Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός Δημοτικού Συμβουλίου και η μεθοδευμένη «τακτική παραπλάνησης» του Δημάρχου σε μια αποκαλυπτική συνεδρίαση


012Εγώ δεν ήθελα να γίνει η σημερινή συνεδρίαση. Την αποφάσισα γιατί την ζήτησε ο Τόλης ο Παπαγεωργίου”, δήλωσε ο Δημαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους τριακόσιους εργαζόμενους στο μεταλλείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και το πλήθος των κατοίκων της περιοχής που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου.

Και τα τρια θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:

  1. Η “περιπέτεια” του Ναού Αγίου Νικολάου Στρατονίκης
  2. Η “Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση” (ΠΠΕ) του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που έλαβε πρόσφατα θετική γνωμοδότηση από τον απελθόντα Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά και
  3. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανόρυξη 100 ερευνητικών γεωτρήσεων από την εταιρεία σε νέα κοιτάσματα στους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας.

Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων, τα σωματεία των περίπου 380 εργαζομένων στα μεταλλεία είχαν κηρύξει για την Δευτέρα εικοσιτετράωρη απεργία για να παρευρεθούν οι εργαζόμενοι στη συνεδρίαση.

Υποτίθεται ότι αφού θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση για τα τρία αυτά κρίσιμα, σχετικά με τα μεταλλεία, ζητήματα που επιδρούν καταλυτικά στους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, κάποιος έπρεπε να κάνει την “ενημέρωση”. Την προσπάθεια ενημέρωσης  σαμποτάρισε εξ’αρχής ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν την επιθυμούσε αυτή τη συζήτηση, δεν όρισε εισηγητή των θεμάτων και δήλωσε: “Εγώ θα μιλήσω στο τέλος”!!! Στη συνέχεια, για πρώτη φορά στα χρονικά του Δ.Σ., η Πρόεδρος του Δ.Σ. τόνισε ότι: “Σήμερα, για να τηρηθεί η τάξη, θα εφαρμοστεί αυστηρά ο κανονισμός. Ο χρόνος ομιλίας κάθε ομιλητή θα είναι 5 λεπτά”. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου μίλησε πρώτος και στα 5 λεπτά της ομιλίας του προσπάθησε να “χωρέσει” τις 600 σελίδες και τους 25 χάρτες του “Επενδυτικού Σχεδίου”, μαζί με την θετική γνωμοδότηση του κ. Σουφλιά επί της ΠΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με την επιθυμία του Δημάρχου, δεν υπήρχε εισηγητής και δεν έγινε εισήγηση! Ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε. Μόνον ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει από τον κανονισμό απεριόριστο χρόνο ομιλίας σε απεριόριστο αριθμό παρεμβάσεων.

Και στις τέσσερις περίπου ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση, ο κ. Βλαχόπουλος άστραψε, βρόντηξε και αποκάλυψε την πραγματική πολιτική του για τα μεταλλεία και την συνοδοιπορία του με τους σχεδιασμούς της εταιρείας για την περιοχή. Και η μάσκα έπεσε όταν τελικά ξεκαθάρισε ότι “για το θέμα του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης δεν αποφασίζουμε εμείς (!). Είναι πολιτικό το θέμα και το λόγο γι’ αυτό έχει η νέα Κυβέρνηση με τα αρμόδια Υπουργεία. Εμείς πρέπει να περιμένουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης”!

Ελάχιστες φορές στο Δημοτικό Συβούλιο επιτυγχάνεται τέτοια συμφωνία μεταξύ Πλειοψηφίας και Μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Δάλλας συμφώνησε κι αυτός ότι δεν έπρεπε να συζητηθεί το θέμα των μεταλλείων, καταθέτοντας την διαπίστωση ότι: “Κανείς μας δεν έχει διαβάσει την ΠΠΕ. Δεν έχουμε ενημέρωση και θα πρέπει να καλέσει ο Δήμαρχος επιστήμονες να μας ενημερώσουν”! Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ενώ το “Επενδυτικό Σχέδιο” έχει κατατεθεί από τον Μάιο 2006, εμείς το αγνοούμε. Κανένας άλλος από την Αντιπολίτευση, εκτός των Δάλλα και Παπαγεωργίου, δεν άρθρωσε έστω μια λέξη.

Οι τρεις εργαζόμενοι στο μεταλλείο που πήραν το λόγο (κ. Ζαγοράκης, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου, κ. Αστερίου και κ. Γαλιούρης) έδωσαν μια νέα διάσταση και μια προοπτική συνομιλίας και συνεννόησης με την υπόλοιπη κοινωνία της περιοχής: “Επιφανειακές εξορύξεις δεν θέλουμε ούτε εμείς. Θέλουμε όμως τη δουλειά μας. Μέχρι σήμερα ούτε η Πολιτεία ούτε εσείς (ο Δήμος) κάνατε κάτι για αυτήν τη εναλλακτική ανάπτυξη που θα δώσει δουλειά και νέες ελπίδες για να μην είναι μονόδρομος απασχόλησης στον τόπο μας τα μεταλλεία. Θέλουμε και εμείς όπως και εσείς ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας για το πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό”.

Ο Σύμβουλος της Πλειοψηφίας κ. Κατσαβαβάκης συμφώνησε με το Δήμαρχο ότι: “Η ΠΠΕ δεν έχει απολύτως καμία σημασία και επομένως χάνουμε το χρόνο μας να ασχολούμαστε μαζί της”. Μόνον η Σύμβουλος της Πλειοψηφίας κα Χατζηλίδου υπενθύμισε στον Δήμαρχο την πάγια θέση της παράταξης, την οποία φαίνεται ότι εκείνος ήθελε να ξεχάσει: “Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, του 2003 και του 2007, γράφει: Λέμε ΝΑΙ στην παρούσα μεταλλευτική δραστηριότητα. Λέμε ΟΧΙ στη μεταλλουργία χρυσού και στις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές και αλλού. Εμείς με αυτό το πρόγραμμα εκλεγήκαμε και όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, δεν έχει αλλάξει τίποτα μέχρι σήμερα”.

Την ομόφωνη και αποφασιστική αντίθεση του γειτονικού Δήμου Παναγίας στο “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, μαζί και με άλλους Συμβούλους από το Δήμο Παναγίας.

Με γνήσια πολιτικάντικο τρόπο, ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά των εργαζομένων, χωρίς να προκαλέσει την οργή των άλλων κατοίκων της περιοχής. Η προεκλογική του θέση, η κατηγορηματικά αρνητική για το “Επενδυτικό Σχέδιο” της εταιρείας (με την οποία, όπως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία, έλαβε το 65%), έδωσε τη θέση της στο “Φύγε κακό απ’τα μάτια μου”! Δεν χρειάζεται, αγαπητοί δημότες, να ανησυχείτε για την έγκριση του “Επενδυτικού Σχεδίου” γιατί: “Σε δέκα μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτε”!!! Και εσείς φίλοι εργαζόμενοι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα χάσετε τις δουλειές σας γιατί “Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει το μεταλλείο και να έχουμε πάλι ανεργία όπως είχαμε το 2003”!!!

Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κανένας λόγος να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημότες, εργαζόμενοι στην εταιρεία και μη, για το καυτό αυτό θέμα! Για να στηρίξει την άποψή του να …ρίξει το θέμα στις καλένδες (στην κυριολεξία), ο Δήμαρχος ανέβασε τον τόνο της φωνής του και επιτέθηκε κατά των Δημοτικών Συμβούλων της Παναγίας λέγοντας: “Δεν θα έρθετε εσείς από το Δήμο Παναγίας να μας επιβάλλετε την άποψή σας”!!!

Δεν τόλμησε ο Δήμαρχος να πει καθαρά στους εργαζόμενους ότι η άδεια λειτουργίας του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών λήγει στις 31/12/2009 και ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει αίτηση για νέα. Δεν εξήγησε ούτε στους εργαζόμενους ούτε στους κατοίκους τoυ Δήμου με ποιον τρόπο δεν θα επιτρέψει (!!!) να κλείσει το μεταλλείο.

Έτσι λοιπόν δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε για το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης”, ούτε για το μεταλλείο της Στρατονίκης, ούτε για τις 100 ερευνητικές γεωτρήσεις. Αλλά ούτε για όσα ανέφεραν οι τρεις εργαζόμενοι σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής είχε τίποτα να πει. Μόνον ο Τόλης Παπαγεωργίου στη δευτερολογία του υπενθύμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους τα εξης:

“Δεν είναι αλήθεια ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει τίποτα για να βρεθούν αλλοι τρόποι ανάπτυξης για την περιοχή. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια, μαζί και το Τ.Σ. Στρατωνίου του οποίου προεδρεύει ο κ. Ζαγοράκης επεξεργάζονταν λεπτομερειακά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου, το οποίο δίνει απάντηση σε όλα όσα ζήτησαν οι εργαζόμενοι: εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης και απασχόλησης. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ψηφίστηκε από όλους και έφτασε στην τελική του φάση. Και τότε ήρθε η μεταλλευτική ιδιοκτησία και το ακύρωσε.
Δεν υπάρχει τίποτα Ελληνικό στο Στρατώνι, στα κοιτάσματα, στη γη μας, όλα αυτά ανήκουν κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS.
Αν είχαμε ένα μεταλλείο που θα δούλευε και θα έδινε δουλειά στον κόσμο ποιος θα ήταν τρελός ώστε να έχει αντίρρηση; Όμως δεν πρόκειται γι’αυτό. Εδώ μιλάμε για Στρατονίκη, για Σκουριές, για Ολυμπιάδα, για Φισώκα, για Πιάβιτσα. Και σε δεκαπέντε χρόνια θα έχουνε τελειώσει όλα”.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου προέβλεπε απόλυτη προστασία του δάσους και των νερών, κατάργηση των 45.000 στρεμμάτων της βιομηχανικής περιοχής με εξαίρεση 1.000 στρέμματα για τη συνέχιση της “παρούσας”μεταλλευτικής δραστηριότητας, αποχαρακτηρισμό των 160.000 στρεμμάτων της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας, ήπια τουριστική ανάπτυξη στα 85.000 χλμ. των ακτών του Δήμου, προστασία της υψηλής παραγωγικότητας γης, δασοπονικές καλλιέργειες και εναλλακτική ανάπτυξη των ορεινών όγκων και, πάνω απ’όλα, μεγάλες επεκτάσεις των ρυμοτομικών σχεδίων και των οκτώ Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Το ΓΠΣ που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξη στο Δήμο για τις επόμενες δεκαετίες, ψηφίστηκε θεαματικά από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από έναν, τον Τόλη Παπαγεωργίου, ο οποίος ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά ότι: “Όλα όσα αναφερει το ΓΠΣ για την περιοχή της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας και των βιομηχανικών περιοχών, θα ακυρωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και θα υποχρεωθούμε να συμπεριλάβουμε στο ΓΠΣ το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”.

Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε τον Οκτώβριο 2008! Σήμερα δεν υπάρχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Το ΓΠΣ του Δήμου Παναγίας θεσμοθετήθηκε μεν, όμως τώρα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας απαιτεί από το Δήμο “να το επικαιροποιήσει, σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ποιο είναι το εμπόδιο στην ανάπτυξη της Β.Χαλκιδικής!

Με αβάσταχτη ελαφρότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου αδιαφορεί για το ΓΠΣ και αποδέχεται την μεθοδευμένη τακτική παραπλάνησης για το «Επενδυτικό Σχέδιο» από τον κ. Βλαχόπουλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών αγνοεί συνολικά τόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όσο και το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας τα μαθαίνουν όπως τους μεταφέρονται από την εταιρεία, μέσα από το παραμορφωτικό πρίσμα των δικών της σκοπιμοτήτων. Ίσως αυτά που άκουσαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου να έγιναν συνείδηση σε κάποιους και να προβλημάτισαν κάποιους άλλους.

Για όλους όσους την παρακολούθησαν ήταν μια αποκαλυπτική συνεδρίαση και παράλληλα μια ελπιδοφόρα αρχή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ των εργαζομένων στα μεταλλεία και των πολιτών που αντιτίθενται στην ανάπτυξή τους. Έναν πραγματικό διάλογο χωρίς διάμεσο την εταιρεία.


32 απαντήσεις στο “Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός Δημοτικού Συμβουλίου και η μεθοδευμένη «τακτική παραπλάνησης» του Δημάρχου σε μια αποκαλυπτική συνεδρίαση”

  1. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
    ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ….

    • Εαν ήσουν εκεί, πες μου σε παρακαλώ τι είναι αυτό που γράφουμε που δεν έγινε έτσι ακριβώς.
      Είμαι επίσης πολύ περίεργη να ακούσω ποιο είναι το “γλύψιμο”…
      Το ότι λέμε ότι η εταιρεία σας δεν σας τα λέει όλα;
      Το ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν γνωρίζει τι λέει το Επενδυτικό Σχέδιο για την περιοχή γενικά και για το Στρατώνι ειδικά;
      Το ότι έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες να βρεθούν άλλοι τρόποι ανάπτυξης, αλλά η εταιρεία σας τους ακυρώνει γιατί δεν θέλει να υπάρχουν άλλες δουλειές;
      Το ότι την εταιρεία την συμφέρει να δημιουργεί εντάσεις και να πολώνει το κλίμα;
      Το ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε γιατί όλοι μας ζούμε στον ίδιο τόπο;
      ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΨΙΜΟ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ;;;

  2. @1…..Μια εκτεταμένη ανταπόκριση απο συνεδρίαση Δ.Σ. είναι ,επιτέλους αν είχες τα κοτσια μπορούσες να την κάνεις και εσύ ,που είδες το “γλείψιμο των εργαζομένων” .
    Εγώ πάντως διαπιστώνω εκτεταμένη ψύχω….ζήλια εκ μέρους σου.

  3. “Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ… προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα… να έτσι δα, ένα μουστακάκι…”
    Ντίνος Ηλιόπουλος, στο «Ζητείται Ψεύτης»

    ——————————–

    Από τη μια η παραπληροφόρηση, η τερατολογία, η καταστροφολογία, η τρομολαγνεία, η προπαγάνδα, οι εμμονές και οι ψυχώσεις, η νοηματική τύφλωση, τα θολά κίνητρα. Από την άλλη η νηφαλιότητα, το καθαρό μυαλό, η ανάλυση και η σύνθεση, η τεκμηρίωση, η προοπτική και το μέλλον, ο σεβασμός μέσα από την αμοιβαιότητα. Όταν και όπου κυριαρχούν τα δεύτερα, όπως έγινε στο πρόσφατο ΔΣ, οι τοπικές κοινωνίες σας βάζουν στη θέση σας, δηλ. στο περιθώριο.

    Τα υπόλοιπα είναι μ΄ άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε. Σαν το “…μιά ελπιδοφόρα αρχή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ των εργαζομένων στα μεταλλεία και των πολιτών που αντιτίθενται στην ανάπτυξή τους.
    Μα καλά, γιά τόσο χαζό περνάτε τον κόσμο;

  4. Τελικά οι φάπες είναι η καλύτερη τροφή για ΟΛΑ τα είδη του γκρουπούσκουλου. Από τα Aφεντικά μέχρι τους λοβοτομημένους Μπόχουμ-Δέρνουμε?
    Ξεφτίλες. Αν δε σας τσίγκλαγε ο Stinger ακόμα ραμμένο θα το είχατε για το Δημοτικό Συμβούλιο στην Ιερισσό την περασμένη Δευτέρα (9 είχε ο μήνας για σας). Βρακοβρέχτες!
    Τι έγινε ρε μάγκες? Η Αλήθεια σας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως. Ο κλάδος ξυπνάει. Και όπου πάτε θα μας βρίσκετε μπροστά. Και θα βλέπετε τι εστί βερίκοκο.
    Με το που είδαν την παρουσία των εργατών το γκρουπούσκουλο πανικοβλήθηκε. Και τα λάθη άρχισαν. Απανωτά.
    Είπατε ρε άχρηστοι τους εργάτες τραμπούκους? Ρεμπεσκέδες, τενεκέδες ξεγάνωτοι που ο πιο εργατικός από εσάς φτιάχνει καφέδες και τοστάκια στην Παναγιά?
    Και μόλις άρχισαν τα σπρωξίδια κατουρηθήκατε και τα πήρατε όλα πίσω? Φασιστοπροοδευτουριά!!!
    Και σπρωχτήκατε να πείτε κάτι για τη συνέλευση, αλλά τσιμουδιά για το επεισόδιο. Όπως και στη Θεσσαλονίκη. Όπου υπάρχει αντίδραση από την Κοινωνία στις πλεκτάνες σας, τριαλαρί τριαλαρό.
    Και μες στην παραζάλη σας αρχίσατε να γλύφετε τους εργάτες στο μπλογκ αισθανόμενοι ότι μπαίνετε στον αιώνα της φάπας? Μπας και τους μαλακώσετε τώρα που σας πήραν χαμπάρι? Λες και δεν ξέρουν ότι πάτε να τους κλείσετε το σπίτι.
    Και μες στο τρέμουλο πέσανε και οι μάσκες και αρχίζετε να συγκρίνετε μεταλλεία με οικοπεδοφαγία? Τουλάχιστον η Αλήθεια πήρε την ΠΡΩΤΗ ειλικρινή απάντηση σε ένα από τα 666 ερωτήματά της: Πόσα στρέμματα καίγονται σε μεταλλευτικές περιοχές και πόσα σε «προστατευόμενες – παρθένες». Ο μάγκας ο ΒΒ (ρε σεις ΒΒ σημαίνει Bochum Βαράμε? χαχαχα) το είπε: Τι συμφέρει περισσότερο; Μεταλλείο ή οικοδομή;
    Αυτοί είστε. Οικοπεδοφάγοι, καταπατητές και φοροφυγάδες. Δε σας νοιάζει το δάσος. Δε σαν νοιάζει ο κόσμος. Σας νοιάζει η κονόμα. Τρομάρα σας.
    Και θέλετε να μετατρέψετε τους μεταλλωρύχους σε μαύρους οικοδόμους (για όσο θα υπάρχει το χτισίδι όπως λέει ο δικός σας) και μετά σε μαύρες καθαρίστριες για τους ξένους που θα πληρώνουν τα ευρώ τους.
    Ντροπή σας τρισμέγιστοι γκλαμουροδικηγόροι και πανανεκδιήγητοι συνοδοιπόροι τους.
    Σας το ξανάπα αλλά δεν προσέξατε. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς φέτος. Τόσο βαρύς που θα χρειάζονται ώρες για να συνέλθετε κάθε φορά που θα βγαίνετε στο κρύο.
    Αλλάξτε καλύτερα κλίμα. Πάρτε τις Mercentes σας και πάτε πιο ζεστά. Σαχάρα ή Πελοπόννησο. Τα ξανάπαμε και αυτό.
    Και δεν περιμένω πια απάντηση από κανέναν σας (Κανένες έ Κανένες). Αλλά έτσι θα είναι. ΟΛΑ τα θέματά σας που τυγχάνει να διαβάζει η Αλήθεια, ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Η εΦΑΠΑξ Αλήθεια

    • Αλήθεια, ψευτο-Αλήθεια, γιατί δεν απαντάς σε αυτά που σε ρώτησε ο ΣΤΑΥΡΟΣ πριν από μερικές μέρες;
      Αλήθεια, εκεί στο Στρατώνι όταν σε ρωτάνε οι εργαζόμενοι τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου τι τους λές;
      Τους λες ψέματα ότι εμείς το κλείνουμε το εργοστάσιο. Αλήθεια, γιατί δεν τους λες ότι δεν εσείς δεν ζητήσατε ανανέωση της άδειας;
      Γιατί τρέμετε μήπως κάποιος από αυτούς μιλήσει μαζί μας και μάθει ότι τους κοροϊδεύετε και μάλιστα χοντρά;
      Γιατί δεν τους λες πώς θα γίνει το χωριό τους αν εγκριθεί το προγραμμα σας;
      Γιατί δεν τους λές ότι το εργοστάσιο θα γίνει πάνω στο δρόμο, μέσα στο δάσος, πεντακόσια μέτρα από το χωριό τους;
      Γιατί δεν τους λες ότι ακριβώς από πίσω θα είναι η καινούρια θηριώδης χαβούζα, για 20 εκατ. τόνους τοξικά απόβλητα; Φοβάσαι μήπως δεν πιάσουν το νούμερο;
      Γιατί δεν τους λες ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουν για πάντα τις ελπίδες για τουριστική ανάπτυξη;
      Γιατί δεν τους λες ότι τέρμα οι βαρκάδες και τα ψαρέματα στο Στρατώνι, γιατί θα είναι πια ένα λιμάνι βαριάς βιομηχανίας;
      Αλήθεια το υπόλοιπο Στρατώνι, εκτός των εργαζομένων, συμφωνεί με όλα αυτά; Το ξέρουν ότι το μόνο που θα μπορεί να επιζήσει στο Στρατώνι θα είναι η βαριά βιομηχανία;
      Αλήθεια, ψευτο-Αλήθεια, τους έχεις δείξει τον χάρτη με “το νέο Στρατώνι”; Όχι ε; Θα τον ανεβάσουμε εμείς κάποια στιγμή.

      Οι εργαζόμενοι της εταιρείας πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν ότι άλλο πράγμα ήταν το παλιό το μεταλλείο κι άλλο θα είναι το “Επενδυτικό Σχέδιο”. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εχθροί μας, ζούμε μαζί σ’αυτόν τον τόπο και μαζί πρέπει να βρούμε διέξοδο γι’αυτόν τον τόπο. Και η λύση περνάει μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ΕΣΕΙΣ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΚΥΡΩΣΑΤΕ.

  5. Βλέπω μια ιδέα απειλής σ’αυτά που γράφει ο Αλήθειας (στα λίγα που βγάζουν νόημα) και δεν μου αρέσει. Κάτι “μόλις άρχισαν τα σπρωξίδια κατουρηθήκατε” που μοιάζουν με τα παλιά “θα δείτε τη δύναμη των μεταλλωρύχων”…
    Τι ακριβώς εννοείτε παληκάρια; Θα “μας δείξετε” εμας που διαφωνούμε, θα λύσετε τις διαφορές μας με το ξύλο;
    Ελπίζω ότι ο Αλήθειας που γράφει εδώ δεν εκφράζει όλους εσάς. Εδώ στην Ιερισσό έχουμε δει στο παρελθόν απίστευτους τραμπουκισμούς από εργαζόμενους στο μεταλλείο. Έχουμε ζήσει πράγματα που είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Δεν θέλω να σας τα θυμίσω, είμαι σίγουρος ότι όλοι τα ξέρετε. Όμως πρεπει να ξέρετε επίσης ότι δεν θα ανεχτούμε άλλες τέτοιες καταστάσεις.
    Ειναι ευχάριστο που αυτή τη φορά δεν έγιναν επεισόδια. Δυστυχώς η ηρεμία αυτού του δημοτικού συμβουλίου έμοιαζε πάλι με απειλή. Κάτι σαν “μην τα βάζετε μαζί μας”, κάτι σαν “προσέξτε τι θα αποφασίσετε”, κάτι σαν “θα σας δείξουμε εμείς”…. Έτσι θα συνεχίσουμε πατριώτες; Με εκβιασμούς και απειλές;
    Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι έγινε στο Δ.Σ. Μερικοίι φοβήθηκαν πράγματι γιατί έχουν ζήσει τα παλιά. Ο δήμαρχος είναι γνωστό ότι τα’χει κάνει πλακάκια με την εταιρεία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πιπίλιζε την καραμέλα “δεν έχουμε ενημέρωση” για να αποφύγει να πάρει θέση.
    Αυτούς τους ψηφίσαμε, αλλά δεν μας αντιπροσωπεύουν. Οι περισσότεροι στην Ιερισσό, όλοι που το συζητάμε το θέμα, είναι έξαλλοι και με το Δήμαρχο και με το Δάλλα και με όλους τους άλλους που άλλα λένε στον κόσμο και άλλα όταν έχουν απέναντι τους εργαζόμενους.
    Φίλοι εργαζόμενοι, η Κοινωνία δεν είστε μόνο εσείς. Κοινωνία είναι και οι ψαράδες, οι δασεργάτες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα τουριστικά επαγγέλματα. Ο κόσμος δεν θέλει άλλα μεταλλεία, δεν θέλει Σκουριές, δεν θέλει εργοστάσια.
    Πάρτε το χαμπάρι και φερθείτε ανάλογα. Διαφορετικά θα στρέψετε την κοινωνία εναντίον σας.

  6. Ενημέρωηση. Άμεσα , σε όλα τα χωριά.
    Να μαζέψει τον κόσμο ο Ζαγοράκης και να διαβαστεί το σχέδιο της εταιρείας.
    Το ίδιο καί στην Στρατονίκη , Στάγειρα , Ιερισσό.
    Ελιναι απαράδεκτο να μην ξέρει κανένας τι προτείνει η εταιρεία.
    Αμέσως μετά ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
    Καί προτάσεις.
    Καί pls μην μας πρήζεται με εναν απο την Φθιώτιδα *stinger” και ένα μισότρελο αγόρι “Αλήθεια”,
    Αρκετά με με τους πρεζάκηδες της εταιρείας.

  7. Απαντώ στον stinger και του λέω πως δεν περνάμε τον κόσμο για χαζό…ίσα ίσα…ο κόσμος τα καταλαβαίνει όλα .Και αυτά που δεν θέλετε να καταλάβει…Σας έχουμε πάρει χαμπάρι!!!!Το μόνο που κάνετε κι εσύ κι αυτή η ανεκδιήγητη Αλήθεια είναι να θεωρείτε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη από σας βλάκες και κοπρόσκυλα….Λοιπόν μία δια παντός Τι επιχειρήματα να αναπτύξει κανείς απέναντι στην βλακεία;Και μάλιστα στην ηθελημένη βλακεία; Έχετε μπερδέψει την ευγένεια με τα μπούτια σας…….Κι αυτός ο………¨θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου¨ Βλαχόπουλος τι ευφράδεια …Τι μόρφωση!!!! Να προγκάρει έτσι έναν δημοτικό σύμβουλο όμορου δήμου!!! Θα φας καλά Βλαχόπουλε( άσε που μ΄αυτά που κάνεις φαίνεται πως ήδη τρως….) Φιλούθια………….

  8. λοιπον Αληθεια εν οψη χειμωνα ας αλαξουμε κλιμα αη γ……………………. γιατι ελειψη κουρκουτιαζη το πανω κεφαλι.

  9. NA ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ.
    “1.Την συνέχιση της εξόρυξης του κοιτάσματος «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη, την επέκταση του και εκτός του οικισμού, όπου έχει περιχαρακωθεί ή θα εντοπισθεί κατά τη διάρκεια της εξόρυξης. Ακόμα, την εκμετάλλευση όλων των κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής, είτε πρόκειται για επεκτάσεις ήδη μερικά εξωφλημένων μεταλλείων όπως ο «Μαντέμ Λάκκος» είτε για εντελώς νέα μεταλλεία.
    2.Την κατασκευή μεγάλου φράγματος στην κάτω κοίτη του Κοκκινόλακκα για τη δημιουργία λεκάνης απόθεσης των τοξικών αποβλήτων της μεταλλουργίας, χωρητικότητας 20 εκατ. τόνων.
    3.Κατασκευή μεταλλευτικού/μεταλλουργικού συγκροτήματος στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που θα αποτελείται από:
    Ένα νέο (τρίτο) εργοστάσιο εμπλουτισμού, μονάδες μεταλλουργίας χρυσού, μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου και χαλκού, εργοστάσιο κρυογενητικού οξυγόνου, εργοστάσιο παραγωγής θειϊκού οξέως και εγκαταστάσεις εξουδετέρωσης των 2 εκατ. τόνων αρσενικού που εμπεριέχεται στα 200 εκατ. τόνους μεταλλευμάτων που θα εξορυχθούν (σε πρώτη φάση).
    4.Την κατασκευή στοάς μήκους 8 χλμ. που θα διατρυπά το Στρατονικό Όρος, για τη μεταφορά του μεταλλεύματος των κοιτασμάτων Ολυμπιάδας στο συγκρότημα του «Μαντέμ Λάκκου» για εμπλουτισμό και μεταλλουργική επεξεργασία, κατά την 4η φάση της δραστηριότητας του προγράμματος «Ολυμπιάδα».

    • Προειδοποιώ τον “Αλήθεια” ότι τέτοιο χυδαίο υβρεολόγιο δεν θα ξαναδημοσιεύσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλουμε λογοκρισία στο Μίδα και τον Περλομίν και να δεχόμαστε αυτόν τον βόθρο από τον “Αλήθεια”.
      Αν θέλει να μας γράφει τις απόψεις του κόσμια, όπως όλοι, θα τον δεχτούμε.
      Αλλιώς ας πάει να γράψει όπου θέλει. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου.

  10. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το σχόλιο του Stinger και …μου είναι αδύνατον να μη βάλω τα γέλια!!! Πραγματικά δηλαδή, υποκλίνομαι! Έχω μείνει έκπληκτος από τη διορατικότητα και το βάθος της κριτικής του σκέψης…
    Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν, στο οποίο φυσικά δεν ήταν, διέγνωσε ότι υπήρχαν νηφαλιότητα (!), καθαρό μυαλό (!), ανάλυση και σύνθεση (!), τεκμηρίωση (!), προοπτική και μέλλον (!), σεβασμός μέσα από την αμοιβαιότητα!!!
    Μιλάμε για ατείωτο γέλιο!!! Ποια νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό βρε άσχετε; Ποιος τα είχε αυτα; Ο Δήμαρχος που τα έλεγε “ποτ’ έτσι, πότε γιουβέτσι”; Ο άλλος που το μόνο που ήξερε να πει ήταν “θέλουμε ενημέρωση”; Πάρε τη μελέτη και διάβαστην ηλίθιε! Γι’αυτό είσαι εκεί!
    Ποια τεκμηρίωση ρε παπαγάλε Stinger που δεν συζητήσανε απολύτως τίποτα; Τί τεκμηριώσανε εκτός από το ότι είναι κότες;
    Ποια προοπτική και μέλλον; “Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτον” είπανε όλοι, εκτός από τον Παπαγεωργίου. Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει το Δεκέμβριο, σκασίλα μας αν έχουν άδεια, σκασίλα μας και για την περιοχή! Εμείς να είμαστε καλά μέχρι τις επόμενες εκλογές! Ακούς εκεί “προοπτική και μέλλον”!!!
    Αμ το “ανάλυση και σύνθεση” πώς σας φάνηκε; Συγκλονιστικό ε;
    Και το καλύτερο: μας έβαλαν λέει στη θέση μας, δηλαδή στο περιθώριο… πλήρης ταύτιση απόψεων με τον μυθομανή Αλήθεια… που ούτε αυτός ήταν εκεί!
    Α ρε Stinger! Νασαι καλά να μας γράφεις! Ωραίο γέλιο μας έδωσες!!!

  11. Ας δώσουμε και στην εταιρεία ένα copy-paste.
    Από τις απαντήσεις της εταιρείας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» μεταφέρουμε αυτολεξεί τις απαντήσεις της εταιρείας για τις Σκουριές.
    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=6509

    «Το επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί από την εταιρεία για τις Σκουριές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, περιλαμβάνει:
    -1. Ανοικτή επιφανειακή εκσκαφή μεγίστης διαμέτρου 750 μέτρων περίπου και μέγιστου βάθους 350 μέτρων.
    -2. Εργοστάσιο εμπλουτισμού και μόνο δίπλα στην επιφανειακή εκσκαφή. Το εργοστάσιο θα παράγει μόνο συμπύκνωμα χρυσούχου χαλκού και καθαρού χρυσού. Ο καθαρός χρυσός θα ανακτάται με βαρυτομετρικές μεθόδους. Σε αυτό το σημείο η εταιρεία τονίζει πως, σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται, στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται, όπως λέει, λόγω της φύσης του κοιτάσματος.
    – 3.Απόθεση των τελμάτων (αφού ξηρανθούν) σε δύο μικρές λεκάνες δίπλα στην επιφανειακή εκσκαφή, με προστασία των κεντρικών υδροφορέων της περιοχής, με χρήση των στείρων της επιφανειακής εκσκαφής και απόθεση υπό μορφή μειωμένης υγρασίας.
    – 4. Υπόγεια εκμετάλλευση και γέμισμα της επιφανειακής εκσκαφής με ξηραμένα τέλματα και τσιμέντο.
    – Μέγιστη επιφάνεια λειτουργικότητας κάθε μορφής (επιφανειακή εκσκαφή, εργοστάσιο εμπλουτισμού, λίμνες τελμάτων κ.ά.) συνολικά 1.800 στρέμματα.
    – 5. Χρόνος ζωής τουλάχιστον 30 χρόνια.
    “Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Το γεγονός και μόνο ότι γνωμοδοτούν έξι υπουργεία πιστοποιεί τη σοβαρότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει το ζήτημα”, απαντά η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της είναι κατηγορηματικοί: “Εμείς θέλουμε τον κόσμο μαζί μας. Εάν δεν τον έχουμε μαζί μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”.»

    1. Η Μελέτη της εταιρείας αναφέρει 1200 μέτρα. Αλλά εάν η διάμετρος πάει και 1500 ποιος θα την σταματήσει;, Στη Στρατονικη άλλα λέει η άδεια και άλλα εφαρμόζει η εταιρεία . Η Ελληνική Πολιτεία δεν σταμάτησε την εταιρεία ούτε όταν αντί για μετροπόντικα , χρησιμοποιήθηκαν φουρνέλα. Ούτε όταν η εξόρυξη πήγε πολύ ψηλότερα από ότι ορίζει η άδεια.

    2. Εργοστάσιο εμπλουτισμού που θα παράγει μόνο συμπύκνωμα χρυσούχου χαλκού και καθαρού χρυσού. ΟΚ. Παρακάτω όμως λέτε ότι ο καθαρός χρυσός θα ανακτάται με βαρυτομετρικές μεθόδους.

    A. Πού θα γίνεται αυτός ο διαχωρισμός , μια και το εργοστάσιο θα παράγει μόνο συμπύκνωμα;.
    B. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ουσιαστικά αυτή η μέθοδος έχει εγκαταλειφθεί καθώς εξαντλήθηκαν όλα τα πλούσια κοιτάσματα που περιείχαν χρυσό σε περιεκτικότητα και κατατομή που να επιτρέπει τον διαχωρισμό του με την χρήση νερού και της βαρύτητας.
    Γ.. Καλή η ευαισθησία για το κυάνιο όμως τότε γιατί ΣΗΜΕΡΑ στη Στρατονίκη χρησιμοποιούνται 80 κιλά κυάνιο;

    3. Απόθεση τελμάτων σε δύο μικρές (τόσες δα) λεκάνες δίπλα στην επιφανειακή…….., Εδώ γελάνε. Δύο φαράγγια (ένα του Καρατζά και ένα του Λοτσάνικου. «Τα απόβλητα που θα συγκεντρωθούν σε τέλματα υπολογίζεται ότι θα είναι 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.» λέει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο., και το θράσος της εταιρείας μιλάει για «δύο μικρές λεκάνες» . Σαν τις λεκάνες με τα άπλυτα δηλαδή.
    Και όλα αυτά βέβαια αφού στραγγίσουν. Αλήθεια τι σημαίνει θα στραγγίσουν;. Και που θα πάνε αυτά τα υγρά που θα αποστραγγιστούν;.. Τι συμβαίνει σε στείρα μειωμένης υγρασίας όταν αυτά αποτεθούν σε μια περιοχή με υγρασία;.
    4. Υπόγεια εκμετάλλευση και γέμισμα; Ύστερα από πόσες χιλιάδες χρόνια μια περιοχή γεμισμένη με στείρα θα ξαναφυτρώσει; Έχετε πάει ποτέ στις Σκουριές; Στα μαγγανέζια;, Σε πόσα χρόνια εκφυλίζεται το τσιμέντο όταν δεν έχει προστατευτικό φλοιό και σε πόσα σε συνθήκες διαρκούς υγρασίας;,
    5. 30 χρόνια ζωής. Οκ . Αν λοιπόν ξεχάσει κανείς σε 30 ή 40 χρόνια , τις υποσχέσεις της εταιρείας κανένα πρόβλημα . Μπαίνουμε στην μηχανή του χρόνου και ξαναγυρνάμε στο 2009.

  12. Βρε καλώς τα παιδιά! Είπα και εγώ δεν θα έγραφαν κάποιο “άρθρο” , φωτογραφίες, βίντεο θα πάνε χαμένα;
    Ήμουν και εγώ εκεί! Ξέρω τι έγινε πραγματικά και τι ειπώθηκε! Ήρθε η ώρα της αλήθειας λοιπόν!
    Καταρχήν καλησπέρα!
    1. Ο κ.Ζομπάς αποκάλεσε τους εργαζόμενους της εταιρίας ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ, αυτό δεν το είδα να το γράφετε στο άρθρο σας, παρά μόνο κάποιος σχολιαστής το ανέφερε! Είπε αυτό που ήταν να πει και στην συνέχεια πήγε και κάθισε μπροστά μπροστά στο ακροατήριο!
    2. Ο κ.Παπαγεωργίου αναφέρεται συνέχεια σε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, αλλά αλλού πάει και χτίζει μεζονέτες, στα Πυργαδίκια!
    3. Εσύ αγαπητέ «apo-Stratoni» καλά θα κάνεις να μην ξανά πιάσεις στο στόμα σου την Παραμυθοχώρα γιατί θα έχεις να κάνει με τους κατοίκους-συγχωριανούς σου. Αυτό είναι κάποια άλλου είδους ανάπτυξη που φέρνει τουρισμό στην περιοχή και εσύ δεν έχεις κάνει τίποτα για αυτό!
    4. Να διευκρινίσω κάτι στο σκουλήκι ότι κοπρόσκυλα εννοούμε τους άεργους οι οποίοι κάθονται και πληρώνονται…
    Η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο…
    Πριν το δημοτικό συμβούλιο ο κ.Παπαγεωργίου διέδιδε φήμες, ότι θα τον συνοδεύει εισαγγελέας για τυχόν παρέμβαση! Εμείς δεν είδαμε κανέναν εισαγγελέα!!!
    Βεβαίως και ο κ.Τόσκας δεν είχε καμία θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και σωστά τοποθετήθηκε ο δήμαρχός!
    Ένα έχω να πω! Εσείς το θέλατε το συμβούλιο! Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι!

    • Μάρκο, δεν βλέπω να διαψεύδεις τίποτα από αυτά που γράψαμε!
      Ένα πράγμα μόνο έχω να σου απαντήσω:
      “Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός”, λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας.
      Αν το θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ένα τοπικό ζήτημα που αφορούσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, ο κ. Τόσκας θα μπορούσε βέβαια να παρευρίσκεται, αλλά δεν θα είχε λογο. Το θέμα του Επενδυτικού Σχεδίου όμως αφορά το Δήμο Παναγίας και πολύ μάλιστα. Αφορά επίσης όλη τη Χαλκιδική.
      Να σας απογοητεύσω και λίγο; Το Σύνταγμα και ο “περιβαλλοντικός νόμος” 1650/1986 το λένε ξεκάθαρα ότι για ζητήματα περιβάλλοντος έχει λόγο κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως εντοπιότητας ή τόπου κατοικίας. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει λόγο και κάθε πολίτης της Ευρώπης.
      Ο Δήμαρχος ήταν Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Ο-Σ!
      Αυτά τα καμώματα ήταν καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, αλλά βέβαια επειδή φοβάται και τον υπόλοιπο κόσμο που δεν το θέλει το Επενδυτικό Σχέδιο δεν τόλμησε να πει τίποτα καθαρά. Προσέβαλε αναίτια και ανοιχτά, όχι μόνο τον συνάδελφο Αυτοδιοικητικό κ. Τόσκα, αλλά και ολόκληρο το Δήμο Παναγίας με τον οποίο ο Δήμος μας πρόκειται να ενοποιηθεί κιόλας!
      Το ωραίο με τον Βλαχόπουλο είναι ότι η κλασική του ατάκα/απάντηση σε όποιον του ασκεί κριτική είναι το “Εγώ πήρα το 65%!”, εννοώντας ότι έχει λευκή επιταγή από τους δημότες να κάνει ότι θέλει.
      Στο άρθρο μας γράψαμε με ποια θέση για τα μεταλλεία το πήρε αυτό το 65%. ΜΕ ΤΟ “ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ”!!!

    • Mάρκο, να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι:
      Αν εμείς (που υποτίθεται ότι είμαστε οι εχθροί…) “βγήκαμε κουρεμένοι” όπως λες, σημαίνει ότι εσείς πετύχατε κάτι.
      Τι ήταν αυτό; Πετύχατε να μην γίνει συζήτηση, ούτε για το επενδυτικό σχέδιο, ούτε για τη λήξη της άδειας του μεταλλείου, ούτε για τίποτα.
      Με ποια λογική ήταν αυτό επιτυχία;
      Είναι επιτυχία να μην γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να γίνει σ’αυτόν τον τόπο;
      Θα σας εξασφαλίσει δουλειά; Θα εξασφαλίσει ηρεμία στην περιοχή;
      Αν είναι έτσι, μπράβο σας, χειροκροτώ!

  13. “Φασιστοπροοδευτουριά!!!”

    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΤΙ ΤΑΧΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ.
    Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,
    καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ
    και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
    μα όχι και το μίσος του για μένα.

    ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ.
    ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ.

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    (Φόντας Λάδης)

    Και κάτι δικό μου:
    Γελοίε, φασισμός είναι η απόλυτη “αλήθεια” που εσύ πρεσβεύεις και καπηλεύεσαι τη λέξη κανοντας τη ψευδώνυμο!
    Που θα πεις “φασίστες” ανθρώπους που αγωνίζονται για να έχει αύριο αυτός ο τόπος!

  14. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ.
    ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΥΤΟ?.
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ .
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ ….
    ΑΠΛΑ ΧΟΥΜΟΡ…
    Ε ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΞΑΝΑ.
    ΚΟΤΖΑΜ ΚΟΜΑΝΤΑΤΕ ΜΑΡΚΟΣ , ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΔΩ?.

  15. Καλησπέρα,
    Η επιτυχία ήταν ότι δεν τα κάνετε μπάχαλο και δεν καταφέρατε να εκβιάσετε αποφάσεις όπως στη Μεγάλη Παναγία.
    Συμφωνώ ότι θα ήταν καλό να γνώριζε ο κόσμος τι πρόκειται να γίνει εδώ στην περιοχή. Δυστυχώς από εσάς δεν το μαθαίνει, γιατί αντί να ενημερώνετε, παραπληροφορείτε συνεχώς. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι, και ας υπάρχει παντού ανασφάλεια. Θέλουμε όλοι να μάθουμε πραγματικά τι ακριβώς θα γίνει, αλλά από τους υπεύθυνους που με εγκυρότητα θα μας απαντήσουν στο τι θα γίνει και αν θα εγκριθεί ή θα απορριφθούν τα σχέδια της εταιρίας. Όχι από εσάς και όχι υπό τις συνθήκες που πάτε να δημιουργήσετε σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Αυτή είναι η αλήθεια. Από αυτή την άποψη ήταν μία τεράστια επιτυχία.
    Στο προηγούμενο post που έκανα δεν είδα να διαψεύδετε κάτι από αυτά που ανέφερα!

    Υ.Γ. Ο κ. Τόσκας απέδειξε ότι είναι πολύ λίγος… Ούτε ρήτορας είναι, ούτε πειθώ δεν έχει. Επίσης προκαλεί μεγάλη εντύπωση τι κοινό έχει με όλους αυτούς τους σκληροπυρηνικούς οικολόγους… Δεν ξέρουν ποιός είναι; Δεν καταλαβαίνουν, ότι ένα ξεροκόμματο αν του δώσει η εταιρεία, την άλλη μέρα τους έχει πουλήσει; Αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους…

  16. Και κάτι ακόμα…
    Πως είναι δυνατόν, όλοι με όσους μίλησα να έχουν αντίθετη άποψη για τη στάση του Δημάρχου. Δεν συνάντησα απολύτως κανέναν που να λέει ότι ο δήμαρχος ήταν απαράδεκτος. Το 65%, προέκυψε επειδή πήρε 82% στο Στρατώνι και πολύ ψηλά ποσοστά στα υπόλοιπα μεταλοχώρια. Εδώ δεν είπε «όχι» στο επενδυτικό σχέδιο. Αντιθέτως, ο κ. Παπαγεωργίου, ο δικός σας ο δημοτικός σύμβουλος, που βγήκε με ένα ξεκάθαρο «όχι» στο επενδυτικό σχέδιο και στην μεταλλευτική, αν δεν απατώμαι πάτωσε μαζί με τον συνδυασμό του! Δεν νομίζω ότι στέκει το επιχείρημα σου!
    Και τέλος, δεν είναι λογικό, άτομα που ανήκουν στην ίδια παράταξη με τον κ.Παπαγεωργίου να λένε πως δεν έχουν ενημέρωση και δεν έχουν διαβάσει τις μελέτες!

    • Ένας φίλος που ήταν στο Δ.Σ. της Δευτέρας μας είπε μετά: “Δυστυχώς η αλήθεια μοιάζει εντελώς απίστευτη στον κόσμο που την ακούει! Πρέπει μετά από κάθε τι που λέτε για το Επενδυτικό Σχέδιο, να αναφέρετε και τον αριθμό της σελίδας της μελέτης από όπου πήρατε την πληροφορία. Γιατί αλλιώς νομίζουν ότι τα βγάζετε από το κεφάλι σας, ενώ είναι όλα στοιχεία της εταιρείας”. Θα το εφαρμόσουμε από δω και πέρα κι όποιος θέλει και μπορεί ας μας διαψεύσει.

      Την περίφημη μελέτη την έχουν πολλοί, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανέναν να τη διαβάσει. Δεν είναι και το πιο εύκολο ανάγνωσμα… Εμείς την έχουμε ξεκοκκαλίσει. Και επειδή αυτά που λέει μέσα η μελέτη ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, κι όποιος δεν θέλει να το καταλάβει αυτό απλά στρουθουκαμηλίζει, θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τα μάθουν και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής.

      Δεν θέλετε ενημέρωση από εμάς ή μόνο από εμάς. Σύμφωνοι. Κάντε εσείς μια κίνηση για ενημέρωση. Φωνάξτε την εταιρεία, πέστε στον κ. Ζαγοράκη που λέει ότι την έχει διαβάσει τη μελέτη, να σας πει τι λέει για το Στρατώνι. Ας έρθει η εταιρεία στο Δήμο να κάνει ενημέρωση, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Ίσα ίσα που θα το χαρούμε πολύ να έχουμε εκεί εκπροσώπους της εταιρείας για να τους κάνουμε ερωτήσεις. Όμως αφου τα παρουσιάσει η εταιρεία όπως θέλει, θα πούμε κι εμείς την άποψή μας πάνω σε αυτά που διαβάσαμε και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς.

      Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Δήμο είναι ότι ο Βλαχόπουλος δεν θέλει να συζητηθεί τίποτα απολύτως, διότι τάχα δεν είναι αυτή η τελική μελέτη κι άρα δεν έχουμε λόγο να τη συζητάμε. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, απλά θα προστεθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Η ίδια η εταιρεία ανακοινώνει στους μετόχους της ότι αυτή η προέγκριση ισοδυναμεί με το 80% της τελικής έγκρισης. Αν τώρα δεν το συζητήσουμε, πότε θα το συζητήσουμε; Όταν μας στείλουν την τελική μελέτη, με την εντολή να γνωμοδοτήσουμε μέσα σε μερικές μέρες; Τότε θα αρχίσουμε να το συζητάμε, τότε θα ενημερώσουμε τον κόσμο;

      Και το άλλο που πρέπει να συζητηθεί στο Δ.Σ. είναι η λήξη της άδειας της εταιρείας. Ο Δεκέμβριος είναι κοντά.

      Δεν ξέρω τι έλεγε σε εσάς ο Βλαχόπουλος, όμως το πρόγραμμά του έλεγε “Όχι μεταλλουργία χρυσού, όχι Σκουριές”! Το έχω και έντυπο, να σας το στείλω;

  17. Προς Μάρκο:
    1. Aς μην αρχίσουμε τη συζήτηση για το ποιοι πάνε να δημιουργήσουν εκβιαστικές καταστάσεις γιατί θα έχουμε πολλά να πούμε και να θυμηθούμε. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε σαν τα μικρά παιδιά “εσύ φταίς, όχι εσύ φταις”, το θέμα είναι να τα κόψουμε αυτά και να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σαν άνθρωποι. Εσείς πάντως πρέπει να ξέρετε ότι υπαρχουν κάποιοι λίγοι αναμεσά σας που η συμπεριφορά τους σας κάνει περισσοτερο κακό παρά καλό.
    2. Όσο μπορούμε και όσοι μπορούμε θα είμαστε σε όλα τα δ.σ. που έχουν θέμα μεταλλεία και στους δυο δήμους. Έχουμε το δικαίωμα και ξεχάστε το ότι θα μας αποκλείσετε.
    3. Ο τόσκας μπορεί να είναι έτσι που λες και μπορει κι άλλοι να είναι έτσι που λες, αλλά εμείς είμαστε έτσι που ειμαστε! Κι αν αυτοί την κάνουνε, εμείς εδώ θα είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν συμφωνούμε σε όλα και σε καμια περίπτωση δεν είμαστε όλοι σκληροπυρηνικοί οικολογοι. Απόλυτη συμφωνία υπάρχει μόνο σε ανθρώπους που τους ενώνουν τα οικονομικά συμφέροντα δηλαδή το χρήμα. Δικό σας γνωρισμα και δικό σας παιχνίδι είναι αυτό, όχι δικό μας. βλέπουμε τι ωραία που συμφωνείτε με τον άλλον άσχετο από τη Φωκίδα, Φθιώτιδα δεν ξέρω. Εμείς θα παραμείνουμε διαφορετικοί και θα συμφωνούμε στην ανάγκη να σωθεί η περιοχή μας.
    Πάντως αυτό που λες για τον Τοσκα, για τον Χ Τόσκα ότι ένα ξεροκόμματο αν του πετάξει η εταιρεία θα μας πουλήσει, είναι χαρακτηριστικό της τακτικής της εταιρείας!! Αυτός μιλάει πολύ, είναι και φωνακλάς, εξαγοράστε τον για να μη μας ενοχλεί! Λίγα λεφτουδάκια απο δω λίγα απο κει, θα καταφέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα πάρουμε και κάνα παιδί στη δουλειά που έχει πίσω του μεγάλο σόι και το σόι θα μας κάνει τεμενάδες. Τόσο φτηνό ξεπούλημα!
    4. Πρώτη φορά το ακούτε ότι οι πολιτικοί λένε σε όλους αυτά που θέλουν να ακούσουν; Ξυπνήστε, σας δουλεύουνε! Μάλλον μας δουλεύουνε όλους. Οι γνήσιες πολιτικάντζες δεν έχουνε πραγματικά “πιστεύω”, πιστεύουν κάθε φορά αυτά που θέλουν οι ακροατες τους. Και το ξεχνάνε την επόμενη μερα. Ένα παράδειγμα από τα πολλά. ο βλαχόπουλος.
    5. Έλα ρε Μάρκο που δεν βρήκες κανένα που να πει ότι ο βλαχόπουλος ήταν απαράδεκτος!!!! Αμά συζητάς μόνο με εργαζόμενους τι περιμένεις ν’ακούσεις; Για έλα στην Παναγία ν’ακούσεις τι λέει ο κόσμος!

  18. Απάντηση στο άρθρο του antigold με θέμα η «Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός Δημοτικού Συμβουλίου…»

    Θέλοντας να συμφωνήσω μαζί σας για ν’ ανοίξουμε διάλογο, θα πω ότι είναι όπως τα γράφετε, ότι δηλαδή ήταν μεθοδευμένο το δημοτικό συμβούλιο και ότι όποιες επιστημονικές απόψεις και στοιχεία που αναφέρετε είναι αλήθεια. Και ακόμη ότι η προσπάθειά σας εδώ και 15 χρόνια για μια περιοχή χωρίς μεταλλευτικές δραστηριότητες είναι σκοπός μιας οικολογικής ευαισθησίας που έχετε για τον τόπο μας.

    Κάνοντας μια διαδρομή στη διάρκεια των 15 χρόνων βλέπω μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την Ολυμπιάδα με αποτέλεσμα να φύγει η TVX και να κλείσει το εν λόγω μεταλλείο. Μετά ο αγώνας μεταφέρθηκε στη Στρατονίκη, προσπαθώντας να κλείσει και κει το μεταλλείο Μαύρων Πετρών, με μόνο αποτέλεσμα το διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Και τώρα στη Μ. Παναγία/Σκουριές. Και όλος αυτός ο αγώνας με κυρίαρχο σύνθημα:

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

    Θα μας πείθατε κύριοι όχι μόνο εμάς που είμαστε εργαζόμενοι, αλλά και μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, εάν μετά την αποχώρηση της TVX Hellas σας βλέπαμε μπροστάρηδες σ’ έναν αγώνα απορρύπανσης της Ολυμπιάδας και εννοώ τα 2,5 εκατομμύρια αποβλήτων που βρίσκονται στη λίμνη τελμάτων Ολυμπιάδας.

    Ή για την περιβαλλοντική ρύπανση του Στρατωνίου από προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες (προ του 1978). Τις βλέπετε;
    Τι προτάσεις κάνατε; Η καταγγελία δεν φτάνει.

    Έτσι δεν μπορείτε να μιλάτε τώρα, για τα εκατομμύρια τόνων τελμάτων που ΘΑ δημιουργηθούν στις Σκουριές.

    ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

    Και τι εννοώ με το ΤΙΠΟΤΑ: το Μάιο του 2008 η Ελληνικός κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκκρεμεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που προβλέπει την εκμετάλλευση των 2,5 εκ. τόνων αποβλήτων που θα της αποδώσουν 300.000 χρυσοφόρου πυρίτη. Το υπόλοιπο τέλμα είναι αδρανές και μπορεί να διατεθεί για διάφορους σκοπούς.

    Πολλοί από εσάς ήταν – είναι μέλη δημοτικών συμβουλίων – φορέων – οργανώσεων και όλοι πιστεύω παραταξιακά κάπου ανήκετε. Σας ΕΡΩΤΩ: Φέρατε θέμα επιτακτικά σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, πιέσατε κανέναν βουλευτή να καταθέσει κάποια επερώτηση στη Βουλή «Τι γίνεται κύριοι με την προώθηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων;», που κατέθεσε η κακιά Ελληνικός Χρυσός όπως λέτε που ήρθε να πάρει τον υπόγειο πλούτο της περιοχής και να μας αφήσει και έναν κρανίου τόπο με εκατομμύρια απόβλητα;
    ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

    Έτσι για να έχουμε σήμερα μία Ολυμπιάδα καθαρή και να μην αγωνιούμε αν βρέξει και σπάσουν τα φράγματα και έχουμε μία ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή σε ξηρά και θάλασσα που θα μας εκθέσει παγκοσμίως και σαν χώρα και σαν δήμο, με τις όποιες συνέπειες κυρίως από πλευρά τουρισμού, όπως εσείς λέτε.

    Ερώτημα και θέλω απάντηση:
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;

    Θα πάρουμε όλοι από λίγο στα σπίτια μας;

    ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

    Αντιθέτως βλέπουμε διαχρονικά θέμα των δημοτικών συμβουλίων ή επερωτήσεις βουλευτών για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες (π.χ. επερώτηση γυναίκας βουλευτού από 17/08/2009 με θέμα «Τα δασικά οικοσυστήματα της Β. Χαλκιδικής μετατρέπονται σε μεταλλεία») που αν δεν είχε το όνομά της, θα νόμιζε κάποιος ότι είναι εισήγηση του κύριου εκφραστή της προσπάθειάς σας. Και για να κλείσω τη σκέψη για την εν λόγω κυρία, δεν αναφέρω το χώρο που ανήκει, διότι δεν έχει να κάνει με κομματική αντιπαράθεση. Αλλά θα πω ότι δεν πουλάει πλέον στους εργαζόμενους και την κοινωνία το παιχνιδάκι που παίζουν κάποιοι χρόνια τώρα. Δηλαδή, κλείσιμο μίας παραγωγικής διαδικασίας για περιβαλλοντικούς δήθεν λόγους και μετά φταίει ο κακός εργοδότης ή η ανάλγητη πολιτεία που δεν έκαναν τίποτα και έμεινε ο κόσμος άνεργος. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη δεν πουλάει φίλοι μου. Γιατί αν πουλούσε, με τη σαπίλα του δικομματισμού που βιώσαμε τόσα χρόνια, έπρεπε ο κόσμος να είναι μαζί σας και όχι να ψάχνετε τη πόρτα της βουλής. Γιατί αν συνεχίσετε έτσι δε θα την ξαναβρείτε.

    Δεν μας ΠΕΙΘΕΤΕ κύριοι για τις οικολογικές σας ευαισθησίες όπως τις προτάσσετε. Γιατί εάν η τόσο έντονη προσπάθειά σας για την μεταλλευτική δραστηριότητα (παραστάσεις σε υπουργεία, προσφυγές στο ΣτΕ, άρθρα σ’ εφημερίδες, αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση) εξαντλιόταν σε προσπάθειες συλλογικές δημιουργίας υποδομών για το Δήμο μας, σήμερα θα είχαμε ένα Δήμο πρότυπο, κύριοι. Εκμεταλλευτήκατε κύριοι τη διαχρονική ανικανότητα της πολιτείας ν’ απαντήσει στο ερώτημα, αν θέλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας ή όχι. Εκμεταλλευτήκατε κύριοι τη δυνατότητα που παρέχει το νομικό σύστημα να προσφεύγει ο καθένας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου ότι καταλαμβάνουμε μία από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος που η οικονομική μας κατάσταση βρίσκεται σ’ αυτό το χάλι και η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Μία ανικανότητα κύριοι που επέτρεψε πολλούς από σας να φορέσετε το μανδύα της οικολογίας δήθεν, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι πίσω απ’ αυτή τη φορεσιά κρύβονται άλλα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ (να φύγει ο ένας «νταβατζής» να έρθει ο άλλος).

    Βλέπουμε να έχουν γίνει εκλογικές αναμετρήσεις – δημοτικές, νομαρχιακές, βουλευτικές – με βασικό αντικείμενο το κατά πόσο είμαστε υπέρ η κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας. Πολλοί αναδείχτηκαν μέσα απ’ αυτές εις βάρος μας. Ειδάλλως δε θα τους ήξερε κανένας. Πολλοί κάλυψαν την πολιτική τους ένδεια μέσα απ’ αυτόν τον αγώνα.

    ΔΕ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ!

    Γιατί βλέπουμε μια μονόπλευρη ευαισθησία σας για το περιβάλλον. Αλήθεια κύριοι που τόση άποψη έχετε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, μήπως πρέπει να πάτε αύριο στη θέση Καρόλακκας/Κοκκινόλακκας για να δείτε ποιες μονάδες πετούν τα απόβλητά τους και αν έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως προβλέπεται; Εκτός εάν η οικολογική σας ευαισθησία βλέπει μόνο επιλεκτική περιβαλλοντική ρύπανση. Και πόσα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει ο Δήμος μας και η Χαλκιδική γενικώς.

    Κύριοι, για να μην αδικήσω κανέναν, θα αναφερθώ σε μερικούς που θεωρώ ότι έχουν πραγματική οικολογική ευαισθησία και κινούνται με γνώμονα αυτήν (φίλε Θανάση) θα πω ότι οι εκφραστές της προσπάθειας αυτής που γίνεται δεν πείθουν για τους λόγους που προανέφερα. Και σας λέω φίλοι μου, ότι η γνώμη μου είναι ότι στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας (δημόσιο χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλή ανεργία κλπ.) βλέπω φίλε Θανάση ν’ αποφασίζουν κάποιοι για την περιοχή μας χωρίς εμείς να έχουμε καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις και προβληματισμούς για κάτι καλύτερο. Εσείς μάλλον θα μείνετε με την άρνηση και το τίποτα, χωρίς να μπορέσετε να προσφέρετε κάτι ουσιαστικό στον τόπο μας. Διότι, κατά τη γνώμη μου, μία σύνθεση απόψεων και προτάσεων, που θα έλεγε «ναι» στις μεταλλευτικές δραστηριότητες κάτω από αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλει η ελληνική Πολιτεία και η Ευρώπη, είναι η μόνη λύση για να πάμε μπροστά. Διότι η οικολογία κατά τη γνώμη μου Θανάση, είναι ΚΑΙ να διασφαλίζεις τις παραγωγικές διαδικασίες που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία σε μία περιοχή. Και να αποδώσεις αυτές τις παραγωγικές διαδικασίες μετά το τέλος τους σε άλλη χρήση, π.χ. το μεταλλείο μετά το τέλος και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος να γίνει πόλος έλξης τουρισμού (μεταλλευτικό μουσείο, προσβάσιμες στοές, αναπαραστάσεις της διαδικασίας εξόρυξης κλπ.) σ’ έναν τουρισμό ποιοτικό και όχι άναρχο, μαζικό που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις ώστε να έχει και διάρκεια.

    Όλα αυτά που ανέφερα ξεκινούν σαν ανάγκη που με κάνει πλέον ν’ απαντήσω στους διάφορους χαρακτηρισμούς που γίνονται για εμάς τους εργαζόμενους: «πουλημένοι», «τσιράκια της εταιρείας», «χεσμένοι», «κότες» κλπ. Είναι μία κατάθεση απλών επιχειρημάτων δικών μου και πολλών πολιτών της περιοχής, όπως πιστεύω. Είναι μία απάντηση στο ότι η μονόπλευρη στόχευση κάποιων για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή μας, δεν πείθει και χρήζει ανάγκης ύπαρξης επιχειρημάτων.

    Εκτός αν η οικολογική σας ευαισθησία περιορίζεται στις καταγγελίες για σημερινά η μελλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα χωρίς να έχετε συμβάλλει με πράξεις και ενέργειες για την απορρύπανση των περιοχών που αναφέρω από προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες. Διότι τ’ απόβλητα και της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου η Ελληνικός Χρυσός τα κληρονόμησε. Διότι αν μας είχατε δώσει έστω ένα δείγμα γραφής των όσων λέω, προσωπικά ούτε καν θα τολμούσα να γράψω όλα αυτά και σίγουρα θα είχατε πάρα πολλούς συμπαραστάτες στον πολύχρονο αγώνα που κάνετε μέχρι σήμερα. Γιατί και μεις οι εργαζόμενοι έχουμε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και δεν ξεπουλάμε τόσο εύκολα όσο μας εμφανίζετε ούτε την υγεία τη δικιά μας, ούτε αυτήν των παιδιών μας.

    Η ΘΕΣΗ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.

    Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη.

    Γιάννης Αστερίου, εργαζόμενος στην Ελληνικός Χρυσός

    Υ.Γ. θα απαντήσω σε όποιον μου αναφέρει πέρα από καταγγελίες γεγονότων του χθες, του σήμερα ή του αύριο τι έχει κάνει ο ίδιος με στοιχεία πλέον (έγγραφα, ημερομηνίες κλπ.) για τα θέματα που έθεσα ή τι προτίθεται να κάνει.

    • Kατ’αρχήν σας ευχαριστώ που γράφετε επώνυμα και για το ύφος του σχολίου σας!
      Πού ευχαρίστως θα σας απαντήσω, αλλά θα είναι μάλλον αύριο.

  19. O x Tόσκας, Μαύρο, είναι αυτό που είναι και αντιδράει όπως αντιδράει για ένα και μόνο λόγο: Γιατί η πίεση του κόσμου στη Μεγ. Παναγία ήταν τόσο μεγάλη που τον ανάγκασαν να πάρει ξεκάθαρη θέση. Ξεροκόμματο από την εταιρεία;;;
    Για να δούμε! Θα τολμήσει; Ο κόσμος δε συγχωρεί! Και αν η Παναγία έχει ένα δήμο που επιτέλους στάθηκε στος ύψος των περιστάσεων αυτό έγινε γιατί υπήρχε και υπάρχει κόσμος που είναι έτοιμος να πάρει τα όπλα!
    Καιρός, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν! Εμείς τους φτιάχνουμε! Γιατί όσο οι κάτοικοι της Παναγίας έκαναν κουβέντες καφενείου για το θέμα, του στυλ “δεν θα γίνει τίποτα”, “για να έρθουν και τα λέμε!” κ.τ.λ., ο δήμος ήταν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Όταν όμως η Σκουριές γέμισαν κόσμο – όλων των ηλικιών παρακαλώ-και γίνανε συνελεύσεις στο βουνό με 100 και παραπάνω άτομα είδαν και οι x Τόσκιδες ότι τα πράγματα σοβάρεψαν.
    Μήπως πρέπει, και ο γειτονικός δήμος να ξεκουνηθεί;
    Γιατί όταν οι πολιτικάντηδες σου λένε κατάμουτρα ότι -“Κανείς μας δεν έχει διαβάσει την ΠΠΕ. Δεν έχουμε ενημέρωση και θα πρέπει να καλέσει ο Δήμαρχος επιστήμονες να μας ενημερώσουν”!-και δεν τους έχεις πάρει με τις πέτρες… ε, τότε φταις εσυ που δεν τους βάζεις στη θέση τους. Να τη διαβάσετε ρε γελοίοι τι σας έχουμε εκεί πάνω; Μα τόσο λίγοι πια;;

  20. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ,
    ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΚΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

    ΚΟΥΙΖ.

    ΠΟΙΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΝ “ΜΙΧΑΛΗ” ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ?.
    ΔΥΝΑΤΑ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΝΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.

  21. Ενδιαφέρουσα η επιστολή σου “Γιάννη”. Σημείωσα ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα των αποβλήτων και αγωνία “μήπως σπάσουν τα φράγματα και έχουμε ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή”.
    Περίεργο ακούγεται όλο αυτό “γιάννη”. Η εταιρεία, όπως και η προηγούμενη εταιρεία, κάνει ότι μπορεί για να μας πείσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα απόβλητα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουν να μας αφήσουν και πολλά εκατομύρια τόνους καινούρια απόβλητα που τάχα μου είναι αθώα “Γιάννη”.
    Τόσα χρόνια γιατί δε μιλούσατε ρε “Γιάννη” που πολλοί απο σας δουλεύατε στις εταιρείες που τα δημιουργησαν τα προβλήματα;
    Τώρα σας έπιασε ο πόνος “γιάννη”; Τώρα προσπαθείτε να μας πείσετε για τις οικολογικές σας ευαισθησίες;
    Και άραγε γιατί είναι τόσο επιλεκτικες οι ευαισθησίες σου και είναι μόνο για την Ολυμπιάδα και “για τα παλιά” του Στρατωνίου; Μήπως επειδή για τα καινούρια φταίει κι η εταιρεία σου “Γιάννη”;
    Αιντ’ απο δω “Γιάννη”! Δεν τσιμπάμε.

  22. Σοβαρά τώρα: μήπως σου την έπεσε η εταιρεία επειδή είπες στο Δ.Σ. ότι δεν θέλετε επιφανειακή εξόρυξη;
    Μήπως προσπαθείς να επανορθώσεις το σφάλμα σου;

  23. Και για να τελειωνουμε ΨΥΧΑΚΗΔΕΣ αυτα που λετε ειναι η απολυτες παπαριες που προσπαθειτε αλλη μια φορα να πεταξουμε την μπαλα εξω απο το γηπεδο.ΕΣΕΙΣ πληρωνεστε απο τους δολοφονους(ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ)
    ΕΣΕΙΣ κανατε γαργαρα το θανατο του και δεν μιλαει κανεις!!!εξου και οι ΚΟΤΕΣ!!!
    ΕΣΕΙΣ δεν βγαλατε μια μαμιμενη ανακοινωση(για την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ)παρα ΚΑΝΑΤΕ απεργια για να παραυρεθειτε σε Δ.Σ με ολους τους εργατες γνωριζοντας πως αν καποιοι δεν πανε θα εχουν ασχημα ξεμπερδεματα!!!Και ακομα,κατω και πανω(στο ΔΣ ιερισσου)τρομοκρατουσατε τον κοσμο οι μεν κατω(καποιοι..και φυσικα οχι ολοι)να φωναζετε ελατε να σας γαμ… και πανω κλεισατε την πορτα και δεν αφηνατε να περασει κανεις αν εκοβε πως αυτος ειναι “οικολογος”για να μην πουμε και τι ακουγοταν!!!γι αυτο σας ειπαν ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ!!!
    Εισται ΕΣΕΙΣ που φαγατε το παραμυθι απο τους εργοδοτες σας. Συγχωριανους και οποιον ειναι εναντια τους εχετε βαφτισει οικολογους και οτι ερχετε στου καθενος το σκατοκεφαλο που δεν ανοιξε να διαβασει μια αραδα ουτε απο το επενδυτικο ουτε απο την ηδη υπογεγραμμενη προμελετη που υπογραφτηκε απο τον Σουφλια στις 2 οκτωμβριου(ενω στις 4 ειχαμε εκλογες)λες και ολοι οι αλλοι που μενουμε στα χωρια ειμαστε για τον π….,σκλυροπυρινηκοι οικολογοι,φασιστοπροοδευτουρια,γρουποσκυλα, τσιρακια του παπαγεωργιου(ακουσον ακουσον λες και δεν εχουμε αποψη για το χωριο μας και για τον τοπο που ζουμε και περιμενουμε τον Παπαγεργιου και τον καθε Παπαγεργιου να μας πει τι θα κανουμε,ο Παπαγεωργιου ελεγχεται για αυτα που λεει και γραφει,οπως ολοι μας)και οτι νοσηρο βαζει ο νους να τσιγκλησετε για να γινει τις ποπης!!!
    Αστεριου τραβα διαβασε και ελα να τα ξαναπουμε αν τα μαθες καλα με τις επιλεγμενες που σε καποια σημεια εχεις απολυτο δκιο ΜΑΛΑΚΙΕ ΣΟΥ!
    Αλλα προφανεστατα,αν εισαι απο την Ολυμπιαδα,περιμενετε πως και πως να υλοποιοιθει το σχεδιο σας για να μας φερετε τα σκατα σας στις Σκουριες!ΜΗΝ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕ!!!
    Δηλαδη μας λες εν ολιγης πως για να μην εθελοτυφλουμε μπρος στα μεγαλα προβληματα που μαστιζει τις ηδη επιβαρημενες περιοχες να σε δωσω λυση ΕΓΩ ο πολιτης!!!καμια πι.. μηπως θες να σου κανω???
    Και στο υστερογραφο τι ειναι αυτα που ζητας οταν απλα κανεις ΚΡΙΤΙΚΗ δεν ειδα κανα στοιχειο εγγραφο η οτιδηποτε σχετικο απλη ΚΡΙΤΙΚΗ με επιλεκτικοτητες αναφορες!!!

    ΠΡΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΟΥ..ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΠΟΤΕ!!!
    ΑΠΛΑ ΘΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ!!!
    ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΠΟΣΤ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!
    ΕΝΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.