Η EUROPEAN GOLDFIELDS βάζει τα καλά της κι αναζητεί “επενδυτές”


eguΣτο e-mail μας έφτασε η είδηση ότι η EUROPEAN GOLDFIELDS LTD (η καναδική εταιρεία που κατέχει το 95% της “Ελληνικής” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) θα παρουσιαστεί στις 13/10/2009 στο φόρουμ για επενδυτές που διοργανώνει τακτικά το Minesite (www.minesite.com*). Κοινώς, ψάχνουν για λεφτά.  Όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα με την τιμή της μετοχής, η συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού για Σκουριές και Ολυμπιάδα που ανακοινώθηκε στις 6 Αυγούστου, τους έχει δώσει ουσιαστική βοήθεια…

Στο τελευταίο του άρθρο για την EUROPEAN GOLDFIELDS, στις 24/9/2009, το Minesite έγραφε τα εξής ενδιαφέροντα (http://www.minesite.com/nc/minews/singlenews/article/european-goldfields-progresses-steadily-towards-its-target-of-having-four-projects-in-production-by.html. Χρειάζεται username και password):

Η EUROPEAN GOLDFIELDS ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011 (σημ: προφανώς τα 3 από τα 4 είναι δικά μας!)

Η διπλωματία ήταν από παλιά απαραίτητη για τις συναλλαγές με τις αρχές στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακριά ιστορία πολιτισμού πίσω τους και η υπομονή κι η ευγένεια στις διαπραγματεύσεις εκτιμάται ιδιαίτερα. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά συνήθως οι μεταλλευτικές εταιρείες από τη Β. Αμερική και τη Ν. Αφρική νομίζουν ότι μια επίδειξη χρημάτων και οι γρήγορες αποφάσεις είναι ο τρόπος να προχωρήσεις όταν δραστηριοποιείσαι σε ξένες χώρες.

Ο Dave Reading, εκτελεστικός διευθυντής της  EUROPEAN GOLDFIELDS, αντιμετωπίζει με σιωπηλή περιφρόνηση αυτή την προσέγγιση. Η στάση του έχει περισσότερο σεβασμό (!!!) και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κατάφερε να πάρει την έγκριση της κυβέρνησης για την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για τα προγράμματα “Σκουριές” και “Ολυμπιάδα” της εταιρείας του ταχύτερα από ότι περίμεναν ορισμένοι αναλυτές. Το γεγονός ότι η έγκριση αυτή έπρεπε να έρθει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας μέσω του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, δίνει μια ιδέα για τη γραφειοκρατεία στη χώρα.

Το μυστικό της επιτυχίας του στην Ελλάδα (και τη Ρουμανία) ήταν ότι είχε έναν ή δυο τοπικούς εκπροσώπους, που εστιάστηκαν πρώτα απ’όλα στο να πάρουν με το μέρος της εταιρείας τις κοινότητες γύρω από το έργο. Στην Ελλάδα ήταν ο Πέτρος Στρατουδάκης. Ορίστηκε γενικός διευθυντής της κατά 95% θυγατρικής της  EUROPEAN GOLDFIELDS, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, τον Ιανουάριο του 2004. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει τα δικαιώματα του πολυμεταλλικού μεταλλείου “Στρατώνι” (εννοεί τις Μαύρες Πέτρες- Στρατονίκη), το πρόγραμμα χρυσού και βασικών μετάλλων “Ολυμπιάδα” και το πρόγραμμα χρυσούχου-χαλκούχου πορφύρη “Σκουριές”. Η παραγωγή άρχισε στο Στρατώνι τον Σεπτέμβριο του 2005 και ακολουθήθηκε από την πώληση του υπάρχοντος στοκ συμπυκνώματος της Ολυμπιάδας τον Ιούλιο 2006. Κατά συνέπεια υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και στα τρία μεταλλεία, με όφελος θέσεις εργασίας στις τοπικές πόλεις και χωριά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η  EUROPEAN GOLDFIELDS είναι χορηγός του “Θερινού Φεστιβάλ Μαδεμοχωρίων”, που πραγματοποιείται και στα τέσσερα χωριά πλησιέστερα στις δραστηριότητές της: το Στρατώνι, τη Στρατονίκη, τα Στάγειρα και την Ολυμπιάδα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χρηματοδότησε επίσης μια συναυλία και άλλα πολιτιστικά γεγονότα σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά.

Όταν η διαδικασία αδειοδότησης φτάνει στο στάδιο των εθνικών αρχών, ο Πρόεδρος της EUROPEAN GOLDFIELDS έχει ιδιαίτερο βάρος. Είναι ο Δημήτριος Κούτρας, που έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το Νοέμβριο 2004. Ο κ. Κούτρας είναι πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΑΚΤΩΡ, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ελλάδας, από το 1995. Η ΑΚΤΩΡ κατασκεύασε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, την περιφερειακή της Αθήνας, τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας και το μετρό της Αθήνας. Οι πάντες ξέρουν τον ΑΚΤΩΡΑ και ο κ. Κούτρας ξέρει τους πάντες. Η εταιρεία του κατέχει ποσοστό 19,9% της EUROPEAN GOLDFIELDS και 5% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Στόχος της εταιρείας είναι να έχει και τα τέσσερα προγράμματα – Στρατώνι, Σκουριές, Ολυμπιάδα και Certej (Ρουμανία) – σε παραγωγή μέχρι το τέλος του 2011, με ετήσια παραγωγή 500.000 ουγγιές χρυσού, 4 εκατ. ουγγιές αργύρου, 40.000 τόνους χαλκού, 52.000 τόνους ψευδαργύρου και 38.000 τόνους μολύβδου. Το Στρατώνι (Στρατονίκη είπαμε…) έχει στην ουσία κατασκευαστεί από την αρχή ως μεταλλείο και αυτό έγινε και τελείωσε, αρα δεν απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Μετά υπάρχει η Ολυμπιάδα, όπου απαιτούνται 40 εκατ. δολάρια (28 εκατ. ευρώ). Ο Dave Reading δεν βλέπει ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα να τα βρει, γιατί στην Ελλάδα θεωρείται έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης που θα καθαρίσει τους σωρούς του μεταλλεύματος που άφησαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες (μιλάμε για το έργο “Αποκατάσταση της παραλίας Στρατωνίου με τα απόβλητα της Ολυμπιάδας” για το οποίο έχουμε γράψει εδώ)! Οι τράπεζες επίσης θα ήθελαν να φανούν ότι χρηματοδοτούν αποκατάσταση, αντί να τα κάνουν ρημαδιό όπως έκαναν πρόσφατα, άρα θα είναι πρόθυμες να δώσουν αυτό το ποσό.

Έτσι μένουν μόνο οι Σκουριές. Ο Dave Reading λέει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι φαίνονται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χαλκό. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δουλεύει πάνω σε μια μηχανολογική μελέτη που θα δημοσιευθεί εντός του έτους. Τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα και το κόστος παραγωγής χαμηλό, άρα οι τραπεζίτες θα πρέπει να ποδοπατούν ο έναν τον άλλο για να μπούνε και σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτοί που ήδη έχουν βοηθήσει με το Certej και την Ολυμπιάδα μάλλον θα είναι οι πρώτοι που θα τους δοθεί η ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν το έργο που απαιτεί περίπου 150 εκατ. Η ΑΚΤΩΡ φυσικά θα αναλάβει τα κατασκευαστικά έργα και  η ΑΚΤΩΡ έχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Μήπως, λέμε ΜΗΠΩΣ η εταιρεία εξαπατά τους μετόχους της και τις τράπεζες;;; Μήπως κάποιος πρέπει να τους πει ότι τα ωραία τους προγράμματα, οι Σκουριές, η Ολυμπιάδα και οι μεταλλουργίες, είναι ανεπιθύμητα εδώ;  Ότι ο Δήμος Παναγίας, καθώς και όλοι οι φορείς του Δήμου έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στις Σκουριές; Ότι ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου έχει ταχθεί επανειλημμένως και από παλιά κατά των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή; Ότι και οι δυο Δήμοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του νέου Χωροταξικού Πλαισίου Βιομηχανίας που έγινε ειδικά για να καταστήσει αυτά τα προγράμματα δυνατά;

Έχει πει άραγε η EUROPEAN GOLDFIELDS στους μετόχους της ότι οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας πήγαν και σταμάτησαν τις γεωτρήσεις που είχε ξεκινήσει πάνω στον Κάκαβο; Τους έχει πει ότι η άδεια εκμετάλλευσης για τις Μαύρες Πέτρες λήγει στις 31/12/2009 και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγάλουν νέα; Mήπως έχει αναφέρει ότι όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα αν, όπως είναι πολύ πιθανό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί ότι η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 ήταν παράνομη και άκυρη; Αν κρίνουμε από τα δελτία τύπου της εταιρείας (www.egoldfields.com), oι άνθρωποι που τους έχουν εμπιστευθεί τα λεφτά τους έχουνε μαύρα μεσάνυχτα για όλα αυτά…

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Minesite είναι διαδικτυακό περιοδικό της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κουτσομπολίστικης χροιάς. Kατά καιρούς μας κάνουν τη χάρη να ασχολούνται και με τη μικρή μας χώρα…

Το 2000, η Μήλος ξεσηκώθηκε από την είδηση ότι η S&B του κ. Κυριακόπουλου υπέβαλε ΜΠΕ για έρευνα για χρυσό στο νησί. Αρκετές τρύπες έχει η Μήλος, μόνο τα χρυσωρυχεία της έλειπαν. Μπροστά στην πίεση από τον κόσμο, το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε τη μελέτη πίσω στην εταιρεία, μετά πολλών επαίνων. Το Minesite τότε δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο “Η Ελληνική φάρσα σταματά την ερευνα για χρυσό στη Μήλο” όπου έγραφε το καταπληκτικό “κάποιο χέρι, κάπου στο σύστημα, δεν λαδώθηκε καλά”! (“The unworthy suspicion arises that a certain hand, somewhere is the system, was not suitably greased”)! Μάλλον αυτό εννοούν όταν λένε “διπλωματία κι ευγένεια”…


7 απαντήσεις στο “Η EUROPEAN GOLDFIELDS βάζει τα καλά της κι αναζητεί “επενδυτές””

  1. Σιγά το “Φεστιβάλ Μαδεμοχωρίων”!!!!!!!!!!! Σα δεν ντρεπόμαστε λέω γω… Κάποτε μοιράζανε καθρεφτάκια ενώ τώρα κάνουν “συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις” για να λένε ότι έχουν μαζί τους τους ιθαγενείς. Και τα βγάζουν και στο ιντερνετ για να φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία έχει προσκυνήσει!
    Γιατί άραγε δεν ήρθαν και στην Παναγία να μας εκπολιτίσουν; Μήπως γιατί ξέρουν ότι δεν τους σηκώνει το κλίμα;;; Μήπως γιατί όσους τραμπούκους και να κουβαλήσουν πάλι δεν θα καταφέρουν να δώσουν την εικόνα ότι είμαστε μαζί τους; Αφού τα καταφέρνει τόσο καλά με την τοπική κοινωνία ο κύριος Στρατουδάκης (μωρέ διαφήμιση…) ας έρθει στο χωριό μας να μας πει τι θα κάνουν στις Σκουριές! αντε να δω!

  2. Και για να δούμε μετά από της μπαμπεσιές της Ελληνικός Χρυσός και συνδικαλιστών πότε επιτέλους θα εφαρμοστει το σωστό και Νόμιμο ωράριο στα Ορυχείο με της 5!!!!Βάρδιες!!!!
    που εγκαταλείφθηκε στη ζούλα (μας λένε μετά για χάρη) .
    Γίναμε μήπως χειρότερoι από τους παππούδες μας ..

    • 14:51 06Oct09 RTRS-UPDATE 1-Euro Goldfields gets initial nod for Greek mines

      * Flagship project would boost gold output fivefold
      * Shares up nearly 6 pct
      * Analyst says bid premium warranted
      (Adds interview with CEO, analyst comment, share price)

      LONDON, Oct 6 (Reuters) – European Goldfields Ltd won preliminary approval to develop a project in Greece expected to increase its gold production fivefold, boosting its share price and earning it a mention as a possible bid target.
      The project focuses on two locations in northeastern Greece. The company sees its Olympias mine entering production in mid-2010 and the other site at Skouries reaching full production from the beginning of 2012.
      “With these approvals now we can start building these projects and exploring for more,” said David Reading, chief executive officer, noting the company produces about 70,000 ounces of gold a year.
      “Our 420,000 ounces of gold from 2012 onwards would double current European gold production,” he said.
      Shares in the company rose 5.86 percent to 299.5 pence by 1134 GMT, compared with a 3.9 percent increase in the UK mining index .
      Ambrian analyst Nick Mellor said a bid premium for the firm was justified. CEO Reading said European Goldfields was not currently involved in merger talks.
      Gold prices surged to an 18-month peak on Tuesday. [GOL/]

      HOME STRAIGHT
      Reading said the permit process in Greece was 80 percent complete and he expected it to be concluded in the next quarter or in January.
      European Goldfields, which slipped to a first half loss in August, has spent $120 million on the project and needs a further $330 million to bring everything to production by 2012. The firm has $150 million in the bank. [ID:nBNG347354]
      Reading said the company expects to fund the development through project finance loans from banks.
      European Goldfields also has a project in Romania to develop a open pit mine at a deposit estimated to contain 2.5 million ounces of gold.
      The company hopes the permits there will be completed in March and that 160,000 ounces of gold a year will be produced there starting in the first quarter of 2012.
      In the meantime, it is selling gold concentrate to China and produces lead, zinc and silver concentrate.
      Louise Collinge, an analyst with Evolution Securities, said that while the Greek news was positive, the company still needed to complete the approval process and to get financing for about $400 million for the projects there and Romania.
      She noted that the permit process in Greece has been going on for years and could take longer to complete given the change of government following weekend elections. [ID:nL5735097]
      Evolution is keeping its “Reduce” recommendation and 147 pence target price.
      Ambrian, a market maker in the company, maintained its “Buy” recommendation and raised its target price to 335 pence per share from 260 pence.
      “We fully expect European Goldfields to become the largest gold producer on AIM in the medium term, and thereafter move to the main board or (potentially) be taken out, so a bid premium is certainly warranted,” Mellor said.

      • “Η διαδικασία αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί κατά 80%”?????????? Πριν καν υποβληθεί η ΜΠΕ?
        Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
        Με κάτι τέτοια οι αναλυτές έχουν αρχίσει να την βρίσκουν ενδιαφέρουσα “νύφη” την ΕG και να βλέπουν πιθανή μια προσφορά εξαγοράς από μεγαλύτερη εταιρεία.
        Έτσι την πάτησε κι η ELDORADO και βιάστηκε να εξαγοράσει την FRONTIER PACIFIC, γιατί πίστεψε στις διαβεβαιώσεις της τελευταίας ότι όπου να’ναι θα βγει η πολυπόθητη άδεια για το χρυσωρυχείο στο Πέραμα… Μόνο που αντί για άδεια, ήρθε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, που όλοι το ήξεραν ότι θα είναι ακυρωτική εκτός από την ενδιαφερόμενη ELDORADO…
        Δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εδώ, δε ρωτάνε κιόλας!

  3. Από ότι βλέπω ούτε τα αγγλικά τα μιλάτε καλά, οι άνθρωποι δεν μιλάνε για διαδικασία αδειοδότησης αλλά για το 80% των μελετών που είναι έτοιμες . Μ’ άρεσε αυτό με τον Τοτό… Για όσους δεν την έχουν δει ακόμη ορίστε η επίσημη και με δελτίο τύπου η θέση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ!

    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
    Πολυτεχνείου 29
    63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Πολύγυρος 2-10-2009
    Τηλ. 23710-24812, 21920, 21922
    Fax 23710-22114
    E-mail : [email protected]

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Την Τρίτη 29.9.2009 κλιμάκιο της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής αποτελούμενο από τους Κ. Κατσαβαβάκη, Γ.Λαμπράκη και Άγγ.Πράτσα, συνοδεύοντας τους υποψήφιους βουλευτές του κινήματος Ν.Βασιλάκη, Γ.Δριβελέγκα, Σ.Ευτάτογλου και Αν.Κατσαρού, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της “Ελληνικός Χρυσός” στο Στρατώνι και στο Μ.Λάκκο. Το κλιμάκιο συζητώντας με τους εργαζόμενους και αναλύοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε:
    α) ΝΑΙ στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ευρύτερη περιοχή του Μ.Λάκκου
    β) ΝΑΙ στην εκμετάλλευση των τελμάτων της λίμνης αποβλήτων στην Ολυμπιάδα, εκμετάλλευση που είναι συγχρόνως και έργο απορρύπανσης
    γ) όταν θα έρθουν οι ολοκληρωμένες μελέτες εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής, αφού μελετηθούν αναλυτικά, θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση
    δ) για όλα αυτά απαραίτητη και κυρίαρχη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος

    Από το Γραφείο Τύπου

    http://ne.pasok.gr/xalkidiki/?p=996

    • “Reading said the permit process in Greece was 80 percent complete”. Με αυτά τα αγγλικά ούτε lower δεν παίρνετε.
      Από το ΠΑΣΟΚ δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα διαφορετικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.