ΛΑΡΚΟ: ο τοξικός ρυπαντής της Εύβοιας


larko-evia larcoeviaΚόκκινη λίμνη στο νταμάρι «Ακρες» (αριστερά). Το κίτρινο χρώμα στην περιοχή Κοτρώνι προέρχεται από τις χημικές αντιδράσεις των σιδηρούχων μεταλλευμάτων.

Αργήσαμε ομολογουμένως να ασχοληθούμε με  την συμβολή της ΛΑΡΚΟ στην τοξική ρύπανση της Εύβοιας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά…  Το θέμα εμφανίστηκε χθες 20/9 σε δυο Κυριακάτικές εφημερίδες, με ανατριχιαστικές περιγραφές του εγκλήματος και εξίσου ανατριχιαστικές φωτογραφίες : Τοξικές λίμνες στη ΛΑΡΚΟ”, Real Planet – Real News και “Στην Εύβοια κρύβεται ένα τοξικό μυστικό” από την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, το οποίο αντιγράφουμε παρακάτω. Άλλο ένα σχετικό άρθρο “Κοκτέϊλ τοξικών στη ΛΑΡΚΟ” είχε η Ελευθεροτυπία της Πέμπτης 17/9.

Για πληρέστερη ενημέρωση δείτε το ιστολόγιο του Γιάννη Ζαμπετάκη (http://environmentfood.blogspot.com/) από το οποίο υποψιάζομαι ότι θα αναδημοσιεύουμε τακτικά…

Στην Ευβοια κρυβεται ενα τοξικο μυστικο

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ

Ενα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος συντελείται εδώ και χρόνια στα βουνά και τα δάση της κεντρικής Εύβοιας, με την ανοχή των αρμόδιων αρχών.

Μείγμα βαρέων μετάλλων διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα απ’ όπου υδρεύονται χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες και το λαθρεμπόριο υγρών και στερεών αποβλήτων που ανθεί στην περιοχή μολύνει το νερό και το έδαφος με δηλητηριώδη συστατικά.

*Κάτοικοι του δήμου Μεσσαπίων, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και επιστήμονες, που πραγματοποίησαν αυτοψία, πιθανολογούν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων: εξασθενές χρώμιο μέχρι και 128 μg/l βρέθηκε σε γεώτρηση στην Καστέλα και περισσότερο από 60 μg/l στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜ, όταν το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 0.

Νικελιο και χρωμιο

Οι μετρήσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΙΓΜΕ ανίχνευσαν και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30 μg/l, με όριο ασφαλείας τα 20 μg/l. Μάλιστα πρόσφατες αναλύσεις του ΙΓΜΕ ανίχνευσαν εξασθενές χρώμιο 11 μg/l σε δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης Πολιτικών, που μέχρι πρότινος ήταν «καθαρό».

*«Η ΛΑΡΚΟ με την εξορυκτική δραστηριότητα φράζει παράνομα με εκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών τα υδατορέματα. Οταν βρέχει το νερό δεν έχει διέξοδο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους κρατήρες των λατομείων και από εκεί να διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα, συμπαρασύροντας βαρέα μέταλλα. Εχουμε ενημερώσει εγγράφως το δασαρχείο που είναι υπεύθυνο για τα υδατορέματα, χωρίς να πάρουμε ποτέ απάντηση», καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου «Γαία» Νίκος Χασάνδρας.

*«Στα λιμνάζοντα νερά “ανοιχτών ορυχείων”, όπως της ΛΑΡΚΟ, δημιουργείται το φαινόμενο της “όξινης απορροής”: Νερό, οξυγόνο της ατμόσφαιρας και θειάφι από τα μεικτά θειούχα μεταλλεύματα δημιουργούν θειϊκό οξύ το οποίο διαλύει τα άλατα των βαρέων μετάλλων που κατεισδύουν αργά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ο κυριότερος μηχανισμός ρύπανσης των υδάτων με βαρέα μέταλλα σε περιοχές μεικτών θειούχων πετρωμάτων», εξηγεί ο Αθ. Παντελόγλου, βιοχημικός μηχανικός και μέλος του ινστιτούτου ΙΤΑΠ, γνωστού για την ανάδειξη της μόλυνσης Ασωπού και Οινοφύτων από εξασθενές χρώμιο.

*Από το 1969 στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται η καρδιά της εξορυκτικής βιομηχανίας σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ. Ολη η ενδοχώρα είναι κατασκαμμένη από νταμάρια βάθους 300 και 400 μέτρων: Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Παγώντας και Νέος Παγώντας, Ακρες, Τριάδα είναι ορισμένες από τις περιοχές των λατομείων που καταλαμβάνουν περίπου 4 χιλιάδες στρέμματα του δήμου Μεσσαπίων. Ολα μέσα σε πευκόφυτες περιοχές.

Οξινη διαβρωση

Επισκεφθήκαμε τα νταμάρια μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σαββάτου.

Στο Κοτρώνι, ένα ορυχείο πολλών στρεμμάτων που περιβάλλεται από πυκνό πευκοδάσος, η κοκκινοκίτρινη λάσπη εναλλασσόταν με λίμνες αλλού καφέ-κίτρινες αλλού κόκκινο-πορτοκαλί. Χρώματα που, όπως μας εξήγησαν ειδικοί, «οφείλονται στην όξινη διάβρωση των εδαφών».

*«Η εταιρεία ποτέ δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως ορυχείο. Παρότι τελειώνει την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος, επανεκμισθώνει τις ιδιοκτησίες για να μην προχωρήσει στη δαπανηρή αποκατάσταση», μας είπε ο Ν. Φραντζής, μέλος ειδικής επιτροπής του Πανευβοϊκού Δικτύου Περιβάλλοντος.

*Η σημερινή δραματική κατάσταση των υπόγειων υδάτων του δήμου Μεσσαπίων δεν αποτελεί ξαφνική ανακάλυψη. Στα γύρω χωριά εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια είναι διάχυτη η φήμη ότι βυτία και φορτηγά με τοξικά απόβλητα από εταιρείες επεξεργασίας μετάλλου στη Βοιωτία έρχονται βράδυ σε εγκαταλειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ ή μέσα στο δάσος και «αδειάζουν».

Οι τιμές για τη μίσθωση ενός τέτοιου οχήματος κυμαίνονται από 8 έως 10 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που για να σταλούν τα φορτία στη Γερμανία, όπου αδρανοποιούνται, χρειάζονται 30 χιλιάδες

Σακιά με στερεά τοξικά απόβλητα πεταμένα μέσα στο δάσος.
*«Τόσο υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου δεν μπορεί παρά να οφείλονται και στο λαθρεμπόριο» εκτιμά ο Γ. Λεοντής, πρόεδρος του συλλόγου «Ταναΐς». Ισως να μην είναι τυχαίο ότι σε δείγμα χώματος ποιυ ελήφθη από εγκαταλειμμένο νταμάρι και αναλύθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανιχνεύθηκε ολικό χρώμιο μέχρι 840.000 μg/kg και εξασθενές 1.700 μg/kg.

Αξίζει να εκτιμήσει κανείς ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας σε «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό της προς τη διεύθυνση Περιβάλλοντος Ευβοίας και τη διεύθυνση Ανάπτυξης Βοιωτίας παραγγέλνει ελέγχους σε όλες τις μονάδες των δύο νομών που δραστηριοποιούνται στη θερμική επεξεργασία αλουμινίου. Εφιστά την προσοχή στον «έλεγχο των συμβάσεων με αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων».

Αποβλητα στο δασος

Κατά τους ελέγχους στην Εύβοια διαπιστώθηκε ότι δύο τουλάχιστον εταιρείες στο δήμο Ν. Αρτάκης (η μια στη Στρογγυλή και η άλλη στις Χαλκοδέρες) δεν προσκόμισαν τέτοιες συμβάσεις παρότι παράγουν τοξικά απόβλητα.

Το τριβείο και ο σταθμός φόρτωσης της ΛΑΡΚΟ. Τοξικές λίμνες έχουν δημιουργηθεί στα ανενεργά λατομεία.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ήδη από το Δεκέμβριο του 2008, είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη για την ύπαρξη στερεών τοξικών αποβλήτων σε δασική περιοχή μεταξύ Ψαχνών και Τριάδας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσε ότι όντως πρόκειται για επικίνδυνα τοξικά απόβλητα θερμικής επεξεργασίας αλουμινίου που περιέχουν αργίλιο και άλλα βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο και νικέλιο.

Παρά τις ενέργεις αυτές μέχρι σήμερα παραμένουν στη θέση τους, ενώ έχουν προστεθεί και άλλοι «όγκοι» που πολλές φορές σκεπάζονται με αδρανή ή εύφλεκτα υλικά.

*Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται το νερό-δηλητήριο στην κεντρική Εύβοια. Πάντως ο δήμος Μεσσαπίων ανοίγει νέες γεωτρήσεις μέσω του ΙΓΜΕ προσπαθώντας νε βρεί καθαρό νερό.

Νερο… δηλητηριο

Τις ενστάσεις του διατυπώνει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας και τροφίμων Γ. Ζαμπετάκης:

«Με την εκτεταμένη ρύπανση όλου του υδροφόρου ορίζοντα, όσες γεωτρήσεις και να ανοιχτούν δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είναι σαν να ρουφάμε νερό με ένα καινούριο καλαμάκι από ένα μπουκάλι με ρυπασμένο τοξικό νερό».

*Την ανησυχία της για τα ευρήματα αλλά και για την εξέλιξη του φαινομένου εκφράζει η Πολυξένη Νικολοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είναι σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας και το χειρότερο όχι μόνο του τωρινού αλλά και του αυριανού πληθυσμού. Είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης νεοπλασιών, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος, συνδέεται με έκθεση σε χημικές τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα -κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο κ.λπ.- αλλά και εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα».

*Για μεγάλη συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες κάνει λόγο ο ωτορινολαρυγγολόγος Αρτάκης Αντ. Χαραλαμπόπουλος: «Εδώ συναντώ νεοπλάσματα λεμφαδένων πολύ συχνότερα απ’ ό,τι στην Αθήνα όπου δούλευα για πολλά χρόνια», τονίζει στην «Κ.Ε.».


34 απαντήσεις στο “ΛΑΡΚΟ: ο τοξικός ρυπαντής της Εύβοιας”

  1. ΑΧΤΑΡΜΑΣ, ο (χωρίς πληθ.) : (οικ.) ανακάτεμα: [τουρκ. aktarma: δημιουργία αναστάτωσης]. “Ένας αχταρμάς από ρούχα, βιβλία και τρόφιμα. (έκφρ.), Τα κάνω (έναν) αχταρμά”, για κάτι που το έχουμε μπερδεμένο, συνήθ. στο μυαλό μας: “Διάβαζε, διάβαζε τόσα χρόνια, μα τα ΄χει κάνει έναν αχταρμά μες στο μυαλό του.”
    ——————————

    Και πώς να μην τα κάνει αχταρμά, όποιος επιχειρήσει να διαβάσει αυτό το συνοθύλευμα παραπληροφόρησης, διαστρεύλωσης και προπαγάνδας, προιόν ημιμάθειας και μεροληψίας, που ο/η antigoldgreece είχαν την ευγενή καλοσύνη να αντιγράψουν (συνήθης τακτική) ή να μας παραπέμψουν να το αναζητήσουμε σε site πανεπιστημιακού (;) διδάσκοντος και σε σχετικές “εγκυρες” φυλλάδες.

    Πληροφούμαστε λοιπόν ότι…”Οι βροχές μετέτρεψαν οξείδια μετάλλων σε «βόμβα» που απειλεί την κεντρική Εύβοια”. Ε, προφανώς δεν μπορεί παρά να οφείλεται αυτό στα εκεί μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Ευθύνονται τα μεταλλεία ΚΑΙ για το εξασθενές χρώμιο άραγε; Ναι, βέβαια, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να φταίει. Να που όμως στη συνέχεια πληροφορούμαστε ότι όλη η περιοχή και τα γύρω δάση έχουν γίνει χωματερή (μεταφερόμενων προς απόρριψη από αγνώστους) αποβλήτων, ενώ ανακαλύπτεται και ένα…πηγάδι, που πιθανολογείται ότι δέχεται κρυφά απόβλητα με βαρέα μέταλλα (πάλι από άγνωστους, αλλά όχι από τη ΛΑΡΚΟ) και τα διοχετεύει σε παρακείμενο ποτάμι. Μήπως επομένως αυτά (και οι ΧΑΔΑ) ευθύνονται για πιθανά δυσάρεστα φαινόμενα, θα αναρωτιόταν κάποιος λογικά σκεπτόμενος. Όχι, η ΛΑΡΚΟ φταίει, σπεύδει να μας πεί χωρίς εξήγηση ο κ. Ζαμπετάκης, που φωτογραφίζεται με δείγματα και φόντο λίμνη όπου ψαρεύουν αμέριμνοι ψαράδες. Τι αποτελέσματα έδωσαν αυτά τα δείγματα, μόνο ο κ. Ζαμπετάκης ξέρει.
    Ο οποίος στη συνέχεια κάπου αντιγράφει από ένα σύγγραμα τη…χρωματολογία μετάλλων και οξειδίων, αλλά και πάλι δεν μας λέει έστω τί πιθανολογεί ότι είναι αυτά που λέει ότι βλέπει στα μεταλλεία. Ευτυχώς που το πληροφορούμαστε σε μια φωτο της φυλλάδας: “…Σε ένα άλλο λατομείο της εταιρείας (ποιό δηλαδή; στα άλλα δεν ισχύουν αυτά; Απορία δική μας), το ρυάκι με χρώματα από υποκίτρινο ως καφέ είναι απόδειξη των οξειδωτικών αντιδράσεων που γίνονται κατά την όξινη απορροή…” αλλά όμως “…το καφέ χρώμα είναι κατά πάσα πιθανότητα υδροξείδιο του τρισθενούς σιδήρου” (!). Απίθανο ! Πραγματικό ρεσιτάλ ασχετοσύνης και αοριστολογίας.
    Τη σκυτάλη παίρνει εγχώριος Δρ. Ωριλάς, ο οποίος εμφανίζεται να μας πληροφορεί για “μεγάλη”(;) συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες (του λαιμού εννοεί, μιάς και λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα, αν δεν κάνουμε λάθος). Φυσικά αποφεύγει επιμελώς να μας δώσει στοιχεία, για να κρίνουμε κι εμείς οι αδαείς τα λεγόμενά του. Πάει περίπατο η επιστημονική τεκμηρίωση, η δεοντολογία και ο όρκος του Ιπποκράτη. Στη θέση τους εγκαθιδρύεται η ανευθυνότητα, η κινδυνολογία και το πώς θα πανικοβάλουμε τον πληθυσμό. Δεν υπάρχει κανένας Ιατρικός Σύλλογος να συμμαζέψει αυτόν τον επίορκο;
    Το αποκορύφωμα όλων βρίσκεται σε φυλλάδα, που ύστερα από όλα αυτά τελικά καταλήγει βαθυστόχαστα πως…”ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΥΒΟΙΑ (!) Πάντως ο δήμος Μεσσαπίων ανοίγει νέες γεωτρήσεις,..κλπ”. Ολική ανατροπή δηλαδή και η μπάλα στην κερκίδα.

    Τοξικά (ή μήπως επικίνδυνα;), μέταλλα, οξείδια, υδροξείδια, οξέα, μεταλλεία, απόβλητα τρίτων, πηγάδια, ρέματα, δάση, χρώμιο και νικέλιο, άσπρα-κόκκινα-κίτρινα-μπλε, όλα μαζί ανακατεύονται σε ένα “οικολογικό” δροσιστικό κοκταίηλ και προσφέρονται στους διψασμένους αφελείς και αδαείς.

    Πληροφοριακά, ο κ. Ζαμπετάκης εμφανίσθηκε συνοδευόμενος από άλλο “πράσινο” “επιστήμονα” της Βοιωτίας, την 8 Αυγούστου, σε τοπική συγκέντρωση κατοίκων στο Κοντοδεσπότι, από όπου και ΕΦΥΓΕ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ως persona non grata…Αποκαλυπτική η ανακοίνωση του εκεί Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου. Οι κάτοικοι, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΣΤΑΣΗ, έβγαλαν πλάνο δράσης για το νερό ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, αφού πρώτα ΕΚΔΙΩΞΑΝ τους δύο θρασείς “οικολόγους”, οι οποίοι πήγαν απροκάλυπτα να καπελώσουν τη συνάντηση και να την εκτρέψουν άκριτα εναντίον φορέων και προσώπων. Αξίζει να διαβάσει κανείς την ανακοίνωση-καταπέλτη του Συλλόγου, για να καταλάβει επιτέλους τι πραγματικά παίζεται στην πλάτη μας από τους “οικολόγους”. ΤΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ;…Ο κ. Ζαμπετάκης χολωμένος, δεν χάνει από τότε ευκαιρία να καταφέρεται διαρκώς κατά του Συλλόγου που έκανε το…σφάλμα να μην ακολουθήσει τις υποδείξεις του…

    Να πιστώσουμε πάντως στον κ. Ζαμπετάκη το ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που τελικά διευκρίνισαν ότι τα ψάρια στο Μαλιακό πεθαίνουν λόγω ευτροφισμού, που οφείλεται στη διοχέτευση εκατομμυρίων τόννων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αστικών αποβλήτων στον κόλπο. Καθυστερημένη βέβαια η διευκρίνιση και αφού αρχικά τα είχε (-αν) ρίξει όλα στην “εγκληματική” βιομηχανία…Εχει εγείρει επίσης (ορθά) θέμα επικινδυνότητας χωματερών-μόλυνσης υδάτων και κάποια άλλα θέματα. Δεν είναι κακά όλα αυτά, θα έλεγε κανείς. Ελα όμως που από εδώ το έχει, από ‘κεί το πάει, τελικά πάντα καταλήγει ότι για όλα φταίει…η ΛΑΡΚΟ (!!).

    Για να τελειώνουμε: Η ΛΑΡΚΟ είναι μια ταλαιπωρημένη εταιρεία, σε μια πονεμένη ιστορία. Με επιβεβαρυμένο παρελθόν, δύσκολο παρόν και θολό μέλλον. Αλλά πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία. Ας μην παίζει λοιπόν ο κ. Ζαμπετάκης και κανείς άλλος “οκολόγος” παιχνίδια με τον πόνο της τοπικής κοινωνίας. Αυτή θα βρεί το τι πραγματικά χρειάζεται και επιθυμεί, μόνη της, χωρίς “οικολόγους” καθοδηγητές που πάνε να ΨΑΡΕΨΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ με το άλλοθι της “οικολογίας”.

    “Υποψιάζεσθε ότι θα αναδημοσιεύετε τακτικά από το site του κ. Ζαμπετάκη” κύριε/κυρία antigolgdreece. ‘Αραγε είναι σύμπτωση ότι αυτό ξεκινά εν όψει εκλογών (κάνετε δεύτερη αναδημοσίευση από αυτό το site μέσα σε λίγες μέρες…) και ο κ. Ζαμπετάκης τυχαίνει να κατεβαίνει ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ στην Εύβοια με τους “Οικολόγους” “Πράσινους” ;;

    Λίγα κουκιά παραπάνω, αυτό μόνο προσδοκούν οι καημένοι, οι φιλόδοξοι, “πράσινοι” πολιτευτές. Οσοι έχετε ευχαρίστηση, ελεήστε τους. Καλές εκλογές !

  2. το παραπάνω παράδειγμα είναι πρόπλασμα για την περιοχή μας και μάλιστα ενδεικτικό τι πρόκειται να ζήσουμε μετά της εκλογές …..Stringer τελευταία χάθηκες από την οθόνη …..

  3. το δίλημμα με την λάσπη είναι τι να την κάνεις…
    το δίλημμα όμως με την ανώνυμη λάσπη …δεν υπάρχει!
    όσα φαιδρά γράφει για μένα ο ψευδώνυμος stinger…είναι άσφαιρα πυρά!

    it’s a wasp without a sting.

    ας προσπαθήσει ξανά και ξανά!
    να βρει και κανένα επιχείρημα…

    και ας μας πει με ποιο στρατόπεδο θέλει να είναι ….των νεκρών όπως συνάδελφοί του στη Λάρυμνα ή των ζωντανών?

    εκτός κι αν προτιμά να μείνει πρόβατο σιωπηλό, πειραματόζωο πίνοντας καρκινογόνο νερό…

    http://www.servitoros.gr/news/view.php/24985/

    περισσότερα την Κυριακή στη Χαλκίδα στη συγκέντρωσή μας για το νερό, τον Ασωπό και την Μεσσαπία! στις 20.00 …

    χωρίς κουκούλες και ψευδώνυμα!

    παστρικά και ξάστερα!

  4. Ιδιαιτέρως απογοητευτική η απάντησή του κ. Ζαμπετάκη, δεν νομίζετε; Ποιά απάντηση δηλαδή, αφού δεν απαντά σε τίποτα από όσα αναφέρουμε. Οσο μιλά κανείς χωρίς αντίλογο είναι ωραία, όταν εμφανισθεί αντίλογος αρχίζουν τα δύσκολα κι εκεί ξεκινά και η γνωστή καραμέλα περί έλλειψης επιχειρημάτων, ανωνυμίας, λάσπης, συνομωσίας κλπ κλπ. Το να επαναλάβουμε τα επιχειρήματά μας δεν έχει νόημα. Ας τα ξαναδιαβάσει ο κ. Ζαμπετάκης κι αν έχει κάποιο αντεπιχείρημα, να μας το πει. Μήπως λέμε ψέμματα ότι ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ από το Κοντοδεσπότι; Ας μας διαψεύσει !
    Nothing stings like the truth !
    Κρίμα τελικά, γιατί από ένα πανεπιστημιακό (;) και δη υποψήφιο βουλευτή (;) που ζητά την ψήφο των πολιτών, θα περίμενε κανείς περισσότερα. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά.

    Προτρέπουμε κι εμείς τους αναγνώστες να μπούνε στο site του Servitoros που μας παραπέμπει ο κ. Ζαμπετάκης. Εκεί θα διαβάσουν την επιστολή των “Πράσινων” Ευβοίας προς το δήμαρχο Μεσσαπίας, όπου ως οι πλέον…ειδικοί βγάζουν άχρηστο το ΙΓΜΕ (Στο ΙΓΜΕ είναι όλοι τους λαμόγια, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο κ. Ζαμπετάκης). Η επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένη απάντηση που είχε δώσει το ΙΓΜΕ για το εξασθενές χρώμιο βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, δεν άρεσε στους κκ. “οικολόγους” μας…Κι από πάνω την πέφτουν στο Δήμαρχο ζητώντας του και τα ρέστα, επειδή δεν προχωρά με βάση τις δικές τους τερατολογίες και ανακρίβειες. Και το ωραιότερο όλων: Στο site του Servitoros, δίπλα στην καταχώρηση με την επιστολή, υπάρχουν τέσσερα (4) πληρωμένα άρθρα/διαφημίσεις για το ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ: Ένα της Siemens, ένα της Εβώρα, ένα για φίλτρα νερού και ένα για ψύκτες εμφιαλωμένου νερού της Coca-Cola. Απλά Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο !!!

    Να σημειώσουμε εδώ (ή αν θέλετε να προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων) πως όποιος φιλοδοξεί να εντρυφήσει στη Χημεία Υδατικών Διαλυμάτων και να αρχίσει να μιλά σοβαρά για οξέα, βάσεις, άλατα, σύμπλοκα, αντιδράσεις και ισορροπία, πρέπει να έχει γερά κότσια. ΠΟΛΥ ΓΕΡΑ. Αλλιώς είναι καλύτερα ΝΑ ΣΙΩΠΑ και να μην εκτίθεται δημόσια παριστάνοντας τον ειδήμονα και τον πολύξερο. Εμείς θα συνιστούσαμε στον κ. Ζαμπετάκη να παραμείνει καλύτερα στον τομέα του, δηλαδή στα τρόφιμα, όπου λέει ότι είναι ειδικευμένος…Καλό είναι και το Δημόσιο, εκεί ό,τι και να κάνεις είσαι ισόβιος και τα Πανεπιστήμιά μας είναι σε μαύρο χάλι.

  5. το νερό είναι τρόφιμο!

    http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/CHEM115/water.JPG

    πόσο εύκολα βγαίνει λάθος ο τιμητής μου, stinger…

    άρα σε τι φαιδρό να του απαντήσω?
    άσχετος είναι!

    σκόνη και θρύψαλα είναι όλα όσα γράφει!

    τον λυπάμαι…πραγματικά!
    και κάτι ακόμα…
    ας μας πει όνομα πρώτα…αν θέλει σοβαρή απάντηση…

    σε ψευδώνυμους…εργαζόμενους της Λάρκο δεν …απαντώ!

    the silence of the lambs…dvd for 2night

    .Υ.Γ γιατί βάζει ερωτηματικά στο Πανεπιστημιακός και το Υποψ. Βουλευτής???

    αφού και τα 2 είμαι …
    όσο και αν δεν του αρέσουν…

  6. antigoldgreece,
    γιατί φοράει κουκούλα?

    επειδή με το παραπάνω λινκ για το ΙΓΜΕ δεν βγαίνει καθαρό το κείμενο…
    δείτε κι αυτά περί

    ιγμε-λαμογιών…

    http://www.zabetakis.net/?p=1580

    και
    το ΙΓΜΕ παίζει…? από εδώ…

    http://environmentfood.blogspot.com/2009/08/messapia-larko-eyep-real-planet-crvi.html

  7. Έχει λαμόγια το ΙΓΜΕ;;; Απαπα, πιπέρι, μη λέτε τέτοια πράγματα…
    Το ΙΓΜΕ έχει σοβαρούς και τίμιους επιστήμονες, έχει όμως και κάτι λουλουδια… Κάποιοι εκεί μέσα έχουνε θησαυρίσει ξεπουλώντας τα αποτελέσματα των ερευνών του ιδρύματος σε άλλα λαμόγια που τα πούλησαν σε άλλα λαμόγια και πάει λέγοντας.
    Ο κόσμος το’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι!

  8. Για σένα πράσινο!
    Το ΙΓΜΕ ήρθε εδώ στην Κίρκη για να κάνει λέει έρευνες και “καινοτόμες τεχνικές απορρύπανσης”- ωραίο ακούγεται αυτό ε;- και μετά την κοπάνησε κι ο τόπος είναι στο ίδιο χάλι. Πήραν τα λεφτά και κάνανε μια τρύπα στο νερό…
    Αν έρθεις καμια βόλτα από την περιοχή μας, έλα να σου δέιξουμε την Κίρκη. Εδώ να δεις τοξικό κοκτέιλ!

  9. Αγαπητέ Stringer έλεος πια με της εκθέσεις σου ….
    ΔΕΗ: Τα προβλήματα στον ΑΗΣ Μελίτης δεν επηρεάζουν την παροχή ηλ. ρεύματος
    NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 19:37
    Τα προβλήματα του ΑΗΣ Μελίτης δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος και την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, διαβεβαιώνει η διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία και τα αποθέματα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης.
    Πιο συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Α.Ε. διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
    • Η τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης πραγματοποιείται μόνο από ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο το οποίο αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα ως προς την ανάπτυξή του. Λόγω αυτών των προβλημάτων είναι περιορισμένη η τροφοδοσία του Σταθμού με λιγνίτη, με αποτέλεσμα να κινούνται σε οριακά επίπεδα τα αποθέματά του.
    • Η ΔΕΗ από την πλευρά της προσπαθεί να βοηθήσει τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να τροφοδοτούν κανονικά τον ΑΗΣ Μελίτης.
    • Παράλληλα η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δικών της λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή του ΑΗΣ Μελίτης, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του συγκεκριμένου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και από άλλες πηγές.
    Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ:
    • Τα προβλήματα του ΑΗΣ Μελίτης δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος και την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους πελάτες της όλες τις ώρες του 24ώρου.
    • Ήδη, η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τρέχουσα περίοδο έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει στη ΔΕΗ όχι μόνο να υπερκαλύπτει τη ζήτηση αλλά και να διατηρεί εκτός λειτουργίας αρκετές θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές Μονάδες της.

  10. Το γεγονός της ανωνυμίας δεν δίνει άλλοθι σε κάποιον να μην απαντά. Εμάς ποσώς μας ενδιαφέρει αν αυτός ο κάποιος λέγεται Ζαμπετάκης ή Ανωνυμάκης. Σε ένα δημόσιο αντάμωμα θα διασταυρωθούν τα επιχειρήματα ούτως ή άλλως εκατέρωθεν. Αυτοκρατορική απάντηση του τύπου “δεν απαντώ”, δεν δικαιολογείται ακόμη κι αν απευθύνεται σε άσχετους. Εκτός κι αν προσπαθεί να κρύψει φόβο και αγωνία για την έλλειψη αντεπιχειρημάτων. Προφανώς δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ασχέτων με τα θέματα που εγείρει ο κ. Ζαμπετάκης. Εχουμε όμως ερωτηματικά σε ποιά κατηγορία ανήκει ο ίδιος, γιαυτό και τα ερωτηματικά αυτά τα βάζουμε στις ιδιότητές του σαν πανεπιστημιακού και υποψήφιου βουλευτή (μιας και μας ρωτάει). Ως γνωστόν άλλο το “έχειν” και άλλο το “είναι”.

    Θεωρούμε την επίθεση στο ΙΓΜΕ ανάξια σχολιασμού. Το ΙΓΜΕ μέσα σε αυτό τον κυκεώνα και το μπάχαλο της ανευθυνότητας και του φτηνού εντυπωσιασμού, προσπαθεί να τηρήσει τίμια στάση, επιστημονικά τεκμηριωμένη. Το ποιοί είναι λαμόγια καλύτερα να το αφήσουμε ! Ας μας εξηγήσει πρώτα ο ίδιος ο κ. Ζαμπετάκης πώς πήρε τη θέση στο Πανεπιστήμιο. Οι μισοί Χημικοί που κάνουν εξειδίκευση, την κάνουν στα Τρόφιμα και οι άλλοι μισοί στα πετρέλαια-πολυμερή, τη βιοχημεία και το περιβάλλον. Υπήρχαν πολυάριθμοι υποψήφιοι, με περγαμηνές και εμπειρία, πολύ καλύτεροι από τον νεοσσό Ζαμπετάκη. Αλήθεια, μήπως δεν παίρνει δουλειές απέξω εκμεταλλευόμενος τη θέση του και τους πόρους του πανεπιστημίου;

    Συμφωνούμε ότι το νερό είναι τρόφιμο. Και όχι μόνο. Βασικά είναι πολύτιμος φυσικός πόρος. Ουσιαστικά μη ανανεώσιμος.
    Θα παραθέσουμε λοιπόν εδώ πρόχειρα μερικά νέα ερωτήματα για τον κ. Ζαμπετάκη και για μια ακόμη φορά θα τον προ(σ)καλέσουμε δημόσια να απαντήσει. Οχι όμως μηρυκάζοντας τα ίδια λόγια, σαν τα συμπαθή ζώα των οποίων ευγενικά μας θύμισε το βέλασμα:

    1. Εχει καταταγεί το εξασθενές χρώμιο σαν καρκονογόνος ουσία μέσω κατάποσης από την ΕΕ; Εχει θεσπίσει η ΕΕ όρια για εξασθενές και ολικό και ποιά;

    2. Σε ποιες διεργασίες και πώς παράγεται εξασθενές χρώμιο; Πού υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες στη Βοιωτία και στην Εύβοια και πόσο εύκολο τελικά είναι να εντοπισθούν;

    3. Ποιοί παράγοντες ευθύνονται κατά μείζονα λόγο για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Ελλάδα; Περιλαμβάνονται οι αγρότες και οι τοπική αυτοδιοίκηση στους πιο μεγάλους ρυπαντές; Ποιές δραστηριότητες ευθύνονται για την κατασπατάληση του νερού στην Ελλάδα;

    4. Δεν μπορούμε να έχουμε καθαρό νερό και τροφή σε ένα περιβάλλον με ρύπανση, διακηρύσσει ο κ. Ζαμπετάκης. Πολύ σωστά. Τότε, ποιοί ρυπαντικοί παράγοντες ευθύνονται κατά μείζονα λόγο για την αδιαμφισβήτητη επικινδυνότητα των πρώτων υλών (δηλ. αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προιόντων);

    Αλήθεια, σαν “ειδικός” στην ασφάλεια τροφίμων, μας συνιστά να ψωνίζουμε άφοβα προιόντα από το μανάβη ή το χασάπη, τίγκα στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στις ορμόνες και στα διάφορα πρόσθετα και ενισχυτικά; Εκανε ποτέ του κάποια σχετική ανάλυση;;; Όλα καλά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας; Του έχει δείξει κανείς γιατρός φίλος του στατιστικά στοιχεία για καρκίνο του στομάχου, του λάρυγγα και του παχέος εντέρου;
    Ας περάσει μια βόλτα από το Βασιλικό, να δεί πώς καλλιεργούν τα λάχανα και τα μαρούλια και τα ξαναλέμε. Κι από τα Βρυσάκια, αλλά όχι από τη ΛΑΡΚΟ που του έχει γίνει ψύχωση…

    Υ.Γ.
    1. Το τι κάνει ο Σβαρτσενέγκερ στην Καλιφόρνια, ουδόλως μας ενδιαφέρει. Εκεί πιστεύουν ότι το καλύτερο νερό είναι το απεσταγμένο. Κλασσική αμερικάνικη υστερία. Κάτι τέτοια μέτρα παίρνει ο γεμάτος αναβολικά Αυστριακός, που τώρα στα γεράματα νοιάζεται για την…υγειινή διατροφή και έφθασε το χρέος της Πολιτείας του σε αστρονομικά ύψη. Σε Ομοσπονδιακό επίπεδο (EPA, OSHA, CDC/NIOSH, FDA,…) δεν υπάρχει κάτι γιά την κατάποση με νερό στις ΗΠΑ, σχετικό με καρκινογόνο χρώμιο.
    Το τί πέτυχε η γνωστή ξανθιά κυρία με τα μεγάλα “μπαλκόνια” σε δικαστήρια στις ΗΠΑ, είναι μιά άλλη ιστορία. Ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία που θησαυρίζει εκμεταλλευόμενη την υποκρισία του εκεί νομικού (και όχι μόνο) συστήματος. Χωρίς κάν να είναι νομικός. Ας όψεται και το Χόλυγουντ που την έκανε φίρμα και περιφέρεται σαν μαιντανός σε “οικολογικές” εκδηλώσεις ανά την υφήλιο. Με ποιά ιδότητα άραγε; Του celebrity; Την φώναξαν για κράχτη και οι Πράσινοι με τον ΣΚΑΙ σε εκείνη την κατάπτυστη φάρσα-εθνικό διασυρμό στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Ασωπό. Δεν σημαίνει βέβαια ότι θα εφησυχάσουμε, τα δεδομένα εξελίσσονται, απαιτείται παρακολούθηση και γνώση. Από υπεύθυνους και σοβαρούς φορείς και πολίτες, βέβαια.

    2. Η κουβέντα για το νερό πάει πολύ πιο πέρα από όσα μπορεί να χωρέσει το παρόν blogg που μας φιλοξενεί και το οποίο για δικούς του λόγους εμμένει να εστιάζεται κυρίως στο χρυσό και δευτερόντως στα μεταλλεία γενικώς. Παράλληλα όμως αυτό το blogg δεν αρνείται να απαντά ακόμη και σε σκληρή κριτική ανωνύμων, εφόσον αυτή έχει επιχειρήματα. Εκεί είναι και η διαφορά με τον κ. Ζαμπετάκη. Εμείς, πολύ ευχαρίστως να μεταφέρουμε αυτό το διάλογο στο blogg του.
    ΑΝ ΠΑΛΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.

  11. μετά χαράς να έρθετε όλοι στο blog μου…εκεί τα σχόλια είναι ελεύθερα…από όλες και όλους!

    στα ερωτήματά σου …stinger…
    θα σου απαντήσω δημόσια την Κυριακή στη Χαλκίδα…στείλε κανά reporter από την Λάρκο να καταγράψει όσα πω.

    χαίρομαι που δέχτηκες το λάθος σου περί νερού = τρόφιμο…

    ξέρεις να παραδέχεσαι το λάθος σου!
    και αυτό σε τιμά.

    για να δούμε όμως πού το πας…
    προσωπικά ούτε έγλειψα ούτε λάδωσα για να ΕΊΜΑΙ αυτό που είμαι και όχι να έχω …ότι ίσως εσύ έχεις…
    όσο για το ΙΓΜΕ αν και πόσο λέει ψέματα…Κυριακή 20.00 στο στρογγυλό στη Χαλκίδα…θα πέσουν πολλάάάά προσωπεία.

    http://environmentfood.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html

  12. http://www.servitoros.gr/news/view.php/25143/

    Ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Αναστάσιος Λιάσκος, πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών, προεκλογική συγκέντρωση. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο κ. Λιάσκος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «… ως βουλευτής του νομού και συντοπίτης σας είχα χρέος να αντιδράσω, επιπλέον του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας αναφορικά με την πιθανή ύπαρξη επικίνδυνων φερτών ρυπογόνων υλικών σε εγκαταλελειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. καθώς και στην ανίχνευση ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο και άλλα μέταλλα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που χρησιμοποιείται για την ύδρευση και άρδευση των Δημοτικών Διαμερισμάτων της ιδιαιτέρας πατρίδας μου, του Δήμου Μεσσαπίων…».

    • Κυριε Stinger, εσείς φαίνεται ότι επιστρέψατε ορεξάτος στη δουλειά, αλλά δυστυχώς δεν έχω ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση για να σας απαντήσω σε αντίστοιχο μάκρος.

      Κανείς δεν διαφωνεί ότι οι αγρότες και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στο σύνολο της χώρας. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο γιατί δεν έχουμε έναν ένοχο αλλά αρκετές χιλιάδες. Η βιομηχανική ρύπανση μπορεί να είναι “μικρότερη” σε επίπεδο χώρας, όμως σε τοπικό επίπεδο, εκεί που είναι εγκατεστημένη η βιομηχανία, οι επιπτώσεις της είναι πολύ σημαντικές. Αν συνυπάρχει με γεωργική ρύπανση, τότε δρουν αθροιστικά, όμως το “και οι αγρότες ρυπαίνουν” δεν μπορεί βέβαια να είναι επιχείρημα για την αθώωση της βιομηχανίας!!! Διαφωνείτε;

      Λαχανικά καλλιεργημένα με τις γνωστές εντατικές μεθόδους, όχι δεν θα’τρωγα. Οπως δεν θα έτρωγα ούτε λαχανικά από το Στρατώνι, ποτισμένα με το νερό του Κοκκινόλακκα και τη σκόνη του μεταλλεύματος. Ούτε από το Λαύριο. Όπως δεν θα τα τρώγατε ούτε εσείς, γιατί εσείς ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, άσχετο αν δεν την λέτε.

      Σε κάθε περίπτωση, το χρώμιο δεν προέρχεται βέβαια από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ούτε είναι σύνηθες να βρίσκεται σε αστικά απόβλητα και σε ΧΑΔΑ. Η ύπαρξη χρωμίου υποδεικνύει βιομηχανική ρύπανση και αυτή πρέπει να διερευνηθεί. Δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου ούτε τα μπαλκόνια της ξανθιάς κυρίας ούτε τα αναβολικά του Σβαρτσενέγκερ ούτε βέβαια οι επιδόσεις του στην οικονομία (αν δεν είναι αυτές οι αναφορές προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού τότε τι είναι;). Μας ενδιαφέρει όμως η ανεξέλεγκτη απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων όπου νά’ναι κι όπου βολεύει, πρακτική που είναι ο κανόνας για διάφορους λόγους. Πολλά από αυτά τα απόβλητα είναι επικίνδυνα, όμως στη χώρα στη χώρα δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ αδειοδοτημένος χώρος απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

      Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στη Μεσσαπία (εκτός της ΛΑΡΚΟ που, αν μη τι άλλο, της ανήκουν τα μεταλλεία). Όμως εδώ κινδυνεύει πραγματικά η υγεία των πολιτών και, αφού το κράτος είναι ανύπαρκτο, αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που κάνουν αγώνα για να φωτίσουν την υπόθεση (μεταξύ των οποίων και στον κ. Ζαμπετάκη). Εσείς λέτε ότι διασύρεται η χώρα μας για τον Ασωπό. Δηλαδή δεν μας διασύρει η ίδια η κατάσταση του Ασωπού, αλλά η αποκάλυψή της; Τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και τελειώσαμε;

      “Η ΛΑΡΚΟ είναι μια ταλαιπωρημένη εταιρεία, Με επιβεβαρυμένο παρελθόν, δύσκολο παρόν και θολό μέλλον. Αλλά πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία”. Τι σχέση έχουν άραγε αυτά με την τήρηση της νομιμότητας; Σας έχει πει κανείς ότι είναι προαιρετική η τήρηση του νόμου; Ως πότε θα ανεχόμαστε τη ΛΑΡΚΟ και την κάθε ΛΑΡΚΟ να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν μέσο εκβιασμού για να μην τηρεί κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων; Μας πέφτει ακριβό να τηρήσουμε το νόμο, αλλά αφήστε μας να συνεχίσουμε έτσι επειδή απασχολούμε κόσμο; Ε, εντάξει, κάπου κάπου σκοτώνουμε κι από κανέναν εργαζόμενο, και τι έγινε; Σοβαρολογείτε κ. Stinger?

      Το πρόβλημα βέβαια με την Ελλάδα, είναι οτι ούτε το Κράτος το απασχολεί η τήρηση του νόμου…

  13. -ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ: Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι είναι οι αγρότες (εντατικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (χωματερές, αστικά λύματα). Καλύπτουν με τις δραστηριότητές τους τη μεγαλύτερη έκταση γής και διοχετεύουν άμεσα-έμμεσα εκατομμύρια τόννους απόβλητα και λύματα. Το χειρότερο είναι ότι δεν κάνουν καμμιά προσπάθεια βελτίωσης, όντας στο απυρόβλητο. Οι αγρότες έχουν μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες, καταναλώνουν το περισσότερο νερό και το κατασπαταλούν, προκαλούν ερημοποίηση εδαφών, συνεχίζουν να ρυπαίνουν γή/ποτάμια/λίμνες/θάλασσα, καταστρέφουν χλωρίδα-πανίδα και από πάνω μας ταίζουν δηλητήρια. Αφήνουμε κατά μέρος την τουριστική ρύπανση.

    -ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Βεβαίως και μπορεί να ρυπαίνει η (κακή) βιομηχανία, αλλά η ρύπανση είναι ΣΗΜΕΙΑΚΗ. Ακόμη και τοπικά ΔΕΝ είναι η μεγαλύτερη (ποιά είναι η έννοια του “τοπικού”;) Η ρύπανση του Μαλιακού από αγρότες-Δήμους και τα ψόφια ψάρια που είδαμε, μπορεί να συγκριθεί με την υποτιθέμενη ρύπανση του Ευβοικού από τη ΛΑΡΚΟ; Η δασική καταστροφή, η επέμβαση σε γή και η αλλοίωση του τοπίου από αυθαίρετα, εμπρηστές και οικοπεδοφάγους, αλλά και από ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ, είναι κλίμακες μεγέθους μεγαλύτερες από εκείνες της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το οικοδομικό/κατασκευαστικό κύκλωμα μαζί με το Κράτος, είναι οι άλλοι Μεγάλοι Ρυπαντές. Η περιβαλλοντική επίπτωση της Εγνατίας Οδού ισοδυναμεί με χίλια μεσαία νταμάρια. Είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Δημοσίων Εργων ήταν και Περιβάλλοντος;

    -ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ: Το ότι και η βιομηχανία μπορεί να ρυπαίνει, σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε τους Μεγάλους Ρυπαντές; ΓΙΑΤΙ;;; Επειδή αυτοί είναι χιλιάδες ή είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν, ενώ οι εταιρείες λίγες και διακριτές; Δηλαδή άσε τους πολλούς να ρυπαίνουν ελεύθερα, πού να τους κυνηγάμε τώρα και πάμε να εστιασθούμε στους λίγους της βιομηχανίας; Ωραία περιβαλλοντική λογική κ. Antigoldgreece !!

    -Σβαρτσενέγκερ-Brockovich: Η αναφορά έγινε επειδή ο κ. Ζαμπετάκης μας παρέπεμψε με τα links του στη νομοθεσία της Καλοφόρνια και στο τι πέτυχε η αποτυχημένη μοντέλα. Αφού το ΙΓΜΕ δεν εναρμονίζεται με αυτούς, τότε είναι όλοι τους λαμόγια. Ακαταμάχητο επιχείρημα. Τα οικονομικά της Καλιφόρνια σχετίζονται με τη λήψη μέτρων χωρίς προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Εκεί οδηγούν οι υστερικές απαγορεύσεις, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στάθμιση και του οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα. Ο εθνικός διασυρμός στις Βρυξέλες για τον Ασωπό είναι γεγονός. ΚΑΝΕΝΑ όργανο της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Επιτροπή) δεν έχει σχετική αρμοδιότητα στον εθνικό χώρο. Τότε τι πήγαν να κάνουν εκεί οι “οικολόγοι” της συμφοράς παρέα με το ΣΚΑΙ;

    -ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΧΡΩΜΙΟ: Από πού προέρχεται, τι σημαίνει, ποιος ευθύνεται, θα μας το πεί ο κ. Ζαμπετάκης την Κυριακή (προεκλογική συγκέντρωση “Πράσινων”, διάτρητη αντικειμενικότητα, απουσία τεκμηρίωσης, συλλογή ψήφων αμφίβολη). ΘΑ ΤO ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ αναλυτικά στο blogg του. ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν έχει το εξασθενές χρώμιο με τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ.

    -ΛΑΡΚΟ: Η αναφορά μας στην τοπική κοινωνία, σημαίνει ότι παιχνίδια στην πλάτη της δεν περνάνε. Οι νόμοι είναι ίδιοι για ΟΛΟΥΣ, συμπεριλαμβάνοντας καταρχάς τους Μεγάλους Ρυπαντές που είπαμε. Όχι επιλεκτική αντιμετώπιση, δύο μέτρα και σταθμά κι όποτε μας συμφέρει θυμόμαστε και τους νόμους. Από πού συνάγεται παραβίαση νομοθεσίας από τη ΛΑΡΚΟ; Επειδή το λέει ο κ. Ζαμπετάκης; Δηλαδή οι αγρότες και οι λοιποί Μεγάλοι Ρυπαντές δεν παραβιάζουν κατάφωρα το περιβόητο άρθρο 24; Κι εδώ σταματάμε. Οποιαδήποτε επιχειρηματολογία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την απώλεια ζωής μεροκαματιάρηδων, είναι ΑΗΘΗΣ.

    Συμπερασματικά:
    Η ανάληψη δράσης για το περιβάλλον, στην πράξη προυποθέτει προσδιορισμό και ιεράρχηση στόχων. Πρώτα ξεκινάς από τα μείζονα θέματα και από εκείνα που καίνε. Όχι από τα ελάσσονα. Πρώτα κοιτάς τη μεγάλη εικόνα και μετά εστιάζεσαι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αδιαφορείς για τα υπόλοιπα. Σημαίνει πως όποιος λέει ότι η βιομηχανία-μεταλλεία είναι ο κύριος υπεύθυνος της ρύπανσης στην Ελλάδα, υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Και μάλιστα αν είναι ο ίδιος Μέγας Ρυπαντής. ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ (ΠΛΕΟΝ).
    ————————————
    “Αφού με λες
    ψεύτη
    γιατί ζείς
    με τις αλήθειες
    μου;”
    Αρης Ρουσσαρης

  14. Nα στηθούν πάραυτα λαικά δικαστήρια και να καταδικαστούν άμεσα οι κακούργοι αγρότες.
    Λές και οι εταιρείες λιπασμάτων δεν ήταν δημιούργημα του Μποδοσάκη και άλλων αγωνιστών συντρόφων του.
    Λές και οι προμηθευτές και οι υπηρεσίες δεν είναι ακριβώς τα ίδια κυκλώματα.
    Ρε θα τρελαθούμε με τον βλάκα .
    Δεν γράφεις κανένα σχολιάκι στην περιοχή σου και άσε εμας στην Χαλκιδική να ψάχνουμε αγρότες.
    Οι τελευταίοι στον κοκκινόλακα σταματήσανε πρίν 30 χρόνια.
    Νάναι καλά ο σύντροφος Μποδοσάκης.

    • Κύριε Stinger, μπορείτε επάξια να διδάξετε το μάθημα “Χρήση λογικών ακροβασιών για τη διαστρέβλωση της αλήθειας”. Σε τμήμα εκπαίδευσης στελεχών για τη βιομηχανία. Θα κάνετε θραύση!

      Ώστε είναι “σημειακή” η ρύπανση από τη βιομηχανία… Την έχετε δει τη Λάρυμνα κ.Stinger? Από ότι απόσταση κι αν τη δεις, μαύρη είναι. Μαύρος καπνός από τα φουγάρα, μαύροι σωροί γύρω-γύρω και η σκουριά στον Ευβοϊκό. Ωραία! Από τα μεταλλεία της Εύβοιας, στον Ευβοϊκό κόλπο, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, κι απο κει στα άλλα μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία της εταιρείας, η επίπτωση της ΛΑΡΚΟ στο Ελληνικό περιβάλλον μόνο “σημειακή” δεν φαίνεται να είναι!

      “Μεγάλος ρυπαντής” είναι αυτός που ρυπαίνει πολύ. Άρα ποιοί είναι οι μεγάλοι ρυπαντές; Οι αγρότες; Αθροιστικά, στο σύνολο της χώρας ίσως. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένας μεμονωμένος αγρότης ο οποίος να ρυπαίνει ούτε στο ένα χιλιοστό από όσο ρυπαίνει η ΛΑΡΚΟ, το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ (άλλη μεγάλη πληγή), τα θειούχα απόβλητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ή ακόμα και μικρότερες βιομηχανίες. Εντάξει, όλοι οι Έλληνες οδηγούν αυτοκίνητο και όλοι έχουμε ένα μικρό μερίδιο ευθύνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όμως σε πόσες χιλιάδες αυτοκίνητα αντιστοιχούν οι αέριοι ρύποι που εκπέμπει η ΛΑΡΚΟ ή το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ; Άρα λοιπόν αυτοί είναι οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ, και είναι τόσο δειλοί και γελοίοι που προσπαθούν σαν τις κότες να κρυφτούν πίσω από τους αγρότες!

      Βέβαια, όπως επεσήμανε κι ο PERLOMIN, οι αγρότες και τα μεταλλεία σπανίως συνυπάρχουν. Έχει φροντίσει γι’αυτό η νομοθεσία που “προστατεύει την εξορυκτική βιομηχανία από ανταγωνιστικές χρήσεις”! Δεν μας απασχολούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα στη Β. Χαλκιδική γιατί πολύ απλά υπάρχουν ελάχιστοι αγρότες. Η Γκιώνα έτσι κι αλλιώς δεν έχει γεωργία, όμως και οι λίγοι τσομπάνηδες/κτηνοτρόφοι σιγά σιγά εκτοπίζονται από τις εταιρείες για να μην τους μπαίνουν στη μύτη (και για να μην βλέπουν τα αίσχη τους). Καληνύχτα κ.STINGER!

  15. Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ο βυθός του Ευβοϊκού κόλπου συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη σκουριά που έχουν τα απόβλητα της βιομηχανίας «ΛΑΡΚΟ» και περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο.
    Οι μετρήσεις και οι αναλύσεις που έχουν γίνει από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στα αλιεύματα της περιοχής, έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα τους σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή που η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τα 2 εκατομ. τόνους σκουριάς που παράγει κατά έτος, το ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ρίχνεται στο βόρειο Ευβοϊκό, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε τσιμεντοβιομηχανίες.

  16. Πρόταση . Επειδη η αγροτική δραστηριοτητα είναι ρυπογόνος……!!!!. Να σταματήσουν ολοι οι αγρότες απο τα χωράφια και να γινουν μεταλωρύχοι.
    Να δώσουν τα χωράφια τους στις εταιρείες εξόρυξης.
    Έτσι θα σταματήση η ρύπανση και προχωρήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη , με πρωτοπόρο την European goldfields.
    Aρε stinger έγραψες πάλι.

  17. Κκ. antigoldgreece, διαπιστώνουμε ότι συμφωνείτε πάνω-κάτω και σε κάποια άλλα πράγματα μαζί μας. Θα συμφωνούσατε (αναγκαστικά) σε ακόμη περισσότερα, αν κάνατε τον κόπο να μαζέψετε κάνα-δυό (ποσοτικά) στοιχεία γιά το περιβάλλον και τη ρύπανση στην Ελλάδα. Εκτός κι αν τα γνωρίζετε, αλλά παριστάνετε τον ανήξερο. Κάποια άλλη φορά θα τα παρουσιάσουμε εμείς.

    Ευχαριστούμε πολύ και γιά τα καλά σας λόγια. Δεν τα αξίζουμε, αν μη τί άλλο στις λογικές ακροβασίες είστε πολύ καλύτερος (-η). Αλλά κάπου αρχίζετε να φτάνετε στα όριά σας, ξέρετε. Το ζήτημα είναι πότε θα το καταλάβουν οι γύρω σας, που δυστυχώς εξακολουθούν να έχουν μαύρα μεσάνυχτα.
    Oπως λέει και ο ποιητής (ο Σταύρος Χουλιαράς):

    “Στον ποταμό της απλής λογικής
    οι γραμμές διαστέλλονται
    μεταμορφωμένες σε εντυπώσεις από το παρελθόν. Ως καλός
    λογίζεται πολίτης ο άμοιρος
    ευθυνών και γνώστης των προθέσεων.
    Μέρος των θερμών πηγών
    το αναβλύζον ύδωρ λούζει
    τους βυσσοδομούντες με τον όρο
    του χρέους προς τις εκβολές.
    Η κοίτη περνάει από τις εποχές
    και τις νομοθετικές βλέψεις
    των πολιτικών της φθοράς.
    Ο ποταμός συνεχίζει ν’ αφήνει
    περιθώριο λίγα μέτρα από τις όχθες του.
    Εκεί που τα καλάμια έχουν σπάσει
    ενώ κάποιες πάπιες
    φωλιάζουν αμέριμνες”.
    ———————————-

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ είναι να μένουμε στις όχθες και να ενδιαφερόμαστε γιά τη θερμή πηγή των πραγμάτων. Οι άλλοι, ας παρασυρθουν από το ρεύμα του ποταμού και της εποχής (“οικολογία” το λένε;), σαν “καλοί” πολίτες, δήθεν άμοιροι ευθυνών κι ας καμώνονται ότι ανησυχούν γιά το πού εκβάλει ο ποταμός. Με τους πολιτικούς παρέα.
    Ερχονται κι εκλογές…

  18. Ε ρε καί να το έβλεπε ο Χουλιάρας!!!!!!!!’
    Θα το ξαναέγραφε βάζοντας και ονόματα για να το προστατέψει από τους “βιαστές της λογικής”.
    Αλήθεια ο Οδυσσέας ξέρει ότι σε ώρα δουλειάς ασχολείσαι με την Χαλκιδική;.
    H είναι στην συμφωνία σαν μέρος των δραστηριοτήτων σου:.

  19. http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=552%3A4————&catid=73%3Aauroparlnews

    ΘΕΜΑ:
    Ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου στην Ελλάδα από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ

    ΚΕIΜΕΝΟ:

    Η μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έχει τις βασικές εγκαταστάσεις της στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, στην Ελλάδα. Τα απόβλητα από την επεξεργασία των μεταλλευμάτων της διοχετεύονται στον Ευβοϊκό κόλπο. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η βιομηχανία αυτή ρυπαίνει τον κόλπο με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους σκουριά κάθε έτος, η οποία περιλαμβάνει τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, η περιεκτικότητα των αλιευμάτων της περιοχής σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή, που η μακροχρόνια κατανάλωσή τους ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρά τις καταγγελίες οργανώσεων πολιτών και πολιτικών φορέων, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραλείψει προκλητικά να δώσει μία λύση και να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων και το εύθραυστο περιβάλλον της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Αντίθετα, υποθάλπει την ασυδοσία αυτής της εταιρείας, η οποία έχει ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένο μητρώο όσον αφορά την περιβαλλοντική και εργασιακή ασφάλεια.
    Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, πρόκειται για παραβίαση διατάξεων τόσο της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όσο και των Οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα (παράκτια), 2000/61/EK για τη ρύπανση του υδάτινου περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες και 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
    Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή ερωτάται:
    1. Είναι ενήμερη, ή έχει λάβει οποιαδήποτε καταγγελία, για τη ρύπανση του Ευβοϊκού κόλπου από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει, ή σκοπεύει να προβεί;
    2. Έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση των παράκτιων υδάτων στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ή οποιασδήποτε άλλης κοινοτικής νομοθεσίας ή προγράμματος; Αν ναι, ποιο το περιεχόμενο της ενημέρωσης και ποια η αξιολόγηση των σχετικών στοιχείων από την Επιτροπή;
    3. Έχει εκπονήσει ή εγκρίνει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα αποβλέπει στην προστασία των παράκτιων υδάτων στην Ελλάδα από τη βιομηχανική ρύπανση; Ποιες οι προϋποθέσεις τις έγκρισης και υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος;

  20. ο Ζαμπετάκης λέει αυτά…

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=87458

    άντε και καλό βόλι

    όριο μηδέν φυσικά και υπάρχει …απληροφόρητε stinger!
    τόσα ξέρεις τόσα λες…
    αν δεν υπήρχε τέτοιο όριο πώς στην Καλιφόρνια θα θεσπίσουν άμεσα το 0.06 μg/l

    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2009/08/20/BAET19BGHH.DTL&feed=rss.bayarea

    τι έχεις σπουδάσει ρε μεγάλε…ψευτο-επιστήμονα???

    Υ.Γ. μην μου κάνεις άλλες ερωτήσεις please…
    δεν σου απαντώ διότι είσαι ένας κολλημένος ημιμαθής…

  21. Η γη που πληγωναμε
    Αθήνα Εξαρχεια, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009, 20:30
    στάλθηκε από Αυτόνομο Στέκι ([email protected])

    Ακριβής τοποθεσία: Αυτόνομο Στέκι Ζ. Πηγής 95-97 & Ισαυρων
    Διοργάνωση: Αυτόνομο Στέκι

    Η γη που πληγώναμε
    Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 20.30
    Ενημέρωση για την σοβαρή απειλή που συνιστούν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα στην κεντρική Εύβοια
    Προβολή του ντοκιμαντέρ « κυνήγι του Θησαυρού» σχετικά με την υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική

    Αυτόνομο Στέκι
    Ζ. Πηγής 95-97 & Ισαύρων

  22. Κ. Ζαμπετάκη, σας είχαμε απαντήσει στο δικό σας blogg. Το να κοπιάρετε εδώ μόνο τη δική σας αντ-απάντηση, είναι ολίγον αντιδεοντολογικό. Αν δεν θέλετε διάλογο, μπορείτε να συνεχίσετε το μονόλογο. Δικαίωμά σας είναι. Βέβαια τότε δεν χρειαζόταν να κάνετε blogg. Να μη φοβάσθε, δεν θα σας ρωτήσουμε άλλα πράγματα. Ούτως ή άλλως δεν έχετε απαντήσει σε τίποτε από αυτά που είχαμε ρωτήσει.

    Θερμή παράκληση: Mην επανέρχεσθε με την Καλιφόρνια, please ! Είμαστε πολίτες της ΕΕ, όχι Αμερικανάκια.
    Γράμματα δεν ξέρουμε πολλά. Αλλά τα 0.06 μg/lt δεν είναι μηδέν. Εκτός κι αν εννοείτε ότι είναι ένα απειροελάχιστο όριο. Ομως και τα 50 μg/lt της Ε.Ε. που ΙΣΧΥΟΥΝ για το πόσιμο νερό (αλλά δεν μας το λέτε), επίσης είναι απειροελάχιστο. Βέβαια όσο πάμε σε πιο χαμηλά νούμερα περιεκτικότητας τόσο τίθενται ζητήματα ορίου ανίχνευσης μεθόδου προσδιορισμού, ακρίβειας κλπ. Υποθέτουμε τα γνωρίζετε αυτά.

    Η εκδήλωση των “Πράσινων” στη Χαλκίδα μόνον επιτυχής δεν ήταν…Το ομολογείτε με απογοήτευση στην πρώτη σας σχετική ανάρτηση της 28 Σεπτεμβρίου. Δεν σας άρεσαν κι οι παρουσιάσεις κάποιων ομιλητών. Συμπτωματικά είπαν ακριβώς αυτά που λέμε κι εμείς. Ολοι τους λαμόγια και άσχετοι βέβαια. Η ανακοίνωση που βγήκε δεν είναι και τόσο κακή, αν εξαιρέσουμε την εμμονή με τη ΛΑΡΚΟ. Αν μη τι άλλο συμπεριλαμβάνει και κάποιους από τους Μεγάλους Ρυπαντές. Δηλ. αγρότες-κτηνοτρόφους. Συγγνώμη, να μην το προσωποποιούμε, τη γεωργία-κτηνοτροφία της περιοχής !!

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΕΣΘΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ. Λυπούμαστε, αλλά το ύφος σας (ενδεικτικό του ήθους προφανώς) δεν αρμόζει σε κάποιον που θέλει να λέει ότι είναι πανεπιστημιακός και ζητά και την ψήφο των πολιτών. Αλλά τώρα, τι ψάχνεις να βρείς…O Γούντυ Αλλεν είχε πει πως… “το 80 % της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα” ! Ελπιζουμε να μην ισχύει και στις εκλογές.
    ——————————————

    “Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί
    θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.
    Τζάμπα χαραμίζει θα πάω να της πω
    το νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό”
    (Νιόνιος, στις καλές εποχές)

  23. Σημερινό
    Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στα πνευμόνια και τον λάρυγγα, καθώς και λεμφώματα, παρατηρούν οι γιατροί της περιοχής Μεσσαπίας Ευβοίας, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ έχουν προκαλέσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές, με κυριότερη την μόλυνση του πόσιμου νερού με χρώμιοhttp://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=496679

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.