“Αφεντικό” η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και “αυτόκλητοι θεματοφύλακες” οι Δημοτικοί Σύμβουλοι!!!


Με μια αποικιοκρατικού ύφους επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Πέτρος Στρατουδάκης επιχειρεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες της εταιρείας του στις Σκουριές, δινοντας παράλληλα μια καινοφανή “ερμηνεία” του Νόμου.

Συμπεριφερόμενος  περίπου σαν τον  Βρετανό Αντιβασιλέα στους υποτελείς Ινδούς, ο κ. Διευθυντής αποκαλεί “αυτόκλητους θεματοφύλακες της περιοχής” όλους όσους αγωνίζονται κατά του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρείας. Δηλαδή όχι μόνο τους πολίτες και τους φορείς της Μ. Παναγίας, αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις κατά της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στις Σκουριές!

“Νομίζουν ότι είναι αφεντικά στον τόπο μας“, είπε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση της Μ. Παναγίας την Παρασκευή 10 Ιουλίου. “Τους επιστρέφουμε την επιστολή ως απαράδεκτη!” Στην επιστολή αυτή και στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο μιλά για την τοπική κοινωνία και τους αιρετούς της εκπροσώπους αναφέρθηκαν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αποκαλώντας την “κατάπτυστη και προσβλητική”.

Προς:
Δήμο Μεγάλης Παναγιάς
Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής
Υπόψη: κ. Ιωάννη Μητροφάνη, Δημάρχου

8 Ιουλίου 2009

ΘΕΜΑ: Ανόρυξη γεωτεχνικών γεωτρήσεων στη θέση Σκουριές του Δ.Δ. Μ. Παναγίας

Σε συνέχεια της από 4506/0.07.09  επιστολής σας, έχουμε την ευχαρίστηση να σας γνωρίσουμε τα εξής:

  1. Στην περιοχή των Σκουριών εκτελούνται γεωτεχνικές γεωτρήσεις με σκοπό να ληφθούν στοιχεία για την σύνταξη απαιτούμενων μελετών. Οι μελέτες αυτές θα υποβληθούν εαν και εφόσον υπάρξει έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
  2. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία οι ανωτέρω γεωτρήσεις δεν χειάζονται καμίας μορφής άδεια εκτέλεσης. Ήδη η πρώτη γεωτεχνική γεώτρηση εκτελείται σε ιδιόκτητο χώρο, για δε τις απαιτούμενες σε δασικό χώρο έχει ήδη ζητηθεί άδεια επέμβασης από το δασαρχείο.
  3. Αναφορικά με την απόφαση επίσκεψης και Λαϊκής συνέλευσης το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι είναι δικό σας θέμα. Θα ήταν όμως επιθυμητό κάθε ενέργειά σας να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και όχι το πεδίο που δημιουργούν οι γνωστοί πλέον αυτόκλητοι θεματοφύλακες της περιοχής.

Περιμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Με εκτίμηση,
Για την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Πέτρος Μ. Στρατουδάκης

Η εκδοχή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που δίνει ο κ. Στρατουδάκης είναι καθαρά δικής του εμπνεύσεως. Δεν υπάρχει “Έγκριση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ”! Υπάρχει μόνο “Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση” – η γνωστή ΠΠΕΑ – η οποία αντικατέστησε την “Προέγκριση Χωροθέτησης”. Η ΠΠΕΑ δεν είναι Διοικητική Πράξη όπως ήταν η Προέγκριση Χωροθέτησης και έτσι δεν είναι δυνατή η προσφυγή για ακύρωσή της ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η μόνη έγκριση που δίδεται και ουσιαστικά αδειοδοτεί τη δραστηριότητα είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την “Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων” (ΕΠΟ).

Και συνεχίζει ο κ. Στρατουδάκης το “μαγείρεμα” της Ελληνικής νομοθεσίας: Οι γεωτρήσεις που “δεν χρειάζονται καμιάς μορφής άδεια εκτέλεσης” είναι γεωτεχνικές γεωτρήσεις μικρού βάθους εντός ιδιόκτητου γηπέδου, για τη μελέτη θεμελίωσης μεγάλου κτιρίου. Αλλά ο “ιδιόκτητος χώρος” της εταιρείας είναι μικρά διάσπαρτα χωράφια, περιβαλλόμενα από πυκνό δάσος. Για τη μεταφορά του γεωτρυπάνου στον “ιδιόκτητο χώρο” πρέπει να ανοιχθούν δρόμοι πρόσβασης στο πυκνό δάσος που περιβάλλει τα διάσπαρτα χωράφια. Και οι δρόμοι στο δάσος απαιτούν αδειοδότηση.

Αλλά και οι γεωτρήσεις σε δημόσιο δάσος απαιτούν αδειοδότηση. Το Δασαρχείο Αρναίας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία τέτοια άδεια και η αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ  για τις 19 εδαφοτεχνικές γεωτρήσεις μέσα στο δάσος είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Οποιαδήποτε διάνοιξη δρόμου ή γεώτρηση στο δάσος έγινε ή θα γίνει τις επόμενες μέρες θα είναι εξ’ολοκλήρου παράνομη.


2 απαντήσεις στο ““Αφεντικό” η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και “αυτόκλητοι θεματοφύλακες” οι Δημοτικοί Σύμβουλοι!!!”

  1. Το τέκνο μας (τι λες Stringer???) Πέτρος Μ. Στρατουδάκης Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ευτυχώς για όλους μας πέτυχε το ακατόρθωτο… να διεθνοποιήσει το θέμα ….του ευχόμαστε καλό ξεμπερδεμα με τα “αφεντικά “του ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.