Το “Νταχάου” της ΛΑΡΚΟ και οι επίδοξοι μνηστήρες


larymnablackΕίναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στη μονάδα μέσα σε 24 ημέρες. Το προηγούμενο έγινε στη ΛΑΡΚΟ στις 2 Αυγούστου, με θύμα τότε 38χρονο εργαζόμενο, οικογενειάρχη και πατέρα 4 ανήλικων παιδιών.

Από τη χθεσινή έκρηξη στα χυτήρια της «αμαρτωλής» ΛΑΡΚΟ σκοτώθηκε ο 27χρονος Κώστας Ντελής, ενώ άλλοι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του ΚΑΤ, και οι δύο ελαφρότερα, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Για την εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στο θανατηφόρο ατύχημα, μιλούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ στην “Ελευθεροτυπία” (“ΝΤΑΧΑΟΥ ΠΑΛΙ Η ΛΑΡΚΟ“, της Μαίρης Πίνη):

Πόσο αποτιμώνται η ανθρώπινη ζωή και η σκληρή εργασία; Γιατί χάνονται άδικα άνθρωποι, τελευταία δύο μέσα σε 24 ημέρες; ρωτήσαμε τον Λευτέρη Νυδριώτη, εργαζόμενο στη ΛΑΡΚΟ-μέλος του ΕΚΑ της περιοχής.

Γιατί κανείς, μας απαντά, δεν ακούει τους εργαζόμενους. «Εδώ και πέντε ημέρες υπήρχε βλάβη (δεν άνοιγε το κάλυμμα) στο ηλεκτροκάμινο Νο5. Ομως το μετάλλευμα παρέμενε μέσα στο καζάνι και ανέπτυσσε μεγάλες θερμοκρασίες 1.500oC. Μάταια προσπαθούσαμε να το ανοίξουμε χωρίς καμία βοήθεια, αφού η ΛΑΡΚΟ είναι ακυβέρνητο καράβι, που πάει μόνο από τη θέληση των εργαζομένων. Διοίκηση και Τεχνική Υπηρεσία Ασφαλείας είχαν τα μάτια τους και τα αυτιά τους κλειστά. Λίγο μετά τις 12 το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα χύθηκε στο νερό. Αρχισαν οι εκρήξεις. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στις 2 Αυγούστου στο ηλεκτροκάμινο Νο3 και τότε θρηνήσαμε τον θάνατο ενός συναδέλφου μας και τον τραυματισμό τριών.

Και λοιπόν;» συνέχισε, «τι αξία έχει για τους υπεύθυνους η ζωή των εργατών; Ο εργάτης που σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου αντικαταστάθηκε με τρεις από τον εργολάβο. Αυτοί έχουν βγάλει την εταιρεία στο σφυρί με σκοπό να την πουλήσουν στους ιδιώτες. Σήμερα (σ.σ., δηλαδή χθες) ανοίγουν τις προσφορές. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τι προίκα θα πάρουν!».

Η σημερινή (27/8/2009) “Ελευθεροτυπία” έχει κι άλλα στοιχεία σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, μεταξύ των οποίων και μια αναφορά στις προσφορές που κατατέθηκαν για την εισοδο “στρατηγικού επενδυτή” στη βιομηχανία.

Δεσμευτικές προσφορές καλούνται να καταθέσουν οι 9 υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά της ΛΑΡΚΟ.

Η αξιολόγηση των φακέλων, που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στη σύμβουλο Pricewaterhouse&Coopers, έγινε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη -Πετραλιά.

Οι 9 ενδιαφερόμενοι είναι: η ολλανδική Cunico Resources Ν.V., η εκ Λουξεμβούργου Fevamonitico Sarl, η κυπριακή Panegean Ltd (κοινοπραξία μεταξύ Glencore International Α.G. και Swissmarine INC.), η ρωσική Solway Industries LTD και οι ελληνικές Aktor S.Α., Hellenic Halyvourgia S.Α. και Mytilineos Holdings S.Α., ενώ δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τους μια διεθνής επενδυτική τράπεζα και ένας διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου.

Και οι 9 ενδιαφερόμενοι, μετά την εισήγηση του συμβούλου, κρίθηκε από τη Διυπουργική ότι πληρούν τα κριτήρια να συνεχίσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Εν τούτοις, πληροφορίες φέρουν και τους 9 να θέτουν ως καίριο ζήτημα την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν την υψηλή τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη ρύθμιση χρεών 300 εκατ. ευρώ προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, καθώς και εγγυήσεις ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μείνει εντός της εταιρείας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το Δημόσιο με 33,5%, η Εθνική Τράπεζα με 36,43%, η ΔΕΗ με 28,56% και η κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ με 1,51%. Η γενική συνέλευση της ΛΑΡΚΟ έχει λάβει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, στην οποία έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=76628

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι “εκκρεμότητες” την επίλυση των οποίων ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές… Το επόμενο διάστημα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης θα δούμε πόσο θα στοιχίσει τελικά όλη αυτή η ιστορία στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε όλους εμάς. Σχετικά με την τιμή του ρεύματος, η “Καθημερινή” (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_18_27/08/2009__326979) γράφει το εξής:

Η Διυπουργική Επιτροπή δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης  φάσης του διαγωνισμού (σημ.: της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών), αφού οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν πότε θα τελεσφορήσει η Διαιτησία μεταξύ Aλουμίνιον της Eλλάδος και ΔEH για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν για να προχωρήσουν σε ρύθμιση και για την τιμή του ρεύματος που καταναλώνει η «Λάρκο».


5 απαντήσεις στο “Το “Νταχάου” της ΛΑΡΚΟ και οι επίδοξοι μνηστήρες”

  1. Αυτός ο ΑΚΤΩΡ έχει γίνει πια μαϊντανός!
    Δεν υπάρχει διαγωνισμός στον οποίο να μην είναι μέσα. Μεγάλα, μικρά και μικρότερα έργα. Κατασκευάζει τα πάντα. Αγοράζει τα πάντα. Ή τουλάχιστον προσπαθεί και συνήθως το καταφέρνει. Είναι και οι διασυνδέσεις βλέπετε… Τόσο τσάμικο με το Σουφλιά δεν μπορεί να πάει χαμένο! Από μεταλλεία και μεταλλουργίες μέχρι το ΧΥΤΑ του Γραμματικού, το βιολογικό καθαρισμό της Θεσ/νίκης και το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών της Βοιωτίας.
    Ο εθνικός μας κατασκευαστής είναι πλέον και ο εθνικός μας σκουπιδιάρης! Έχεις σκουπίδια; Έλα στο Μπόμπολα!!! Ο καλός ο μύλος όλα τ’αλέθει! Θέλει λέει να μπει και στον τομέα της ενέργειας και στην ύδρευση των μεγάλων πόλεων (Θεσ/νίκη και πάλι).
    Σε λίγο θα αγοράσει και τον αέρα και θα μας τον πουλάει με το κυβικό!

  2. Εξέπνευσε χθες ο βαριά τραυματισμένος εργάτης της ΛΑΡΚΟ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό από τις 26 Αυγούστου, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην υψικάμινο του εργοστασίου με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ακόμη συναδέλφου του και τον τραματισμό άλλων δύο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφερε πολύ σοβαρά εγκαύματα στο 60% του σώματός του, αλλά και στους πνεύμονές του, και παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

    πενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή 2 Ιουλίου, είχε χάσει τη ζωή του άλλος ένας εργάτης, 38 ετών και πατέρας 4 παιδιών, όταν σε νέα έκρηξη στην υψικάμινο της ΛΑΡΚΟ του καρφώθηκε στο στήθος καυτό μετάλλευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.