγεί-ας στους κατοίκους και στους εργαζόμενους, κυρίως γιατί δεν πάρθηκαν και συνεχί-ζουν να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα κατά την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη!
    Αυτό εκτός των άλλων προκύπτει:
    1) Από την καταδίκη της χώρας μας από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου προσέφυγε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου και επισφρα-γίστηκε με την απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης.
    2) Από την έκθεση με τα συμπεράσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Των Ελλήνων που επισκέφτηκε την περιοχή μας τον Φεβρουάριο του 2008 και επικυρώθη-κε με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21/02/2008.
    3) Από τις επιθεωρήσεις των Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που οδήγησαν τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στην επιβολή προστίμου για υπέρβαση ρύπων αξίας 1.000.000 ευ-ρώ στην ΔΕΗ Α.Ε τον Σεπτέμβριο του 2007.
    4) Από τα πρόστιμα για υπερβάσεις εκπομπών ρύπων των ΑΗΣ που επέβαλε κατά και-ρούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
    5) Από τις αυξημένες ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες που δεί-χνουν οι (έστω και λίγες) επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν.

    Μετά από αυτές τις καταδίκες, τις επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές πολλών βου-λευτών στη βουλή και στην Ευρωβουλή, τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί.
    Το συνδικάτο μας εκπροσωπεί εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής των ορυχείων και των ΑΗΣ οι οποίοι ταυτόχρονα είναι κάτοικοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην περιοχή αυτή γι αυτό και υφίστανται διπλά της συνέπειες από την ρύπανση.
    Καταρχήν αναγνωρίζουμε την συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της περιοχής και την άνο-δο του οικονομικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά μετά από τέτοια γνώση των επι-πτώσεων και των κινδύνων, δεν σκοπεύουμε να συμβιβαστούμε και να ανεχθούμε άλλο την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων.
    Γι αυτό και με βάση τη βαθιά γνώση των εργασιακών χώρων και των πηγών της ρύπαν-σης, σας προτείνουμε κάποια βασικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα βελ-τιώσουν αισθητά την κατάσταση αν υλοποιηθούν με αυστηρά χρονοδιαγράμματα:

    • Άμεσα κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επειδή (λόγο πα-λαιότητας) καταστρέφουν το περιβάλλον της περιοχής και επιπλέον κατασπαταλούν μεγάλες ποσότητες λιγνίτη για να παράγουν μικρές ποσότητες ενέργειας. Οι εργα-ζόμενοι θα μετατεθούν στους άλλους ΑΗΣ της περιοχής που αντιμετωπίζουν σοβα-ρότατα λειτουργικά προβλήματα από την μείωση του προσωπικού. (Δεν είμαστε α-ντίθετοι με την αντικατάστασή τους με μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά το κλείσιμο το μονάδων πρέπει να γίνει τώρα)!
    • Να γίνουν άμεσα επιδημιολογικές μελέτες με ευθύνη της ΔΕΗ και του Κράτους.
    • Κατασκευή μονάδος αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκ-πέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας διοξειδίου του θείου στο λιγνίτη της περιοχής (κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια η ΔΕΗ) γι αυτό άλλωστε και κατασκευάστηκε μονάδα αποθείωσης στον ΑΗΣ Μελίτης. Επίσης πρέπει να σας επισημάνουμε ότι τελευταία παρατηρείται έντονη μυρουδιά θείου και στις περιοχές της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που σύμφωνα με πληροφορί-ες μας οφείλεται στην αλλαγή της ποιότητας του λιγνίτη (υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και χαμηλή σε ασβέστιο).
    • Κατασκευή «κλειστού τύπου ταινιόδρομων» μεταφορά τέφρας (όπως στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλούπολη και όχι σκέπαστρα γιατί δεν λύνουν προβλήματα), από τον Άγιο Δημήτριο προς το Νότιο Πεδίο (το μήκος του ταινιόδρομου μειώνεται κατά το ήμισυ λόγο ανάπτυξης του Ορυχείου) και από τον ΑΗΣ Καρδιάς προς το Ορυχείο Καρδιάς. Από τον ΑΗΣ Αμυνταίου προς το Ορυχείο Αμυνταίου και από τον ΑΗΣ Μελίτης προς το χώρο απόθεσης ο οποίος δεν μπορεί να είναι ανοιχτός και εκτεθειμένος στον αέρα. Η νέα Περιβαλλοντολογική Μελέτη της ΔΕΗ για το Ο-ρυχείο Πτολεμαΐδας δεν προβλέπει κατασκευή τέτοιων ταινιόδρομων με α-ντιφατικές δικαιολογίες. (Για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου γιατί είναι μεγάλη η απόστα-ση και για τον ΑΗΣ Καρδιάς γιατί είναι μικρή!)
    Επειδή κατά τη γνώμη μας η διακίνηση της τέφρας προς τα ορυχεία είναι ο σοβαρότερος παράγοντας ρύπανσης σήμερα, προτείνουμε μέχρι να κατασκευαστούν οι «κλειστού τύ-που ταινιόδρομοι» να παρθούν άμεσα κάποια μέτρα όπως:
    • Η κατασκευή εφεδρικών ταινιών διακίνησης τέφρας και η απαγόρευση της μετα-φοράς της με φορτηγά γιατί λόγο της θερμοκρασίας δεν μπαίνουν κουκούλες και διαχέεται όλη στην ατμόσφαιρα.
    • Απαγόρευση (με αποκλεισμό των παραβατών από την παραγωγική διαδικασία) της διάστρωσης δρόμων και τομών με ακατέργαστη τέφρα. (κάτι που έγινε με εντολή του διευθυντή του ΛΚΔΜ αλλά δεν τηρείται πιστά η εφαρμογή του.)
    • Ασφαλτόστρωση των σταθερών τομών των ορυχείων, τοποθέτηση μόνιμων δια-βροχών και επικάλυψη με αμμοχάλικο των δρόμων των τομοταινιών στα υπερκεί-μενα.
    • Σε καμία περίπτωση οι αποθέτες να μην παραλαμβάνουν τέφρα που δεν είναι ανα-μεμειγμένη με άλλα άγονα υλικά.
    • Να δοθούν αυστηρές οδηγίες στους υπεύθυνους των ορυχείων για να μην παρα-λαμβάνουν την τέφρα όταν βγαίνει ξερή από τους ΑΗΣ.
    • Να τοποθετηθούν περισσότερες διαβροχές, να μειωθεί η πίεση του νερού και να κατασκευαστούν αναμοχλευτήρες σε κάθε ταινία που θα ανακατεύουν την τέφρα για να βρέχεται ομοιόμορφα.

    Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στις προτάσεις μας και δεν θα υπολογίσετε το οικονομι-κό κόστος το οποίο είναι μηδαμινό σε σχέση με την ζημιά που γίνεται στην υγεία των κα-τοίκων και κυρίως των παιδιών σε διαφορετική περίπτωση ήμαστε αναγκασμένοι να προ-χωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τον συντονισμό κατοίκων και φορέων της πε-ριοχής αλλά να προχωρήσουμε και σε δικαστικούς αγώνες μιας και η απόφαση της Επι-τροπής Κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει νομική ισχύ και τονί-ζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι βέλτιστες τεχνικές χωρίς υπολογισμό του οικονομικού κόστους.

    Για το Δ.Σ

    • Aυτή είναι ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών της ΔΕΗ προς την κα Μπιρμπίλη, αποσπάσματα της οποίας μας παρέθεσε ο κ.Stinger. Διαβάστε την, αξίζει!!!

      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ. Ε. – Δ .Ε .Η

      ΑΘΗΝΑ 26/11/2009
      ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

      Προς

      Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας &

      Κλιματικής Αλλαγής

      κ. Τ. Μπιρμπίλη

      Προς

      Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας &

      Κλιματικής Αλλαγής

      κ. Ι. Μανιάτη

      Με «πολύ χαρά», τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα καταιγισμό «βαρύγδουπων» άρθρων εναντίον του «κακού λιγνίτη», σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, σχετικά με δηλώσεις «ανθρώπων σας», που μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο που εσείς ηγείσθε και αρκετοί από αυτούς είναι και σύμβουλοί σας.

      Μόνο που αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια (λαχανί λόγω των οικολογικών ανησυχιών τους) που εμφανίζονται με ιδιότητες βαρυσήμαντες όπως «υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του W W F» ( στρατηλάτης) ο ένας, «υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace» ο άλλος, θα πρέπει να μάθουν αν δεν ξέρουν, ότι για 60 περίπου χρόνια η Χώρα μας έχει ασφάλεια επάρκειας σε ηλεκτρενέργεια και φθηνή KWH από την ΔΕΗ που αξιοποίησε και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη.

      Κυρία Υπουργέ & Κύριε Υφυπουργέ, μάθετε ότι και εμείς ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε οικολογικές ανησυχίες, γιατί και εμείς παιδιά μεγαλώνουμε και ασφαλώς θέλουμε ένα καλύτερο αύριο.

      Επανειλημμένως σας έχουμε δηλώσει ότι συμφωνούμε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άλλωστε η ΔΕΗ πρωτοστάτησε και σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

      Πολιτικές όμως διαφόρων κυβερνήσεων, την «σταμάτησαν» σε αυτό τον σημαντικό τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν «λαχανί» επιχειρηματίες ιδιώτες και σε αυτόν, χρησιμοποιώντας το «κnow hοw» της ΔΕΗ που απλόχερα τους έδωσαν οι Διοικήσεις της, κατόπιν εντολής «άνωθεν». Έτσι για την ιστορία.

      Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ

      Τα συμφέροντα στην υπόθεση της Ηλεκτρενέργειας, ξέρουμε όλοι μας, ότι είναι τεράστια και αυτές οι πρωτοβουλίες των «ανθρώπων σας», μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους.

      Θα πρέπει να μάθετε αν δεν ξέρετε, ότι το προηγούμενο διάστημα ως εργαζόμενοι στην Μεγαλύτερη Επιχείρηση της Χώρας, αναγκασθήκαμε να προχωρήσουμε σε έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί με πρόσχημα τον «ανταγωνισμό», κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τη ΔΕΗ πολύ μικρή, με διάφορες μεθόδους, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι ιδιώτες ψευτοεπενδυτές.

      Δυστυχώς βλέπουμε και σήμερα, με άλλη μεθοδολογία, ότι κάποιοι άλλοι τώρα συνεχίζουν να παλεύουν για το «κόντημα» της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια σας, ως «λαγούς» με πρόσχημα την ρύπανση, ώστε να αναγκάσετε τη ΔΕΗ σε σβήσιμο μονάδων, προκειμένου μονάδες βάσης να είναι μόνο αυτές των ιδιωτών δηλαδή του εν δυνάμει καρτέλ της Ηλεκτρενέργειας και η μεγάλη ΔΕΗ να γίνει ο «καρπαζοεισπράκτορας» της όλης ιστορίας.

      Απʼ ότι φαίνεται η «τιμή» αυτών των «λαγών συμβούλων σας» είναι χαμηλή και προκύπτει από το πόσο βιάζονται να γίνουν επικίνδυνοι.

      Κυρία Υπουργέ αν δεν τους διώξετε εδώ και τώρα, σημαίνει ότι τους αβαντάρετε.

      Μας ρίξατε το γάντι και σας δηλώνουμε ότι ήδη το σηκώσαμε.

      Η υπόθεση της ηλεκτρενέργειας δεν είναι «γιορτή των ερωτευμένων», όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως εσείς θέλετε να παρουσιάσετε.

      Σοβαρευτείτε και σκύψτε το κεφάλι επάνω στα ζητήματα, σηκώστε τα μανίκια όπως λέει ο Πρωθυπουργός και δουλέψτε ώστε η ΔΕΗ να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα, να αντικατασταθούν άμεσα μονάδες ρυπογόνες, με νέες σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας , με καύσιμο τον λιγνίτη ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ασφάλεια ως Χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τα ενεργειακά ζητήματα.

      Κλείνοντας, έτσι απλά για την ενημέρωσή σας:

      Εσείς είστε Υπουργοί της Κυβέρνησης του Ελληνικού λαού και όχι ενδιάμεσοι.

      Καλό το περιβάλλον και συμφωνούμε απόλυτα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τους στόχους του 20-20-20 για το 2020.

      Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας (παρακολουθούμε), προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα Ασωπού τον οποίο κάποιοι τύποι ιδιώτες έχουν γεμίσει με καρκινογόνες ουσίες και ενώ υποτίθεται ότι έπαιρναν πρόστιμα, ως δια μαγείας εξαφανίζονταν. Τα φαινόμενα αυτά να σταματήσουν εδώ και τώρα. «Ασωποί» στην Χώρα μας δυστυχώς υπάρχουν πολλοί.

      Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας, για μεγάλη ΔΕΗ με βασικό καύσιμο, το Εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη.

      Συμφωνούμε με το Rock ντύσιμό σας και με τις «γνώσεις» σας.

      Την συμμετοχή μας αν τη θέλετε θα την έχετε. Την ανοχή μας την έχετε.

      Μην κάνετε όμως το λάθος και το θεωρήσετε αδυναμία μας.

      Η ΔΕΗ και η ηλεκτρενέργεια δεν είναι «εντελβάϊς» ούτε «ορχιδέες».

      Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο Ελληνικός Λαός δεν είναι «αγρότες που μόνοι ψάχνουν».

      Και από σκληρό Rock αν χρειαστεί ξέρουμε και «διδακτορικό» του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο.

      ΠΡΟΣΕΞΤΕ κυρία Υπουργέ : THE GAME IS OVER.

      Για το Δ.Σ.

  6. ….ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ), ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΣΩΠΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΝ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. «ΑΣΩΠΟΙ» ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ….

    Γεια σου ρε stinger, με τους φτηνούς γκεμπελισμούς σου….όταν, στην εταιρεία σου, σας δίδασκαν το μάθημα ” προπαγάνδα και χειραγώγηση” είχες κάνει κοπάνα! Πόσο θα γελοιοποιηθείτε ακόμη;;;

  7. Είχα κι εγώ σκοπό να γράψω κάτι γι’αυτές τις δυο “ανοικτές επιστολές” στην Υπουργό Περιβάλλοντος γιατί μας αφορούν όλους, αλλά αφού με προλάβατε ας γίνει η συζήτηση στα σχόλια. O Νίκος ο Στεφανής θα μπορεί να μας πει περισσότερα για τους δυο αυτούς συλλόγους/σωματεία της ΔΕΗ και τι αντιπροσωπεύει ο καθένας.

    Η πρώτη επιστολή, του Συλλόγου Μηχανικών είναι αναλόγου ύφους, ήθους και περιεχομένου, με ανακοινώσεις που έχουμε δει κατά καιρούς από συνδικάτα μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν φτάσει να θεωρούν εαυτούς περίπου δημοσίους υπαλλήλους (παράδειγμα, η προ διετίας ανακοίνωση του συνδικάτου της ΛΑΡΚΟ).
    Θράσος απίστευτο, ύφος απαράδεκτο, νταηλίκι και τσαμπουκάς. Ρίξε λάσπη και κάπου θα πιάσει. Γίνεται προσπάθεια να συνδεθουν οι “οικολόγοι” (τα “λαχανί ανθρωπάκια”) που τολμούν να μιλήσουν για τη ρύπανση από τη ΔΕΗ, με οικονομικά συμφέροντα, ανταγωνιστικά προς τη ΔΕΗ. Η ίδια η ρύπανση αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ανύπαρκτο ζήτημα αλλά και ως “πρόσχημα για να κοντύνει η ΔΕΗ”!!! Και η μόνιμη επωδός που την έχουμε μάθει πια απ’εξω “και μεις που εργαζόμαστε εδώ έχουμε οικολογικές ανησυχίες” που σημαίνει ότι αφού “εμείς ξέρουμε καλύτερα” (!) και εμείς δεν ανησυχούμε για τη ρύπανση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε εσείς!
    Όλο το ύφος της επιστολής είναι χυδαία ειρωνικό και στο τέλος έρχεται και μια απειλή: “ΠΡΟΣΕΞΤΕ κυρία Υπουργέ : THE GAME IS OVER”. Μην παίζετε μαζί μας γιατί θα σας κάνουμε, θα σας φτιάξουμε, θα σας δέιξουμε! Και όλα αυτά απευθυνόμενοι σε Υπουργό που επειδή τυχαίνει να είναι γυναίκα και μάλιστα νέα γυναίκα, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν και αστειάκια μαζί της! Aίσχος!!!

    Και με όλα τα νεύρα που έχεις αποκτήσει από αυτούς τους αχαρακτήριστους τύπους και την επιστολή τους, διαβάζεις τη δεύτερη επιστολή και κάπως ηρεμείς. Ευτυχώς, λές, δεν είναι ίδιοι όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι συνδικαλιστές, δεν κοιτούν όλοι αποκλειστικά την πάρτη τους, δεν κάνουν όλοι γαργάρα τη ρύπανση για να μην ενοχληθεί η επιχείρηση που τους δίνει δουλειά! Υπάρχει ελπίδα!
    Η επιστολή στην κα Μπιρμπίλη του συνδικάτου “Εργατική Αλληλεγγύη” (που προηγήθηκε χρονικά της επιστολής των μηχανικών) είναι ψύχραιμη και τεκμηριωμένη. Βάζει το πρόβλημα στη σωστή του, τραγική, διάσταση και προτείνει λύσεις.

    Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανείς δεν θέλει να κλείσει η ΔΕΗ γιατί αυτή είναι μια επιχείρηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (όχι σαν κάτι άλλες γιαλαντζί που μας λένε ότι θα πεθάνουμε αν μας αφήσουν…).
    Όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσουν οι παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες, έστω κι αν έτσι η “μεγάλη ΔΕΗ” θα “κοντύνει” προσωρινά μέχρι να κατασκευαστούν νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η ΔΕΗ και οι μέτοχοί της (δηλαδή και το Κράτος, δηλαδή και εμείς) πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε η ΔΕΗ να συμμορφωθεί επιτέλους με την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και της ΕΕ και να σταματήσει να σκοτώνει κόσμο.

    ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΝΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ Κ.STINGER!
    ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ “ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ”, ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΔΕΝ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ) ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!!!

    Το κλείσιμο της επιστολής είναι επίσης χαρακτηριστικό: Το σωματείο “Εργατική Αλληλεγγύη” προειδοποιεί για κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες με σκοπό να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση της ΔΕΗ και του Κράτους με τα ανωτέρω. Αντιθέτως, οι κύριοι μηχανικοί απειλούν γενικώς, γιατί; Για να μην “κοντύνει” η “μεγάλη ΔΕΗ” και χάσουν τις κουτάλες!!!

  8. Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ και αλόγιστη εκμετάλλευση του λιγνίτη σε μια γενιά θα κάνει πόλους Τεχνολόγους Μηχανικούς, υπευθύνους και αυτούς για το παραπάνω γεγονός, να παραλέγουν και εκβιάζουν με τέτοιου είδους «ανακοινώσεις» .Μου κάνει εντυπώση και δεν βρίσκω λογική εξήγηση ποιος είναι ο λόγος που οι Τ.Μ. ΔΕΗ δεν έβγαλαν ποτέ τους ανάλογη «ανακοίνωση» όταν κατέρρευσε το Ορυχείο Κλειδί και ο ΑΗΣ Μελίτης ξέμεινε από καύσιμο και παρασέρνει στο σβήσιμο όλους τους άλλους σταθμούς .

  9. Είδα κι εγώ αυτή τη χυδαιότατη επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε. της ΔΕΗ. Επειδή το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο είχε εκδηλώσεις το ΣαββατοΚύριακο για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης σκόπευα να γράψω δυό λόγια σήμερα. Με πρόλαβε η Μαρία Καδόγλου, με το σχόλιο της οποίας συμφωνώ απόλυτα. Επισημαίνω μόνο για να μη γίνεται τσουβάλιασμα οτι η ανακοίνωση δεν είναι από το Σύλλογο όλων των Μηχανικών, αλλά των Μηχανικών Τ.Ε. της ΔΕΗ
    Θανάσης Αναπολιτάνος

    • Aπό το http://asopossos.wordpress.com/2008/04/15/καταγγέλουμε-το-greenwashing/ “Καταγγέλουμε το GREENWASHING”.

      Σαν έθνος, σαν κράτος, σαν λαό οι ποικιλώνυμοι “ισχυροί”, μας έχουν περάσει για εντελώς βλάκες!

      Μας παρουσιάζουν το μαύρο σαν άσπρο.

      Το επικίνδυνο σαν ασφαλές.

      Το υποχρεωτικό σαν υπερβολικό.

      Την αντίδρασή μας σε όσα συμβαίνουν σαν “ακραίες πράξεις”

      Την συμμετοχή μας σε ομάδες πίεσης και αλληλο-ενημέρωσης και αγώνα ως γραφικότητες…

      Την βρώμα και την μπόχα σαν τον ιδανικό τόπο περιπάτου…

      Τα πρόστιμα – χάδι στους βιομήχανους ως “εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα”…

      Την ασύδοτη ρύπανση ως περιβαλλοντική ευαισθησία…

      ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ πλέον ΑΥΤΑ!

      Είμαστε ΕΔΩ, τα ανακαλύπτουμε και τα καταγγέλουμε σε όλο τον κόσμο!

      Τα έχουν δοκιμάσει άλλοι, εξυπνότεροι από εσάς στο παρελθόν. Και απέτυχαν παταγωδώς και εισέπραξαν τελικά το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα…

      Ευτυχώς υπάρχει το Ιντερνετ και το Google και ενημερώνουμε τον κόσμο για τις προσπάθειές σας…

      ΟΡΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:

      Green washing, απόσπασμα από τον ορισμό:

      The U.S.-based watchdog group CorpWatch defines greenwash as “the phenomena of socially and environmentally destructive corporations, attempting to preserve and expand their markets or power by posing as friends of the environment.”

      Η CorpWatch ορίζει τον όρο “greenwashing” ως: Το φαινόμενο κοινωνικά και περιβαλλονικά καταστροφικών επιχειρήσεων που προσπαθούν να διατηρήσουν και να επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους παριστάνοντας εαυτές ως φιλικές προς το περιβάλλον”

      .

      Στο εξωτερικό ήδη έχουν ορίσει κριτίρια αναγνώρισης και κατάταξης των εταιριών που κάνουν green washing:

      […]

      Κριτήριο 5:
      THE AD LEAVES OUT OR MASKS IMPORTANT INFORMATION, MAKING THE GREEN CLAIM SOUND BETTER THAN IT IS. Do you think the ad exists to divert attention from something else the company does?

      Η διαφήμιση δεν αναφέρει ή αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες, κάνοντας τον ισχυρισμό (της εταιρίας) να ακούγεται καλύτερος από ότι πραγματικά είναι. Νομίζετε ότι η διαφήμιση προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από κάτι άλλο που κάνει η εταιρία;

      […]

      Και από ένα άλλο site από τον Καναδά, για την Επιχειρησιακή Ηθική.

      Γιατί το Greenwashing είναι κακό;

      […]

      Most obviously, greenwashing is misleading. It attempts to deceive us, making us think that a company with an awful environmental track record actually has a great one.

      Το πιο προφανές, γιατί το greenwashing είναι παραπλανητικό . Προσπαθεί να μας εξαπατήσει, να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μία εταιρία μέ ένα αισχρό περιβαλλοντικό ιστορικό, στην πραγματικότητα έχει ένα φανταστικό – υποδειγματικό ιστορικό.

      […]

      Thus well-meaning companies, companies committed to responsible behaviour with regard to the environment, have every reason to be critical of companies that greenwash.

      … (Κάνει τους καταναλωτές κυνικούς και δύσπιστους σε κάθε διαφήμιση )…

      Οπότε, οι καλοπροαίρετες εταιρίες, οι εταιρίες που είναι αφοσιωμένες στην υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά έχουν κάθε λόγο να ασκούν κριτική (να καταδικάζουν) τις εταιρίες που κάνουν greenwashing

      […]

      Και από ένα μπλόγκ εστιασμένο στο να “Ξεσκεπάζει τους περιβαλλοντικούς υποκριτές πάντα και παντού”:

      […]

      Ιf a company, in particular, takes out a large advertisement in a newspaper, or runs a TV advertisement saying how great their green credentials are — then they are hiding something, guaranteed. If someone is trying sell their “green” credentials then ask yourself, “why?”

      Αν μία εταιρία, συγκεκριμένα, βγάζει μία μεγάλη διαφήμιση σε εφημερίδα ή στην τηλεόραση, και λέει πόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητη είναι – τότε κάτι κρύβει! Εγγυημένα! Αν κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει τα “πράσινα” διαπιστευτήριά του, τότε αναρωτηθείτε: “Γιατί;”

      […]

      Καταλάβατε;

      Η φάση λοιπόν του “περιβαλλοντικού ξεπλύματος” απέτυχε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.