Βια και δολοφονίες ακτιβιστών κατά των χρυσωρυχείων στο Ελ Σαλβαδόρ


ΧΡΥΣΟΣ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ…

Στην Ελλάδα καίνε σπίτια, αλλού σκοτώνουν εν ψυχρώ…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yvXm52BhSHQ]

Το πτώμα του δασκάλου και ακτιβιστή Μαρσέλο Ριβέρα ανακαλύφθηκε στις αρχές Ιουλίου στον πάτο ενός πηγαδιού βάθους 18 μέτρων, 2 εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του. Η αυτοψία αποκάλυψε ότι ο Μαρσέλο είχε βασανιστεί και στραγγαλιστεί. Ο Μαρσέλο αγωνιζόταν κατά ενός προτεινόμενου χρυσωρυχείου της Αμερικανικής/Καναδικής εταιρείας Pacific Rim στη βόρεια επαρχία Καμπάνας του Ελ Σαλβαδόρ και είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους για τις επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού στα υδατικά αποθέματα.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, ο  Ραμίρο Ριβέρα (απλή συνωνυμία) πυροβολήθηκε οκτώ φορές στην πλάτη και τα πόδια όμως επέζησε για να αναγνωρίσει τον έναν από τους παρ’ολίγο δολοφόνους του που σχετίζεται με την Kαναδική Pacific Rim.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9BBifbxZZMM]

Η κοινότητά του Ραμίρο Ριβέρα,  η Nueva Navidad, είδε τα πηγάδια της να στερεύουν από τότε που η Pacific Rim που είχε πάρει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής ξεκίνησε γεωτρητική έρευνα για την εκτίμηση των αποθεμάτων (σημ: οποιαδήποτε ομοιότητα με τις Σκουριές είναι καθαρά συμπτωματική!!!).

Ο Ραμίρο οργάνωσε μια σειρά από αποκλεισμούς δρόμων για να εμποδίσει τη μεταφορά μηχανικού εξοπλισμού στις απομακρυσμένες δασικές περιοχές. Καθώς εντείνονταν τα παράπονα για τις επιπτώσεις στα νερά, οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν επανειλημμένως σε  ευθεία αντιπαράθεση με τους εργολάβους της Pacific Rim. Tους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί αύξηση στις βίαιες επιθέσεις, τις δολοφονικές απειλές και τις απαγωγές ακτιβιστών.

Η Pacific Rim έχει μυνήσει την Κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ για την άρνησή της να δώσει άδεια εκμετάλλευσης του χρυσωρυχείου El Dorado. Η “Εθνική Ομοσπονδία κατά της Εξόρυξης Μετάλλων” (!) καλεί την κυβέρνηση υπερασπιστεί αυτή της την πράξη στο δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποχρέωση του Κράτους να προστατεύσει το περιβάλλον και να τιμήσει τη δημοκρατική θέληση αυτών που θα επηρεαστούν άμεσα από τα μεταλλευτικά προγράμματα.

Από το  http://upsidedownworld.org/main/content/view/2041/74 και http://upsidedownworld.org/main/content/view/2049/74/


3 απαντήσεις στο “Βια και δολοφονίες ακτιβιστών κατά των χρυσωρυχείων στο Ελ Σαλβαδόρ”

  1. Το φαινόμενο της παραχώρησης στην “Ελληνικός Χρυσός”από το Ελληνικό Δημόσιο (Χρηστάκης Π. κλπ. ) έχει χαρακτηριστεί ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας. Έτσι χαρακτηρίζεται η αρπαγή γης ,ΝΕΡΟΥ , αέρα ,δάσους μέσω της αγοράς (????)τεράστιων εκτάσεων υπανάπτυκτων περιοχών, συνήθως στην Αφρική, εκ μέρους πλούσιων κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων.
    Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί με εκατομμύρια στρέμματα γης να έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των παραπάνω. Κάποιες νοτιοκορεάτικες επιχειρήσεις κατέχουν ήδη 690.00 εκτάρια του Σουδάν, ενώ τα Ην. Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν 324.000 στο Πακιστάν. Οι εκτάσεις αυτές τους δίνονται, με μόνο αντάλλαγμα κάποιες νεφελώδεις υποσχέσεις για βελτίωση της γύρω υποδομής ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.(σας θυμίζει τίποτα????)
    Το όλο ζήτημα όμως προκαλεί και αβεβαιότητες. Τίποτα δεν εξασφαλίζει το ότι οι γηγενείς πληθυσμοί θα έχουν και αυτοί να φάνε, όταν τα τρόφιμα που παράγονται οδεύσουν προς τα ράφια των σούπερ μάρκετ στα πλούσια κράτη. Και ας μην ξεχνάμε τις κοινωνικές αναταραχές που εύκολα ανακύπτουν εξαιτίας του ιδιότυπου αυτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
    Η αρπαγή γης οδηγεί αναπόφευκτα στην εκμετάλλευση.
    Ας αναλογιστούμε το τι συνέβη στη Λατινική Αμερική με τις τότε «μπανανίες» της United Fruit Company, ή ας σταθούμε στις σύγχρονες διαμάχες στον Νίγηρα με τους δυσαρεστημένους να εξεγείρονται μέσα από τη δημιουργία αντάρτικου. Ή ας απλά θυμηθούμε τις πρόσφατες διαδηλώσεις σε πολλά σημεία του κόσμου με μόνη αφορμή το ότι οι άνθρωποι πεινούσαν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.