Νέα σχέδια εκμετάλλευσης χρυσού στη νότια Βουλγαρία – βοήθεια από τους Έλληνες για την αποτροπή τους ζητά ο Δήμαρχος του Kardzhali


Συνάντηση ενημέρωσης των φορέων για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης μεταλλουργίας χρυσού στο Kardzhali της νότιας Βουλγαρίας έγινε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΤΕΔΚ Ροδόπης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηνής και του Νομάρχη Ροδόπης. Τη συνάντηση παρακολούθησαν μέλη της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού” και του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” που συμμετέχει στη “Διανομαρχιακή”.

Αντιγράφουμε παρακάτω την επιστολή του Δημάρχου του Kardzhali προς το Δήμαρχο Κομοτηνής, με την οποία ζητά τη βοήθεια της Ελληνικής πλευράς ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού αυτή η απειλή.

21.10.2009

Προς κ. Δήμαρχο Κομοτηνής
Ελληνική Δημοκρατία

Θέμα: “Δράσεις υποστήριξης για την πρόληψη ρύπανσης, επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού”

Αγαπητέ κ. Κοτσάκη,

Εδώ και περίπου έξι χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Kardzhali πραγματοποιούν από κοινού πρωτοβουλίες και υλοποιούν προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις δυο γειτονικές χώρες. Μεταξύ των δύο Δήμων έχει δημιουργηθεί αποτελεσματική αλληλεπίδραση, για την υπέρβαση των δυσκολιών μέσω της κοινής μας διαδρομής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασισμένη στο υπογεγραμμένο Μνημόνιο Καλής Συνεργασίας. Έχουμε δηλώσει πολλές φορές την κοινή μας ευθύνη για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ιδιαίτερα στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Για αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να σας ενημερώσω εκφράζοντας την ανησυχία μου, πως στον Δήμο Kardzhali υπάρχει η επενδυτική πρόταση για την κατασκευή εγκατάστασης με σκοπό την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση. Αυτού του είδους η τεχνολογία υψηλού κινδύνου είναι απαγορευμένη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Τσεχία, όμως η τεχνολογία αυτή υποστηρίζεται σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας “Gorubso Kardzhali”, και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης κοντά στον ποταμό Άρδα. Τα απόβλητα θα τοποθετούνται στην ήδη υπάρχουσα δεξαμενή υποδοχής απορριμάτων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε. 2006/21/EU-15.03.2006, για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς το γεγονός ότι η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης θα οδηγήσει σε επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα των νερών του ποταμού Άρδα και εμπεριέχει κινδύνους για τους κατοίκους της πόλης Kardzhali, καθώς και για τους κατοίκους πέραν των συνόρων, σε Ελλάδα και Τουρκία.

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας ζητήσω να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εντός των αρμοδιοτήτων σας, για την ενημέρωση των ελληνικών Δήμων, περιφερειακών αρχών, της κυβέρνησης, καθώς και όλων των πολιτικών κομμάτων και ΜΚΟ, για τις πιθανές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική δημιουργία εγκατάστασης για την παραγωγή χρυσού με κυάνωση.

Βασίζομαι στην υποστήριξή σας ακόμη και για την ενημέρωσητης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τους προσδοκώμενους κινδύνους από την πραγματοποίηση παρόμοιας επενδυτικής πρότασης. Η προστασία της φύσης και της υγείας των ανθρώπων θα έπρεπε να αποτελεί την πλέον σημαντική προτεραιότητα για εμάς τους λήπτες αποφάσεων και υποχρεούμαστε να υποστηρίζουμε σθεναρά τα δικαιώματα των πολιτών και των μελλοντικών γενεών και τη διαβίωση σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Εκφράζω ακόμη μία φορά τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο μέλλον για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών μας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με εκτίμηση,

Hasan Azis
Δήμαρχος Kardzhali


5 απαντήσεις στο “Νέα σχέδια εκμετάλλευσης χρυσού στη νότια Βουλγαρία – βοήθεια από τους Έλληνες για την αποτροπή τους ζητά ο Δήμαρχος του Kardzhali”

  1. Ένα λαμπρό παράδειγμα για τους τοπικούς άρχοντες π.χ. Δήμου Αρναίας (Λάζαρακο θα σε λέω στο εξής ) που κρύφτηκε εν όψει συνεδρίασης Ν.Σ.

  2. Αλήθεια, βρήκα ένα ωραίο δικό σου σχόλιο που ευχαρίστως το κάνω copy-paste. Λες:

    “Στη Βουλγαρία δεν έβλεπες τον ήλιο από την μόλυνση. Όλα καλά. Τώρα όμως οι πλέμπα του πλανήτη δε μπορεί να αναπτυχθεί. Δε μπορεί να παράξει χάλυβα, χρυσό, νικέλιο για τις ανάγκες της. Πρέπει να παράξει χρυσό για σένα και την άλλη αποικιοκρατο-προοδευτουριά που είστε αραγμένοι στα εξοχικά σας στο Χολωμόντα. Η πλέμπα όμως ξύπνησε. Καταναλώνει και φωνάζει: Τέλος η εκμετάλλευση. Τα μεταλλεία μας παράγουν ΓΙΑ ΜΑΣ”.

    Την απάντηση σου την δίνουν οι ίδιοι οι Βούλγαροι. Η πλέμπα του πλανήτη (χυδαίος όπως πάντα…) ξύπνησε και φωνάζει: ΤΕΛΟΣ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ. ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΔΩ!!! Και το ίδιο λένε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

    Δυστυχώς για σένα, δεν σας θέλουν πουθενά!

  3. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται ανακύκλωση. Το ξέρετε ότι δεν είναι ανάγκη πια να κατεβάζουν ολόκληρα βουνά για να βγάζουν βωξίτη; Πόσο ηθελημένα το ξεχνανε μερικοί αυτο! Όσο για το χρυσο….ακόμη περιμένουμε από τον ψεύταρο “αλήθεια” να μας αναλύσει πόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό είναι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.