Ο Νομάρχης διέκοψε με πάταγο τη σιωπή του Δεσπότη: «Η στέγη της εκκλησιάς θα πέσει να σας πλακώσει»!


016 012

Η επιγραφή “1813” στον τοίχο του Ναού του Αγίου Νικολάου προς τον κεντρικό δρόμο. Χρειάζεται περγαμηνές αρχαιολόγου για να την δει κανείς κ. Ταβλάκη;;;

«Παραδόθηκε» αλλά δεν «παραλήφθηκε» το έργο της «αποκατάστασης και στερέωσης» του Ναού- αρχαίου μνημείου του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης που εκτελούνταν εδώ και τέσσερις μήνες  από τον εργολάβο μηχανικό κ. Τσιαμούρη με ανάθεση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με χρηματοδότηση 45.000 ευρώ από τη Νομαρχία Χαλκιδικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Μάιο 2009, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το έγγραφο του ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής  Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) που ενημέρωνε τους “αρμόδιους” ότι ο Ναός είναι “υπό κατάρρευση”.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου είχε προγραμματισθεί η «παράδοση-παραλαβή» του έργου από τον εργολάβο κ. Τσιαμούρη στον εφημέριο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού κ. Λασή, παρουσία της πολιτικού μηχανικού της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Δρόσου. Η κ. Δρόσου δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την παραλαβή, επειδή ο τρόπος αποκατάστασης των ξύλινων υποστηλωμάτων του Ναού είναι ανεπαρκής, η στέγη είναι υπό κατάρρευση και δεν έχουν εκτελεσθεί και άλλες απαραίτητες εργασίες. Ο εφημέριος του Ναού αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη να παραλάβει το έργο παρά την αντίθεση της πολιτικού μηχανικού και δεν υπέγραψε την παραλαβή.

Μερικές μέρες νωρίτερα και ενώ ήδη περατώνονταν οι εργασίες επισκευής του Ναού, ο χρηματοδότης του έργου Νομάρχης Χαλκιδικής κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες της Στρατονίκης και τους προειδοποίησε να μην μπαίνουν στην εκκλησία διότι: «η στέγη θα πέσει και θα σας πλακώσει. Εγώ δεν μπορώ ως Νομαρχία να κάνω τίποτα». Έτσι απλά και ξεκάθαρα!

Εν τέλει η περίφημη «αποκατάσταση και στερέωση» δεν ήταν παρά ένα μπάλωμα, ανίκανο να καλύψει το πραγματικό στατικό πρόβλημα του Ναού.  Στις 4/7/2009, ο εργολάβος της επισκευής του Ναού κ. Τσιαμούρης σημείωνε σε έγγραφό του προς το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλο: «Η ανευθυνότης των αρμοδίων από το 2003 μέχρι σήμερα επέτρεπε την είσοδο του κόσμου στο Ναό με άμεσο κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος ή ατυχημάτων, διότι όλες οι κολώνες της εκκλησίας ήταν ουσιαστικά στον αέρα».

Όμως η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του κ. Τσιαμούρη, πολιτικού μηχανικού με ιδιαίτερη εμπειρία στην αποκατάσταση παλαιών ναών δίνει κι άλλα σοβαρά στοιχεία για την επικινδυνότητα του Ναού του Αγίου Νικολάου. Επισημαίνεται ότι: «ρηγματώθηκε η περιμετρική – φέρουσα τον Ναό – λιθοδομή από διαφορική καθίζηση… απαιτείται γενική κοιτόστρωση ολόκληρου του δαπέδου του Ναού με περιμετρική δοκό οπλισμένου σκυροδέματος για την ενίσχυση της θεμελίωσης της περιμετρικής τοιχοποιΐας».

Σε απλή, μη τεχνική γλώσσα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ναός έτσι ώστε να συμπεριφέρεται σαν ένα ολόσωμο άκαμπτο «κουτί», ανθεκτικό στις πολύ μικρές (διαφορικές) καθιζήσεις. Αυτές οι εργασίες όμως θα έφερναν στο φως το πρόβλημα του Ναού και των σπιτιών της Στρατονίκης που σκεπάζεται εδώ και οκτώ χρόνια με τη ΣΙΩΠΗ του Δεσπότη και το ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Την ΑΙΤΙΑ των διαφορικών καθιζήσεων που είναι το μεταλλείο κάτω από το χωριό. Τα φουρνέλα που ξεσκίζουν το υπέδαφος της Στρατονίκης, την αφαίρεση εκατομμυρίων τόνων στείρων και μεταλλεύματος και την «μάστευση» 2.500.000 εκατ. κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο που δημιουργεί αντίστοιχου όγκου κενά κάτω από τα θεμέλια του οικισμού.

Ο Νομάρχης, ως διαπρεπής νομικός που είναι και με Αντινομάρχη-σύμβουλο πολιτικό μηχανικό, τα κατάλαβε όλα αυτά και αντελήφθη ότι είναι αδύνατη η διάσωση του Ναού με ένα πενιχρό κονδύλιο 45.000 ευρώ. Έτσι απλώς «ένιψε τας χείρας του», προειδοποιώντας τους κατοίκους να μην μπαίνουν στο Ναό γιατί θα τους έρθει στο κεφάλι. Όμως οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι άλλοι.

Ο «ανεύθυνος αρμόδιος» της δήλωσης του εργολάβου των επισκευών που «επέτρεπε την είσοδο του κόσμου στο Ναό με άμεσο κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος» είναι ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους, κ. Νικόδημος. Για το Δεσπότη η ΣΙΩΠΗ είναι ΧΡΥΣΟΣ και η ΣΙΩΠΗ είναι ΔΙΑΤΑΓΗ προς τους ιερείς-υπηκόους του, στην οποία ο εφημέριος της εκκλησίας της Στρατονίκης είναι υποχρεωμένος να υπακούσει. ΣΙΩΠΗ, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι ο «υπό κατάρρευση» ναός θα αποβεί θανατηφόρος για τα πρόβατα του πιστού ποιμνίου του Δεσπότη, αλλά και για τον ίδιο τον παπά. Περιθώρια ανυπακοής δεν υπάρχουν διότι η ανυπακοή σημαίνει σκληρές διώξεις, τις οποίες ήδη υφίσταται ο ένας και μοναδικός ιερέας – ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου –  που αψηφά τη ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΙΩΠΗΣ και τολμά να μιλά ενάντια στην Εταιρεία-χορηγό του Δεσπότη.

Ο άλλος «ανεύθυνος αρμόδιος», ο Έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Ταβλάκης, «ανακάλυψε» ότι ο Ναός της Στρατονίκης είναι αρχαίο μνημείο μόλις στις 22 Ιουνίου 2009, πιεζόμενος από τις ερωτήσεις και τις καταγγελίες ενός απλού πολίτη! Αν και η πλακέτα με τη χρονολογία «1813» είναι σε περίοπτη θέση σε εξωτερικό τοίχο του Ναού, ο κ. Έφορος Αρχαιοτήτων επί οκτώ ολόκληρα χρόνια «αγνοούσε» την ύπαρξή του, ενώ τρεις φορές (το 2002, το 2003 και το 2005!) η υπηρεσία του έδωσε την έγκρισή της για την αδειοδότηση και λειτουργία της εξόρυξης με φουρνέλα στα θεμέλια του.

Στις 22 Ιουνίου και ενώ ήδη από μηνός εκτελούνταν οι εργασίες επισκευής από τον κ. Τσιαμούρη (ο οποίος φυσικά δεν γνώριζε ότι ο Ναός που επισκεύαζε ήταν αρχαίο μνημείο), ο κ. Έφορος θυμήθηκε να απαριθμήσει τις εργασίες που «επιτρέπει» (!) να γίνουν στο Ναό. Λέει λοιπόν σε έγγραφό του προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ότι «λόγω της ήδη διαμορφωθείσας κατάστασης» (!!) επιτρέπει «την προσθήκη μεταλλικών συνδέσμων στους ήδη υπάρχοντες για την εξασφάλιση της στήριξης στις βάσεις των ξύλινων κιόνων, κατασκευή ηλεκτρολογικού δικτύου και κατασκευή νέων επιχρισμάτων στο εσωτερικό του Ναού, εκτός από τα επιχρίσματα που έχουν διασωθεί»!!!

Ψέκασε, σκούπισε και τελείωσε ο κ. Έφορος. Παρέλειψε βέβαια να εξηγήσει γιατί επέτρεψε να φτάσουν οι επισκευές στην «ήδη διαμορφωμένη κατάσταση» – να έχει ξηλωθεί το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων επιχρισμάτων στο εσωτερικό του Ναού. Παρέλειψε να διευκρινίσει ότι ο καταστροφέας από τον οποίο «διασώθηκαν» κάποια λίγα επιχρίσματα στο εσωτερικό του μνημείου, δεν ήταν αυτή τη φορά ο Τούρκος κατακτητής, αλλά ο ίδιος ο Έφορος Αρχαιοτήτων που είναι ταγμένος για την προστασία του! Ο Έφορος Αρχαιοτήτων και ο «Σεβασμιότατος» Δεσπότης!

Τη ΣΙΩΠΗ και το ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ των «ανεύθυνων αρμοδίων» διέκοψε ο Νομάρχης με τη μισή αλήθεια. Η εκκλησία θα μείνει κλειστή επ’αόριστον. Και ο Δεσπότης θα πρέπει να εξηγήσει στο εκκλησίασμα της Στρατονίκης τους λόγους για τους οποίους είναι άστεγο. Ο δε κ. Ταβλάκης θα πρέπει να ανακαλύψει ποιος του έκανε φάρσα με την ένθετη πινακίδα με το σταυρό και τη χρονολογία «1813»…


Μία απάντηση στο “Ο Νομάρχης διέκοψε με πάταγο τη σιωπή του Δεσπότη: «Η στέγη της εκκλησιάς θα πέσει να σας πλακώσει»!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.